Sakin ol yav hemen galeyana gelmeye müsaitsin. Bugün cnn'de salgın uzmanı bir prof'un dediği gibi, aslında öyle çok öldürücü bir virüs değil esas sıkıntı hızlı enfekte etmesinden ötürü sağlık sistemini çökertmesi. O örnek üzerinden çıkıp enseyi karartmak doğru değil, normal grip geçen sene ABD'de 22 bin kişiyi öldürmüş 370 küsür bin kişiyi ise hastanelik etmiş, bunların içinde çocuğundan gencine, gencinden orta yaşlısına kadar her yaş grubundan insan var. Trump gibi corona'da böyledir önemsizdir demiyorum tabiki, burada anlatmak istediğim 20 küsür yaşında biri ölünce, ne bileyim 40'lı yaşlardaki birinin yoğun bakıma alınma haberini alınca falan galeyana gelmemek lazım, doktor falan olmadığımız için olağan durumları çok sık abartıyoruz birbirimizi galeyana getiriyoruz buna gerek yok iki gündür bunu anlatmaya çalışıyorum. O adamın ikincil bir sorunu vardır, ne bileyim bağışıklığı çökmüştür, genetik yapısında bu tip virüse karşı zaaf vardır vs bir sürü şey olabilir.
Bak mesela biraz uzunca bir yazı oldu ama biraz daha açayım rahatlatmak için, köpeklerin 3te2'sinin ağzında bulunan bir bakteri var. Geçen sene haberi çıktı ABD'de adamın birisi bu bakteri yüzünden elini kolunu kaybetmiş, eli kolu çürümüş gitmiş, hastanede kesmek zorunda kalmışlar, adama bildiğin piyango çıkmış milyonlarca insan o bakteriyle temas halinde, hatta o adam da yıllarca temas halinde yaşamış ama o gün bir sebepten ötürü bağışıklığı o bakteriyi tolere edememiş, yani biyoloji/bağışıklık vs çok karmaşık konular ve hala anlaşılamamış noktaları anladıklarımızdan çok daha fazla. Sen tedbirini önlemini al gerisini sal, her haberden anlam çıkarmaya kalkma. Bugün valla öm'den sonra üzüldüm sana.