magnus carlsen

Orhan Terzi

Ulubatlı Souness
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
satranc dunyasini takib etmeyen rdaslarimiz icin sozluk girdisi;

9dc2a4a.jpg

dogum tarihi: 1990
lakab: mozart'ul satranc
max fide elo: 2882 (kayitli satranc tarihi all time #1)

henuz 13 yasinda iken uykulu gozuken bir kasparov'la berabere kalmayi basarmis (mac), 23 yasinda iken anand'i rencide etmek suretiynen dunya sampiyonlugunu korumus norvecli buyukusta

Ocak 2006 FIDE listesinde, 15 yaşındayken (15 yaş 32 gün), 2625 ELO'ya ulaşmış, böylece 2600 ELO'yu geçen en genç oyuncu olmuştur. Haziran 2007 FIDE listesinde, 16 yaşındayken (16 yaş 213 gün), 2710 ELO'ya ulaşmış, böylece 2600 ELO'dan sonra 2700 ELO'yu da geçen en genç oyuncu olmuştur. 5 Eylül 2008'de ise Bilbao Grand Slam satranç şampiyonasının 4. turunda galip gelmiş, sadece 17 yaşındayken (17 yaş 280 gün) resmi olmayan ELO listesinin 1. sırasına oturmuştur. Carlsen'in 2009 Eylül-Ekim'de Nanjing Pearl turnuvasını kazanması FIDE ELO'sunu 2801'e yükseltmiş, 18 yaşındayken (18 yaş 336 gün), 2800 ELO'yu geçen en genç oyuncu olmuştur. Carlsen rekora koşuyor!. Carlsen'den önce, sadece Kasparov, Topalov, Kramnik, ve Anand 2800 ELO'yu geçmeyi başarmıştı. Tal Memorial turnuvasından sonra (Kasım 2009)resmi olmayan FIDE sıralamasında tekrar 1. sıraya oturmuş ve 2805 ELO ile kendi rekorunu kırmış, Veselin Topalov (Kasım 2009 resmi olmayan sıralamada 2.) ile farkını 7.6 ELO'ya çıkarmıştır.

Ocak 2010 FIDE listesinde, Tal Memorial ve London Chess Classic turnuvalarında oynanan 16 maçı dahil eden liste, Carlsen'in ELO'sunu 2810'a taşımaya yetti. Yani Carlsen 2010'un başında, 19 yaşındayken (19 yaş 32 gün), dünyanın en genç resmi 1 numarası olmuş ve aynı zamanda 1971'de Bobby Fischer'in "Batı'dan gelen 1." unvanını almıştır. Bu konu hakkında Time gazetesinde de bir röportaj bulunmaktadır.
Mart 2010 FIDE listesinde 2813 ELO ile kendini gösteren Carlsen, kendi rekorunu geliştirmiş oldu. Ocak 2013 FIDE listesinde ise Carlsen 2861 ELO'ya ulaşmul,sonuç olarak Garry Kasparov'un Haziran 1999'dan kalma 2851 ELO rekorunu devirmiştir.

carlsen'e boyun egmis diger ustadlar arasinda nakamura, ernst, kramnik vb gibi isimlerin bulunmakta oldugunu not duselim. klasik acilislara reverans gostermedigi icin bazi mecralarda buyukusta unvani hos karsilanmayan carlsen'in kendine ozgu agresif ve ongorulemeyen oyun stili hakkinda shuraya goz atilabilir, aight.

Son düzenleme:
Küçükken çok meraklıydım sonradan hiç zevk almamaya başladım, arada bir telefondan oynuyorum; çoban matı yapamazsam home'a basıp çıkıyorum :asd22:

2882 1.5 yıl önceki elosu.Elosunu son 3-4 ayda 2876'dan 2834'e kadar düşürmeyi başarmıştır.Hiç formda değil bu aralar,London Chess Classic'e de iyi başlamadı.Bu elo rekorunu da biraz elo enflasyonuna da borçlu bence.Ne kadar tarzını çekici bulmasam da çok güçlü satranççı ama Karpov,Kasparov veya Anand olması zor bana göre.Adaylar turnuvası'nı Svidler,Nakamura hariç kim kazanırsa kazansın Carlsen'i öttürecek bence gelecek yıl.

caruana da az adam degil yaw

Caruana'nın zamana ihtiyacı var,geçen sene Sinquefield'deki abartı performansından sonra ne bekleniyordu,şimdi nerede,2 sene önceki haline geri döndü yine.Çok keskin bir şekilde yükseldi,çok keskin bir şekilde de düştü.Adaylar Turnuvası'nda tecrübe konuşur genelde.Ben Caruana'dan bir galibiyet beklemiyorum.3. kez Carlsen-Anand veya Carlsen-Topalov izleyeceğiz bence gelecek yıl.

birtane eleman vardı bilgisayarla beraberemi ne kalmıstı yoksa kazanmısmıydı hatırlamıyorum o eleman bumu.

birtane eleman vardı bilgisayarla beraberemi ne kalmıstı yoksa kazanmısmıydı hatırlamıyorum o eleman bumu.

Kasparov.1996'da Deep Blue adlı IBM bilgisayarını 4-2 yenip bir sene sonra aynı makinenin geliştirilmiş versiyonuna 2-1 yenilmiştir.Günümüzde satranç motorları inanılmaz bir seviyeye geldi tabi.Çok çok zor o zamana göre bilgisayarı yenebilmek,hatta imkansız belki.

Kasparov.1996'da Deep Blue adlı IBM bilgisayarını 4-2 yenip bir sene sonra aynı makinenin geliştirilmiş versiyonuna 2-1 yenilmiştir.Günümüzde satranç motorları inanılmaz bir seviyeye geldi tabi.Çok çok zor o zamana göre bilgisayarı yenebilmek,hatta imkansız belki.
kasparovun yenmesimi daha zordu şimdi yenmek mi daha zor sarper kardeşim anlamadım ?

kasparovun yenmesimi daha zordu şimdi yenmek mi daha zor sarper kardeşim anlamadım ?

Şimdi yenmek çok zor,o zamanlarda Kasparov'un bu olayı çok abartıldı ya bana göre,Deep Blue ile Deep Fritz ile maç yapıp yenen ilk büyükusta bile değil Kasparov aslında.Şimdi bilgisayarı yenebilmek bambaşka bir olay olur.

Şimdi satranç programını bırakın yenmeyi berabere kalmak bile imkansız dünyanın en iyi satranç cısı olarak kabul edilen magnus carlsen in elo puanı şuan 2832 dünyanın en güçlü satranç programı komodo 9.2 nin elo puanı 3350 arada uçurum var.

Şimdi satranç programını bırakın yenmeyi berabere kalmak bile imkansız dünyanın en iyi satranç cısı olarak kabul edilen magnus carlsen in elo puanı şuan 2832 dünyanın en güçlü satranç programı komodo 9.2 nin elo puanı 3350 arada uçurum var.

Hocam yalnız o puanlar motorların kendi aralarında oynadıkları puanlar,yüzlerce maç atıyorlar aralarında.Gerçeğe dökecek olursak motorların puanları 2950-3000 bandındadır bence.

Hocam yalnız o puanlar motorların kendi aralarında oynadıkları puanlar,yüzlerce maç atıyorlar aralarında.Gerçeğe dökecek olursak motorların puanları 2950-3000 bandındadır bence.

Biliyorum ama günümüzde satranç programlarının geldiği seviyeyi görünce artık yenilmelerinin imkanzız olduğunu görebiliriz. Satranç zeka oyunumu yada ezbere dayanan oyunmu diye çok tartışılan bir durum var yıllardır bence ezbere dayanan bir oyun olduğunu anlayabiliriz burdan.

Biliyorum ama günümüzde satranç programlarının geldiği seviyeyi görünce artık yenilmelerinin imkanzız olduğunu görebiliriz. Satranç zeka oyunumu yada ezbere dayanan oyunmu diye çok tartışılan bir durum var yıllardır bence ezbere dayanan bir oyun olduğunu anlayabiliriz burdan.

Açılış kısmı öyle denebilir ama kesinlikle zeka ve yaratıcılık yönü de var.Oyun ortası özellikle.

Geri
Üst Alt