Unutursam Fısılda
Oncelikle Çağan Irmak'in islerinin hastasi oldugunu belirtmeliyim. Calismalarini iyi kotu diye degil, populer ve populer olmayan diye ayiririm. Cemberimde Gul Oya ne kadar abarti bir kaliteye sahipse, belki tarz bakimindan kiyas kabul etmeyecek de olsa Kabuslar Evi serisinin de altta kalir yani yoktur. Keza Babam ve Oglum ile Ulak. Iyi, kotu olarak ayiramam ama biri yurumus gitmis oburu golgede kalmistir..
Cagan Irmak muazzam bir hikaye anlaticisi. Bu yuzden isleri zaman zaman "klasik" hatta "klise" olarak adlandirilabilir. Yani hikayenin basindan sonunu az cok on gorursunuz. O yuzden neyle karsilasacagimizi bilmek lazim. Irmak, bize olagan ustu bir hikaye anlatmayacak. Siradan bir hikayeyi, olagan ustu guzel anlatacak.
Iki kiz kardes Hanife ve Hatice'nin hikayesinin anlatildigi Unutursam Fisilda filminde de bunun bir ornegini goruyoruz. Karakter nitelikleri bile diger filmlerle eslestirilebilir. Babam ve Oglum'daki ideallerinin pesinden giden Sadik'in yerini bu oykude Hatice, geride kalan babanin yerini Hanife aliyor da diyebiliriz.
Filmi, bir sarkicinin oykusu olarak gormuyorum iki kardesin oykusu bu. Zaten Tarik karakterini bir turlu benimseyip sevemedim. Kulturel olarak bu tip karakterler genelde kotu adam olurdu ama Tarik hakkaten iyi adamdi yine de uyusmadik. Mehmet Gunsur de biraz olmamis sanki, sevmedim onu ya. Erhan karakteri muazzamdi mesela.
Farah Zeynep Abdullah ise olagan ustu. Gecirdigi degisimi yansitmasi olsun, o baslardaki halleri olsun cok tatli geldi. Artik onun yararina mi zararina mi bilmem, Humeyra ile ayni karakteri oynamasi onu biraz golgeliyor. Yani filmin cogunda FZA'yi izlesek de Hatice karakteri diyince akla Humeyra gelecek. Humeyra asiri dominant bir oyuncu cunku oynadigi yapimlarda direk pay tutan biri.
Adini bilmedigim, Hanife'yi oynayan iki oyuncu da sahane. Hele genc kiz muazzamdi gercekten onun icin uzuldum. Ama tatli bir kizdi o da, hikaye geregi daha cirkin olmasi gerekiyordu sanki. Ama onun gencligi odur yani insanin icine siniyor cast.
Cagan Irmak'in filmlerinde akla gelen meshur soru aglatiyor mu? Acikcasi uzun sure, bu aglatmayaniymis dedim. Ama son kisimlardaki bazi sahneler belli bir yere getirdi beni. Sonunda filme adini veren sahnede tum birikim patladi. Rahatladik
Film 7/10 0.5 Humeyra'dan, 0.5 FZA'dan, 0.5 de Cagan Irmak'dan ekliyor ve nihai olarak 8.5 veriyorum. (Yerli sinemayi sevelim kollayalim)