GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Gerçekten Allah herkesin yardımcısı olsun özellikle büyükşehirde yaşamak çok zor hale geldi. Bir ev almak bir araba almak hayal oldu. Bugün karı koca mühendis doktor avukat bile alamıyor evleri. Alım gücü inanılmaz düştü..

Bu arada net konuşayım 90larda döviz 1000 kar artarken dahi bu kadar düşük alım gücü yoktu. Asgari ücretli çalışanlar ev alabiliyordu hala o dönemlerde. Enflasyon %100se o kadar da zam verilen dönemler oldu.

Son yıllarda Türkiye'de yalan enflasyonla alım gücü çöp oldu. Düz devlet çalışanları fakirleşti öğretmenlik, avukatlık, akademi, doktorluk bile orta sınıfın altına düştü.

Yazılım odaklı katma değerli işlerde çalışanlar anca dayanıyor yaşanabilir maaş seviyelerine.

Şu an tek fark lojistik gelişti; ürüne ulaşım modernleşmeyle kolaylaştı.

Yine de hep dediğim gibi Türkiye ne Venezuela ne de Arjantin. Biz nitelikli iş gücü olan, değerli bir ülkeyiz ve dünyanın potansiyeline göre en ucuz ülkesiyiz, eninde sonunda düzelicez ama sancılı olacak o kesin.

Kredi çekip arabayı değiştirme konusunda çok kararsızım. Aracın ilk sahibiyim, temiz ama 11 yaşına girdi. Maaş artışıyla kredi ödemesinin maaştaki oranı azalır diye düşünüyorum ama borca girmek de ne bileyim çocuğun okula dünya para veriyoruz zaten

Kredi çekip arabayı değiştirme konusunda çok kararsızım. Aracın ilk sahibiyim, temiz ama 11 yaşına girdi. Maaş artışıyla kredi ödemesinin maaştaki oranı azalır diye düşünüyorum ama borca girmek de ne bileyim çocuğun okula dünya para veriyoruz zaten
Bugün alacağın şey yarından daha ucuz olacak buna emin olabilirsin. TL borçlandıgın sürece sorun yok bence.

Şu anda Haziran sonunda seçim var denilebilir mi ? Yani kaç ay önceden ilan edilmesi gerekiyor ? 26 Haziran'da ki ÖSYM sınavlarının tarihinin değiştiğini okumuştum bir yerde ondan aklıma takıldı. Temmuzda tekrar zam haberi falanda çıkınca aklıma yattı

Yazılım odaklı katma değerli işlerde çalışanlar anca dayanıyor yaşanabilir maaş seviyelerine.
Şunun böyle görülmesinin nedeni devlet destekli teşvikler. Onları aradan çıkarsak orta üst seviye dışında herkes parazit seviyesinde.
Hele temmuz maas artışı vs olursa izle cümbüşü.
Kimse o paraları verip junior developer almaz teşvikle startup gelistirenler zaten direkt batış.
Asgari ücret 5-6 seviyelerinde olacak ve başlangıç maaş beklentisi minimum 9 civarı olacak.
Biraz tecrübeli developerlerde ise dövizle maaş konuşulacak.

Önümüzdeki süreçte allah sabır versin..
En güzeli yurtdışına yazılım ihracı.

Şu anda Haziran sonunda seçim var denilebilir mi ? Yani kaç ay önceden ilan edilmesi gerekiyor ? 26 Haziran'da ki ÖSYM sınavlarının tarihinin değiştiğini okumuştum bir yerde ondan aklıma takıldı. Temmuzda tekrar zam haberi falanda çıkınca aklıma yattı
En son 60-90 gün kala ilan edilmişti yanlış hatırlamıyorsam.

Haziran sonu olmaz muhtemelen ikinci bir zam sonrası ekim-kasım arası ilan ederler.

Şunun böyle görülmesinin nedeni devlet destekli teşvikler. Onları aradan çıkarsak orta üst seviye dışında herkes parazit seviyesinde.
Hele temmuz maas artışı vs olursa izle cümbüşü.
Kimse o paraları verip junior developer almaz teşvikle startup gelistirenler zaten direkt batış.
Asgari ücret 5-6 seviyelerinde olacak ve başlangıç maaş beklentisi minimum 9 civarı olacak.
Biraz tecrübeli developerlerde ise dövizle maaş konuşulacak.

Önümüzdeki süreçte allah sabır versin..
En güzeli yurtdışına yazılım ihracı.
Juniorları saymıyorum ya zaten, nispeten iyi teknoloji firmalarındaki mühendisleri kastettim.

Zaten iç piyasaya iş yapan şirketler bu süreçte geride kalacak normal olarak.

Yurt dışına iş yapanlar ise büyüyecek.

Kur artışından sonra uluslarası firmalar büyürken, ulusal firmalarda daralmalar oldu. Avrupa'da en az net 3 bin euroya çalıştırılacak mühendisler burada 1000-1500 euro arası alıyor, ucuz işçilik cenneti olmaya gidiyoruz.

BTK tarafından yayınlanan yeni karar kapsamında, Türk Telekom’un toptan internet tarife fiyatlarında yüzde 67 oranında bir zam yapıldı. Zamlı tarifelerin 1 Nisan’da yürürlüğe gireceğine dikkat çeken TELKODER, “Tüketiciler önümüzdeki dönemde yüksek internet ve sabit telefon faturaları ödemek zorunda kalacak. Kararın gözden geçirilmesini ve geri alınmasını istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Coinden kar etmemiş dövizden etmiş ona kar diyorsa zira geçen yıl dolar 7ydi

orada zaten Türkiye ekonomisi ve dolar kuru yüzünden hem coin hem orası yükselişte olduğunda bazen hakikaten deli kazançların olduğu pozisyonlar oluyor. Babel'e şaşırmıyorum o nedenle - TL /USD düşük olsa o kadar uğraşanaı olmaz yoksa zaten.

686c0eb1-42b2-4ae4-a7c0-6f30fe277c54.webp

Hadi geçmiş olsun son kapı da kapandı

GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt