GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Abi orası ayrı da kur sabit kalıp TL değer kaybedecek kısmına takıldım ben sadece. Döviz bazında maaş artışı demek olur bu dediğin ve direkt refah artışına karşılık gelir.

Ülkeyi son dönemde düşüren temel nokta kontrol edilemeyen döviz artışı ve bunun karşısında alım gücünün azalması çünkü

Tldeki değer artışına piyasaya yansıtmak lazım eğer Faturalara kiraları ev fiyatlarını araba fiyatlarına markete yansıması yani herhalde etkisi olmazsa o zaman bu fakir halkın ayakta gipildiği anlamına gelir.

GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Üretimin olmaması benim kötü anlamda çok komiğime gidiyor. İlkokuldan beri değerli topraklar vs öğretilir tarihte coğrafyada ama gel gör Buğday, mercimek, soğan sarımsak falan ithal ediliyor - daha kimbilir neler.

Yahu şaka değil benim soğan sarımsak aldığım adam var çarşıda - uzun süreli müşterisi için "yok ondan vermeyeyim,onlar japonyadan ithal" diyerek adam Kastamonu'dan kafam kadar müthiş sarımsak çıkarıyor az daha pahalıya veriyor. Kendi memleketimin ürünü Ultra-platinum ürün gibi resmen . buna çok üzülüyorum ben.

Kurunda düşük kalma garantisinin olduğunu düşünmüyorum. Bloomberg açık zaten 1 haftadır yan ekranda - dolarizasyon %66 ile tüm zamanların tepesinde. MB nin rezervi geçen haftaya göre -9 Milyar dolarmış (ben müdaheleler vs 6.4 biliyordum bozdurduğu doları) . Bunun Amierka faiz artırımı var , bizim enflasyonun muhtemel yükselmesiyle daha farklı fiyatlanma ihtimali var. Belirsizlik çok fazla.

Tabii ben çok sınırlı ekonomi bilgime göre değerlendiriyorum. Belki yükseleilecek kura başka bir pozisyon alabilir devlet vs onu bilemiyorum.

Ama dediğine yüzde yüz katılıyorum, bizim insanımız fırsatçı. Bunun yanında çok eneteresan , ülkede ne olursa olsun adapte olup gene fırsat kovalayen bir mantalitesi var.
Ben olsam japonyadan gelen sarımsağı alırdım.

Bu döviz hareketleri haftaya sakinleşir mi ki yav hala çok hareketli, nere 8-9 arasına mı 9-10 arasına mı 10-11 arasına mı artık bilemiyorum kaça oturacaksa otursa da iş yapsak hesap yapsak.

Keyifler yerinde mi sayin abim
Pazartesi günü galeyana gelip 1000 tl'den gram altın alıp 940'dan satıp zarar ettim ama düşüşten memnunum hiç yoktan iyidir yav alıntalıdığım mesajı yazdığım da cidden kafayı yemek üzereydim, uzun vadeli ne olur ne biter falan bunları hiç düşünmek ve kafa yormak istemiyorum tek istediğim bir süre huzur ve kurda stabillik.

Kurdaki düşüşün ilaç fiyatlarına da yansıması çok önemli. Kur artışı nedeniyle ithalatı durdurulan veya firmaların depolarında kalan ilaçların yeni kura göre bir fiyat belirlenerek yeniden sisteme girmesi gerekiyor bu şartlarda. Bu yılın başında bir çözüm gelmesi şu dönemin en önemli konularından birisi.

Üretimin olmaması benim kötü anlamda çok komiğime gidiyor. İlkokuldan beri değerli topraklar vs öğretilir tarihte coğrafyada ama gel gör Buğday, mercimek, soğan sarımsak falan ithal ediliyor - daha kimbilir neler.

Yahu şaka değil benim soğan sarımsak aldığım adam var çarşıda - uzun süreli müşterisi için "yok ondan vermeyeyim,onlar japonyadan ithal" diyerek adam Kastamonu'dan kafam kadar müthiş sarımsak çıkarıyor az daha pahalıya veriyor. Kendi memleketimin ürünü Ultra-platinum ürün gibi resmen . buna çok üzülüyorum ben.

Kurunda düşük kalma garantisinin olduğunu düşünmüyorum. Bloomberg açık zaten 1 haftadır yan ekranda - dolarizasyon %66 ile tüm zamanların tepesinde. MB nin rezervi geçen haftaya göre -9 Milyar dolarmış (ben müdaheleler vs 6.4 biliyordum bozdurduğu doları) . Bunun Amierka faiz artırımı var , bizim enflasyonun muhtemel yükselmesiyle daha farklı fiyatlanma ihtimali var. Belirsizlik çok fazla.

Tabii ben çok sınırlı ekonomi bilgime göre değerlendiriyorum. Belki yükseleilecek kura başka bir pozisyon alabilir devlet vs onu bilemiyorum.

Ama dediğine yüzde yüz katılıyorum, bizim insanımız fırsatçı. Bunun yanında çok eneteresan , ülkede ne olursa olsun adapte olup gene fırsat kovalayen bir mantalitesi var.

Ya sıkıntı tam da işte bu şimdi biz dolar stabil olsun insanlar önünü görebilsin istiyoruz

Ama parasını faize yatıranlar sürekli kazanmak ister , Bilhassa yatırımcı değilde finanstan anlamayan kısa vadede kazanmak isteyen halk kesimi.

Şimdi dolar stabil olursa sadece mevduat üzerinden faiz getirisi olacak ve bu insanlar eminim söylenmeye başlayacak.

Dolar artıyor diye para kazandığını sanan insanlar var ülkede halbuki TL’nin değer kaybı karşısında sadece paranızın değerini stabil tutmuş oluyorsunuz bir şey kazanmış olmuyorsunuz. İnsanlar bunu anlayamadı için bence mevduat hesaplarında döviz stabil gittiği sürece bir süre sonra ya para kazanmıyoruz deyip oynak kuru özlüyor olacaklar.

Çünkü gerçekten parasını uzun vadede tutmaktan ziyade alsat yapmaya eğilimli bir açgözlü toplum yapımız var.

GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt