Ali Bektaş
Ulubatlı Souness
- 22 Kasım 2021
- 30.731
- 23.180
- 1.433
Alakası yok. Biri ayı gibi yiyor deniyorsa o kişiden bahsediliyordurHerhangi bir insani bir hayvana benzetmek irkciliktir, kime hangi sebeple söylediği hiç fark etmez.
Bazı hayvan benzetmeleri öbürlerinden daha sorunlu, en sorunlusu da maymun
Fakat maymun benzetmesi bağlamına göre pozitif de olabilir. Ben sevgi sözcüğü olarak kullanıldığını bile gördüm
Maymun gibi zıplıyor dediği gruptaki insanların hepsi Türk değildi ki?Ali'cim bak daha kısa tekrar anlatıyorum; UEFA bir beyaz, siyah biri için "X maymun gibi zıpladı" dediğinde, lafın bağlamının tüm siyahlar ve siyahilik olmasına falan bakıyor mu?? Bakmıyor. "X maymun gibi zıpladı" demesi "ırkçı söylem" saymak için yetiyor. Bir Türk için söylediğinde de lafın bağlamının Türklük falan olması gerekmiyor. Bir Türk'ü maymuna benzetmiş olması yeterli diyorum. Tüm Türkleri benzettiğini ima eder bir şey söylemesi şart değil. Yani "Patrick Viera maymun gibi zıpladı" demekle, "Okan Buruk maymun gibi zıpladı" aynıdır diyorum. UEFA'nın birincisini ırkçılık sayacağı %100 değil, %100.000.000.000.000 falan... O yüzden "Türk=siyah" denklemini UEFA'ya iyi anlatırsan ikincisini de sayar, saymak zorunda diyorum.
Herhangi siyahi biri için de böyle bir laf edilirse lafın bağlamına bakılır, bakılmayacağını nereden çıkardın? Orada bir tarih olduğu için art niyetle söylendiğini düşünme ihtimali daha fazla olacaktır sadece
Türk = Siyah da geçerli bir denklem değil, hele UEFA nezdinde ciddiye alınacak bir argüman hiç değil. Adamlar ikiyüzlü bu konuda, ayrıca bir yandan da tarihsel bir gerçeklik var. Kaldı ki kulüp olaya Mourinho'nun bugüne kadarki Türkofobi faaliyetlerinden de girmemiş. Yaptığı konuşmada Türklere esas hakareti başka yerlerde yapıyor -- maymun ve jungle derken yapmıyor