GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Borsadaki bazı hisseler hedefime gelmediği için kısıtlıyor beni, coin tarafına az aktardım o yüzden.

Baştan coine girsem dönebilirdim de, 3 sene önceki cesaretim yok maalesef :)

İnsan birşeyleri tecrübe edindikce daha urkeklesiyor maalesef..geçen hafta 11.15 ten sterlin sattım 10 ortalamaliydi .. 10.70-10.80 i görüp almadım 3-5 sene önceki ben olsam havada karada alırdım ..Şimdi trene bakar gibi izliyorum..

IV. Mehmet döneminde, takribi 1650'li yıllarda, Fransa'daki beş sollük denilen sikkelerin 12 tanesi 1 altın paraya ve İspanyolların sekiz reallik sikkesine denk geliyordu.
O dönemde Osmanlı piyasalarında ise bu beş sollük Fransız sikkelerinin sadece 8 tanesi ispanyolların sekiz reallik sikkesine denk sayılıyordu.
Yani basit anlatımla;
1.000 adet beş sollük Fransız sikkesine sahip bir avrupalı tüccar, yaklaşık 83 adet altın ekü ya da İspanyolların sekizl reallik sikkesine sahip olabiliyordu.
Ama bu tüccar aynı Fransız sikkelerini Osmanlı pazarına soktuğunda, 125 adet altın para yahut ispanyol sikkesine denk geliyordu.

Bu büyük kur farkını gören Fransızlar kısa süre içerisinde büyük miktarlarda fransız sikkesini Osmanlı pazarına aktarmaya başlıyorlar. Osmanlı pazarı o dönemlerde yerli gümüş akçelerinin değerini düşürmüş, parasının canına okumuş olduğu için bu Fransız sikkelerine büyük rağbet gösteriyorlar.

Fransızların yakaladığı büyük balık kısa süre içersinde İtalyan ve Hollandalı tüccarların da ticarete dahil olmasına sebep oluyor haliyle.
Bu tüccarlar, Avrupa'da Avignon, Monaco, Genoa gibi çeşitli bölgelerdeki prenslerle anlaşıp darphanelerde bu Fransız sikkelerin benzerlerini üretiyorlar ama bu sefer dışı çok ince bir katman gümüşle kaplanmış ama içi tümüyle bakır olan sikkeler şeklinde basıyorlar. Bildiğin kalpazanlık yani.

Öyle bir vurgun yapılmış ki o dönem, Avrupalı tüccarların Osmanlı pazarından sağladığı gelirin yaklaşık 10 milyon altın ekü kadar olduğu söyleniyor.

Dönemin seyyahlarından biri, Türklerin bu olayın içyüzünü anlayacak zekalarının olmadığını yazmış. Bir diğeri gümüş içerikleri azaltılmış bu sikkelere Osmanlıların bu kadar rağbet göstermesine inanamadığı yazmış.
Söğüşleme işi yaklaşık 20 yıl devam etmiş. Velhasıl Osmanlı'yı çok ağır silkelmişler.

Yanilmiyorsam duzelt lutfen, bu olayin akabinde ulkeye bir cok Yahudi tuccar davet ediliyor; cesitli imtiyazlar (genel kapsamli ismiyle kapitulasyonlar) ve tesvikler veriliyordu. Piyasa ve rekabet adina Osmanli'nin cikarlarini ve gelisimini gozetmeleri acisindan. Herzaman ki gibi bir sebep-sonuc iliskisi icinde devlet yapimiz olmus. Ileriye donuk bir plan ve akil degil.

Yanilmiyorsam duzelt lutfen, bu olayin akabinde ulkeye bir cok Yahudi tuccar davet ediliyor; cesitli imtiyazlar (genel kapsamli ismiyle kapitulasyonlar) ve tesvikler veriliyordu. Piyasa ve rekabet adina Osmanli'nin cikarlarini ve gelisimini gozetmeleri acisindan. Herzaman ki gibi bir sebep-sonuc iliskisi icinde devlet yapimiz olmus. Ileriye donuk bir plan ve akil degil.
Bu olay olmadan 100 sene öncesinden imtiyazlar verilmeye başlanmıştı. O devirde daha güçlü bir imparatorluk vardı, piyasada tek söz sahibi olmaya çalışıyorlardı. Ama 1566'daki Kanuni'nin ölümünden 20 yıl geçmeden düzen bozulmaya, ekonomi çöküşe girdi. Yerli Para değer kaybettikçe, Avrupa parası kıymetlendi, piyasaya hakim oldu.

noluyor bu teneke onsa 1700'ün altını zorluyor balinalar alttan toplamaya devam ediyor herhalde

Şu an dolar bozdurmak için iyi bi zaman değil mi? Yine bazı müdahalelerle en azından 7.50 seviyelerine geri düşürürler diye düşünüyorum o zaman geri toplarım.

CLT-L09 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ons toplanıyor. Hacim arttığı anda yükseliş yakın demektir.

Çanak kulp yaparsa ise 1400e kadar iner.

Bence 1650-1800 arası toplanıp önce 2300 sonra 3000e gidecek.

Kısa sürede olmaz ama bu.

1400'ün altını da görebilir 1350 gibi.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt