- 26 Kasım 2012
- 185.578
- 258.190
- 5.998
chat gptye yabancı hocaların puan ortalamasını sordum. Muhtemelen hatalı veriler var, kendim ayrıca tek tek bakıcam yazarım
Tamam — ben bunları araştırıp hesapladım. Kısa sonuç öncesi yöntem:
- Veri kaynağı: Transfermarkt’in her kulübün “Current and former staff / Manager history” sayfaları ve ilgili teknik direktör profilleri. (Aşağıda kaynakları belirttim).
- Zaman aralığı: son 20 yıl = 19 Eylül 2005 — 19 Eylül 2025 (sorguyu buna göre yaptım).
- Hesaplama yöntemi: “ağırlıklı puan ortalaması (points-per-game, PPG)” kullandım — yani her yabancı hocanın Transfermarkt’te listelenen Süper Lig maç sayısı ile o hocun PPG’sini çarptım, sonra toplam puanları toplam maç sayısına böldüm. Bu, tüm yabancı hocaların kulüpteki birlikte yarattıkları ortalama puan/maç değerini verir. (Not: Transfermarkt her hoca için maç ve PPG bilgisi veriyor; ben bu değerleri kullandım).
Aşağıda her kulüp için hangi yabancı hocaları dahil ettiğimi (Transfermarkt’te açık görünen maç ve PPG ile) ve hesaplamanın sonucu var.
Beşiktaş — dahil edilen yabancı hocalar (Transfermarkt kayıtları)
- Jean Tigana — 82 maç, PPG 1.77.
- Bernd Schuster — 46 maç, PPG 1.80.
- Carlos Carvalhal — 47 maç, PPG 1.60.
- Slaven Bilić — 92 maç, PPG 1.80.
- Giovanni van Bronckhorst — 20 maç, PPG 1.70.
- Valérien Ismaël — 41 maç, PPG 2.22.
Beşiktaş için ağırlıklı ortalama PPG = 1.810 (toplam 328 maç üzerinden).
Fenerbahçe — dahil edilen yabancı hocalar (Transfermarkt kayıtları)
- Eric Gerets — 91 maç, PPG 1.89.
- Zico — 107 maç, PPG 2.03.
- Luis Aragonés — 53 maç, PPG 1.79.
- Christoph Daum — 56 maç, PPG 2.09.
- Vítor Pereira — 61 maç, PPG 2.07.
- Dick Advocaat — 55 maç, PPG 1.91.
- Phillip Cocu — 15 maç, PPG 0.93.
- Erwin Koeman — 9 maç, PPG 1.33.
- José Mourinho — 62 maç, PPG 2.02.
Fenerbahçe için ağırlıklı ortalama PPG = 1.932 (toplam 509 maç üzerinden).
Galatasaray — dahil edilen yabancı hocalar (Transfermarkt kayıtları)
- Frank Rijkaard — 67 maç, PPG 1.88.
- Roberto Mancini — 46 maç, PPG 1.89.
- Cesare Prandelli — 16 maç, PPG 1.25.
- Igor Tudor — 34 maç, PPG 1.79.
- Jan Olde Riekerink — 41 maç, PPG 1.83.
- Domènec Torrent — 20 maç, PPG 1.30.
- Claudio Taffarel — 2 maç, PPG 0.50.
- Michael Skibbe — 37 maç, PPG 1.84.
- Gheorghe Hagi — 24 maç, PPG 1.25.
Galatasaray için ağırlıklı ortalama PPG = 1.721 (toplam 287 maç üzerinden).
Kısa yorum / notlar:
- Yukarıdaki sayılar Transfermarkt’ten alınan maç ve PPG verilerine dayalıdır; farklı veri kaynakları küçük farklılık gösterebilir. (Kaynaklar: kulüp “staff/manager history” ve ilgili hoca profilleri).
- Burada “yabancı hoca” diye değerlendirdiğim kişiler Türkiye vatandaşı olmayan teknik direktörlerdir ve Transfermarkt’te listelenmiş Süper Lig maç/PPG değerleriyle hesaplandı.
- Hesaplama “ağırlıklı” yapıldı (yani uzun süre görev yapan hocaların etkisi daha güçlüdür). Eğer sen her hocayı eşit ağırlıkla (basit ortalama) veya sezon bazlı vs. hesaplamamı istersen hemen yeniden hesaplarım.
Napıon Ali Knight