GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
fed faiz arttırınca doları kimse tutamaz

Bunu çok önemseyen yok adamlar 2022 de 3 kere 2023 te 3 kere diye planlama açıkladılar - bizde de faiz indirimine devam edileceğini hesaplar isek o tablo + enflasyon muhtemel artışı epey ürkütücü

1. Dövizim var, satmadım. Destek programıyla MB satın alacak. Vadede kur korumalı getirisiyle TL olacak hesapta. 1 seferlik zira, TL oldu.
2. Elde TL var. Hazine desteğiyle yola devam.
Elde TL'si olan direkt 2'den başlar.

ABD doları, Euro ve Sterlin cinsinden döviz tevdiat hesabı veya döviz cinsinden katılım fonu bulunan yurt içinde yerleşik gerçek kişiler, söz konusu hesaplarını vadeli Türk lirası mevduat hesabına dönüştürmeleri halinde destekten yararlanabileceklerdir.

bu dogru mu?

simdi bankadan dolar alıp tekrar tl ye mı gecmek gerek bu ne salak is
Öyle olmuyor ayın 20'si ve öncesinde dolar hesabın varsa oluyor bundan sonra dolar alıp gecemezsin

Redmi Note 7 cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi

20 aralık itibariyle döviz hesapları bulunanlar bu sisteme girebilir diyor. Mesela yarın gidip döviz alıp giremezsin sanırım öyle, bundan sonrakiler tl ile devam edecek
20 aralıkta benım dolar hesabım var dolarda duruyorsa 20 aralık kuruyla mı tlye gecirecekler bu sisteme iste

1. Dövizim var, satmadım. Destek programıyla MB satın alacak. Vadede kur korumalı getirisiyle TL olacak hesapta. 1 seferlik zira, TL oldu.
2. Elde TL var. Hazine desteğiyle yola devam.
Elde TL'si olan direkt 2'den başlar.

Anladığım kadarıyla MB her gün güncellediği kur ile satın alacak. Strateji olarak mantıklı - hem MB dışarıdan değil içerideki döviz hesaplardan dolar alacak kendine hem de adam döviz bozdu bozmasaydı kaybı bu kadar diyerek zararını kapatacak. Buraya kadar güzel, Stratejik.

peki ama bunun bütçeye etkisi nasıl öngörülecek ne kadar çıkacak ne kadar gelecek diye ?

Örnek: biraz abartıyor olabilirim , çok fazla döviz hesabı var ya türkiye'de o nedenle biraz yüksek örnek vereceğim.

Diyelim 1 ayda - 2 ayda toplam 3 milyar dolar bu şekilde TL'ye çevrildi. Kuruda hadi 10 diyelim hesabı kolay olsun. Toplam 30 Milyar Lira.

Sene içerisinde diyelim 10 ay sonra gene sonbaharda doların fiyatı 20 oldu(olmayabilir tabii ki ben ihtimal olarak bakıyorum). Bu durumda hazine / MB hangisi olursa olsun - 30 Milyar lira kurdan kaynaklı farkeden payı ödeyecek vatandaşlara? bunun öngörüsünü nasıl yapıyorlar acaba ?

Anladığım kadarıyla MB her gün güncellediği kur ile satın alacak. Strateji olarak mantıklı - hem MB dışarıdan değil içerideki döviz hesaplardan dolar alacak kendine hem de adam döviz bozdu bozmasaydı kaybı bu kadar diyerek zararını kapatacak. Buraya kadar güzel, Stratejik.

peki ama bunun bütçeye etkisi nasıl öngörülecek ne kadar çıkacak ne kadar gelecek diye ?

Örnek: biraz abartıyor olabilirim , çok fazla döviz hesabı var ya türkiye'de o nedenle biraz yüksek örnek vereceğim.

Diyelim 1 ayda - 2 ayda toplam 3 milyar dolar bu şekilde TL'ye çevrildi. Kuruda hadi 10 diyelim hesabı kolay olsun. Toplam 30 Milyar Lira.

Sene içerisinde diyelim 10 ay sonra gene sonbaharda doların fiyatı 20 oldu(olmayabilir tabii ki ben ihtimal olarak bakıyorum). Bu durumda hazine / MB hangisi olursa olsun - 30 Milyar lira kurdan kaynaklı farkeden payı ödeyecek vatandaşlara? bunun öngörüsünü nasıl yapıyorlar acaba ?
üstad valla ben anlamıyom 2 gundur bakıyom bu dolar islerine

20 Aralık'ta dolar kuru kaç TL idi üstat

Redmi Note 7 cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi
Dolar fiyatları, geçtiğimiz haftayı 16.51 TL seviyesinden tamamlarken; yeni haftanın ilk işlem gününe 17.23 TL seviyesinden başladı. Dolar kuru yeni güne değer kazancıyla başlamasının ardından 17.8000 TL seviyesine kadar yükselirken; gün içerisinde en düşük 16.4600 TL seviyesini gördü. Kur, saat 15.42 itibarıyla 17.7292 TL seviyesinde hareket etti. Euro fiyatları da, en yüksek 20.0730 TL'yi görürken; şu dakikalarda 19.9952 TL seviyesinde bulunuyor. İngiliz sterlini ise aynı dakikalarda 23.4973 TL seviyesinde işlem görüyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt