Cevap: Kaç Kitap Okudunuz Ve Etkisi?
Serhat
Öncelikle, kitap mı film mi derseniz (ki forumun anket bölümünde denmiş

) tabii ki film derim. (ki forumun anket bölümünde dedim

) Ancak kitap okumak gereksizdir vs. katılmıyorum.
Öncelikle, film izlemek güzeldir ancak kitap okumak filmden daha yararlıdır. Dikkati arttırır, yeni kelime öğrenilir.
Misalen, herhangi bir filmde geçen kelimeyi birkaç gün sonra unutursunuz. Ancak kitapta geçen bir kelimenin anlamını, sözlüğe bakmadan bile birkaç satır sonra anlarsınız.
Serhat, imla kurallarına dikkat ederim ancak büyük küçük harfleri özel isimler dışında takmam demiş. Bu tamamiyle bir yazar anlayışıdır. Başta Aziz Nesin olmak üzere pekçok yazarımız, bir veya birden fazla kelimeyi birleştirerek yeni kelimeler oluşturmuş; pekçok kelimeyi ise yanlış yazmıştır.
Ancak doğrusunu biliyorlardır. (Aziz Nesin'in hiçbirşey vs. kelimeleri, pekçok yazarın onun için kelimelerini birleştirerek anunçin'i oluşturması gibi)
Roman okumak, boş vakit geçirmekten çok her saniye yeni bir şeyler öğrenmektir. Roman okuyan kişiler; fiilimsilerle uzun cümleler kurmayı, cümlelerini ögelerine ayırmayı ve bunlara benzer pekçok dil ve konuşma kurallarını kavramışlardır ki özellikle dil kuralları insanların kendilerini kabul ettirebilmeleri için büyük önem taşıyan bir sanattır. Sanattan çok kavramdır.
Ayrıca, filmlerdeki karakterler film sonunda gerçek kimliklerine geri dönerler. Örneğin bir Recep İvedik'i izledkten sonra televizyonda Şahan Gökbakar'ı görürseniz bir anda içinize bir his düşer; "Yalan mıydı Reco?" dersiniz. Ancak kitaplardaki kişileri kendi hayal dünyanızda canlandırdığınızda farklı farklı insanlar tanımış gibi olursunuz. Bu da insanı heyecanlandırır.
Şahsen ben, Aziz Nesin'in "Şimdiki Çocuklar Harika" kitabını Arog bilmine tercih ederim. Arif'in maymunu bilmem ne etmesine gülen insanları hayretle izlerken; Aziz Nesin'in Ahmet'in dilinden anlattığı Galatasaray - Ankaragücü maç konulu ödevini okurken zevk alırım. (Ahmet, ŞCH adlı kitabı oluşturan Zeynep'in arkadaşıdır)
Bana göre mizah, beyin isteyen bir şeydir. Ana avrat küfredip insanları güldürenlerden şaklaban olurken; ortaya bir laf atıp iki taraftlı düşündüren ve sonra insanları güldüren insanlarla konuşmaktan ise zevk alırım. Çünkü o küfreden varlık harbiden varlıktır, diğeri ise beynini kullanabilen bir insandır. Arada ise dağlar akdar bir fark vardır.
Son olarak, sana bana romanların kazandırdığı bir olayla cevap vermek istiyorum.
Roman okuyan insanlar, her bir kelimeyi düşünerek sonraki kelimeye geçerkeler. Çünkü kelimeler arasında bir anlan ilişkisi vardır.
Sen, "Kitap okumayı da okuyanı da sevmem" diyorsun. Ancak unutma ki ders kitapları da bir kitaptır ve bunu okumayan insan yoktur. Kendini mi sevmiyorsun şimdi?
Bu cümle yerine, türlerini belirttiğin kitapları sevmediğini söylersen daha iyi olur. "Roman kitaplarını sevmem" gibisinden.
Benden bu kadar, kalın sağlıcakla...
Edit: Yazım yanlışlarım olabilir, acleyle yazdım. Kafama kakmayınız