Maalesef her zaman oldugu gibi durumu dramatize eden tipler var bunlar gercek hayatta da boyle oldugu icin fazla da birsey demek istemiyorum, her insanin kafa yapisi farkli sonucta ve disaridan yazilanlarla insanlarin kafa yapisi degismis olsaydi herkes her gun baska bir insana donusurdu.
Simdi olaya 2 pencereden bakiyorum:
1: takimin genel performansi:
Suan Ilkay'in sakatligi takim iyi yoldayken bir anda herseyi bozdu. Buna Yunus'un sakatligi da eklenince kreatiflik azaldi ve ozellikle 3. bolgede cogu zaman Osimhen'e bakar olduk. Icardi suan 11'de baslamamali, daha once yaptigi gibi skoru aldiktan sonra ve Osimhen yorulmaya basladiginda son 20-25 dakika anca oynar. Baris mesela kafasi karisik bir sekilde oynuyor gibi bir goruntu var, neden boyle bilinmiyor. Hala sozlesme konusu kulup icerisinde devam ediyorsa artik buna bir cozum bulunmali.
Ayrica bana kalirsa oyuncular mac seciyor. Avrupa maclarina cok iyi konsantre olmus bir ekip izliyorum ve bu cok guzel birsey ama lig maclarinda daha laubali, daha az mucadele eden (genel olarak) bir takim goruntusu var. Burada hoca devreye girecek, oyle mac secmek olmaz. Zaman zaman az sure alan oyunculari da bu yuzden ligde daha cok forma sansi vermeli mesela Berkan, niye hic oynamiyor? Kaan yerine girince ne fark ediyor yani?
Mesela Eren. Jakobs genelde CL'de oynuyor, ligde zaman zaman Eren 11'de baslayabilir. Bizim on tarafta rotasyon yapamamiz da problem, Yusuf Demir denen eleman var ama ne Baris yerine ne Sane yerine kullanabiliyoruz, son 20 dakika bile oyuna giremeyecekse neden bunu takimda tuttu hoca? 3 senedir zaten ne oldugu belli degilmiydi de yerine baskasi alinmadi? Bu sorulmali kendisine cunku suan bunu saymazsak kanat rotasyonumuz da zayif, ayrica forvet arkasi oynayacak profilde bir baska oyuncunun da olmamasi bu tur durumlarda problem yaratiyor. Bazi oyunculari da yeterince dinlendiremiyorsun.
Mesela duran toptan cok gol atardik, bu sezon o gitti nedense. Halbuki duran toptan gecen sezon cogu maci cozuyorduk simdi onu yapamayinca gol sayimiz da dustu cunku pozisyon uretmekte zorlaniyoruz. Bu duran topu tekrar cozsek cogu maci yine aliriz rakip kim olursa olsun ligde. Milli arada hoca artik bu konuyu ele almali.
2: puan tablosu/CL ve Lig:
Suan ligde lideriz, 12 mac yapildi ve daha cok maclar duruyor onumuzde o yuzden bitmis birsey yok.. Ilk yenilgimizi aldik maalesef ama bu yarin obursu gun zaten olacakti. Simdi olmasi bir yandan erken uyanisa sebep olur insallah.
CL'de iyi yoldayiz, orada ilk 24 yapacagiz insallah ama en az 4 puan daha alirsak herhalde top 16'da bitirecegiz gibime geliyor. Icerdeki maclardan 4 puan almaya bakmaliyiz.
Olay bundan sonra ligde ne yapacagimiza bagli, gidip derbi kazanamazsan ileride ciddi problem olur o yuzden Kadikoy deplasmani bizim icin cok onemli hale geldi. En kotu beraberlik almaliyiz bu saatten sonra bunun bahanesi olamaz. Bundan sonra hem lige hem Avrupa maclarina iyi hazirlanmis bir takim goruntusu vermek zorundalar. Bu oyuncular bunun icin alindi ve bu yuzden bu paralar veriliyor. Genclerbirligi macindan 3 puan, Fener macindan en kotu 1 puan ve sonraki Samsun macindan da 3 puan almaliyiz.. Bunu basarirlarsa hic bir sorun olmaz ve yolumuza emin adimlarla devam ederiz. Artik takim reaksiyon vermeli takim ve bunu sahada oyuncular gostermeli.
Suan transferi dusunmeye gerek yok cunku Ocak ayina daha cok mac var, ama Ocak ayinda takima en az 2 ve duruma gore 3 kaliteli oyuncu eklenmeli hem rotasyonu daha genis hale getirmek icin hemde ileride gol yollarinda Osimhen'e destek olabilecek biri lazim gibi duruyor. Ocak ayi yaklastiginda bu konuyu daha detaylica konusuruz.
Ayrica ozellikle bu forumda gorulen ve cogu kisinin irrite oldugu ve puan tablosunda lider olupta "sezon bitti onumuze bakalim" veya "sampiyonluk gitti" diyen tipleri ciddiye almayacaksin. Hem Avrupa hem lig ayni anda gitmez diyenleri de hayatinizdan atmanizi oneriyorum (futbol konusunda) cunku bu tartisma cok sacma. Forumda bu sans belki olmadigi icin engelleyip gecin bunlari vallah, bu kafada olan taraftara ben taraftar bile diyemiyorum cunku bunlar sadece yerel dusunen ve bunlara buyuk ihtimal Galatasaray'i neden tutmasi gerektiginde kucukken kimse dogru duzgun anlatamamis o yuzden bunlara laf atmak zaman kaybindan baska birsey olmadigini ogrendim. Bunlar aslinda Fenerli olmasi gereken ama disaridan Galatasarayli gibi gozuken "taraftar" benim gozumde.
Hani birini sec diyenler varya , lig mi iyi olsun Avrupa mi iyi olsun. Bunu deyipte Hagi'nin eski videolarina bakip, 2000 ruhu ve soyle boyle Avrupa kupamiz var demeyi biliyorlar ve bunu rakip takimli olan arkadaslarina soylemeyi de bilirler konusu acildiginda. Konusma daha iyi cunku kendinle celisiyorsun.. Hic bir takim, kendi liginde sampiyon olup en cok kupa bizde dedikten sonra Avrupa'yi bos veremez. Bunu Slovakya, ne bilem Isvec sampiyonu diyebilir belki ama senin oyle bir luksun yok lan daha yeni 150 milyon euro para harcadik tum zamanlarin transfer rekorlarini alt ust ettik, insanda az utanma olur bunu dediginde.. Senin gelirin onlarin 100 kati falan oldu artik bunu soylemek ve hatta ciddi ciddi dusunmek bile komik.
Bu oyunculari alamazsin sonra. Osimhen'in UEFA ile yaptigi roportaji bir dinleyin, adam neler demis. Diger oyuncularin da aciklamalari duruyor ve sezon basindan beri hepsi 3 asagi 5 yukari ayni seye dikkat cekiyor;
Artik Galatasaray'in lokal basaridan cikip bu butcelerle tekrar bir Avrupa takimi olmasi lazim, tekrar ses getirmesi, tekrar adindan pozitif bir sekilde bahsettirmesi gerekiyor. Bunu hem camia hem oyuncu grubu bizzat kendi soyluyor, ozellikle yabancilar yoksa Osimhen falan Super ligde gol krali olacagim diye buraya imza atmadi. Bunu bazi dostlar iyi anlasin yoksa bir daha Osimhen kalibresinde oyuncu istemeyeceksin bu kadar basit bu durum. Bir oyuncuya 75 milyon euro vermeye de gerek yok Fenere basacagim diye. Yarin oyuncu istersek, ozellikle genc ama yukseliste olanlari kastediyorum, benim hedefim Super Lig dersen bak kac tanesini getirebiliyorsun. Suan Singo bile gelmiyordu ilk baslarda sonra o maasi duyduktan sonra gelip imzayi atti. Yarin Avrupa'da tekrar istikrarli bir sekilde oynayan ve basarili olan bir ekip hale gelirsen o zaman bu tarz oyunculari daha dusuk maliyetlere imza attirabilirsin. Bu 2x2 = 4 hesabi.
Zaten diger getirdiklerine deginmeye gerek yok onlar malum (gelir tablosu, reklam/sponsor, marka bilinirliği, prestij vb. ).
Galatasaray bir spor kulubudur ama benim gozumde aslinda futbol kulubu cunku futbol ile buyuk oldu bu kulup ve futboldan dolayi bu denli cok taraftara sahiptir.. Futbol kulubu ne yapar? Oyunculari cikip oynar, mac kazanmaya calisir.. Amac sportif basari ve bunun icin emek harcanir. Dahil oldugu her kulvar icin gecerlidir bu. Bunun aksi dusunulemez cunku mantiga aykiri.. Ayrica bunun bir spor oldugunu ve her sene her seyi kazanamayacagimizi da bilmek lazim, ancak o zaman bunun keyfini tam olarak yasayabilirsiniz..