GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Yıllar evvel garantide atmsinden para yatırmıştım arkadaşın hesabına acildi. 200 liralık bir işlem için abartmıyorum 15tl+ işlem ücreti kesmişti.
Enparaya şükretmiştim. 5 yıldır tek kuruş ödemedim

Herkes emtia ve döviz alımına başladığı için acaba diyorum bir öttürme operasyonu gelir mi

Şunu yazdığımda çok ciddiye alınmadı da türev piyasalarının genel kuralını yine yaşıyoruz. Aselsan'ın 12-47-16 hareketine bire bir şahit olduğum için de artık her yatırım aracına bakış açım o, rakamlarla uyuşmadığında alasım falan gelmiyor.

Öncelikle kendinizi geliştirmeniz şart bu konulara gireceksiniz, bu işlerle hiç alakası olmayan birisi gelip "şu çok yükseldi alsak mı" dediği an bahsedilen yatırım aracından çıkmak lazım arkadaşlar. Bu süreçlerde bu durumlar tesadüfi olsa da bu işin arkasında istatistik bilimi var ve hep benzer şeyler yaşanıyor.

Bakın zamanında IOTA vardı, öyle böyle pohpohlanmamıştı, bir gün metroda alakasız iki adamın konuşurken IOTA bitcoin gibi olacak dediğini duydum. Ne alt yapısı aynı, ne işleyişi ne de sayısı aynı olan iki coini alakasız yere kıyaslıyordu, iş sokağa indiyse o araç da dibi görecektir. Aselsan'da da benzeri olmuştu.

Küçük yatırımcı her zaman kazansa zaten ortada yatırım piyasası kalmaz, tüm piyasalar büyüklerin, elinde daha çok para olanın kazanmasına göre organize edilmiştir ki zaten fazla hacim yapan fazla müdahale eder ve tahtaları yönetir.

Dolayısıyla önemli olan öncelikle temel analiz yapıp ne alacağınıza karar vermeniz sonrasında da teknik analiz yapıp, nereden alacağınıza karar vermeniz. Mesela dolar 7.20yi geçti ok, bu noktada genelde % 10 daha gitmesi beklenir zirve geçildiyse ki o da 7.8-7.9 bandıydı, bu oraya çok hızlı geldi üstüne 8.55leri gördü hızlıca. Buradan direkt 10 olsa herkes kazanacaktı ama noldu süründürme moduna geçti, 8.5lardan 8.3lerden alanlar dolar 7.20ye inene kadar satacaklar, kendilerini durduramayacaklar. 10 olmayacak mı eninde sonunda olacak ama o süre ve sizin risk/yatırım maliyetiniz asıl önemli nokta.

Psikoloji her şeydir, burada al-sat diye basitçe konuşuyoruz da o tuşlara basmak çoğu zaman çok zor oluyor, kaybı kesmek ve kazançta doğru zamanda satmak da kolay işler değil. Aksi durumda herkes zengin olurdu.

1605179093065.png

Geçen bir adamla konuştuk, "oğlum borsayla ilgileniyor Fener alalım demişti almadık 54 lira oldu." dedi. Spor hisseleri de az değil yani arkasında Ali Koç var dedi ama nasıl anlatıyor sorsan oğlu da kendi de uzman.

Fenerin özsermayesi ve piyasa değerini ya da kazancına göre kendini kaç yılda satın aldığını biliyor musunuz dedim? Tabii ki cevap yok. Kendini satsa borçlarını ödeyemeyecek bir şirket profilini sağlam hisse diye anlatıyor.

Mesela Fenerin yükselişi araştırılsın, 54 liraya giderken büyüklerin hisse topladığı, sonrasında da yüklü şekilde küçük yatırımcıya sattığı sonucuna kolaylıkla ulaşılır. Bunu günlük satılan net lot adetlerinden bile görebilirsiniz çoğu zaman.

Açığa satış yasaklandı diye Türkiye borsası tek yönlü bir borsa oldu, arada 3 günde yüzde 10-20 düşürüp marj açıyorlar kendilerine işte.

CDS 400 iken rekor kıran borsa akla mantığa ters normalde.

Bankalar desen zaten çöp seviyelerde, Garanti bankası borsa 70 binken de bu fiyatlardaydı siz düşünün nasıl yükseltildiğini.

İlk defa şu an bankalar ve Bist30 hisseleriyle yükseliyor.

Bu işin elbet dönüşü olacak ve çok fazla kişinin canı yanacak.

2 haftada sabır taşına döndüm yav...Kaç yıldır yükselişe geçen dolar ve altın ben alınca çakılmaya başladı.Koduklarım benim almamı beklediler sanki?Şaka gibi yav

Herkes faiz beklentisi ile satıyor faiz artışı olmazsa ya da az olursa tekrar alım başlar.

Bu işlerle ugrasiliyorsa mebla min. 250 bin olmalı kanımca.. diğer türlü param değerini korusun isteyen döviz veya altına al yat yapacak.. para kucumsedigimi sanmayın 50 binlik dövizde yüzde 10 artış yakalayan 5 bin TL kazanır bu para kimseyi ne ihya eder ne berbat eder.. hayat standartlarına hiçbir etkisi olmaz boşa bu işlerin peşinde yaşadığı sinir stres de cabası.

Dün ekonomi zirveye koşuyordu, her ay bir öncekinden iyi oluyordu, bugün acı reçeteden bahsediyorlar.
Bugün kurlarda bir bahar havası, yarın winter is coming.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt