Muhteşem Yüzyıl-BÜYÜK FİNAL

Şehzade Mustafa'nın niye öldürüldüğü bilinmiyor. İran şahına yazılan sahte mektup - Hürrem olayı bir rivayet. Öyle bir kağıt - delil yok. İlber Ortaylı bunu söyleyen.

Gerçi öldürülmesi taht için güçlü biri olması halk tarafından istenmesi , iyi bir savaşçı, çok zeki bir insa olması vs.

yoo hiç İslamcı değilim sadece bu dizinin amacının ecdada küfür ettirmek , insanları osmanlıdan soğutmak olduğunu düşünüyorum ateist forumları derken birçok yerde bu muhabbetler dönüyor youtubedada var biri osmanlıyı kötüleyen videolar hazırlıyor devamlı,osmanlı katil devlettir vs gibi asıl maksat osmanlı üzerinden islami kötülemek

Yanlış hatırlamıyorsam bu soruyu dünde sormuştum yine sorayım, bu diziyi yaparak ecdada küfür ettirmek'ten kim ne kazanç sağlayacak? Dizinin gerçekleri anlattığını söyleyecek değilim elbet lakin diziden bağımsız olarak, asla ama asla bahsedilmeyen şeyler var Osmanlı tarihinde, en basitinden bir örnek vereyim, istanbulun işgali hadisesi mesela, ne hikmetse hakkında çok az konuşulur ve gündeme getirilmediği içinde çoğu kimsenin en ufak bir fikri yoktur o döneme ait...

Sanki yenilgilerden veya kötü olaylardan bahsedilmeyince bunlar hiç yaşanmamış olacak, kusura bakmasın kimse ama çoğu kimse hayalinde ki Osmanlı'yı seviyor

gerçeği hiçbir şekilde bilemeyiz o zaman osmanlı arşivleri ve tarihçileri kaynak almayacaksak,tarihçiler arşivlere göre yorum yapar yapılması gerekende o değilmi,casuslara da itibar etmemek gerekir adı üstünde casus ne malum yalan yanlış bilgiler aktarmayacağı,ancak muhteşem yüzyıldaki gibi hayal gücüyle dizi çekilir,millette gaza gelir, türbe ziyaret eder, halit ergençin karısına anasına twitterdan küfreder

Osmanlı arşivleri diyoruz hemen örnekleyeyim.

Şimdi sev-sevme. Şuan itibari ile Defterdarlık AKP'ye bağlı doğru mudur ?

Sanırmısın ki yazacaklar bu rüşvet skandallarını vs... ? Aynı onun gibi. Elbette şuan sosyal medya vs var ama o dönem yoktu.

Halit selam dostum. Kanuni, bilinen ilk 20 yılında oldukça önemli işler yapmış. Sonraları saçmalamış bir padişah. Babasının oluşturduğu korku ve yarattığı ganimet ile oldukça önemli bir güce sahip olmuş ancak bunu hiçbir zaman farkedememiştir.

Yavuz, zaten Kanuni'yi pek sevmezmiş. Kız gibisin süslüsün dermiş. Erkek ol diye kızarmış. Kuyumculuk yeteneği muntazam olsa da devlet adamlığı tartışılır.

1- Benim çok beğendiğim Pargalı'yı, Osmanlı kurallarını yıkarak hasodabaşlığından Vezirliğ'e getirmiştir. Bu yüzden Pargalı İbrahim'in ilk lakabı Makbul'dür. Yani kıyak demektir.

2- İlk yabancı evliliği yapmıştır. Bu da Osmanlı kurallarına terstir. Yanlıştır o dönem içinde. Bugünden bakmamak lazım.

3- Vezir'ini nizam'a aykırı öldürtmüştür. Önceki sayfada bir renkdaşta yazmıştı. Uykuda öldürmekte sorun yoktur gibi bir saçmalığa kendini inandırmuıştır. Tüm bunlar taht korkusudur ve aslına bakarsan babasını pek sevmemesinden kaynaklanır. Çünkü o,Yavu Selim, babasını öldürtmüştür.

4- Şehzade Mustafda her ne kadar boğdurtturuldu deselerde balta ile öldürülmüştür. Dizideki fragmanı az önce izledim. Göğsüne koyduğu mektubu Süleyman uzun süre sonra görmüştür.

5- Hasta iken, Hürrem ve Vezirin'e muazzam yetkileri devretmiş ama tahtı yine de bırakmamıştır. Seçtiği adamda alenen alkolik olduğu bilinen Selim'dir. Beyazıd'ı seçmemesi ayrıca hatadır.

Özet olarak çokca hata ve ilki yapmış, basiretsiz bir padişahtır.Ergen zamanlarındaki (babasının öldüğü ilk 20 sene) başarısındaki aslan payı Yavuz Selim'in bıraktığı vezir ve subaylardır. bunlar vatansever, iyi eğitimli 10larca sefer görmüş Türk idi. Sonrada, PArgalı idi. Pargalı belkide gelmiş geçmiş en iyi Osmanlı Devlet adamıdır. Zeki ve çakaldır. Ancak ihanet etmemiştir. Avrupa'yı avucunun içi gibi bilir, bir Türk gibi eğitim aldığından bizim gibi yaşardı.

Venedikli casuslar olayı ise şöyle oluyor Halit. O dönem Avrupalılar bize karşı başarı elde edemeyince içimize casus-elçiler sızdırmıştır. Bazı paşa ve Devlet adamlarımıza rüşvet vermiş, kadın vermiş vs... bilgi toplamışlardır.Onların gönderdiği yazılar derlenmiştir. Tabii paralelde yeni kıta keşifleri yapmışlardır. Biz Hürremdir vs...dir uğraşırken adamlar çabalamışlardır. Bugün bile bunun meyvelerini yemektedirler. Örneğin, o dönem aç sefil olan Amsterdam-Hollanda Krallığı, bir süre sonra (Süleyman'ın son döneminde) dünyanın en zengin şehri olmuştur. Yeni ticaret yolu = Hint Denizi üstündenm yeni İpek Yolu. O sırada biz hala Baharat Yolu kontrolü bizde diye övünürken...

Emrah seninle birçok bilgi alışverişimiz olmuştur. Sende sağol her konuda sorduğum bütün sorulara içtenlikle cevaplamışındır.O Venedik'li casuslar olayını ilk defa senden duyduğum için sordum,ama Osmanlı arşivini bir kenara bırakıp,casusların derlediği kaynaklara güvenmek mantıklı gelmiyor ki bunlarda yalan dolan olma ihtimali çok fazla.Ama zamanın olursa eğer bir kaynak filan varsa bana bi gönderirsen mutlu olurum.Bilgiler içinde teşekkür ederim tekrar.

Asla. Çünkü onların görevi bizi kötülemek ya da bizi övmek değildir. Onların görevi, Haçlılara ne biliyorlaraa söylemektir. Tek çıkarları toprak.

Casusları da etkileyen birileri olabilir.Yani tarih bilgim yok senin kadar,niyetim aşık atmak değil,ama bence kendimize göre kaynakları kabul etmeme lüksümüz yok.

Öyle bier amacı yok. Net söyleyeyim. Bu dizi sayesinde 10larca ülkede Osmanlı izleniyor. Yok öyle birşey.

Serkan tek sorum var. Hiç Topkapı sarayına geldin mi ?

Ve lütfen içtenlikle cevap ver. Osmanlı tarihini sadece Devlet'in verdiği Tarih kitaplarından mı okudun ?

Zira ben, ün,iversitede iken böyle düşünürdüm. Osmanlı saygı sevgi vs... Elbette ecdadım benim.ç Hatalarıyla sevaplarıyla sorumluyuz geçmişten. Gururda duyuyorum dile kolay 400 küsür yıl dünyaya yön vermişiz. KAlanında malum gerileme dönemi.

osmanlı onlarca ülkede izleniyor ama yanlış izleniyor ,kaç kişi açıp araştırıyor padişah harem dışında birşey yapıyor mu diye,hürrem dedikoducu,evlat katili yapıldı dizide bu kadın kabeye ne gibi hizmetler yapmış onlardan bahsedilmiyor, kaç tane kendi sahsına vakfı var o konulara hiç işlenmiyor nedense,sonuna kadar art niyetlidir bu dizi bizim insanımıza ne izletirsen de ona inanır araştırmaz,ayrıca İzmirliyim kısmet olmadı hiç gitmek ama saygı gören çoğu tarihçinin kitaplarını okurum ilber ortaylı gibi tek tarihçiye de bağımlı kalmam olabilindiğince okumaya calışırım

Şehzade Mustafa'nın niye öldürüldüğü bilinmiyor. İran şahına yazılan sahte mektup - Hürrem olayı bir rivayet. Öyle bir kağıt - delil yok. İlber Ortaylı bunu söyleyen.

Gerçi öldürülmesi taht için güçlü biri olması halk tarafından istenmesi , iyi bir savaşçı, çok zeki bir insa olması vs.

Aynen Habib. Hocam doğru söylemiş. Kanıt yok. Olamazda. Ancak, bir firmada çalışanlar bilir. Bir dedikodu yayılınca genelde o doğru oluyor işçiler arasından çıkar bunlar genelde. Atıyorum, şu kadar kişi işte çıkacak, şu müdür göreve gelecek gibi.

O dönemden bugüne gelen birçok hikaye hep Mustafa'yı haklı çıkarır nitelikte. Üstüne de yabancı kaynaklar ve belli noktaya kadar yerli. Zaten öyle olmasa, Mustafa için Türbe olmazdı.Türbe bildiğimiz üzere günahsız ve sevilen halk tarafından saygı gören isimlere atfedilirdir. Sayın büyük büyük hocam İlber Ortaylı bunu atlıyor olabilir. Ki atlıyorda. Mesela Pargalı için türbeyi geçtim "gerçek" mezarı bile bilinmiyor. Bir çitlembik ağacının dibinde o kadar. Osmanlı kayıtları böyle diyor. Hatta sanırım bu da dış kaynak. Macar kaynaklı.

Casusları da etkileyen birileri olabilir.Yani tarih bilgim yok senin kadar,niyetim aşık atmak değil,ama bence kendimize göre kaynakları kabul etmeme lüksümüz yok.

Atabilirsinde renkdaşım. Ben gerek aldığım eğitim gerekse merakımdan bu bilgilere sahibim. Gerçekten zor tutuyorum kendimi tarih konusunda. Az önce eşimle yeni 1-2 kitap siparişi verdik mesela :)

Elbette etkilenebilirler. Doğrudur bende hayır diyemem. Ama neden ? sorusunu sorduğumda amaçsız kalıyor. Bu adamların tek bir amacı var. Tek !. O da şudur, ne olup bitiyor, ilişkiler nasıl raporlamak. Sadece bu.

osmanlı onlarca ülkede izleniyor ama yanlış izleniyor ,kaç kişi açıp araştırıyor padişah harem dışında birşey yapıyor mu diye,hürrem dedikoducu,evlat katili yapıldı dizide bu kadın kabeye ne gibi hizmetler yapmış onlardan bahsedilmiyor, kaç tane kendi sahsına vakfı var o konulara hiç işlenmiyor nedense,sonuna kadar art niyetlidir bu dizi bizim insanımıza ne izletirsen de ona inanır araştırmaz,ayrıca İzmirliyim kısmet olmadı hiç gitmek ama saygı gören çoğu tarihçinin kitaplarını okurum ilber ortaylı gibi tek tarihçiye de bağımlı kalmam olabilindiğince okumaya calışırım

Serkanım, kendi ülkemizde okumuyor insanlar. İnan bana nice Avrupalı öyle ya da böyle okuyor. Hürrem'in Vakıfları vardır doğrudur. Ancak, birçoğu yabancı destekli olmuştur. Hamam'ı vardır. Cariyeleri topladığı. Hürrem özel bir kadındır. Bizi mahvetmiştir birçok açıdan. Bu da bir gerçek. Kabul edelim etmeyelim gerçek. Zaten okuyalımda. İlber Hoca, Saraylar müdürü iken benim dersime girmişti .Birebir sohbetlerimiz de oldu arkadaşlarla sıkışıtırırdık. O da insan. Ve bilim insanı. bilim insanları bazen bazı noktaları atlarlar. Şuan bende farklı bir alanda bilim insanı olarak çaılışıyor. Çıkarırımımım bu yüzden. KEndime kızıyorum bazen .)

Aslında işin özü şu.Şehzade Mustafa'nın neden öldürüldüğü veya nasıl öldürüldüğü konusunda net bir bilgi yok.Bütün olaylar varsayımlar üstünden anlatılıyor.Bişey de var ulan harbiden tarih bilgimiz çok sınırlı.En azından benim öyle.

Emrah seninle birçok bilgi alışverişimiz olmuştur. Sende sağol her konuda sorduğum bütün sorulara içtenlikle cevaplamışındır.O Venedik'li casuslar olayını ilk defa senden duyduğum için sordum,ama Osmanlı arşivini bir kenara bırakıp,casusların derlediği kaynaklara güvenmek mantıklı gelmiyor ki bunlarda yalan dolan olma ihtimali çok fazla.Ama zamanın olursa eğer bir kaynak filan varsa bana bi gönderirsen mutlu olurum.Bilgiler içinde teşekkür ederim tekrar.

Nedenini açıkladım Halit. Yerel kaynaklar siyaset baskılı yazılır. Mühürlüdür. Bugün bile böyle. Şuan AKP yazıyor. Önceden DSP MHP vs..

Kısacası bu iş böyledir. O dönem kim erk ise o yazar, yazdırır. Venedikli Casusular ve Avrupalı diğer casusların tek görevi, raporlamak idi. Bugün gibi değil. Mossad gibi infaz vs yapmıyorlardır. Yapsalarda ufak tefektir. Ticari-maddi kaygı yok. Tamamen raporlamak. Zaten bunlarda Venedikli dediysek yabancı olması gerekmiyor.

Aslında işin özü şu.Şehzade Mustafa'nın neden öldürüldüğü veya nasıl öldürüldüğü konusunda net bir bilgi yok.Bütün olaylar varsayımlar üstünden anlatılıyor.Bişey de var ulan harbiden tarih bilgimiz çok sınırlı.En azından benim öyle.

Net bir b,ilgi vereyim. Babası tarafından infaz emri verildi ve Nahçivan seferi sırasında oldu bu.

Net bir b,ilgi vereyim. Babası tarafından infaz emri verildi ve Nahçivan seferi sırasında oldu bu.

Bu konuları araştıracam kesin olarak.Ama ben genede insanların dizilere bakıpta 600 yıl hüküm sürmüş ejdadı kötülemerini kabullenemem.Cümletten iyi geceler.

Yanlış hatırlamıyorsam bu soruyu dünde sormuştum yine sorayım, bu diziyi yaparak ecdada küfür ettirmek'ten kim ne kazanç sağlayacak? Dizinin gerçekleri anlattığını söyleyecek değilim elbet lakin diziden bağımsız olarak, asla ama asla bahsedilmeyen şeyler var Osmanlı tarihinde, en basitinden bir örnek vereyim, istanbulun işgali hadisesi mesela, ne hikmetse hakkında çok az konuşulur ve gündeme getirilmediği içinde çoğu kimsenin en ufak bir fikri yoktur o döneme ait...

Sanki yenilgilerden veya kötü olaylardan bahsedilmeyince bunlar hiç yaşanmamış olacak, kusura bakmasın kimse ama çoğu kimse hayalinde ki Osmanlı'yı seviyor

Yagmalaniyor 3 gün Istanbul ufak capli katliamlar da yasaniyor. Hatta burda tarihte doktora yapan arkadas anlatmisti. O dönemde yasamis Osmanli tarih yazarlari da belirtiyor bu durumu. Fazlaca buna benzer olay da var katliamlar da var Osmanlida. Ama o dönem her devlet yapmis. Bizde problem olan sey, sanki bunlar hic yasanmamis gibi anlatiliyor. Bunlardan bahsedince de ecdada küfür oluyor. Cogu insanin kafasinda Osmanli melekti gibi bir anlayis var. Melek degildi o kadar ya sorun zaten melek olup olmamasi da degil. O dönemki dünya konjonktürü bu sekilde idi. Sorun iste bizde bunlardan bahsedilmez adamin önüne alip tarihi kronikleri ve belgeleri koysan bile inanmaz bu duruma. Bu algiyi yikmak gerekli kötülükleri ve hatalari da anlatilmali ama bizde pek olmaz bunlar.

Benim lafım sadece diziyi izleyerek gelip buraya yorum yapanlara,millet gaza gelip saçmalıyor iki gündür, kazanç ne olabilir mesela osmanlının bir islam devleti olarak yansıtılmasından rahatsız olanlar olabilir,padişahta insan tabiki de haremi var ama bu insanlar belirli kurallara göre yaşıyor hayatını,sen o kuralları görmezden gelip,hadi padişah bugünde bu cariyeyi götürsün diye olayı yansıtırsan art niyet vardır burada,yoksa osmanlıda hatalar yapmıştır ama bunu günümüz koşullarıyla değerlendiremeyiz ,kanuni babadır baba evladına nasıl kıyar olarak bakılamaz bu olaya, bahsedilen bir kabile değii ,dönemin en güçlü devleti osmanlı, kanunide o devletin padişahı,o dönemin hiçbir kralı kanuninn karşışısına çıkmaya cesaret edememiş, peki osmanlı nasıl zayıflatılacak iç karışıklık yaratarak tabikide,mustafa masumda olabilir ama o dönemin vezirleri ki bana göre asıl cani onlardır,onlar tarafından yanlış yönlendirilmştir,bu delilller açık salak bırakmak ve tuğra diktirmek bir şehzade yapamaz bunları,yoksa o mektup olayı hikaye bana göre ben hain olduğuna fln inanmıyorum,babasını öldürmek gibi bir düşünceside yoktu bana göre ama askeri gücüne güvenerek işi çözeceğini düşündü olmadı,bir bakıma dış güçlerin istediği oldu en donanımlı şehzade öldürülmüş oldu türlü oyunlarla

Hangi dis lobiler tertiplemis sehzadenin öldürülmesini ? Kanuni dönemi dis lobiler disardan dügmeye basip onlarca oyunu oynattirip sehzadenin öldürülmesine mi yol acmis ? Bir padisah ismini hatirlamiyorum simdi kardeslerini katlediyor baya bir kardesini. Bunu da mi dis lobiler organize etmis yoksa bu durum hukuki kaynagini Fatihin olusturdugu kardes katli yasasindan mi almis ? Yaw Bati temiz degil de bizim hic mi sucumuz yok her kötü seyi ta o zamandan simdiye Bati dis lobiler mi yaptirmis ?

Hangi dis lobiler tertiplemis sehzadenin öldürülmesini ? Kanuni dönemi dis lobiler disardan dügmeye basip onlarca oyunu oynattirip sehzadenin öldürülmesine mi yol acmis ? Bir padisah ismini hatirlamiyorum simdi kardeslerini katlediyor baya bir kardesini. Bunu da mi dis lobiler organize etmis yoksa bu durum hukuki kaynagini Fatihin olusturdugu kardes katli yasasindan mi almis ? Yaw Bati temiz degil de bizim hic mi sucumuz yok her kötü seyi ta o zamandan simdiye Bati dis lobiler mi yaptirmis ?

O zaman dış mihrak biz idik. Bir cacık yapamazlardı korkudan. Zaten ülkeye bile kolay kolay giremiyorlardı. İstanbul'a ise hiç sanmıyorum.

danimarka yaptırmış olabilir

Benim lafım sadece diziyi izleyerek gelip buraya yorum yapanlara,millet gaza gelip saçmalıyor iki gündür, kazanç ne olabilir mesela osmanlının bir islam devleti olarak yansıtılmasından rahatsız olanlar olabilir,padişahta insan tabiki de haremi var ama bu insanlar belirli kurallara göre yaşıyor hayatını,sen o kuralları görmezden gelip,hadi padişah bugünde bu cariyeyi götürsün diye olayı yansıtırsan art niyet vardır burada,yoksa osmanlıda hatalar yapmıştır ama bunu günümüz koşullarıyla değerlendiremeyiz ,kanuni babadır baba evladına nasıl kıyar olarak bakılamaz bu olaya, bahsedilen bir kabile değii ,dönemin en güçlü devleti osmanlı, kanunide o devletin padişahı,o dönemin hiçbir kralı kanuninn karşışısına çıkmaya cesaret edememiş, peki osmanlı nasıl zayıflatılacak iç karışıklık yaratarak tabikide,mustafa masumda olabilir ama o dönemin vezirleri ki bana göre asıl cani onlardır,onlar tarafından yanlış yönlendirilmştir,bu delilller açık salak bırakmak ve tuğra diktirmek bir şehzade yapamaz bunları,yoksa o mektup olayı hikaye bana göre ben hain olduğuna fln inanmıyorum,babasını öldürmek gibi bir düşünceside yoktu bana göre ama askeri gücüne güvenerek işi çözeceğini düşündü olmadı,bir bakıma dış güçlerin istediği oldu en donanımlı şehzade öldürülmüş oldu türlü oyunlarla

İlk cümlene istinaden, elbette bir gazla giren var yazan var. Ancak herkes öyle değil bunu da belirteyim. Serkan sana söyledim. Topkapı sarayını gez. 2-3 padişah, ki bunların başında Yavuz gelir ki o daha acımasızdır, dışında ganimet*emanet ya da benzeri şeyleri müzemize-hazinemize kazandıran olmamış. Mesela, Kanuni'nin en iyi döneminde Barbaro vs.. varken Pargalı döneminde aldığımız Avrupa adalarında bizzat katliam-yağmalama yapmışız. Bunlar da diğer gerçekler.

Mesela bir soru sorayım. Pargalı ve Rüstem kimdir ? Memleketleri neresidir ? Netten bakmadan cevaplayın lütfen. Neredeyse çok az vezir dışında tamamı devşirmedir. O dönem Osmanlı vatandaşı olmak şuan nasıl ABD vatandaşı olmak ise benzer durumdaydı. Açlıktan pislikten kırılıyorlardı. Bizim süvariler gider oradan eni boyu tipi düzgün çocukları getirirlerdi. Yetenekli ise direkt Topkapı Saray'ına eğitime alınırlardı. Kalanları, Yeniçeri, asker, at seyisi, okçu vs.. olurdu. Ya da odabaşı.

Geri
Üst Alt