misal, devlet salgının 2. haftasında wechat'ten açılan bir minik uygulama yaptı. uygulamayı aktive edip hesap şifre oluşturunca, devlet size bir barkod veriyor uygulama üstünden. o barkod sayesinde seyahat geçmişiniz, şehri ya da ülkeyi ne zaman terk edip döndüğünüz, dönünce 14 gün evde karantinada kaldınız mı, nerelere gittiniz, anlık lokasyonunuz dahil, hepsi kayıt altında. dışarıda herhangi bir mağazaya, avm'ye, ofisinize, evinizin olduğu siteye girerken o barkodu göstermek zorundasınız. güvenlik barkodu okutunca da sorunsuzdur ya da şüphelidir gibi bir ibare çıkar. o duruma göre de sizi içeri alır ya da almazlar. yani ben barkodu kullanmayacağım derseniz, zaten dışarıda takılma şansınız epey azalıyor. onda da bir yere girmek istediğinizde 7 ceddinizinin bilgisini alıyorlar zaten.
her yerde, her girdiğiniz ortamda, mekanın güvenliği vs. adım başı birileri ateşinizi ölçüyor. barkodunuza bakmak istiyor. e durum böyle olunca da salgının seyrini kontrol etmek çok kolaylaşıyor. yani şu anlattığım psikopatlığı, başka ülke istese de yapamaz. yönetim şekli buna müsait olsa bile, çin'deki teknolojik altyapı ve kişi takip kapasiteleri ve istihbarat ağı yoktur büyük ihtimal. çin, dünyada nüfusa oranla en çok sivil polisin olduğu ülkedir mesela.