Nedim Sertel
Büyük Kaptan
- 18 Haziran 2009
- 23.042
- 14.708
- 2.828
Masonum burada asgari ücret kıyasıyla futbol bütçesi tartışmak inan bana hatalı bir çerçeve. Çünkü kulüp bütçeleri ülke içindeki maaşlara göre değil, küresel futbol piyasasına göre belirleniyor. Galatasaray kanat oyuncusunu Türkiye’den değil, Avrupa ve dünya piyasasından alıyor. Senin rakibin Kayserispor’un bütçesi değil ki. Avrupa’daki ortalama kulüplerin ödediği para. “İki topçuya 60 milyon euro verilmez” diyorsun ama bugün 25 30 milyon euro, Avrupa’da orta-üst seviye bir ilk 11 oyuncusunun standart fiyatı. 10 15 milyon bandı artık ya potansiyel oyuncu ya da rotasyon. Yani verilen para bugünün piyasasında anormal değil, piyasanın kendisi zaten bu noktaya geldi.nedimciğim iki topçuya 60 milyon euro verdik
trde asgari ücret 400 euro
ekonomin büyüdü diye ne idüğü belirsiz 2 topçuya 60 milyon veremez bir türk takımı!
ülkenin gerçekliğine aykırı
ben herzaman yıldız topçu hastasıyım
benim futbol anlayışımda gsde en az 10 tane star olmalı davinson osi lemina sanw gibi
ama allahını seviyorsa kanat için mesela 60 veriyorsun takımın 10 nosu nasıl olmaz!!!!
bir sürü saçmalık!
Asgari ücret 400 euro olabilir, bu ülkenin ekonomik gerçeği. Ama futbolcuların piyasası Türkiye ekonomisine göre şekillenmiyor. Eğer sen “ülke fakir, o zaman ben de ucuz oyuncu alayım” dersen; oynayacağın rakipler ucuz kalmıyor. O zaman Avrupa’da grup bile göremezsin. Bu da kulübün gelirini daha da düşürür, kısır döngüye girersin. Bir de şu “ne idüğü belirsiz 2 topçu” meselesi var. Bugün 30 milyon euro verdiğin oyuncu, scout raporlarıyla, veri analizleriyle, performans metrikleriyle alınır. Artık futbol 90’lar gibi “kaseti izledik aldık” dönemi değil. Yanlış transfer olabilir, ayrı konu ama rakamın yüksek olması otomatik olarak saçmalık olduğu anlamına gelmiyor. Piyasa bu seviyede.
10 numara meselesine gelince de zaten o tamamen teknik planlama ve tercihtir. Orada eleştiri yapılır, katılırım ayrı konu. Ama bu, kanada 30 milyon verilmesini başlı başına “ülke gerçekliğine aykırı” yapmaz. Ülke gerçekliğiyle Avrupa sahasında rekabet etmeye çalışıyorsan zaten her zaman çelişki yaşarsın.