GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geçen dış basında Bursa sanayisi hakkında bir video izledim.

Nacizhane fikrim doğru yoldayız artık.
Hem otomotiv hem silah sanayisi hem ileri teknoloji olarak seri üretime geçmeye az kaldı.

2023 çok erken bir tarih ama 2030 da çok yol almış olacağız.

Gscimbom
2030 a kadar orta doğu olmazsak dediklerin olabilir

2030 a kadar orta doğu olmazsak dediklerin olabilir
Merak etme olmayız.
Türkiye öyle elini kolunu sallayıp girebileceğin, terör örgütlerine yuva kurabileğin ülke olmaktan çıktı.

Sinek vızıltısı olur bu saat den sonra o terör örgütleri.
O sihaları droneları kim akıl ettiyse, büyük iş yapmış.

Dağlar da her gün şehit veren bir ülkeden, istediğimiz noktaya evden nokta atışı yapabileceğimiz konuma geldik.

Gscimbom

Merak etme olmayız.
Türkiye öyle elini kolunu sallayıp girebileceğin, terör örgütlerine yuva kurabileğin ülke olmaktan çıktı.

Sinek vızıltısı olur bu saat den sonra o terör örgütleri.
O sihaları droneları kim akıl ettiyse, büyük iş yapmış.

Dağlar da her gün şehit veren bir ülkeden, istediğimiz noktaya evden nokta atışı yapabileceğimiz konuma geldik.

Gscimbom
her gün şehit veriyoruz zaten abi toplu sayı olmadığı için göze batmıyor

her gün şehit veriyoruz zaten abi toplu sayı olmadığı için göze batmıyor
90 larda dayım Şırnak'ta bin başı ve albaylık yaptı.
Keşke imkanın olsa da yarım saat dinlesen.

Şehit vermiyoruz demedim ama kurbanlık koyun gibi de değiliz.

Demek istediğim de bu değildi, 10 sene uzun değil.
Artık yol köprü ve ev yapmıyoruz üretime geçiyoruz.

Gscimbom

İlk işime girerken araştırıyordum. Yerli motor projesini yaptık diye haber buldum ben girmeden 1-2 yıl önceye aitti, haberde şirketin yetkilileri ve danışman üniversitenin rektörünün açıklamaları vardı.

İşe başladım gördümki proje daha yeni başlamış. Ortada biten bir şey yok zira proje 5 yıl sonra falan bitti ama 7 yıl öncesinde yaptık diye haber yapılmıştı.

5 yıl sonra biten projede de şirketin katkısı yoktu tüm işi Alman bir danışmanlık firması yaptı.

Bursa'da büyüyen, oradaki büyük şirketlerin içine çokça girip çıkmış birisi olarak oradaki koşulları, seviyeyi gayet iyi biliyorum. Hayal satacak bir durum yok ortada.

Gidip de haberlerde kötü anlatacak da değiller.

Ayrıca Türkiye zaten büyük bir ülke, girdi/çıktı da fena sayılmaz.

3 sıkıntı var.

1. Nüfus çok fazla
2. Liyakat yok
3. Para doğru kullanılmıyor.

Tabii ki Almanya değiliz ama doların 1 yılda %50 artacağı ülke de değiliz normal şartlarda.

Bir de rica ediyorum ya cidden dışarıda yaşayıp burayı övmeye kalkmayın.

İlk işime girerken araştırıyordum. Yerli motor projesini yaptık diye haber buldum ben girmeden 1-2 yıl önceye aitti, haberde şirketin yetkilileri ve danışman üniversitenin rektörünün açıklamaları vardı.

İşe başladım gördümki proje daha yeni başlamış. Ortada biten bir şey yok zira proje 5 yıl sonra falan bitti ama 7 yıl öncesinde yaptık diye haber yapılmıştı.

5 yıl sonra biten projede de şirketin katkısı yoktu tüm işi Alman bir danışmanlık firması yaptı.

Bursa'da büyüyen, oradaki büyük şirketlerin içine çokça girip çıkmış birisi olarak oradaki koşulları, seviyeyi gayet iyi biliyorum. Hayal satacak bir durum yok ortada.

Gidip de haberlerde kötü anlatacak da değiller.
2011 de davutoğlunun yerli uçağımız göklerde pankartı geldi aklıma erdoğan ise 2015 de yapıyoruz demişti

Savunma sanayinde yapılanlar gerçekten güzel takdir edilesi ama ihracati arttiramiyoruze Rusya , USA gibiler yüzünden fakat yıllardır anlayamadigim şey biz neden motor yapamıyoruz? Gövde mekanik işleri biz yapmayalım ama.misal atak helikopterinin akıncı ihanin motorunu biz yapalım eksigimiz ne paramı muhendismi zekami fabrikamj?

Savunma sanayinde yapılanlar gerçekten güzel takdir edilesi ama ihracati arttiramiyoruze Rusya , USA gibiler yüzünden fakat yıllardır anlayamadigim şey biz neden motor yapamıyoruz? Gövde mekanik işleri biz yapmayalım ama.misal atak helikopterinin akıncı ihanin motorunu biz yapalım eksigimiz ne paramı muhendismi zekami fabrikamj?
Mühendislik eksik. Danışmanlık da alamıyorsun federasyonlar izin vermiyor.

Bir dönem tank motorunu yapan ekipte çalıştım, engeller az değil ki binek araç motoruna göre tank motoru yapmak daha kolay.

Araştırırsan motor yapan firma dünyada sayılıdır zaten özellikle yüksek güç gruplarında.

Ayrıca Türkiye zaten büyük bir ülke, girdi/çıktı da fena sayılmaz.

3 sıkıntı var.

1. Nüfus çok fazla
2. Liyakat yok
3. Para doğru kullanılmıyor.

Tabii ki Almanya değiliz ama doların 1 yılda %50 artacağı ülke de değiliz normal şartlarda.

Bir de rica ediyorum ya cidden dışarıda yaşayıp burayı övmeye kalkmayın.

Seni çok takdir ederim fikirlerine de çok önem veririm biliyorsun.

Bir de şöyle bak olaya, dışarıdan birisinin Türkiye hakkında fikirleri nasıl ne düşünüyor oradan olaylar nasıl gözüküyor.

2008lerden sonra paranın ucuz olduğu zamanda,betona yatırım yapan ülkeyi nasıl eleştirdiğimi anlatmama gerek yok.

Bugün de üretime yapılan hamleleri görüp, 10 sene sonra daha güçlü bir ülke gelecek demem kadar doğal bir şey yok.

Bu iktidar güzellemesi hiç değil, umarım kim başa gelirse yine üretime teşviki sürdürür.

Gscimbom

90 larda dayım Şırnak'ta bin başı ve albaylık yaptı.
Keşke imkanın olsa da yarım saat dinlesen.

Şehit vermiyoruz demedim ama kurbanlık koyun gibi de değiliz.

Demek istediğim de bu değildi, 10 sene uzun değil.
Artık yol köprü ve ev yapmıyoruz üretime geçiyoruz.

Gscimbom

Bak güzel kardeşim, daha dün Suriye'de koca Türk birliğine füzelerle saldırdılar. 34 şehit verdik gibi bir açıklama yaptılar. Şehit sayısının 100 üzerinde olduğunu çektikleri videolarla daha o gece söyleyen Hatay'daki vatandaşların başına neler geldiğini geçtim, bu açıklamanın yalan olduğunu kendi gazetecileri bile 60-70 arası sayılarla örnek vererek itiraf ediyor. Üstelik, birliğimize saldırı düzenleyen ülkenin ayağına gidip özür dileyen de biz olduk.
O saldırının akabinde Suriye'de görevde olan bir arkadaşım da kurbanlık olmaktan vazgeçip uzmanlıktan istifa ederek evine döndü. Sen de keşke onu dinleyebilsen.

Seni çok takdir ederim fikirlerine de çok önem veririm biliyorsun.

Bir de şöyle bak olaya, dışarıdan birisinin Türkiye hakkında fikirleri nasıl ne düşünüyor oradan olaylar nasıl gözüküyor.

2008lerden sonra paranın ucuz olduğu zamanda,betona yatırım yapan ülkeyi nasıl eleştirdiğimi anlatmama gerek yok.

Bugün de üretime yapılan hamleleri görüp, 10 sene sonra daha güçlü bir ülke gelecek demem kadar doğal bir şey yok.

Bu iktidar güzellemesi hiç değil, umarım kim başa gelirse yine üretime teşviki sürdürür.

Gscimbom
Yanlış anlaşılmak istemem, yazdıkların kesinlikle doğru. Daha güçlüyüz zaten bunun aksini iddia etmem yalancılık olur. Benim orada kastım esasında şu, evet ülkenin mesela savunma sanayisi gelişiyor mesela Tofaşta günde 1000 taneden fazla araç üretiliyordu bir dönem, Bosch yedek parça tedariğini her alanda sağlıyor, alt yükleniciler var taşeronlar var Bursa'da otomotiv çok ileride zaten. Ancak sektörün başarısı halkın cebine yansımıyor benim hayal satmaktan kastım o. 2008 krizi öncesi Bursa otomotiv sanayisindeki işçi bile zengindi, Tofaşın sağladığı indirimle arabasını bile alabiliyordu, işte zamanla alım güçleri azaldı ve otomasyon da geliştiği için insan gücüne talep de azalıyor ve maalesef Bursa şehrinin birinci geçim kaynağı kan kaybediyor yıllardır.

Bir de diğer demek istediğim de bugün iktidarı dürüstçe eleştirenlerin çıkış noktası da zaten liyakat, tasarruf, ve baskı gibi hususlar.

Bir de mesela bugün Bursa'da bir tv kapandı, ben küçüktüm vardı yahu o kanal, göz göre göre zaten eleştiren 3 kanal varken o da kapandı. Böyle şeyler olunca da dış basında çıkan güzellemeler bile servis ediliyor gibi geliyor.

Hani böyle olunca da şehit haberlerine de inanasım gelmiyor. Yakın bir tanığım Hakkari'de askerlik yaptı 2-3 yıl önce, kendi beyanıdır, rakamların servis edilmediğini söylüyordu. Belki de çok fazla oluyor ama duymuyoruz. Güçlendik biz ama o şerefsizlern arkasındakiler de güçlendi ve onları güçlendirdi.

Bir de Karadağ'ın tek yönlü yorum yapmayacağını biliyorum, yukarıda dediğim yanlış anlaşılmasın genel olarak yurtdışındakilerin Türkiye'yi övmesine karşıyım :D

Yurtdışındakilerin Türkiye övgüsünün sebebi kendi ailelerinin anlattığı 60'lı-70'li-80'li yılların etkisi olsa gerek.

Esasında Türkiye'nin 1 adım dahi ileri gittiği yok. Gelişmenin varlığını inkar değil bu, gelişen şeyin Türkiye değil, Dünya olduğu anlatma gayreti. Küreselleşme etkiyle yaşanan gelişmelere ayak uydurmak o gelişmenin kaynağının sen olduğunu göstermez.

Zihniyet değişmediği sürece bu memleketin üstü altın altı doğalgaz dolsun yine de bir b.k olmaz bizden ..

Yurtdışındakilerin Türkiye övgüsünün sebebi kendi ailelerinin anlattığı 60'lı-70'li-80'li yılların etkisi olsa gerek.

Esasında Türkiye'nin 1 adım dahi ileri gittiği yok. Gelişmenin varlığını inkar değil bu, gelişen şeyin Türkiye değil, Dünya olduğu anlatma gayreti. Küreselleşme etkiyle yaşanan gelişmelere ayak uydurmak o gelişmenin kaynağının sen olduğunu göstermez.
Yok ya ailelerinin filan anlattıgıyla alakalı degil bi halt bildikleri yok burkakilerin körü körüne bi milliyetcilikleri var erdogana karşı gel hemen vatan hainisin burda dogmuş büyümüşler ama hala babalarının dedelerinin karadenizin anadolunun köyünden getirdigi kafayla yaşıyo dügün konvoyunda teror estirip yol kapatan havaya silahla ateş acan insanlardan cokta bi şey bekleme almanlarda sütten cıkmış kaşık degil ama bizde az degiliz

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt