Milli Muharebe Uçağının Adı Belli Oldu

Eğer yanlış bilmiyorsam 5. nesil olarak geçiyor bu uçak. F35 ile aynı sınıf

Motorunu birleşik devletlerden alıyoruz yarın öbür gün vermezlerse alternatif düşüncemiz varmı acaba yada aynı şey ihalar içinde geçerli motorları Ukrayna motorları Kore motorlari şayet satmıyoruz dedikleri gün ne yapacaz motorsizmu ucuracaz
Benim bildiğim galiba 1-2 filo ukranya motorları ile olacak. Sonraki aşamada bizim geliştirdiğimiz motorlar ile uçacak. Geliştirilen motorların kritik parçaları yerli yapaliyorsak hiç bir sorunumuz olmaz

teşekkür ederiz bilgiler için, 2028de uçak üzerinde uçuş testleri cümlesini anlamadım.
uçağın uçuş testi mi? ona baktığımda 2023 yazıyor ilk uçuşta.
İlk uçuş bu aralık ayında yapılacak, F110 motorlarıyla. Teslim edilecek ilk 2 filo uçakta F110 olacak. 2028'de ilk uçakların teslim edilmesi planlanmakta.
Yine aynı yıl içerisinde, 2028'de, ise TEI'nin tasarlamış olduğu milli motorlarla uçmaya başlayacak. Fakat uçurmakla bitmiyor tabii, TS 1400'de olduğu gibi uzun ve zorlu bir test ve kalifikasyon süreci yaşayacağız. Şahsi tahminim 2032 gibi milli motorlarla MMU'ları seri üretimde görürüz. Bu sadece yerli ürün kullanımı manasında değil, uçağın stealth kabiliyetleri ve tam olarak ihtiyacımız olan itkiyi vermesi açısından önemli bir konu. F110'lar 29.000 libre güç üretebiliyorlen, bizim MMU'nun tam kabiliyetlerini görmemiz için F22 gibi 35.000 libre bir motora ihtiyacımız var.

4,5 olacak. tam stealth olmaz f22 yada f35 gibi.
F110 kullanılsa dahi bu uçağa 4.5 nesil demek doğru olmaz. RAM kaplama, stealth boya, S şeklinde hava alıkları, EOTS sensörü, IRST sensörü, gövde içi silah istasyonları vs hiçbir 4.5 nesil uçakta yok. F15'ten Eurofighter'a kadar, hiçbirinde. 2000 T/R modüllü radarını saymıyorum bile.
4.5 ile 5. nesil arasında başka nesil uçak yok biliyorum da yine de 4.5 nesil demek bu uçağa hakaret olur. :D

"The national fighter jet, which will be described as generation 4.5 in the first stage, aims to reach 5th-generation status in the last stage."

4.5tan 5 olmuş yani

"The national fighter jet, which will be described as generation 4.5 in the first stage, aims to reach 5th-generation status in the last stage."

4.5tan 5 olmuş yani
Renktaş bu konuyu yukarıda detaylı açıkladım.
Motor mevzusuna bu kadar takılmak doğru bir yaklaşım değil. F110 motoru elbette uçağın termal izini arttıracaktır. Sonuçta 70'lerin teknolojisi ile üretildiğinden thermal izi saklamak gibi bir amaç güdülmemiş. Elbette belirli oranda uçağın stealth kabiliyetlerine ket vuracaktır. Ama oraya gelene kadar daha farklı parametreler var. F110 kullanıyor diye bu uçağa 4.5 nesil diyemeyiz.
Mesela bizim uçağın F110'lu hali dahi Çin'in WS-15 kullanacak olan J20'sinden çok daha az RCS değerine sahip olacaktır.

Bu mevzu savaş gemilerinin sınıflandırılmasına benziyor biraz. Sen tasarladığın gemiye destroyer dersin ama ABD için o fırkateyndir.

F110 kullanılsa dahi bu uçağa 4.5 nesil demek doğru olmaz. RAM kaplama, stealth boya, S şeklinde hava alıkları, EOTS sensörü, IRST sensörü, gövde içi silah istasyonları vs hiçbir 4.5 nesil uçakta yok. F15'ten Eurofighter'a kadar, hiçbirinde. 2000 T/R modüllü radarını saymıyorum bile.
4.5 ile 5. nesil arasında başka nesil uçak yok biliyorum da yine de 4.5 nesil demek bu uçağa hakaret olur. :D
Çıkınca daha net göreceğiz. Yalnız o f110 motorunun termal iziyle nasıl stealth olacak bende merak ediyorum.

Geri
Üst Alt