GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Çok anlamam buradan bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Dün 1 milyar dolar civarı satıldı haberi vardı doğruluğunu bilmiyorum eğer bu kadar düşürdüyse (normal vatandaşın o saatte fazla satmadığını ya da satamadığını düşünüyorum ) geçen haftalarda yapılan müdahaleler neden düşürmedi. Aklıma gelen senaryo : MB böyle açıklama yapıp halkı paniğe sürükleyip satmasını sağlamak mı ? Mantıklı gelmiyor ama düşünmeden edemiyor insan

Çok anlamam buradan bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Dün 1 milyar dolar civarı satıldı haberi vardı doğruluğunu bilmiyorum eğer bu kadar düşürdüyse (normal vatandaşın o saatte fazla satmadığını ya da satamadığını düşünüyorum ) geçen haftalarda yapılan müdahaleler neden düşürmedi. Aklıma gelen senaryo : MB böyle açıklama yapıp halkı paniğe sürükleyip satmasını sağlamak mı ? Mantıklı gelmiyor ama düşünmeden edemiyor insan
Hacim yokken 1 liralık satsan bile düşürebilirsin. Bu her şey için geçerli, hisse senedinden tut altına kripto paralara kadar.

Atilla Yeşilada: Millet niye dolara kaçıyor? Çünkü Enflasyondan çekiniyor. Ha enflasyona endeksli mevduat çıkarsaydın, o da batırırdı ama o daha geç batırırdı.

Atilla Yeşilada: Diyelim ki göle çalınan maya tuttu ve Dolar Tl kuru yıl sonunda %10'a indi. 3 Ocakta enflasyon açıklanacak, Tuik dedi ki yıllık enflasyon %30'a çıktı. Şimdi sen adama tek kuruş vermiyorsun, mevduat dövize endeksli döviz değer kaybetmiş. Ama enflasyona karşı yine %15 kaybetmiş.

Son düzenleme:
Türkiyede son 10 yılda alınan konutların hepsi döviz bazlı zararda. Türkiye'den ev almanın bir kazancı yok, kirası da düşük.

Evi kullanmak için alan için ucuz sadece onun için de değer mi muamma zira her yaz farklı yere gidp 3 ay takılmak varken gereksiz.

Türkiyede son 10 yılda alınan konutların hepsi döviz bazlı zararda. Türkiye'den ev almanın bir kazancı yok, kirası da düşük.

Evi kullanmak için alan için ucuz sadece onun için de değer mi muamma zira her yaz farklı yere gidp 3 ay takılmak varken gereksiz.
Yatırım için ev alınmaz bence de, oturduğun evi alacaksın fazlasına gerek yok. Şuanda ödediğim kredi 2900TL oturduğum sitede kiralar 4500'e çıktı. İyi ki almışım diyorum.

Atilla Yeşilada: Millet niye dolara kaçıyor? Çünkü Enflasyondan çekiniyor. Ha enflasyona endeksli mevduat çıkarsaydın, o da batırırdı ama o daha geç batırırdı.

Atilla Yeşilada: Diyelim ki göle çalınan maya tuttu ve Dolar Tl kuru yıl sonunda %10'a indi. 3 Ocakta enflasyon açıklanacak, Tuik dedi ki yıllın enflasyon %30'a çıktı. Şimdi sen adama tek kuruş vermiyorsun, mevduat dövize endeksli döviz değer kaybetmiş. Ama enflasyona karşı yine %15 kaybetmiş.
Enflasyon üstü faiz mi verelim çözümü buysa bunun da mümkün olmadığını görmesi lazım önce. Reel enflasyonla açıklanan arasında uçurum var, adamlar baz etkiyi kovalayacak niye eylülde değil de şimdinin cevabı da bu, yüksek enflasyon sonrası dövizi tutarsan sonraki sene eksi enflasyon yazarsın.

Yöntemin feasible olması seçime kadar mümkün, amaç da bu.

Atillla hocayı severim ama tek çözümü IMFde görüyor baştan beri, bu da çözüm müdür tartışılır. Bir de bana da para verseler ben de eleştirmem demişti bir yayınında, o günden beri soğuğum.

Onun için dün konuşmanın başında söyledi, piyasada fiyat denetimi yapacaklarmış. Fiyatı indirmeyen naneyi yiyecek. Doğru mu dersen gram umrumda değil esnafa hiç acımam. İstisnalar hariç.

Aynen ben de hiçbirisine acımam da fiyatlarının yüksek olmasının tek nedeni dolar ve dış güçler değil. Reel enflasyon ürününe göre % 40 - 60 bandında değişiyor. % 100 ün üstünde olna bazı kalemleri hiç saymıyorum. Aslında dolar paramız değerlendiği için düşmedi, yatırımcıya doların getirisinden çok daha fazlasını vereceğimizi garanti ettiğimiz için düştü. Peki bunu nasıl vericez. Sen vereceksin, ben vericem her türlü vergi ve enflasyon katlanarak artacak. İşin sonunda bugünleri mumla arıyor olucaz. Bu da burada kalsın kardeşim.

Maalesef haklısın üstad ben bu hesapla vari yoğu satıp bir iş yeri almıştım geçen yaz en az %25-30 zarar

Onsa arbitraj yaptıysa scmistir da TL bazlı aldıysa dolar sayesinde kazanmıştır yine..
Ons artmadığı müddetçe kazanamaz. Bunu ilk çıktığı zamanlar takip ediyordum kısa videoları eğlenceli oluyordu. Sonra yutup soytarılarından olunca izlenmez oldu. O ara bir videosunda söylemişti altın aldım diye. Bu tarz adamlar genelde paradan para kazanamaz. Cok iyi bilirler ama kazanamazlar ilginç bir şekilde. Kazanabilseler yutupda tık ameleligi yapmazlar zaten.

Enflasyon üstü faiz mi verelim çözümü buysa bunun da mümkün olmadığını görmesi lazım önce. Reel enflasyonla açıklanan arasında uçurum var, adamlar baz etkiyi kovalayacak niye eylülde değil de şimdinin cevabı da bu, yüksek enflasyon sonrası dövizi tutarsan sonraki sene eksi enflasyon yazarsın.

Yöntemin feasible olması seçime kadar mümkün, amaç da bu.

Atillla hocayı severim ama tek çözümü IMFde görüyor baştan beri, bu da çözüm müdür tartışılır. Bir de bana da para verseler ben de eleştirmem demişti bir yayınında, o günden beri soğuğum.
bunu yapacağınıza Faizi %25'e çıkartsanız, dolar düşse, bankalarda bu kadar bürokratik yükten kurtulsa, hazinede zarar etmese daha iyi olmaz mı dedi knk.

Bunu sorabilir miyim? soramam. sorarsam bddk hakkımda suç duyurusunda bulunur kurdaki olumlu gelişmeleri manipüle ettiğim için. diye ekledi.

Büyüklerin birkac evi var Turkiyede ve bazen lafını ediyorlar kime hangi ev kalsin ilerde diye. Biraz agiz yokluyorlar.

Valla kardeşim ve ben satin gitsin diyoruz. Ne yapacagiz senenin bütün bolumu bos duran evi. 1 ay tatile gidelim desek 1 haftası evi temizlemek ile geciyor. Tamiriydi carti curtu. Dedigin gibi zaten geziliyor normalde birkac yer bakiliyor. Suan ki kur ile kiradan gelen avro bazli miktar 3 günlük alisverise eş değer. Kisacasi artik degmiyor pek

bunu yapacağınıza Faizi %25'e çıkartsanız, dolar düşse, bankalarda bu kadar bürokratik yükten kurtulsa, hazinede zarar etmese daha iyi olmaz mı dedi knk.

Bunu sorabilir miyim? soramam. sorarsam bddk hakkımda suç duyurusunda bulunur kurdaki olumlu gelişmeleri manipüle ettiğim için. diye ekledi.
Bankadan %25le kimse kredi çekmezdi. Düşürmesek ok ama yükseltmek de riskli iş. Esasında süreci Mart başından itibaren değerlendirmek lazım, Ağbal görevden alınmasa Yeşilada'nın bahsettiği sistemi zaten uygulayacaktı.

Şu an için artık uygulanamaz. %25 bile versen reel enflasyonun altında çünkü.

Bankadan %25le kimse kredi çekmezdi. Düşürmesek ok ama yükseltmek de riskli iş. Esasında süreci Mart başından itibaren değerlendirmek lazım, Ağbal görevden alınmasa Yeşilada'nın bahsettiği sistemi zaten uygulayacaktı.

Yabancı yatırımcı döner mi sorusuna da arkasını döner dedi lan :asd:

yarın hangi bankaların katılacagı ve oranlar belli olacakmıs dolarda sert düsme olur mu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt