GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kur yüksek olunca ihracat rakamları aşırı artmaya ve rekorlar kırmaya başladı(sonuçta ucuza uzakdoğu ülkeleri yerine-nakliye masrafı vs.- Türkiye tercih ediliyor, pandemi dolayısıyla üretim sıkıntısı da tetikliyor bu durumu).Cumhurbaşkanı da sürekli bu duruma vurgu yapıyor.O yüzden diyorum ki yüksek kur politikası daha devam eder ve kura yatırım yapan arkadaşlar kazanır.Ancak esas sorun yüksek enflasyon.Onu baskilamak için mecbur bir hamle yapılması gerekiyor.Bu da kısa vadeli faiz indirimi yapılmayacak anlamı taşır,belki bir miktar daha yükseklik olabilir.Ancak işin bir de reel ekonomi ve halka yansıması var.Normalde sürdürülebilir bir ekonomik yapı yok, toplumsal isyan noktasına geldi halk.Alim gücü düştü ve pandemi etkisiyle de artık piyasada para dönmüyor.Bu da iki duruma işaret ediyor.Ya erken seçim sürdürülebilir bir ekonomik yapı için ya da devletin piyasaya para pompalamasi gerek.Bu şekilde olursa da yine enflasyon fırlar ve ateşe benzin dökmek olur, ilerisi ekonomik kriz çıkar...Son tahlilde bütün bu veriler ışığında 1 yıl yüksek kur, yüksek faiz devam eder.Yaz aylarında ki rahatlama ile birlikte gelecek sonbaharda da seçim olur düşüncesindeyim.Seçim öncesi de kısa süreli bir rahatlama (kredi faizlerin düşmesi, vadelerin uzaması vb.) bekliyorum.Son söyleyeceğim yatırım döviz ve altına, seneye yaz başlangıcınında da bunları bozdurup gayrimenkul alımı yapmak uygun olur diye düşünüyorum.Tabi bütün bu tahminler normal şartlarda, anormal bir ülke olduğumuzu unutmamak gerekiyor.

Agbal degistirilmeseydi, bugun USD/TL paritesi 6.80-7.20 bandinda, faizlerde enflasyonda daha dusuktu. Agbal'in attigi adimlarin etkisi 3 ay gecikmeli olacakti ve bekleyemediler. Enflasyon bizim gibi disa bagimli ulkelerde, ithalattan cok etkilenir. 7.20'den ulkeye ithal getirmek varken, 8.80'den getirmek zorunda kaldik. Sonuc ortada. Simdi faizide dusurmek demek, 10-11TL bandina hazir olmak demektir. Buda enflasyonu dusurmez dahada yukari ceker. Birileri sayin cumhurbaskanina bizim ureten bir ulke olmadigimizi anlatmali. Ancak ithal eden degil ureten ulkelerde savundugu tez gecerli.

Hicbir seyi bilmeden yapmıyorlar. Herseyin neticesini biliyorlar. Yanlışlıkla falan yapılmıyor yani o aciklamalar.

Enteresan hareketler var..

Knipsel.PNG

Piyasa su anda sig.. buyuk ihtimal sabaha kadar toparlanir.

Son düzenleme:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt