Hazırlık Maçı | ACF Fiorentina 4-1 Galatasaray | MS | 11 Ağustos | Spor Smart

Hocam Yıl 2000 değil
Biraz geçmişe gidelim. Bilenler hatırlayacaktır muhtemelen. 1999-2000 sezonunda Fatih Hoca'nın taktiği oturmuştu. En azından ligi sürklase etmiş 3 yıldır ard arda şampiyonluk gelmiş ve Avrupa'da da yola devam ediliyordu. Taktik ise bir hayli enteresandı. 98 Dünya Kupasında Fransa'nın kısmen uyguladığı taktiği Terim takıma oturtmuş rakipleri bir şekilde çözüyordu. Bu taktik genelde 4-3-3 şeklinde olsa da beklerin birer joker olması nedeniyle topa sahip olunan kısımlarda taktik adeta 2-6-2 hatta 2-7-1'e dönüşüyor, top rakibe geçtiğinde yoğun pres uygulanarak kısa sürede geri kazanmak amaçlanıyordu. Bugünlerde Bielsa ve Klopp'un uyguladığı taktiğin adı Gegenpress olsa da bunu hoca 20 yıl önce başarı ile göstermiş, neticede kupayı almıştı. Taktiğin temeli Hagi hariç tutulmak üzere kalan 9 oyuncu ile mutlak prese dayalıydı. Presin temeli ise bitmeyen dinamizm idi.
Elbette taktik daha çok yeniydi rakipler için. Çözmek zaman ve sabır istiyor hoca ve takım da bunun nimetlerinden yararlanıyordu. Peki bu taktikte oyuncuların rolü neydi? Fatih hocanın sisteminde orta saha tamamı dinamik, koşan, ısıran, fizikli olmasa da mücadeleyi bırakmayan, yardım eden adamlardan oluşuyordu. Hoca her zaman mevkisiz adamları sevmiştir. Bunun örnekleri ise şöyle
ümit.webp
hakan.webp

Ümit Davala'nın kariyeri boyunca oynadığı mevkiler Hakan Ünsal'ın kariyeri boyunca oynadığı mevkiler

ergün.webp

Ergün Penbe'nin kariyer boyunca oynadığı mevkiler

Sadece 3 örneğe bakacak olursak bile hoca birbirinin yerine geçebilecek, sanki çarkın devinimini bozmayacak şekilde oynatıyordu. Elbette bu kadar çok-pozisyonlu oyuncu ile oynayınca rakibe baskı da kolay oluyordu.

Pekii ne değişti?
Her insan doğar, yaşar, büyür ve nihayetinde ölür. Hocanın milenyum başında yaptığı bu taktik ise yaramıştı. Zira rakipler için çok yeniydi. Ancak günümüzde neredeyse her teknik direktörün hatta bilgisayar başında oyun oynayacan çocukların bile diline pelesenk olmuş bi kelime "Gegenpress". Rakipler çözüyor, rakipler önlem alıyor, rakipler açıkları araştırıyor. Ancak bundan daha önemlisi ise hocanın bu taktiği oluşturacak joker olarak kullanacağı tek bir çoklu-pozisyona sahip adamı olmayışıdır. 2 yıl boyunca kör topal şampiyon olduk. Evde taraftar coşkusu ve baskısı, deplasmanlarda bireysel çabalarla iş götürüldü. Nitekim yine götürülür ancak "hayallerimiz" olan Şampiyonlar Ligi için bazı şeyleri gözden geçirmek lazım.
Hocam saygımız sevgimiz sonsuz. Senin bu kulübe, camiaya olan sevgine de lafımız yok. Ancak sisteme göre oyuncu alamıyorsak sıra oyuncuya göre sistem kurmaktır. Kurduğun sistemde orta açma yok, şut çekme yok, ne kadar istesen de yoğun baskıyı kaldıracak dinamizm yok. Rakip sahada rakibi rahatsız etmeden yapacağımız fazladan 20 pasın bize getirisi yok. Kanatta topu bekletip 2-3 pasla 70 metreden kademe kademe topu Muslera'ya yollamanın alemi yok. Kornerlerde, duran toplarda 2 stoperin 70-80 metre gelmesine rağmen hedefi onlar yapmaman bi kenara garip bir ön direk organizasyonu ve paslaşarak kullanmanın faydası yok. O 2 stoper ani atak gelişebilecek ataklar için birkaç dakika içinde tekrar 70-80 metre depar atmak zorunda kalıyor şakası yok.
Ekonomik koşullar, sosyal şartlar, prosedürler, gerçekler... Hepsine eyvallah ama bu olmayan, yürümeyen taktik ile sonumuz iyi değil. Transfer yapılır iyi oyuncu gelir kötü oyuncu gelir ama orta saha koşmaz, kanatlar uçmaz, beklerin eli belinde gezerse biz üzülürüz hocam.

Ekli dosyalar

• ergün.webp
    ergün.webp
    15,6 KB · Görüntüleme: 24
Arkadaşlar orta saha berbat ötesi... Orta alanda ne pres var ne de topu doğru düzgün değerlendirme. Durdukları yer bile belli değildi. Hocanın buna çözüm bulması lazım. Adamlar her aldıkları topu bizim kaleye kadar getirdiler.

Hazirlik maci zaten eksikleri görmek icindir

Ayrica yedigimiz goller veya verdigimiz pozisyonlar bireysel hatalardan olusuyor

Linnes riekerink döneminde yaptigi hatalara döndü,nagatomo zaten bitik durumda birde bunlara marcao da katilinca geri 4’lu nun 3’u bireysel hata yapti durdular

Bunun sebebi yetersiz olmalari degil,Maca konsantre olmamalari

Resmi bir macta linnes ve nagatomo ayni hatalara devam ederlerse ozaman sikinti var demektir

Arkadaşlar orta saha berbat ötesi... Orta alanda ne pres var ne de topu doğru düzgün değerlendirme. Durdukları yer bile belli değildi. Hocanın buna çözüm bulması lazım. Adamlar her aldıkları topu bizim kaleye kadar getirdiler.

Saglam yumruk yemis boksor gibi ciksak mi kalsak mi arasindaydik.
Izledigim bolumlerde bir iki metre arayla duran donk seri belhanda feguli ne yaptiklari belli degildi.

Bu mac hazirlik maci falan degil benim gozumde ,sezona start maci ve hic bir isik gormedim ,skisan her macta falcao da gelirse cagne mitro falcao mor falan acaip bisiler yapmaya calisiriz ligde.

Seri de gozume carpan bol adamla hucuma cikan bir takim da saga sola pas atacak biri bu arada. Bu sekilde gobek de olacak sikisiklik ile baya soveriz garibime.

Benim canimi sktilar bu gece ,valla bu sicakta

Beklediğimden de kötü oynadık.

Ama iyi oldu bence takım üzerinde ki anlamsız gevşeklik, sorunları göz ardı eden tavra sert bir tokat yedik. Şimdi teknik heyet taraftar oyuncular yönetim dahil herkes kendine gelmiştir umarım. Bazı mağlubiyetler hayırlıdır. Bence bu öyle bir maçtı. Akhisar maçında kötü oyunun sinyalleri tam alınamamıştı şimdi ama her şey net ve anlaşılır hale geldi. Gereken hamleler ve ciddiyet ligin ilk maçında ortaya konacak diye umuyorum.

aksayan alanlar

sağ bek
merkez
Marcao
3.bölgede uyumsuzluk ve hareketsizlik.
Santrafor

sorunlar şuan burada.

açarsak Linnes ve girdikten sonra Mariano'nun alanı otoban oldu. İkisi de yetmiyor. Ön taraftan defansif desteğe ihtiyaç duyan bekler bunlar dinamik o koridoru tek başına kapatacak dinamizme sahip değiller. Mariano'nun farkı oyun aklı yüksek en azından. Ek olarak Nagatomo'nun tek yönlü oyununu da bu bek problemlerinin içerisine dahil edebiliriz. Beklerimiz maalesef tempo yapamıyor. Oyuna katkı olmadığı gibi bireysel hataları da göze batıyor artık.

Seri yine 6 numara oynadı. Bu sefer Donk da yanındaydı. Güzel refakatçilik yaptılar. Takım balansına hiç dikkat edilmiyor maalesef...
Halbuki Ömer Bayram'dan orta saha yaratma bile işimize yarayabilecek bir modüldü. Bunu da bir kenara atıp Donk-Seri çift 6 nolu düzen kullanmayı seçtik...
e noldu bunun sonucunda 2.bölge ile 3.bölgeye geçiş yapamayan ön tarafla kopuk bir orta alan oluştu. Rakibe alan bırakmamaya dayalı bütünlük arz eden bir pres yapısı da oluşturamadık. Top bizdeyken de Luyindama ver Marcao'ya, Marcao ver Seri'ye, Seri ver Linnes'e, Linnes ver Donk'a, Donk dön Muslera'ya dan öteye geçememiş olduk.

Marcao iyi durumda değil. Eksiklerini bugün konusuna yazmıştım. Düzelmesini umuyorum.

evet gelelim zurnanın zırt dediği yere. "3.bölge" nam-ı diğer hücum hattı.
1- Babel-Adem-Jimmy,

2- Feghouli-Diagne-Jimmy
----------Belhanda------

3- Mor-Babel-Yunus

bu üç dizilimi önceki maçlar ve bugün ki maç başlangıcı ve içerisinde kullanmıştık. Ben en çok bu 3.numarayı beğendim şuana kadar. Çok bir şey gösterecek zamanları yoktu ama en heyecan verici ve en az statik olan ileri hatta buydu. Gerçi hoca onuda deforme etti 15 dakika da, 4-4-2, 3-5-2 gibi geçişlerle uyumu görme şansımızı da yitirdik.

Santrafora gelirsek Falcao da gelince bence 4-3-3 yapacak isek Babel yerine Mor oynamalı.
4-4-2 Diagneli Falcaolu kurgular da ancak pes-fifa da olur onu da unutmak lazım. Bu bekler bu merkez orta sahalarla kağıt üzerinden öteye geçmez.

Görev dağılımı iyice belirlenip takımda ki uyum problemleri giderilmeli. Zamanla aşacağımıza inancım var bunlar çözülmeyecek şeyler değil eksiklerimizi tamamlayıp biraz bu işlere de eğilmemiz gerekecek UCL başlayana kadar.

Bu maçla beraber bekler hedef oldu. Şu Mariano denen adamın yaptığı ortaları inanın Avrupa’da yapabilen sayılı bek var. Adam orta açmıyor içerdeki oyuncularımızın kafasına pas atıyor adeta. Bu takımın geçen sezon iki oyun planı vardı. 1.si Mariano-Belhanda-Feghouli üçgeni. Kendi aralarında üçgen kurup sağdan içeri girmeleri, 2.si de Onyekuru’nun önüne atılan toplar. Bu kadardı. Şimdi biz bu 2 hücum organizasyonumuzu da bozduk ve yerine hiçbir şey koymadık.

CL'de yine rezil olacağız, FT'nin hiç bir sistemi yok, devre arası oyuncu azarlamak için uzun vadeli bir iş olmaz.

Bu maçla beraber bekler hedef oldu. Şu Mariano denen adamın yaptığı ortaları inanın Avrupa’da yapabilen sayılı bek var. Adam orta açmıyor içerdeki oyuncularımızın kafasına pas atıyor adeta. Bu takımın geçen sezon iki oyun planı vardı. 1.si Mariano-Belhanda-Feghouli üçgeni. Kendi aralarında üçgen kurup sağdan içeri girmeleri, 2.si de Onyekuru’nun önüne atılan toplar. Bu kadardı. Şimdi biz bu 2 hücum organizasyonumuzu da bozduk ve yerine hiçbir şey koymadık.

İşin savunma yönü ne olacak kardeş.Sen ben oynasak karşısında Marianoya çalım atabiliriz.Her maç pas pas oluyor onun taraf.Bir orta ile olacaksa bu iş şeneri koyarız oda orta yapar.

İşin savunma yönü ne olacak kardeş.Sen ben oynasak karşısında Marianoya çalım atabiliriz.Her maç pas pas oluyor onun taraf.Bir orta ile olacaksa bu iş şeneri koyarız oda orta yapar.
Hala anlamıyorlar bir bekte savunma yapmanın hücumdan daha önemli olduğunu renktaş. Hep görmüşler hücumu süper beklerin çok iyi takımlarda olduğunu ama hiç savunması kötü, hücumu iyi olan bir bek var mı aralarında? Adamların ilk işi savunma. Marcelo'sundan tut, Dani Alves'ine kadar. Öbür türlü olsa koy bir sol kanatı beke en iyisi sen ol.

Hala anlamıyorlar bir bekte savunma yapmanın hücumdan daha önemli olduğunu renktaş. Hep görmüşler hücumu süper beklerin çok iyi takımlarda olduğunu ama hiç savunması kötü, hücumu iyi olan bir bek var mı aralarında? Adamların ilk işi savunma. Marcelo'sundan tut, Dani Alves'ine kadar. Öbür türlü olsa koy bir sol kanatı beke en iyisi sen ol.

Japonda mesela hücüm gücü geçen seneye göre baya geride.Ama en azından atik ve seri olduğu için defansta ayakta kalıyor çalım zor yiyor.Fakat Mariano bitmiş artık.Acilen elden çıkarılmalı.Japonda seneye satılmalı.

Japonda mesela hücüm gücü geçen seneye göre baya geride.Ama en azından atik ve seri olduğu için defansta ayakta kalıyor çalım zor yiyor.Fakat Mariano bitmiş artık.Acilen elden çıkarılmalı.Japonda seneye satılmalı.
Japon seneye gidecek zaten sözleşmesinin son senesi bu sene diye biliyorum. Mariano da öyle seneye gidecek.

Dediklerinde haklısın. Zaten dün ben de dedim bunu. Nagatomo savunmayı çok daha iyi yapıyor. Daha 2-3 ay önce ligin en iyi sağ kanadı denilen Visca'yı kucağında gezdirdi. Onun da kendine gelmesi için 2-3 hafta var sadece. Çünkü Bartali bizim takımın ebesini gondiklemiş. Bu takım Ekim sonrası açılacak bence ama hiç kapanmayacak. Ama böylesi daha iyi. Şimdi fizikalite açısından iyi başlayıp, Ocak ayına doğru dağılıp, Mart'tan sonra yeniden uçacağımıza; Ekim'de başlayalım, Mayıs'a kadar dinç kalalım. Bizim takımın hem fizik, hem oyun olarak kendini bulması Fenerbahçe derbisini bulacak bence.

Marcao çok kötü, geçen seneden eser yok. Kendini salmış belki maaşınıda sorun yapıyor olabilir.

En büyük problem, Donk, selçyk, seri ortasahası rezalet. Bunların en iyisi selçuk şuanda düşünün durumu. Bana kalsa 2 ortasaha gerekir.
Bekler yaşlı ve çok adam kaçırıyor.
Hızlı kanat oyuncusu yok (onyekuru:(
Forvet yok ama falcao gelince düzelir.

Geçen seneye göre ortasahada güçleneceğimize çok zayıfladık asıl sorun burada.
Fernando, ndaye, onyekuru üçlüsünü kaybettik ve yerleri dolmadı. İki ortasaha şart takıma.

F5121 cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi

Marcao çok kötü, geçen seneden eser yok. Kendini salmış belki maaşınıda sorun yapıyor olabilir.

En büyük problem, Donk, selçyk, seri ortasahası rezalet. Bunların en iyisi selçuk şuanda düşünün durumu. Bana kalsa 2 ortasaha gerekir.
Bekler yaşlı ve çok adam kaçırıyor.
Hızlı kanat oyuncusu yok (onyekuru:(
Forvet yok ama falcao gelince düzelir.

Geçen seneye göre ortasahada güçleneceğimize çok zayıfladık asıl sorun burada.
Fernando, ndaye, onyekuru üçlüsünü kaybettik ve yerleri dolmadı. İki ortasaha şart takıma.

F5121 cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi

Marcao toparlar diye umudum var. Dun berbat bir bek ve orta saha ile oynadi. Akin akin geldiler sagdan soldan. Maaşı problem ediyorsa once iyi oynayacak. Yoksa 800 bin maasli adami tribune yollamak bizim icin de zor olmaz hele ki ozornwafor varken.

Iyi bir 6 no , Onyekuru ve Falcao şart bu takıma. O zaman biraz toparlaniriz. Seri de belki toparlar biraz o durumda. Ama dun 6 no yokken ben hocanin o pozisyonda gamsiz donk yerine Atalay ve Omer Bayrami denemesini beklerdim.

Geri
Üst Alt