GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Yılbaşından sonra her şeye iki katı zam gelecek hikayeleri rafa kalktı diyebilir miyiz? Daha önemlisi tuvalet kağıdı 140 TL den en azından 70 TL ye düşecek mi? Bir tüketici olarak bunu merak ediyorum.
100e düşer. Enflasyonu her türlü yedik. Marketlere yansıyana kadar yeni yıl gelecek ama şu ara kesinlikle yüklü market alışverişi yapmayın, stok ürün değilse doların 15+ olduğu koşula göre eklendi.

Akaryakıt fiyatları düşmedi bundan dolayı olabilir. Bu ülkede lojistik malesef pahalı

Eğer yılbaşından sonra bu ürünlere zam gelmeyecekse iyi fakat gelecekse işimiz iş

Maalesef ulaşım ve gıda, bilmiyorum ama teknoloji ürünlerinde de olmadı diye biliyorum. Sadece döviz bozduran mutlu edildi. Konutlara bile emlak zammı yapıldı. Geçen araçların vergisi belirlendi. Hepsi yüksek değerde. Bu ekonomik olarak halkın tamamına indirgenmiyorsa eksik politikadır. Günü kurtardıkları açıktır.

100e düşer. Enflasyonu her türlü yedik. Marketlere yansıyana kadar yeni yıl gelecek ama şu ara kesinlikle yüklü market alışverişi yapmayın, stok ürün değilse doların 15+ olduğu koşula göre eklendi.
Alkol dışında stok yapmak mantıklı değil. Alkole her türlü gelecek. Zaten piyasa böyle bir beklenti içinde. Bir de şöyle bir şey var. Alkole gelen zam enflasyonla alakalı değil, tamamen ideolojik.

Ürün veya hizmetlerdeki fiyat artışları da doların geri çekildiği gibi geri çekilmeyecek ise hakikaten çok bir önemi yok. Vatandaş, birikiminin değerini korumaya çalışan küçük yatırımcı dolandırıldığı ile kaldı.

Bir de ürün süreleri, son kullanma tarihleri de belli. Günlük ve haftalık ürünler harici çoğunun süresi Şubat, mart gibi. 2023,2024 aralıklı alındıysa yanmışız biz. İTO açıklama yaptı ama çıt yok. Denetim şart. Yılbaşı zammı da olursa, emlak, taşıt vergisi gibi yanmışız yani.

Herkes seviniyor dolar düştü diye ama halkın elinden enflasyonla mücadele etme mekanizması olan parasını kurda tutma imkanını aldılar. Evet döviz farkı nedeniyle kaybınız olmayacak diye düşünüyorsunuz ama döviz düşük kalmaya devam edecek böylece kur farkı sayesinde ekstra kazanım elde etmeyeceksiniz.

TL ise üretim olmadığı İçin değer kaybetmeye devam edecek enflasyon artacak bunu zamların geri çekilmemesi şeklinde göreceğiz.

Bizim insanımız fırsatçıdır sadece kendi cebini düşünür eğer devlet fiyatlara müdahale etmez ve başıboş bırakırsa bir süre sonra insanlar bu zamlı fiyatları kanıksayacak.

GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Yılbaşından sonra her şeye iki katı zam gelecek hikayeleri rafa kalktı diyebilir miyiz? Daha önemlisi tuvalet kağıdı 140 TL den en azından 70 TL ye düşecek mi? Bir tüketici olarak bunu merak ediyorum.
Düşebilir ama ahım şahım değişeceğini sanmam. Özelden sorduğun tekstil ile ilgili soruya manasız derecede detaylı bir cevap vermiştim, aynı şartlar üç aşağı beş yukarı tuvalet kağıdı içinde geçerli. Yumuşak emtia fiyatlarındaki küresel artıştan bahsediyorum hatırlamadıysan.

Pek çok üründe doların düştüğü ölçüde(%40 diyelim kabaca) indirim beklemek saflık olur, her ürünün maliyetlenme dönemi farklı ve pek çok kalem var. Mesela olgunlaştırılan peynirlerin fiyatlandırmasında üretim maliyetlerinin hesabı 6 ay öncesine ait, bugünlerde çiğ süt fiyatları arttı biliyorsunuz, dayanıklı olmayan kısa sürede üretilip tüketilmek zorunda olan yoğurt gibi ürünler çok hızlı bir şekilde fiyat güncellemesi aldı bu yüzden ama olgunlaştırılmış peynirler büyük oranda aynı kaldı, olgunlaştırılmış peynirlerde esas fiyat güncellemesi eski fiyatlandırmadan üretilmiş olan peynirlerin stoğu bitince gelecek. Her ürünün buna benzer ve veya bundan daha çok daha karmaşık bir fiyatlandırma hikayesi var.

Herkes seviniyor dolar düştü diye ama halkın elinden enflasyonla mücadele etme mekanizması olan parasını kurda tutma imkanını aldılar. Evet döviz farkı nedeniyle kaybınız olmayacak diye düşünüyorsunuz ama döviz düşük kalmaya devam edecek böylece kur farkı sayesinde ekstra kazanım elde etmeyeceksiniz.

TL ise üretim olmadığı İçin değer kaybetmeye devam edecek enflasyon artacak bunu zamların geri çekilmemesi şeklinde göreceğiz.

Bizim insanımız fırsatçıdır sadece kendi cebini düşünür eğer devlet fiyatlara müdahale etmez ve başıboş bırakırsa bir süre sonra insanlar bu zamlı fiyatları kanıksayacak.

Buna katılmıyorum

Döviz sabit kalıp enflasyon olması TLye yarar ki bu senaryonun gerçekleşeceğini pek düşünmüyorum.

2002-2008 döneminde döviz bazlı maaş artışları bu sayede gerçekleşti. Döviz düşük olursa TL değer kaybetmiş olmuyor tam olarak, enflasyon refah artışı için gerekli bir şey ama az olduğu sürece.

Yılbaşından sonra ekmekler için konuşulan fiyat 4-5. İl bazlı olarak değişebilir. Bizim burada şu an 2,5. Gramajlar giderek küçülüyor. Demem o ki üretici memnun edilmedikçe çok zor bu dengede kalmak. Dolar sadece tabloda düşmüş olur. Üreten için teşvik şart. Onları ne kadar mutlu ederse piyasadaki sıcak para akışı o kadar hareketli olacak, tüketen kesim de mutlu edecektir. Geçen hafta ( pazar günleri indirim yapan bir mağazamız var. Yoksa marketler de uçuk) 18 aldığım 15'li aldığım yumurtayı, dün 22liraya aldım. Biz de yorulduk dedi müşteriye açıklamaktan. Adamlar da bitmiş. Ya kedi için kum aldım geçen 5L'lik. 10L'lik olan fiyatı da sorayım dedim. Petshopcu fiyattan ben de getiremiyorum ki dedi.

En azından kış ayında bir paket yapılabilirdi. Elektrik, doğalgaz faturaları malum. Herkesin geliri denk değil. Bugün emekli maaşı alanla asgari ücret arasındaki fark bile ciddi manada açıldı. Muhtemelen belki de bu kur baz alınıp devlet memur ve emekliye daha düşük zam yapabilir. İnsan düşünmeden edemiyor bunları da.

Buna katılmıyorum

Döviz sabit kalıp enflasyon olması TLye yarar ki bu senaryonun gerçekleşeceğini pek düşünmüyorum.

2002-2008 döneminde döviz bazlı maaş artışları bu sayede gerçekleşti.

Bakalım nasıl bir süreç işeyecek birkaç ayı bulur sağlıklı yorumlamak

Maddeleri düşmüş nete

IMG_2512.webp

Yılbaşından sonra ekmekler için konuşulan fiyat 4-5. İl bazlı olarak değişebilir. Bizim burada şu an 2,5. Gramajlar giderek küçülüyor. Demem o ki üretici memnun edilmedikçe çok zor bu dengede kalmak. Dolar sadece tabloda düşmüş olur. Üreten için teşvik şart. Onları ne kadar mutlu ederse piyasadaki sıcak para akışı o kadar hareketli olacak, tüketen kesim de mutlu edecektir. Geçen hafta ( pazar günleri indirim yapan bir mağazamız var. Yoksa marketler de uçuk) 18 aldığım 15'li aldığım yumurtayı, dün 22liraya aldım. Biz de yorulduk dedi müşteriye açıklamaktan. Adamlar da bitmiş. Ya kedi için kum aldım geçen 5L'lik. 10L'lik olan fiyatı da sorayım dedim. Petshopcu fiyattan ben de getiremiyorum ki dedi.

En azından kış ayında bir paket yapılabilirdi. Elektrik, doğalgaz faturaları malum. Herkesin geliri denk değil. Bugün emekli maaşı alanla asgari ücret arasındaki fark bile ciddi manada açıldı. Muhtemelen belki de bu kur baz alınıp devlet memur ve emekliye daha düşük zam yapabilir. İnsan düşünmeden edemiyor bunları da.
Uzun lafın kısası ocak 2021e göre alım gücümüz ciddi şekilde düştü.

Ürünlerin fiyatlarının düşmesi için bu düzeyde 3 ay devam etmesi lazım en az.

Üretimin olmaması benim kötü anlamda çok komiğime gidiyor. İlkokuldan beri değerli topraklar vs öğretilir tarihte coğrafyada ama gel gör Buğday, mercimek, soğan sarımsak falan ithal ediliyor - daha kimbilir neler.

Yahu şaka değil benim soğan sarımsak aldığım adam var çarşıda - uzun süreli müşterisi için "yok ondan vermeyeyim,onlar japonyadan ithal" diyerek adam Kastamonu'dan kafam kadar müthiş sarımsak çıkarıyor az daha pahalıya veriyor. Kendi memleketimin ürünü Ultra-platinum ürün gibi resmen . buna çok üzülüyorum ben.

Kurunda düşük kalma garantisinin olduğunu düşünmüyorum. Bloomberg açık zaten 1 haftadır yan ekranda - dolarizasyon %66 ile tüm zamanların tepesinde. MB nin rezervi geçen haftaya göre -9 Milyar dolarmış (ben müdaheleler vs 6.4 biliyordum bozdurduğu doları) . Bunun Amierka faiz artırımı var , bizim enflasyonun muhtemel yükselmesiyle daha farklı fiyatlanma ihtimali var. Belirsizlik çok fazla.

Tabii ben çok sınırlı ekonomi bilgime göre değerlendiriyorum. Belki yükseleilecek kura başka bir pozisyon alabilir devlet vs onu bilemiyorum.

Ama dediğine yüzde yüz katılıyorum, bizim insanımız fırsatçı. Bunun yanında çok eneteresan , ülkede ne olursa olsun adapte olup gene fırsat kovalayen bir mantalitesi var.

Amaç biraz da o zaten

Bir çok meslek grubu ve kamuda çalışanlar zam istiyordu şimdi bu algı kırılmış oldu

Bakalım nasıl bir süreç işeyecek birkaç ayı bulur sağlıklı yorumlamak

Maddeleri düşmüş nete

Ekli dosyayı görüntüle 144667

Abi orası ayrı da kur sabit kalıp TL değer kaybedecek kısmına takıldım ben sadece. Döviz bazında maaş artışı demek olur bu dediğin ve direkt refah artışına karşılık gelir.

Ülkeyi son dönemde düşüren temel nokta kontrol edilemeyen döviz artışı ve bunun karşısında alım gücünün azalması çünkü

Amaç biraz da o zaten

Bir çok meslek grubu ve kamuda çalışanlar zam istiyordu şimdi bu algı kırılmış oldu

Tam olarak dün emekli olan komşumuzla bunu konuştuk. Bunu düşük tutmak amacıyla böyle ani, sert düşüş yaşatıldı dedik. Ama bu uçurum piyasaya indiğinde çok ses getirecek cinsten olacaktır, haklı olarak.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt