GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Avrupanın yüzde kacı asgari ücretle çalışıyo türkiyenun yüzde kacı
tartilisir buradada oran cok fazla. ha su var asgariyle diger alan arasinda okadar farkda yok. trde misal biri 4.200 alip digeride 20.000 almasi avrupada imkansiz. buna izin vermezler dengeli tutuluyor hep burdada cok okuyan zaten bu konuda sikayetci.

tartilisir buradada oran cok fazla. ha su var asgariyle diger alan arasinda okadar farkda yok. trde misal biri 4.200 alip digeride 20.000 almasi avrupada imkansiz. buna izin vermezler dengeli tutuluyor hep burdada cok okuyan zaten bu konuda sikayetci.
Almanyada yüzde 4-5 arası galiba

Bir yerlerde hata var ama hata yaptığını kabul eden kimse yok.

Bu zaten sadece siyasi ya da ekonomik değil - neredeyse Türkiye'de %90-95 oranda doğru olduğu bir gerçek.

Doların ne kadar olduğu önemli tabii ki ama doların fiyatına göre hayata ne olmuş ülkede , üretime ne olmuş , üretebileceğini üretmeyip ithal mi etmeye başlamışsın gibi gibi bir sürü ufak şey toplanınca "alım gücü" yerine "babayı alırsın" haline geliyor insanların kazandıklarına göre yaşadıkları hayat.

içerisi tıkır tıkır olsa doların inmesi çıkması sadece borçları ve insanların yatırımını direkt etkiler - zaten içerde üretim vs tıkır tıkır olsa enflasyon yükselmez / yüksek olmaz - TL'nin değer kaybetmesi için bir neden olmaz.

Şu an çok ince ip üzerine yürüyoruz bence. Enflasyon da o ipin ucunda yanan mum. Söndüremezsen alır seni aşağı.

Tabii doğru insanlar idrak edemiyor ama kalkışma mevzusunun akşamında dolar 2.88di, başkanlık seçimi kararı alınmadan önce ise 3.72 idi, çok uzak tarih değil Mart 2018 dolar fiyatı bu.

Çok üzücü bir gerçek maalesef. 3.5 yıl öncesi.

Doların kaç olduğu önemli değil, Melih abinin söylediği minvalde olmalı işler. Dolar 100 olabilir, orada 100 sene kalacaksa problem yok eğer halkın alım gücünü de ona göre arttırabiliyorsan.

Türkiye gibi ülkelerde temel problem enflasyon etkilerinin halkın alım gücünü azaltmasıdır. Şeffaf olmayan yönetim yapılarında enflasyonun hesaplandığı paketler dönemsel olarak ucuzlayan ürünlerden oluşur ancak bu halkın ihtiyaçlarını yansıtmaz. Pinpon topu üzerinden enflasyon hesabı yaparsanız kimseye bir şey ispatlamış olmazsınız.

Kısacası mevzu istikrardır, Türkiye'nin son 10 yılda yaşadığı problem kurun 10-20 olması değil, kurun 1.30 liradan 18 liralara kadar çıkması ancak insanların maaşlarının bu ölçüde artmamış olmasıdır.

Bundan 4-5 sene önceye kadar ortalama bir çalışan 1000 dolardan fazla kazanıyor ve yurtdışı seyahatlari dahil belli bir refahla yaşayabiliyordu, bu insanların elinden alındı dolayısıyla problemi doğru tanımlamak gerekir.

Aynen ben de onu demek istiyorum elbette ben muhalif kimliğe sahip bir insanım

Ama halkın geneline bakacak olursak halk istikrarlı görür ve alım gücünün arttığını düşünürse hangi parti olursa olsun ona oy verir

Bu arada maalesef halkımız biraz unutkandır

Yani doların Kısa zamanda üçbeş liraya düşmeyeceğini biliyoruz
Ama sekiz 9 TL’de bir sene boyunca sabit kalsın giderlerde %30 azalma yansıtılsın epey kişi oy verir

Çünkü aynı Piyasada olduğu gibi oy vermek de aslında geleceğe yönelik bir fiyatlandırmadır. Yani halk oyunu verirken öngördüğü geleceğe göre oy verir.

Burada tabi maalesef cehalet büyük bir rol oynuyor maalesef bizim halkımız hep umutlandırdıpp daha iyi bir geleceğe ulaşacağını sanarak yanlış partilere oy veriyor

GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Yok hayır eğer kur, yatırılan gündeki oranın üstündeyse sadece kur farkı verilecek. Diğer türlü dövize % 14+ faiz vermiş oluruz tüm dünya gelir parasını bize yatırır.

Mesela parasını vade bitmeden çeken olursa da kurun o günkü karşılığına göre verilecek. Örneğin kur 10ken 100.000 TL yatırdınız, 3 ay vade ama 2 ay sonra çekmek istiyorsun, kur 9.20ye düşerse sana 92 bin lira veriyorlar.

Bu ikinci paragrafı bilmiyordum açıkçası ama Bankalar açısından bakacak olursak mantıklı

Aynen ben de onu demek istiyorum elbette ben muhalif kimliğe sahip bir insanım

Ama halkın geneline bakacak olursak halk istikrarlı görür ve alım gücünün arttığını düşünürse hangi parti olursa olsun ona oy verir

Bu arada maalesef halkımız biraz unutkandır

Yani doların Kısa zamanda üçbeş liraya düşmeyeceğini biliyoruz
Ama sekiz 9 TL’de bir sene boyunca sabit kalsın giderlerde %30 azalma yansıtılsın epey kişi oy verir

Çünkü aynı Piyasada olduğu gibi oy vermek de aslında geleceğe yönelik bir fiyatlandırmadır. Yani halk oyunu verirken öngördüğü geleceğe göre oy verir.

Burada tabi maalesef cehalet büyük bir rol oynuyor maalesef bizim halkımız hep umutlandırdıpp daha iyi bir geleceğe ulaşacağını sanarak yanlış partilere oy veriyor

Bizim halkımız derbi maçı gibi "Nasıl koyduk" demeye oy veriyor bana göre. İster genel seçim olsun ister yerel seçim olsun. Kafada ne tartabiliyor, ne nereden nereye glindiğini dediğiniz gibi hatırlıyor. Maksat "gıcık" oldukları "hor gördükleri" ya da "açıkça istemedikleri" kesim neye yönelmişse tersine giden bir mantık var. ( " " ile yazdıklarım halk içinde olmaması gereken ama maalesef hayatımın her döneminde gözlemlediğim şeyler )

Düşünerek tartıya koyarak oy vermeye çalışan heralde oturup düşünse hala "Tamam ben oyumu kesin şekilde böyle kullanacağım" diyemez.

Bana sorsanız şu an olsa seçim kime verirsin ? Kime vermeyeceğimi biliyorum ya da hangi tür yönetime vemreyeceğimi diyelim. Ama oy verecek kadarda beni ikna eden politikacı / parti yok. Çünkü halkın aynası gibi o meclis. Halk birbirini neden hor görüp tartışıyor her konuda- çünkü mecliste aynı şey var. Bir kerede otrup ortak yol aransın - bağırmadan çağırmadan , milleti galyana getirmeden demeç verilsin...bir kere yav.

Aslında aynı şeyleri söylüyoruz belki ben doğru ifade edemedim. Kastettiğim şey şuydu. Dolar 10 TL civarına geriledi. Ve yapmak istedikleri şey ise 13 - 14 aralığında tutmak Nagehan bile böyle söylüyor. Aradaki 4 TL fark ı % 14 kapatmazsa devlet kapatacağını garanti ediyor. Erken çıkma işine gelince bu sisteme giren kişi vadeyi beklemeden çıkmaz herhalde. Girmesinin bir anlamı kalmaz yanlış mı düşünüyorum. Onun dışında ben de Melih gibi düşünüyorum. Dolar ister 1 isterse 1000 TL olsun sokaktaki vatandaşın umurunda olmaz. İnsanlar markete gittiğinde poşetini doldurabiliyor mu o na bakar. Onlar için önemli olan budur.

Önemli olan alım gücü gerçekten bunu doğru ifade etmek lazım ama şurada önemli bir anektot da var insanlar bizim gibi hesap yapmayı bilmiyorlar yani oy veren çoğunluk olan eski nesil maalesef çok kolay kandırılıyor

Misal benim kayınpeder dünya tatlısı bir insandır emekli hala çalışıyor şu an askeri ücrete yapılan zammı Büyük bir başarı olarak görüyor ama kendisine sana aynı zam yapıldı mı diye Sordugumda yapılmadı ama yapılacak diye cevap veriyor. Yani işte bu biatçı ve sürekli savunan taraftar güdüsü ile hareket eden bir kesim var maalesef. Tabi seçime kadar bu zamlar yapılmaz ve alım gücü artırılması Sayada marketteki fiyatlar düşmezse fikri değişir mi bilmiyorum onun gibi insanların fikri değişirse ülkedeki pek çok şey değişir diye düşünüyorum.

Bu arada kendisi Trabzonsporludur ama benimle birlikte Galatasaray’ı destekler, Biz şampiyon olduğumuzda eve Galatasaray bayrağı almıştı Allah uzun ömür versin

Bizim halkımız derbi maçı gibi "Nasıl koyduk" demeye oy veriyor bana göre. İster genel seçim olsun ister yerel seçim olsun. Kafada ne tartabiliyor, ne nereden nereye glindiğini dediğiniz gibi hatırlıyor. Maksat "gıcık" oldukları "hor gördükleri" ya da "açıkça istemedikleri" kesim neye yönelmişse tersine giden bir mantık var. ( " " ile yazdıklarım halk içinde olmaması gereken ama maalesef hayatımın her döneminde gözlemlediğim şeyler )

Düşünerek tartıya koyarak oy vermeye çalışan heralde oturup düşünse hala "Tamam ben oyumu kesin şekilde böyle kullanacağım" diyemez.

Bana sorsanız şu an olsa seçim kime verirsin ? Kime vermeyeceğimi biliyorum ya da hangi tür yönetime vemreyeceğimi diyelim. Ama oy verecek kadarda beni ikna eden politikacı / parti yok. Çünkü halkın aynası gibi o meclis. Halk birbirini neden hor görüp tartışıyor her konuda- çünkü mecliste aynı şey var. Bir kerede otrup ortak yol aransın - bağırmadan çağırmadan , milleti galyana getirmeden demeç verilsin...bir kere yav.

Maalesef meclisimiz gerçekten ülkenin aynısı yani bir apartman dairesi düşünün insanlar bir araya gelip bir ortak sorunu çözmeye çalışsınlar.

Diyelim ki binanın temeli sağlam değil ve güçlendirmek gerekiyor yapılmazsa bina yıkılacak ve herkes ölecek bu herkesi ilgilendiren bir mesele. Normalde ne olur herkes ortak bir çözüm üzerinde anlaşır ve birlikte hareket eder.

Ama bizim toplumumuzda herkes bundan kendi çıkarımı nasıl korurum onun hesabında ve gerek etnik kimlik gerek tutulan parti gerek menfaatler olsun ortak çözüm üzerinde anlaşmak yerine kendi çıkarları İçin herkesi tehlikeye atacak bile olsa çözümsüzlük sürecine sokuyorlar.

Yani bu bahsettiğim senaryoda en ucuza ve en sağlam şekilde apartmanın temelini nasıl onarırz yerine, Bizim tanıdık yandaş akrabaya bunu daha pahalıya nasıl yaptırırız yada Bu durumu gizleyip evi fahiş fiyattan nasıl satarız , Evi yıktırıp kendi inşaat şirketimize daha fazla katla yaptırsak kaç daire alırız Bunun gibi hesapları devreye sokuyorlar

Sana birisi cok pis yalan söylüyor ya da cok fena carpmis. He avrupanin neresinde kaliyorsun bilemem.
Almanyada olarak sana anlatim:
Asgari ücrete calisan: 4,8% (1,4Mio ve bu rakam halen düsüyor)
Asgari ücret haziran 2022 de 10,45e yükselecekti yeni Hükümet 12 olacagini acikladi

Kirani felan ARGE ödüyor mesela (hartziv)

Tek problem su an: enflasyon 2den 4,8e yükseldi

Son düzenleme:
Kk o gün 19 milyar dolar satıldı diyo

Vay babanın

Bunu ifade etmesi gereken adamlar açıklamadığı için kalkıp gene Kılıçdaroğlu açıklama yapıyor sonra bunu kullanıp oy devşiriyorlar vay gılışdar doların düşmesinden memnun değil

Sana birisi cok pis yalan söylüyor ya da cok fena carpmis. He avrupanin neresinde kaliyorsun bilemem.
Asgari ücret haziran 2022 de 10,45e yükselecekti yeni Hükümet 12 olacagini acikladi

kardo almanyadansin sen avusturya bu konuda sizden cok geride.

kardo almanyadansin sen avusturya bu konuda sizden cok geride.
O nu bilemem dedigim gibi nerden yazdigini bilmiyorum dedim bastan. Ama Avrupa geneli olarak demeyip Avusturya deseydin keske. Orada zaten Fix bir Mindestlohn yok bildigim kadariyla Zaten

Şuan asgari ücret ( >12€) cıvarinda çalışan 11 milyon kişi var. Niye 12 diyorum çünkü yeni asgari ücret o olacak. Zaten 9,60 ile almanyada yaşamak imkansız gibi bir şey. İşızlık parasi daha fazla yani.

Harz 4 olayı son çare gibi bir şey, mal varlğına el koyular, araba alamıyorsun, izine gidemiyorsun, emekli maşın ödenmiyor, evin olursa onu zorla satmak zorunda kalıyorsun vs vs.

Şuan asgari ücret ( >12€) cıvarinda çalışan 11 milyon kişi var. Niye 12 diyorum çünkü yeni asgari ücret o olacak. Zaten 9,60 ile almanyada yaşamak imkansız gibi bir şey. İşızlık parasi daha fazla yani.

Harz 4 olayı son çare gibi bir şey, mal varlğına el koyular, araba alamıyorsun, izine gidemiyorsun, emekli maşın ödenmiyor, evin olursa onu zorla satmak zorunda kalıyorsun vs vs.
11 mio degil.
Resmi rakam 1.4mio

Evet hartzIV düsersen bok yoluna girmis olursun ama orda bile kirana felan yardim ediyorlar iste (kac kisisiniz, qm basi ne kadar ödüyorlar felan).

Aynen 10,45 olacak Rakami 12 yapti yeni hükümet zaten. Haziranda basliyor

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt