GSC Bağımsız Sinema Başlığı

Uğur Bulut

Bodybuilder
Ulubatlı Souness
NBC'in ödülünden sonra boyle bir başlıgı GSCnin hizmetine sunuyorum. Türkiye ve dunyadan filmleri ve tartışmaları burda paylaşalım. ama once bagımsız sinemayı tanımlayak.

Bagımsız sinema kavramı, 1910’lardan sonra hızla endüstrilesmeye baslayan

Amerikan sinemasında öncelikle ekonomik ve daha sonraları estetik/ideolojik alanda

yasanan kırılmaya denk düser. Kavramın, filmin ekonomik yönünden, içerik ve

biçimini de kapsayacak sekilde genislemesi ile bagımsız sinemanın ne oldugu ya da

ne olmadıgı üzerine yapılan tartısmaların çerçevesi de genislemistir. Özellikle 2.

Dünya Savası’ndan sonra sinemanın sadece bir “kitle eglence aracı” olarak

algılanmasının yanı sıra “sanat” olarak degerlendirilmesi ve buna yönelik çabalarla

daha anlamlı bir zemine oturur. Bu dönemde ortaya çıkan popüler sinema/sanat

sineması ayrımıyla birlikte degerlendirilebilecek olan bagımsız sinema, sanat

sineması alanında daha anlamlı bir yer edinir. Bu baglamda Amerika’da popüler

sinema Hollywood’a denk düserken, bagımsız sinema da yeraltı sineması, avangart

sinema, deneysel sinema gibi karsı akımları kapsar. Bu ayrımlasma ile birlikte

bagımsız sinema, kapitalist sinemanın üretim biçiminden ve onun politika ve sanat

alanındaki söyleminden bir kopusu ve ona karsı muhalif bir tavrı temsil eder.

Bagımsız sinema, sadece içinde olgunlastıgı Amerikan sinemasında degil

diger ülke sinemalarında da önemli bir bölünmeyi temsil eder. Türk sinemasında bu

bölünme 1990 sonrasına rastlar. Her ne kadar Türk sinemasında Amerikan

sinemasında yasanan benzer bir endüstrilesme süreci yasanmamıssa da benzer bir

muhalif tavır ve benzer bir bölünme görülmüstür. Türk sinemasında var olan bu

muhalif tavır, geleneklerden, hakim sinema anlayısından ve de Amerikan sinemasına

öykünmecilikten uzaklasmayı ve mesafeyi temsil eder.

Neslihan Çavusoglu

5-15 Haziran arasında 25. Ankara Uluslar arası Film Festivali başlıyor. Sadece yeni filmler değil eski filmler de olacak. Hatırlamadığım bir yer ve Kızılay Büyülü Fener'de oynayacak filmler.

Wadjda, Tom at the Farm, ve Jeunet'in uzun isimli adı ezberime olmayan filmini özellikle merak ediyorum. Yeni filmlere de bakarız.

5-15 arası büyülü fenerdeyiz inş

kardes misirlar senden galiba ama donmus sari misirlardan getirme pls cannes'da yaptigin gibi
8509.gif
8509.gif
8509.gif

Şubat ayında İstanbul Bağımsız Film Festivali kapsamında birkaç filmi izleme fırsatım olmuştu.

İran yapımı Balık ve Kedi ve Edward Hooper'ın tablolarının canlandırıldığı Visions of Reality filmlerini çok beğenmiştim.

Balık ve Kedi ödül de aldı yanlış hatırlamıyorsam hatta.

Bagimsiz olsalar da gise basarisi da onemli bu tip film ceken yonetmenler ve yapimcilari icin.

Su an sinirli gosterimde olan iki film. Efektler icin olmasa da iyi oyunculuk, degisik senaryolar ve kaliteli filmler izlemek icin sinema salonunda izlenmeye deger iki yapim.

[media]https://www.youtube.com/watch?v=YALWDNsZDLc[/media]

[media]https://www.youtube.com/watch?v=QH0F0GKkUFE[/media]

Geri
Üst Alt