Kulübün Bekası İçin İbra Maddesi Değiştirilmelidir

Mert MERT

Forum Dinazoru
GalataSarayı Efendileri
Bu konuyu Burak Elmas'ın başarılı olup olmaması noktasından ayrı tutarak değerlendirmek istiyorum.

Tüzüğümüzün 60. maddesine göre Galatasaray Kulübü Başkanı'nın görev süresi 3 yıldır. Seçilen başkan kulüp adına 3 yıllık finansal ve sportif planlar yapar. Teknik ekip ve futbolcularla bu süreler dahilinde sözleşmeler imzalar buna göre sözleşme süreleri belirler ve finansını yine buna göre ayarlar. Ara transferde alacağı veya bir sonraki sezon için düşündüğü futbolcularla yine bu doğrultuda görüşür, ön anlaşmalar yapar. Yine bu süre çerçevesinde oyuncu satışlarını planlar, yönetir.

Eğer siz, Divan Kurulu üyelerine herhangibir başkanın görev süresini daha 6. ayında bitirme yetkisini hemde bu denli keyfi bir şekilde verirseniz, kulübün idaresini çok tehlikeli bir noktaya çekmiş olursunuz. Çünkü bu durum başkanın ağırlığını yerle bir eder. Altı ay sonra görevde olup olmayacağı belirsiz bir başkanın etki gücünü kendi elinizle bloke edersiniz. İlk olarak bu durum teknik direktör, futbolcu ve idari yöneticilerin geleceği için büyük bir belirsizliğe sebebiyet verir. Kulübün başkanının altı ay sonra değişebileceği bir ortamda hangi teknik ekip, hangi futbolcu acaba başkan giderse ne olur diye düşünmeden sağlıklı bir karar alabilir? Diğer taraftaysa Kulüpler Birliğinden tutun da Tff, kurulları, rakip başkanlar ve hatta medya karşısında bile güçlü bir başkan profili çizmeniz mümkün olmaz.

Mevcut örnek üzerinden gidelim. Torrent, Luis Campos ve Sensible ile anlaşılmıştı. Torrent'i bir kenara bırakırsak Campos'tan sanırım hepimiz az çok heyecanlanmıştık. Adamlar planlamaları yaptı, transfer listeleri hazır ve ön görüşmeler yapıldı deniyor. Şimdi bunlar ne olacak. Üç yıllık görev süresi düşünülerek yapılan bu harcamalar, planlamalar, işe almalar hesaplar, kitaplar ne olacak? Kırk yılın başı yüksek fiyata futbolcu satabilecek bir ekiple anlaşılmışken ve elimizde birçok cevher varken şimdi ne olacak? Abdürrahim Albayrak gelip Campos giderse Kerem'i, Marcao'yu kaça satıp, kimi kaç alacağız mesela? Bu durum sizi de korkutmuyor mu? Dere geçerken at değiştirmek usulen doğru mudur?

Diğer yandan savaş dolayısıyla kapımızda bir ön libero alma fırsatı belirdi. 10 milyon Euro bonservis istenen ve 2028'e kadar sözleşmesi olan bir adam Beka Beka şu an İstanbul'da ve sözleşmesini feshederek bedelsiz gelebileceği konuşuluyor. İhtiyacımız olan bölgeye bir fırsat transferi şansı çıkmış fakat alınan bu ibrasızlık kararıyla artık oturup bizi beklemeyecek ve Başakşehire'e imzayı atacaktır. Bu durum da bir örnek olarak ele alınıp, genel olarak düşünülebilir. İdari yönden yönetimi kilitleyen ve kulübümüzü belirsizlik kıskacına sürükleyen bir karar bu ibrasızlık.

Bir başka tehlikeli noktaya değinelim. Şöyle düşünün Eşref Hamamcıoğlu seçimi yaklaşık 40 oyla kaybetti değil mi? Eğer Eşref bey 6 aylık süreçte Burak Elmasa oy veren 21 kişiyi ikna ederse başkanı usulen düşürebiliyor. Yanlış anlaşılmasın Eşref bey bunu yapmaz ve yapmadı da lakin ben durumun vehametini göstermek adına misal veriyorum. Peki başkan üç yıllığına seçilmemiş miydi? Şarta bağlanmadan böyle bir yetki divana nasıl verilir? Mali ibrasızlığı anlarım ama idari de bir şarta, bir koşula bağlı olmaksızın başkanı devirme yaptırımı var. Bu yarın birgün ilk altı ayında başarısız olmayan bir başkana da yapılabilir. Örneğin liseli olmayan ve başarılı giden bir başkanı liseliler hoşlarına gitmeyecek bir beyanatından sonra bu şekilde alaşşağı edebilirler.

Bu sebeple kendisini başkan olarak istemesem de kulübümüzün sevk ve idaresinin sağlıklı yürütülebilmesi ve de Başkanlık makamının selayeti açısından Burak Elmas seçime kesinlikle gitmemeli ve rahmetli Cengiz'in tutumunu benimsemelidir diye düşünüyorum. Kapımızda yatan Gedson'u almayarak kendisinden nefret etmeme sebep olsa da uğradığı haksızlık karşısında susmamalıyız. Çünkü eğer seçime giderse bu madde daha güçlü bir şekilde kulübümüzün ve sonraki başkanlarımızın itibarına karşı güçlü bir silah olarak kullanılacaktır.

Burak Elmas seçime gitmemeli ve mümkünse bu maddenin yaptırımını şarta bağlayarak bu keyfiliğini ortadan kaldırmalıdır.

Son düzenleme:
uA admini gibi başlık açmayalım

Secime gitmese o vakit baskanlikdan sonra bütün kapilar Buraka ebediyen kapali olur , bunun riskine giremez. Takim basarili olmasa bile elinden gelen hersey yapmis ve idari ve mali olarak basarili bir görüntü cizen insani hic kimse ibra ile tehtit etmez.

Darbe yapilmiyor yahu demokratik olarak gelen kisi demokratik yolla gidiyor.

En önemli şeyi yazmayı unutmuşum. Bu ibra silahının şöyle bir yan sonucu da var, artık hiçbir başkan finansal yönü düşünmeyecek paraları basıp 6 ayda başarı yakalayıp koltuğunu korumak adına kulübü borç batağına iyice saplayacaktır. Altı aylık başkanlık olmaz.

Darbe yapilmiyor yahu demokratik olarak gelen kisi demokratik yolla gidiyor.
Üç yıllığına seçilmiş kişiyi altı ayda kendi isteği veya istifası olmaksızın görevden almak demokrasi midir? Bu şarta bağlanmalı örneğin yolsuzluk yaptı veya kulübü birine satmaya kalktı veya yüz kızartıcı bir cürum işledi. Bu durumda idari değil mali ibraya şarta bağlı olarak bu yaptırım eklenebilir. Fakat bu şekilde keyfi yaptığınızda asıl demokrasiye darbe gibi oluyor. Şöyle söyleyeyim şu Eşref bey üzerinden verdiğim örnek kısmına bir bakarmısın renkdaş.

Diyelimki ben seçimi 1 oyla kaybettim. Gidip o 1 kişiyi ikna edersem altı ay sonra idari ibrada rakibimin başkanlığını keyfi olarak bitirebilirim. Bu nasıl demokrasi? Usule uygun desen, hukuki desen anlarım ama demokratik değil.

Son düzenleme:
Tamam ama anti-demokratik bir uygulama değil ki bu. Genel kurul başarılı olacağını düşünüp başkan yapmış başarılı olamamış kulübün geleceğinden endişe edip seçim kararı aldırtmış her gelen başkan 1 senede değişiyor gibi bir uygulama yok. Burak Elmas'ın başarısızlığı kulübü olağan üstü şartlara itiyordu. Kendisine yakışan bu noktaya gelmeden önce kararı alması olurdu.

Şuan Galatasaray başkanı olabilecek konumda olsam kesinlikle olmam. Manyak mıyım hem itibarımı zedeleyeceğim, hem paramı harcayacağım hemde daha hiçbirşey olmadan 6. ayda kovulacağım. Komedi resmen.

Ibra maddesi olmasa su issiz gucsu culsuz elmas 2 sene daha bu klubun icinden gececekti yatin kalkib dua edin bu madde var kaldiran kaldirmayi teklif dahi eden haindir

Tamam ama anti-demokratik bir uygulama değil ki bu. Genel kurul başarılı olacağını düşünüp başkan yapmış başarılı olamamış kulübün geleceğinden endişe edip seçim kararı aldırtmış her gelen başkan 1 senede değişiyor gibi bir uygulama yok. Burak Elmas'ın başarısızlığı kulübü olağan üstü şartlara itiyordu. Kendisine yakışan bu noktaya gelmeden önce kararı alması olurdu.
Bu durumda da başkanı para savurup ne yapıp ne edip altı ayda başarılı olmaya sevk ediyorsun. Zaten bu benzeri yaklaşımlarla batmış kulübte bir değişim yapma fırsatını da yok etmiş olmuyormuyuz?

yav sanki para harcamadi ha. Öyle bir anlatiyorsunuz ki.
Ayrica rossier ve ghezzal olabilseydi alinacakti. Üzerine terim kalsa muhtemelen gedson da alinmisti.
Para harcanmamış mı oluyor şimdi.

Bay, cicaldau, morutan, 15 milyon euro para. 1.5 milyon euro yok diye gedson alinamadi.
Sen 6 milyon euroya cicaldau alirken adamlar benficadan gedsonu aliyor.

Olay para harcamak yada harcamamak değil parayı doğru harcamak.
3 milyon euroya pena, 4-5 milyon euroya beka beka gibi adamlari alabiliyorsan bu başarıdır.

Bonservisle 10 transfer yaptik 2 tanesinden şöyle böyle verim alıp gecmiş yönetimlerin oyuncuları şov yapıyor 20-30 konuşuluyorsa oturup düşünmek gerekir.
0 maliyetle gelen kerem var 2.5 milyon euroya gelen bay var.
Yapılan harcamalar bile sıkıntılı.

Sezon başında yapılacak 3 tane transfer vardı.
Sağlam bir bek, sağlam bir orta saha ki adam 5 ay formamizla antrenman yapti.
Bir tane de keita vari kanat.
Önce 15 milyonu buraya harcayayıp sonra 10 milyo euroyu nelsson vs seklinde eksik kapatma üzerine gidilecekti.

Para saçsan da zaten maximim 20-30 bonservis harcarsın. Maaş dersen 2 milyon ortalamayla 11 oyuncu sahibi olsan 22 milyon euro yapar 10 tane de 1 milyonluk oyuncun olsa 22 tane as kadro ve 32 milyon euroluk maaş dengesi olur.
Taylanla kerem 2 milyona falan oynuyordu hani hatirlatayim demek ki oynatacak adam bulunabiliyor.

Burak bey ağlamayı bırakın kovuldunuz anahtarı pas pasın altına bırakıp lütfen gidiniz

Yukarda yazılana ek olarak seçimde 2-3 bin oy alan başkanlar,kazandığının neredeyse %20si ile ibra edilmiyor.bu duruma bir türlü anlam veremiyorum.
Mecliste nasıl toplanma veya kanun teklifinin onayında belli çoğunluk şartları uygulanıyorsa genel kurulda da benzer bir mekanizma devreye sokulabilir.
Üye sayımız 10 binin üzerinde.mustafa başkan 300 küsür,burak başkan ise 800 oyla ibra edilmedi.Bir başkanı göndermek bu kadar kolay olmamalı.Bu zihniyetle kimse aday olmak istemez,olsa bile ibrasızlık yönünden belli garantiler alıp başkanlığa soyunur.

Bu durumda da başkanı para savurup ne yapıp ne edip altı ayda başarılı olmaya sevk ediyorsun. Zaten bu benzeri yaklaşımlarla batmış kulübte bir değişim yapma fırsatını da yok etmiş olmuyormuyuz?

Hangi değişim kastettiğin tam olarak ?

Evet keske bıraksalardı da 3 yıl ağzımıza etseydi.
Murat renkdaş ben Burak Elmas taraftarı değilim Gedson'u almamış adam istifa etsin gitsin zaten. Ama bu ibrasızlıl silahı önce Adnan Polat'a sonra Mustafa Cengiz'e kullanıldı şimdi de Elmas'a ve yarın başkasına. Ben usule karşıyım. Bence bu amacı dışında bir intikam aracı olarak kullanılarak başkanlık makamı yıpratılıyor.

Murat renkdaş ben Burak Elmas taraftarı değilim Gedson'u almamış adam istifa etsin gitsin zaten. Ama bu ibrasızlıl silahı önce Adnan Polat'a sonra Mustafa Cengiz'e kullanıldı şimdi de Elmas'a ve yarın başkasına. Ben usule karşıyım. Bence bu amacı dışında bir intikam aracı olarak kullanılarak başkanlık makamı yıpratılıyor.

Valla dostum geçmişe bakmıyorum Burak bir an önce defedilmeliydi ve edildi. Kulüpte doğru giden, umut veren bir tane bile durum yoktu. 3 yıl bu şekilde gidemezdi.

Reklamını yapmak isteyen ve çıkar sağlamak isteyenler bitmez o nedenle baskan da bulunur yönetici de merak etmeyin.

Geri
Üst Alt