GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bilerek yapıyor demiştim aylar önce tv'de 8.50ken 8.8 lere çıkarmaya sebep olacak açıklamaları yaptığında.

Aynı mantıkta dolar yükseldikçe, enflasyon faizin sebebidir şeklindeki yanlış açıklamalara devam ediyor.

100 liraya mal alacaksınız kredi çekiyorsunuz, 110 lira ödeyeceksiniz krediye ve malı da 120 liradan satacaksınız. Kar marjınız % 10 civarı. Faiz düştükçe yatırımcının maliyeti düşecek dolayısıyla fiyat da düşecek buraya kadar her şey normal.

Peki döviz yükseldiğinde o alacağınız mal 120 lira olduğunda ne olacak, 120 lira kredi çekeceksiniz, 132 lira ödeyeceksiniz, 150 liraya satacaksınız. Türkiye'deki son dönem enflasyonunun temel sebebi budur, bu da basit bir analizle anlaşılabilecek bir problemdir.
faiz degişimlerinin enflasyona yansıması için faiz gideri dışında gider kalemi olmaması lazım. adamın toplam 100 lira gideri varsa, bunun 50 lirası operasyonel gider, 50 lirası finansman gideri ise, faizler 10 puan düşünce toplam maliyet 5 puan düşüyor. adam bunu fiyata aynen yansıtsa bile enflasyondaki düşüş faizdeki düşüşten daha az oluyor. nominal faizle enflasyon beklentisi arasındaki fark, yani reel faizler düşüyor hatta şu an turkiyede oldugu gibi negatif oluyor. negatif reel faiz demek, o parayı elinde tuttugun her saniye zarar ediyorsun demek. herkes tl'den kaçıyor ve dovize yoneliyor. doviz yukseliyor. cari denge negatif oldugundan işletme giderleri artıyor ve enflasyon başladıgı noktaya geri geliyor.

bu sarmalı kırmak icin ya nominal faizi yukseltip reel faizi pozitife cekeceksin ve tl'den kacısı durduracaksın, ya cari dengeyi duzeltip tl'den kacıs olsa bile kur artışının enflasyona yansımamasını saglayacaksın, ya da tl'den kacısı döviz dışında bir yere yönlendireceksin (vergileri dusurerek tuketime/emlak balonuna vs).

Normalde bir seçim olduğunda şu hükümetin yüzde 10'dan fazla oy almaması gerekir ama yarın seçim olsa gene en az %40 oyları var. Nasıl hipnotize olmuş bir halk var ben hayret ediyorum.
Rüyasında bile göremez artık. Bu ekonomik tezi tuttu tuttu, yoksa abbas yolcu.

Erdoğan ve Bahçeli'den sonra Akşener ve Kılıçdaroğlu görüşmesi de oldu.Seçim mi geliyor?

bu gençlerin isi çok zor.
ben hatirliyorum da lisedeyken halı sahada maç yapar dönüste tavuk döner yerdik. ögrenci yemegiydi 1 liraydı yahu. ben 2 tane yerdim arkadaslar 3-4 tane. ögrenci harcligiyla hicte zorlanmazdık üstüne icecegi ve halı sahası falan.

simdi yüzüne bakmadıgım döner 25 lira olmuş. anne babalar cocuklarina günde kac para harclik verecekler? asgari ücretle gecinen aileler cocuklarina nasıl duzgun bir gelecek sunabilirki

ben hatirliyorum da lisedeyken halı sahada maç yapar dönüste tavuk döner yerdik. ögrenci yemegiydi 1 liraydı yahu. ben 2 tane yerdim arkadaslar 3-4 tane. ögrenci harcligiyla hicte zorlanmazdık üstüne icecegi ve halı sahası falan.

simdi yüzüne bakmadıgım döner 25 lira olmuş. anne babalar cocuklarina günde kac para harclik verecekler? asgari ücretle gecinen aileler cocuklarina nasıl duzgun bir gelecek sunabilirki

Bu devirde üniversite öğrencisi olmak istemezdim. 10 sene önce öğrenciliğim zamanında çevremdeki arkadaşlarımın çoğu rahatça çeşitli yurt dışı değişim programlarına katılmıştı. Kimsenin de bütçesi sarsılmamıştı. Şimdi bırak yurt dışına çıkmayı şehir değiştirecek olsan kara kara düşünürsün. Bir öğrencinin çalışarak ev kirasını karşılayabileceğini hiç düşünmüyorum bugünlerde. 10 sene önce gayet mümkündü halbuki.

Ben de kendimden şöyle örnek veriyim;

Biz 2008 gibi ekonomik kriz var denilirken babam bir dairenin sadece kabası var başka da bişeyi yokken işçi usta maaşı ile daireyi yaptırıp 4 çocuğuda okutuyodu. Krediler bitincede hemen araç almıştı.

Şu an 4 çocuktan 2si kendi hayatında ayri bi yerde diğerleride 1i çalışıp kendisine bakabiliyo 1i ise de üniversite okuyor. Yani buna rağmen adam emekli olmasına rağmen hala çalışmaya devam ediyor çünkü yetmiyor. Çalışmasına rağmen de hala ufakta olsa bi ay sonunu getirememe sorunu olabiliyor diye

kuru kaçtan aldıkları belli olmadığı için dolar bazında tahminimi yazıyorum:
380 (+-10) dolar.

son 10 yılda asgari ücret sene başında 380 doların altına düşmemiş. 2021 yılı 1 ocak tarihinde 380 dolara tekabül eden asgari ücret an itibariyle 266 dolar.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt