Kripto Para Birimleri ve Coinler

Keza bu merkezli ya da merkezsiz olmak nedir. Bitcoin merkezsizdir çünkü madenciliği yapılıyor ve hala hepsi üretilmedi, yeterince iyi bilgisayarlar yok bu süre 2040'ları bulacak deniyor. O yüzden 4 küsür milyon tane daha bitcoin madenciliği yapılacak.

IOTA ise merkezli birileri bunu 2.5 milyar adet yaklaşık olarak piyasaya sürdü ve bir sahibi var ripple da öyle. Bunun avantajları ve dezavantajları var.

Manipüle edilebilir tek merkezli olunca, merkezsiz olunca da sahip çıkan olmayabilir, hepsi birer parametre.

Hiç yardımcı olmadın teşekkürler Şerafettin.

ONEPLUS A5000 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Al-sat tavsiyesi suçtur Suphi'cim bunun için yetkilendirilmiş kurumlar var gerçi coinler için bu durum henüz geçerli değil ama kimsenin vebaline girmek istemem.

Coinlerin esas amacı evrensel para birimleri oluşturmak bu da doları bir nevi piyasadan silmek anlamına geliyor, işte düşünmek lazım mümkün mü değil mi diye.

Keza bu merkezli ya da merkezsiz olmak nedir. Bitcoin merkezsizdir çünkü madenciliği yapılıyor ve hala hepsi üretilmedi, yeterince iyi bilgisayarlar yok bu süre 2040'ları bulacak deniyor. O yüzden 4 küsür milyon tane daha bitcoin madenciliği yapılacak.

IOTA ise merkezli birileri bunu 2.5 milyar adet yaklaşık olarak piyasaya sürdü ve bir sahibi var ripple da öyle. Bunun avantajları ve dezavantajları var.

Manipüle edilebilir tek merkezli olunca, merkezsiz olunca da sahip çıkan olmayabilir, hepsi birer parametre.

bitcoin nerden cıkarılıyor admirim benım pcde olma ıhtımalı var mı

Biraz da potansiyelli coinlerden olan ripple'dan bahsedelim.

Ripple'ın sürülüş amacı uluslararası banka transferlerindeki zorlukları yani swift zorluklarını gidermeye yönelik.

• Ripple ağına dahil bankalar birbirleri arasında oldukça düşük masraflarla para transferi yapabiliyor. Ripple ağından yapılan bir işlem başına ortalama 0.0011 dolar işlem ücreti ödeniyor. Bu değer bitcoin için yaklaşık olarak 0,0015 BTC; yani bugünkü değeriyle yaklaşık 3,5 dolar. Bir diğer deyişle, bir bitcoin işlemi, bir ripple işlemine göre 3000 kat daha masraflı.
  • Ripple’da aktarılan fonlar 5-10 saniye içinde karşı tarafın hesabına geçiyor. Bitcoin için bu işlem genellikle en az 1 saati alırken; bu süre daha da uzayabiliyor. Öte yandan bankalar ve kurumlar arasında yapılan uluslararası transferler geleneksel finansal sistemde 2-4 günü bulabiliyor. Aracıların da devreye girmesiyle hem oldukça masraflı hem de uzun bir transfer sürecinden geçmek gerekiyor. Ripple ağı küresel piyasada gittikçe artan havale talebini karşılayarak bu sorunu kökünden çözüyor.
  • Ripple ağı üzerinden yapılan transferleri bankalar ile parayı gönderen/alan kişiler an be an takip edebiliyor. Kısa sürede biten işlem sonucu aktarılan fonlar önce deftere daha sonra tarafların hesabına işleniyor. Fonların hareketinin izlenebilmesi her iki taraf için de işlemi kesinleştirip güvence altına alıyor.
Ripple altyapısını kullanan şirketler, düşük masraflı satış ve şirket ödemesi gibi projeler geliştirebilir. Şu ana kadar birçok banka hem uluslar arası ödemeleri kolaylaştırmak hem de bu yönde projeler geliştirmek için ripple’ı entegre etti. Öyle ki, dünyanın en büyük 50 bankasından 15’i ripple’ı kullanıyor. Akbank da ripple’ın yeni anlaştığı bankalardan biri olarak listeleniyor ve blockchain alanında atılım yapan ilk Türk bankası olma özelliğini taşıyor.
Ripple’ı diğer kripto paralardan ayıran en önemli özelliklerden biri madenciliğin olmaması. Esasen bir şirket olarak faaliyet gösteren ripple ağı, geliştiricilerin blockchain üzerinden ürettiği belirli sayıda (100,000,000,000) XRP token’i ile çalışıyor. İşlemlerden kesilen XRP miktarı sistemden siliniyor. Yani bir nevi işlem yapıldıkça dolaşımdaki token sayısı azalıyor. Ripple bunun yanı sıra şirket kimliği sebebiyle kripto paraların en önemli noktalarından biri olan merkezsiz olma ilkesini tam olarak benimsemiyor.

Ripple mayıs başlarında 0.029 dolardan işlem görüyordu şu an şu an yaklaşık 10 katından yani 0.28 dolardan işlem görüyor ve 0.35 kapılarından geldi.

Kaynak olarak coin-turk'ten bilgiler aldım bu yazıda.

Geleceğini parlak görüyorum daha iyi bir rakip çıkmazsa.

Bu yüzden altyapıları araştırmak önemli, bir şey alacaksanız temelini bilmelisiniz.
Ripple hakkinda bende guzel seyler duydum.
Nasil temin edebiliriz var midir basit ve guvenli yolu?

İota cok fazla spekulasyon yapiyor ozelikle fake microsoft ortakligi haberleri filan bence uzak durmakta fayda var kisa vadede kazandirabilir ki ilk ciktiginda iyi kar etti insanlar uzun vadede ise yarayacagini sanmiyorum.

İota cok fazla spekulasyon yapiyor ozelikle fake microsoft ortakligi haberleri filan bence uzak durmakta fayda var kisa vadede kazandirabilir ki ilk ciktiginda iyi kar etti insanlar uzun vadede ise yarayacagini sanmiyorum.

Microsoft haberleri fake değil sadece medya büyüttü. Adamlar büyük şirketlerden özellikle IOT ile ilgilenenlerden randevu alıyor ve seminer düzenliyorlar, medya bunu farklı lanse etti, sahipleri de açıkladı zaten amacın görüşmek ve ona göre yol almak olduğunu.

Üstteki yorumu bu kadar kesinlikle yapabildiğine göre konuya çok çok hakim olduğunu düşünüyorum zira sormam gerekiyor, Litecoin'in 2-3 günde 4 katına çıkmasından sonra düzeltme yapmadan kaça kadar daha çıkmasını bekliyorsun? Bunu teknik ve temel analizle de açıklarsan sevinirim.

Son günlerin flaş konusu Bitcoin ve benzeri kripto paraları devlet de incelemeye aldı. Öncelikle kripto paralardan kazanç elde edenleri vergilendirmek için harekete geçildi. Ancak vergi kanunlarına göre bir kazançtan vergi alınması için o kazancın adının konulması gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk’ün verdiği bilgiye göre Maliye Bakanlığı da kripto paraya isim konulması için bir yandan Sermaye Piyasası Kurulu diğer yandan ise Merkez Bankası’na danışarak isim konusunda yardım istedi.

SPK, MENKUL KIYMET OLMASINA KARŞI

Kripto paraya isim verilmesinin vergileme için ana koşul olduğunu belirten Ertürk, üç isim üzerinde durduklarını kaydetti. Bunlardan ilki Bitcoin’in bir ‘emtia’ olarak kabul edilmesi. İkincisi ‘menkul kıymet’ ve üçüncüsü de ‘para’ olarak adlandırmak.Ertürk, SPK’nın menkul kıymet tanımına karşı çıktığını belirterek, SPK’nın tavrını özetle şöyle açıkladı: “SPK, Bitcoin’in kendi menkul kıymet tanımına uymadığını belirtiyor. Öncelikle menkul kıymetin dayalı olduğu bir gerçek ürünün olması gerektiğini belirttiler.”Merkez Bankası uzmanlarının ise paranın bir devlet daha doğrusu bir devletin merkez bankası tarafından ve yine fiktif de olsa bir değer kaşılığında basılmış olması gerektiğinden yola çıkarak Bitcoin’e ‘para’ denilemeyeceğini ifade ettiklerini söylüyor.

EMTİA’YA DAHA YAKIN
Merkez Bankası ve SPK’nın tutumu Türkiye’nin kripto parayı bir emtia olarak kabul edeceği işaretlerini güçlendiriyor. Ertürk de Kanada örneğini vererek bu ülkenin Bitcoin’i bir emtia olarak gördüğünü hatırlatıyor. Henüz net olmamakla birlikte Gelir İdaresi’nin eğiliminin bu yönde olduğu sonucunu çıkarabiliriz buradan.

EMTİA OLURSA GELİR VERGİSİ VE KDV VAR
Bitcoin’in isminin konulması neden bu kadar önemli? Çünkü Maliye’nin bir şeyden vergi alması için onun isminin konulması şart. Bu isim konulduktan sonra tabii ki bu durumdan kazanç sağlayanlar vergilenecek. Ertürk, şu anda ağırlık kazanan görüş olarak eğer Bitcoin bir emtia olarak değerlendirilirse bu durumda iki türlü vergilenebileceğini belirtiyor. Kişi eğer bir kez Bitcoin alıp satmış ve buradan bir gelir elde etmişse bu kazanç ya değer artışı kazancı veya arizi kazanç olarak vergilenecek. 2017’de 24 bin liradan fazla arizi kazanç elde ediyorsanız bunu beyan edip vergisini ödemek zorundasınız. Eğer sürekli Bitcoin alıp satıyorsanız ve buradan gelir elde etmişseniz bu durumda gelir vergisi beyannamesi verip kazancınızdan Gelir Vergisi ödemek zorundasınız. Bu verginin oranı yüzde 15’ten başlayıp 35’e kadar gidiyor. Hemen hatırlatalım, yüzde 18 KDV de ödenmek zorunda.
BİR KERE ALIP SATANLAR 24 BİN LİRAYI GEÇMELİ
Emtia olarak kabul edildiğinde Bitcoin’i bir kez alıp satıp gelir elde edenler için bu kazanç arizi kazanç sayılabilecek. Arizi kazancın beyan edilip vergi ödenmesi için 2017’deki kazancın 24 bin lirayı aşması gerekiyor. 24 bin lirayı aşan kısım diğer gelirler gibi yıllık beyanname ile beyan edilerek vergilendiriliyor. Bu tutar aşılmaz ise bayana ve vergiye tabi değil.

KİMLER VERGİLENECEK?
Madenciler
Sermaye ve emek karısımı bir faaliyet sürdürmektedir. Emek agırlıklı bir faaliyet olması ve soncunda gelir elde edilmesi “ticari kazanç” olarak nitelendirilmesini gerektirmektedir.

Takas Platformları
Türkiye’de aktif ancak organize olmayan 3 kurum tarafından alım satım islemine aracılık etmektedirler. Islem basına aldıkları komisyon bedelleri kurum kazancını olusturmaktadır.

Kullanıcılar
Alım-satım kazancı elde eden bu kisilerin vergilendirilmesi için kripto paraların düzenleyici ve denetleyici kurumlar tarafından (çogunlukla TCMB ve SPK) tarafından tanımının yapılması gerekmektedir.

NE OLARAK KABUL EDİLİRSE VERGİSİ NASIL HESAPLANACAK
Finansal Varlık
Beraberinde menkul kıymet veya diger sermaye piyasası aracı olarak degerlendirilmesi, deger artıs kazancı olarak vergilendirilmesini gerektirmektedir.

Para
Para olarak tanımlanması durumunda GVK’nın kavradıgı gelir unsurlarından herhangi birine girmeyecegi düsünülmektedir.

Emtia
Emtia olarak tanımlanması durumunda al-sat kazançları ticari faaliyet olarak degerlendirilerek ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilecek.

PARADIR DENİRSE KAZANAN VERGİ ÖDEMEYECEK

MENKUL KIYMET OLURSA GELİR VERGİSİ VAR, KDV YOK
Eğer Bitcoin bir menkul kıymet olarak kabul edilirse bu durumda gelir vergisi ödenmek zorunda. Ancak bu kez kazanç değer artışı kazancı olarak değerlendirilecek ve önemli bir husus da emtiadan farklı olarak KDV ödenmeyecek. Menkul kıymet sayılmasının çok sayıda sorunu da beraberinde getireceğini ifade eden Ertürk, özellikle platformların hangi ülkelerde kurulu olduğuna ve bu ülkelerle Türkiye arasındaki anlaşmaların durumuna dikkat çekiyor. Menkul kıymet kazançlarından vergi alınması için kanunun sağladığı diğer koşulların sağlanması da şart tabii. Diğer yandan Bitcoin gelirinin Türkiye’den mi yoksa başta bir ülkeden mi elde edildiği yönünde henüz bir görüş birliği oluşmuş değil. Son olarak Merkez Bankası’nın şimdilik karşı çıktığı Bitcoin’in bir para olarak değerlendirilmesi durumunda tıpkı Euro veya dolar alıp sattığınız gibi değerlenip herhangi bir vergi alınmayacak.

MENKUL KIYMETTE 11 BİN TL SINIRI
Bitcoin’in menkul kıymet olarak kabul edilmesi durumunda gelir vergisi beyannamesi verilmesi ve vergi ödenmesi için kazancın 2016’da 11 bin lirayı aşması gerekiyor. 11 bin liranın altı için beyana, vergiye gerek olmuyor.

0.51 i görmüş, sonrasında düşmüş. 3 yıl içerisinde 100 doları geçerler deniyor. bu kripto paraların çoğunda, bilinmedikler hariç, son 30 günde ciddi artışlar gerçekleşmiş.

Kim diyor abi :)

100 milyar tane ripple var 100 dolar olması demek 10 katrilyon dolarlık market değerine tekabül eder.

Eder mi bu kadar, şu an için çok ütopik.

10 dolar olması bile çok yüksek bir seviye.

Kim diyor abi :)

100 milyar tane ripple var 100 dolar olması demek 10 katrilyon dolarlık market değerine tekabül eder.

Eder mi bu kadar, şu an için çok ütopik.

10 dolar olması bile çok yüksek bir seviye.

youtube videolarına bakıyorum. orada bir abimiz demiş :) eder mi bilmem. birşeyler yapmak istiyorum da bakalım. bunları kredi kartıyla satın alabileceğimiz neresi var güvenli?

youtube videolarına bakıyorum. orada bir abimiz demiş :) eder mi bilmem. birşeyler yapmak istiyorum da bakalım. bunları kredi kartıyla satın alabileceğimiz neresi var güvenli?
cex.io ama önce konuyu bir okumanı öneririm.

Temeline güvenmediğin bir coini almanı tavsiye etmem.

Bugun itibari ile dunden beri 202 adet litecoinime elvade ettim baya iyi bir kar birakti ,ispanya maliyesine deklare etmeye gittim vergimide verdim .

1000 eroluk eth/btc egrisine de yatirim yaptim .

Arasinda oran 1 dolara yaklasirsa ki bitcoinden kesin bir dusus beklemem gerek o zaman zengin kavramini yakalamis olurum sanirim

Bol sans arkadaslar .

iPhone cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi

Geri
Üst Alt