Koronavirüs Haberleri | Arşiv #2

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
98li bir tanıdığım yakalanmış. Kendisi evde abisiyle karantinadaymış. Ateş ve nefeste sıkıntı varmış ama eve yollamışlar. 8 adet ilaç vermişler ilaçları sordum daha cevap gelmedi

Azitromisin türevi a. biyotik- hidroksiklorokin (en sık duyulan plaquenil) - virüs etkili a.biyotik enflavur benzeri.. Bu 3lü şimdilik en başarılı kombinasyon deniyor

iranda yeni vakalar sicrama yapmis resmen ilk defa 4500 üzeri aciklamislar.... ispanyada bugün yine fazla aciklamis

Ölü sayısınin bu rakamlardan yüksek olduğu kesin. Bu dünya genelinde böyle. Test sayilari gunden gune artmakta ve bu yuzden sadece corona bulasmis hastalarin bir bölümü hakkinda fikrimiz var. Ölenler altında hic test olmamış bir grubun olmasi gayet muhtemel. Bu yuzden onlarda corona sebebiyle öldüler diye kayitlara alinmiyorlar. Lakin hepimiz biliyoruzki bu vefat edenlerin arasinda corona vakalarida kesin vardır.

Ama test sayilari arttigi halde ölüm sayılarınin kontrollu sekilde yukselmesi ve yogun bakim kullanimi kontrollu sekilde artmasi iyiye isaret.

Gel gelelim politik görüşler ve farklilik sebebiyle camur atmak isteyenler var. Bari bu konuda çamur atmayalim. Yoruluyorum gerçekten bazen. Insan hayatlari ve bir pandemi uzerinden görüş kirliligi belirtmeyelim, hele ki bu donemde devlete olan guvenin zedelenmesi facia olur. Ozaman ne yapacak bu 80 milyon? Kimi dinleyecek Allah askina? Pandemiden sonra gideriz şamarı veririz gerekirse. Ama bu gunlerde politik görüşümüzü bu konu uzerinde kusmayalim artik.

We-need-a-vaccine.webp

Ölü sayısınin bu rakamlardan yüksek olduğu kesin. Bu dünya genelinde böyle. Test sayilari gunden gune artmakta ve bu yuzden sadece corona bulasmis hastalarin bir bölümü hakkinda fikrimiz var. Ölenler altında hic test olmamış bir grubun olmasi gayet muhtemel. Bu yuzden onlarda corona sebebiyle öldüler diye kayitlara alinmiyorlar. Lakin hepimiz biliyoruzki bu vefat edenlerin arasinda corona vakalarida kesin vardır.

Ama test sayilari arttigi halde ölüm sayılarınin kontrollu sekilde yukselmesi ve yogun bakim kullanimi kontrollu sekilde artmasi iyiye isaret.

Gel gelelim politik görüşler ve farklilik sebebiyle camur atmak isteyenler var. Bari bu konuda çamur atmayalim. Yoruluyorum gerçekten bazen. Insan hayatlari ve bir pandemi uzerinden görüş kirliligi belirtmeyelim, hele ki bu donemde devlete olan guvenin zedelenmesi facia olur. Ozaman ne yapacak bu 80 milyon? Kimi dinleyecek Allah askina? Pandemiden sonra gideriz şamarı veririz gerekirse. Ama bu gunlerde politik görüşümüzü bu konu uzerinde kusmayalim artik.

Politik görüşünü kusan kim isim verir misin ? Bizim muhabbetin üstüne yazdığın için soruyorum mesajları okudum tekrar öyle bir durum göremedim..

BREAK - Spanish government confident 26 April will be the final day of the state of emergency in the nation. Speaks of a 'return' to 'normal, but very controlled life'.

Politik görüşünü kusan kim isim verir misin ? Bizim muhabbetin üstüne yazdığın için soruyorum mesajları okudum tekrar öyle bir durum göremedim..

Ustat sana ithafen yazmadım kesinlikle. Politik görüşün beni asla ilgilendiremez ki, kimsenin ki ilgilendirmiyor bu konu altında. Gel gelelim zannimca genel anlamda ayni politik deger ve prensiplere deger verdiğimizi aşikar.

Ben buraya bilgi almak ve vermek icin giriyorum ve hoş sohbet etmek icin burdayim. Sizin aranizdaki sohbeti okumadim, sadece cok kisa bir vaka sayısı- ölü sayısı muhabbetinin oldugunu gördüm. Bunun uzerine yazdim.

Benim degindigim mevzu biraz genel anlamda. Cok fazla dezenformasyon var. Kim neye guvenecegini sasirmis durumda. Disaridan aldigim gozlem bu. Hollandada haftada 1 bakan ve basbakan tvye cikar ve bir brifing verir, millet dagilir. Bu bilgilere gore politika ve stratejiler gudulur. Turkiyede maalesef bir kesimde strateji camur atmak olmus ki, bu cok tehlikeli. Bizim imkanlarimiz sinirsiz ve dogrulari 10 yerden teyit edebiliyoruz. Ama Turkiyede imkanlari kisitli yuzbinler/milyonlar vardir. Onlara bu belirsizligi asimamamiz lazim. Maalesef Turkiyede cok bildigini sanip, sosyal medyadan cikmayan, eksisozlugu misal ilah kabul eden ve oturmus sistem ve devlet yapısına vurmayi hobi edinmis bir tayfa var. Onlar bilhasil cok tehlikeli bu corona doneminde.

Ustat sana ithafen yazmadım kesinlikle. Politik görüşün beni asla ilgilendiremez ki, kimsenin ki ilgilendirmiyor bu konu altında. Gel gelelim zannimca genel anlamda ayni politik deger ve prensiplere deger verdiğimizi aşikar.

Ben buraya bilgi almak ve vermek icin giriyorum ve hoş sohbet etmek icin burdayim. Sizin aranizdaki sohbeti okumadim, sadece cok kisa bir vaka sayısı- ölü sayısı muhabbetinin oldugunu gördüm. Bunun uzerine yazdim.

Benim degindigim mevzu biraz genel anlamda. Cok fazla dezenformasyon var. Kim neye guvenecegini sasirmis durumda. Disaridan aldigim gozlem bu. Hollandada haftada 1 bakan ve basbakan tvye cikar ve bir brifing verir, millet dagilir. Bu bilgilere gore politika ve stratejiler gudulur. Turkiyede maalesef bir kesimde strateji camur atmak olmus ki, bu cok tehlikeli. Bizim imkanlarimiz sinirsiz ve dogrulari 10 yerden teyit edebiliyoruz. Ama Turkiyede imkanlari kisitli yuzbinler/milyonlar vardir. Onlara bu belirsizligi asimamamiz lazim. Maalesef Turkiyede cok bildigini sanip, sosyal medyadan cikmayan, eksisozlugu misal ilah kabul eden ve oturmus sistem ve devlet yapısına vurmayi hobi edinmis bir tayfa var. Onlar bilhasil cok tehlikeli bu corona doneminde.
Umreden gelenlerin diyanetin "tavsiyesiyle" evlere yollandığını okuduğumda şok olmuştum. Vakalar çıkınca karantinaya başladılar. Hani daha bariz bir örnek yok. Millet parklara akın eder ertesi gün, piknik yasak. Asker uğurlanır, asker uğurlamak yasaklanır. Ptt para dağıtır hiç beklenmedik(?) şekilde şubelerin önü insan seli olur sonra o da değişir vs vs.

Bu saydıklarım ve benzer pek çok önlem sosyal medyada koyulan tepki sayesinde alındı. Maalesef devlet aklımız dürtmediğimiz sürece bir işe yaramıyor gibi görünüyor.

Hollandanin bilim kurulu başkanın bugün üzücü (ama beklenen) bir açıklaması oldu:

Corona hastalığını cok hafif semptomlarla geciren hastalar buyuk olasilik corona ya karsi bağışıklık geliştirmemiş olabilir.

Yani hastalığı ileride tekrar kaptığı vakit tekrar hasta (teoride cok daha agir bir sekilde, lakin kucuk bir ihtimal) olma ihtimali mevcut

Umreden gelenlerin diyanetin "tavsiyesiyle" evlere yollandığını okuduğumda şok olmuştum. Vakalar çıkınca karantinaya başladılar. Hani daha bariz bir örnek yok. Millet parklara akın eder ertesi gün, piknik yasak. Asker uğurlanır, asker uğurlamak yasaklanır. Ptt para dağıtır hiç beklenmedik(?) şekilde şubelerin önü insan seli olur sonra o da değişir vs vs.

Bu saydıklarım ve benzer pek çok önlem sosyal medyada koyulan tepki sayesinde alındı. Maalesef devlet aklımız dürtmediğimiz sürece bir işe yaramıyor gibi görünüyor.

Bunlari kesinlikle yapalim. Ben Turk Tabibler Birligine destek amacli bir mektup yolladim. Onlar 'on field' herseyi en iyi sekilde analiz edip tavsiyelerde bulunabilir ve bulunuyorlar. Devlete yon vermek icin tavsiyeler ve serzenisler gerekli. Bunun temelindede devletin iyi politikaya teşviki var. Akabinde bundan hepimiz karli cikariz. Mesela bilim kuruluna diyanetten bir görevli alalimmi konusu vardi gecende. Buna tepkimi gösterdim. Bilim dairesinde bilim konuşulur. Ha alinan kararlar diyanet uzerinden halk arasinda nasil yayılır, bunu konusmak icin amenna. Devletin her kararını yapici sekilde elestirmek gerek. Kesinlikle bu corona doneminde. Bunda hemfikiriz kesinlikle. Benim uzuntum sadece dezenformasyon ve bilerek camur atıp milleti kiskirtmaya/bulandirmaya yönelik hareketler. Bunlar tehlikeli.

Butun bilgileri bu yuzden filtrden gecirelim ki en dogrusunu herzaman arayalim

Aklıma şöyle bir ihtimal geliyor, virüs nispeten geç girdi Türkiye'ye ve virüs hayvanlara alışık olduğu için zamanla öldürücü etkisini kaybetmeli, çünkü barındığı bünyeye uyum sağlıyor mutasyonla. Bir ihtimal etkisi zayıflamış olabilir.

Onun dışında resmi rakamlara inanmaktan başka çare yok.

Mümkündür. Zaman ilerledikçe ölü sayısı artabilir, vaka sayısı düşse bile. Daha sonra Tüik verileriyle kıyaslanabilir. Mesela geçen aya göre, geçen yıl bu zamana göre kıyasla ne kadar fazladan ölen var? Mevsimsel gripte bu şekilde bakıyorlar genelde.

Hollandanin bilim kurulu başkanın bugün üzücü (ama beklenen) bir açıklaması oldu:

Corona hastalığını cok hafif semptomlarla geciren hastalar buyuk olasilik corona ya karsi bağışıklık geliştirmemiş olabilir.

Yani hastalığı ileride tekrar kaptığı vakit tekrar hasta (teoride cok daha agir bir sekilde, lakin kucuk bir ihtimal) olma ihtimali mevcut

Mark Rutte’nın politikası “Herd immunity” ve kontrollü yayılımın bir garantisi yok. Bağışıklık kazanılsa bile kontrollü yayılımda sürü bağışıklığı kazanmak 10 yıllar sürebilir.

Sizin bilim kurulu hafif avel.

nasıl olacakmış acaba? hala tam olarak azalma eğilimi bile göstermemişken
Ölüm odaklı gidiyoruz aslında ama asıl bakılması gereken bence günlük vaka durumu. İspanya uzun süre günlük 8binlik sayılarda dolaştı. Ve şu an vaka sayısı olarak gerçekten düşüşe geçti gibi görünüyor. Zaten adamlar da yarın bitiyor demiyor yaklaşık 20 gün içinde bence gayet olası

Mark Rutte’nın politikası “Herd immunity” ve kontrollü yayılımın bir garantisi yok. Bağışıklık kazanılsa bile kontrollü yayılımda sürü bağışıklığı kazanmak 10 yıllar sürebilir.

Aşı bulununcaya kadar dedigin gibi sadece risk taşıyan kişilerin evde kalmalari aktif sekilde teşvik edilmekte. Sokaga cikma yasagi vs burda hic gundemde olmadi. Sadece devlet tarafından sosyal mesafe tavsiyesi veriliyor ve dışarı cikilmasinin tasvip edilmedigi belirtiliyor.

Hollandanin yogun bakim yatak sayisi cok az. Suan icin 2400e kadar cikarildi. Bu yuzden gecen gunlere kadar buyuk sıkıntı icindeydi devlet ve yogun bakim doktorlari. Kapasiteyi aşarsak ne yapacagiz, Italya gibi hasta mi sececegiz vari konusmalar vardi. Ama şükür son birkac gun hastalardaki artışın azalmasi kapasite sorununu engellemis gorunuyor suan

dün itibariyle çalıştığım hastanedeki tüm servisler doldu. Dün akşam acile gelen hastalara yer bulmakta zorlandık. İnanılmaz bir patlama vardı allah sonumuzu hayır etsin

İstanbul mu çalıştığınız il?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt