GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ABD ve Avrupa'da raflar boşmuş, bizde hınca hınç doluymuş elhamdülillah reis öyle dedi. Tek merak ettiğim bizim milletin alacak gücü kalmadı da mı raflar bizde o halde acaba diyorum.

1.29'dan konut kredisi çekme hususunda dusunceleriniz nelerdir?

bulundugum civarda evler ortalama 400-450k arası, 300k kredi ceksem bir ev alabiliyorum

300k'nın geri ödemesi 1.29 faiz ile 435k tl yapiyor, aylik 7200 tl geri ödemesi var 5 yillikta

şu an 1800 tl kira ödüyorum, cöpe atiyormusum gibi geliyor bu parayi, 5 yil boyunca ortalama zaten 2.5k tl olacak kira, 2500x60 = 150k tl boşa kira ödemiş olacağım ev almazsam, fakat kredi cekersem zaten sadece ana parayi ödemiş gibi olacağım, kira ödemeyecegim için 435-150k = 285k yapiyor sadece, ana paradan bile az neredeyse. tabi kenardaki birikmisi de eve gömmüs olacagiz orasi da ayri 1 husus

fakat ev alma konusunda doğru bir zaman mi bu konuda biraz tereddütlerim var, değerli rtaşlarımın düşüncelerini de almak isterim

bulundugum civarda evler ortalama 400-450k arası, 300k kredi ceksem bir ev alabiliyorum

300k'nın geri ödemesi 1.29 faiz ile 435k tl yapiyor, aylik 7200 tl geri ödemesi var 5 yillikta

şu an 1800 tl kira ödüyorum, cöpe atiyormusum gibi geliyor bu parayi, 5 yil boyunca ortalama zaten 2.5k tl olacak kira, 2500x60 = 150k tl boşa kira ödemiş olacağım ev almazsam, fakat kredi cekersem zaten sadece ana parayi ödemiş gibi olacağım, kira ödemeyecegim için 435-150k = 285k yapiyor sadece, ana paradan bile az neredeyse. tabi kenardaki birikmisi de eve gömmüs olacagiz orasi da ayri 1 husus

fakat ev alma konusunda doğru bir zaman mi bu konuda biraz tereddütlerim var, değerli rtaşlarımın düşüncelerini de almak isterim
Merhaba renktaş,

20 senedir ev fiyatlarını inceliyorum, muhakkak bazen fırsatlar oluyordur, ama genellikle şöyle bir durum var.

Faizler düşer fiyatlar çıkar, döviz çıkar fiyatlar çıkar.
Yani genellikle fiyatlar çıkar, bugün almadığını 1 sene sonra hiç alamazsın.

Onun için al hayrını gör, hatta 5 senelik değil 10 senelik yap krediyi.
O 7200 lira zamanla cücük kadar erir, ödemesi daha kolay olur.
Hiç tereddüt etme ödeyemem diye, ödeyemezsen satarsın her türlü.

Gscimbom mobil

Aylık ödemede zorlanacağını düşünüyosan, çünkü 7200-1800= 5400, hadi sen de ortLamada 5000 fazladan vercen, bu zorlarsa seni vadeyi 10 yıla yay, aylık ödemeni rahatça yaparsın. Ev alırsan her türlü karda olursun çünkü kiralar artacak, ev fiyatları düşmez hatta artmaya devam eder, yani beklemenin sana faydası olmaz. 2014de ev alırken ben de çok kararsız kalmıştım senin gibi. 282bine aldım o zaman evi, şimdiki fiyatı 1.2 mil. Kirası benim kredi ödememi bir buçuğa katladı. Almasaymışım hem külliyen zarardaydım hem de bu evi almam şu an imkansız kere imkansız olacaktı. Her türlü al derim.

Turk ekonomisinin kotu durumda olmasinin soeumlusu kimdir?
A) Iktidar B) Yonetim Sistemi C) Dis Mihraklar D) Hepsi E) G. Kiliyiz

☆☆☆☆

Turk ekonomisinin kotu durumda olmasinin soeumlusu kimdir?
A) Iktidar B) Yonetim Sistemi C) Dis Mihraklar D) Hepsi E) G. Kiliyiz

☆☆☆☆
Dış mihraklar tabi. bu soruyu sorman bile saçma, Başkanlık sistemi müthiş, reise zaten laf söyleyen lal olur. ömrünü adadı bu millet uğruna, ister mi hiç kötülüklerini. Hamdolsun iyiyiz. reis ile 2023, 2053, 2071 vizyonlarımıza doğru emin adımlar ile ilerliyoruz.

Almak her zaman kazandırır bu ülkede , 5 yıl değil ama 10 yıllık çekmelisin ki enflasyonun verdiği zararı ordan çıkarasın şimdiki parayla 5 bin tl mesela 6 7 yıl sonra çerez parası olur.

finansal olarak yapman gereken hesap şu:

evin tamamını kredi kullanarak alsaydın 5 yılda toplam ne kadar öderdin? senin rakamlarına gore 653 bin. 5 yılda ne kadar kira ödeyeceksin? senin rakamlarına göre 150 bin. net maliyetin 503 bin. evin kredisiz maliyeti 450 bin. kredili maliyet eksi kredisiz maliyet 53 bin. maliyeti 5 yılın sonuna taşıma çarpanı yaklaşık 1.5 (aylık 1.29 basitten 5 yıl bileşik annuity) yani 80 bin.

sonuç: evin degerinin 5 yıl içinde 80 binden fazla artacagını dusunuyorsan kredi kullanıp evi almalısın.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ekim ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 17,09, yurt içi üretici fiyatları yüzde 36,2 arttı.

Aylık bazda TÜFE yüzde 2,39, Yİ-ÜFE yüzde 5,24 artış kaydetti.

TÜFE, ekimde geçen yılın aralık ayına göre yüzde 15,75, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 19,89 yükseldi.

Yİ-ÜFE ise Aralık 2020'ye göre yüzde 37,34, geçen yılın ekim ayına kıyasla yüzde 46,31 artış gösterdi.

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen yeniden değerleme oranına esas teşkil eden Yİ-ÜFE, ekim ayı sonunda 12 aylık ortalamalara göre yüzde 36,2 artış gösterdi.

Dolar 9,79
Euro 11,33
Altın 575

Ver mehteri

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt