Muhteşem Yüzyıl-BÜYÜK FİNAL

O zaman dış mihrak biz idik. Bir cacık yapamazlardı korkudan. Zaten ülkeye bile kolay kolay giremiyorlardı. İstanbul'a ise hiç sanmıyorum.

düz mantık dönemin en donanımlı şehzadesi mustafanın öldürülmesi kimin işine gelir?sen diyorsun mustafa öldü gerileme başladı diye,o dönem şehzadenin mektuplarının saraya bile ulaştırılmadığı söyleniyor bunu diyen ilber ortaylı,açık açık vezirleri tarafından tahtı sulh içinde alacağına ikna edilmiş askeri gücü sayesinde ama başarılı olmadı,o dönem kanuninin karşısına çıkmaya cesaret edemeyenlerin iç karışıklık yaratarak düzeni bozmaya çalışması gayet olabilecek bir durum olmalı

Osmanlı Devletini anlamak için bir ömür yeterli gelmez bence en büyük özelliği pragmatik ve pratik olmasıydı. Ne tam bir din devleti ya da tek bir millete dayanan bir sistemi var ve hatta sosyalist devletlerden biri olduğunuda düşünmüyor değilim.

Mesela bir soru sorayım. Pargalı ve Rüstem kimdir ? Memleketleri neresidir ? Netten bakmadan cevaplayın lütfen. Neredeyse çok az vezir dışında tamamı devşirmedir. O dönem Osmanlı vatandaşı olmak şuan nasıl ABD vatandaşı olmak ise benzer durumdaydı. Açlıktan pislikten kırılıyorlardı. Bizim süvariler gider oradan eni boyu tipi düzgün çocukları getirirlerdi. Yetenekli ise direkt Topkapı Saray'ına eğitime alınırlardı. Kalanları, Yeniçeri, asker, at seyisi, okçu vs.. olurdu. Ya da odabaşı.

pargalı adı üstünde parga yunan topraklarından bir köy sanırsam rüstemde hırvat bakmadan cvp verdim ilkinden emin değilim:D

düz mantık

düz mantık dönemin en donanımlı şehzadesi mustafanın öldürülmesi kimin işine gelir?sen diyorsun mustafa öldü gerileme başladı diye,o dönem şehzadenin mektuplarının saraya bile ulaştırılmadığı söyleniyor bunu diyen ilber ortaylı,açık açık vezirleri tarafından tahtı sulh içinde alacağına ikna edilmiş askeri gücü sayesinde ama başarılı olmadı,o dönem kanuninin karşısına çıkmaya cesaret edemeyenlerin iç karışıklık yaratarak düzeni bozmaya çalışması gayet olabilecek bir durum olmalı

Sen bugünkü gibi bakıyorsun. İletişim ayları buluyor. Mektuğ dediğin nedir. Ayrıca o mektupların ne kadarının ulaşmadığı da bilinmez. İlber Hoca da bunu bilemez. Bilmesinin imkanı yok. Onlar kayıt altına alınmaz. Mektup bu, anlaşma vs.. değil. Mutafa'nın öldürülmesi o dönem payitahta takılan Süleyman'ın sevdiği kadın Hürrem'in işine geliyor. Çünkü geleneklerimizi sonradan öğrenmiş ama değer yargılarımızı bilmez, Mustafa kardeşlerine düşkündür, eğer Mustafa tahta çıkarsa beni (Hürrem'in geçmişte yaptığı pisliklere istinaden aslında ne b.k olduğunun farkında) ve çocuklarımı katleder diye düşündü.

Bilakis, Mustafa'nın ölümüne en çok Cihangir ve Beyazıd üzülmüş hatta biri kahırdan hasta olmuştur (Haldun Hürel hocam, Cihangi'in bir ok ile zehirlendiğini bildiklerini paylaşmaması için bunun yapıldığı ve Rüstem'in emrettiğininin düşünüldüğünü söyler). Kısacası, taht, güç ve iktidar korkusudur. Atlama bunu.

Osmanlı Devletini anlamak için bir ömür yeterli gelmez bence en büyük özelliği pragmatik ve pratik olmasıydı. Ne tam bir din devleti ya da tek bir millete dayanan bir sistemi var ve hatta sosyalist devletlerden biri olduğunuda düşünmüyor değilim.

Sana göre değil sadece tarihçiler de der bunu. En büyük Sosyalit devlet yapısı olduğu kadar Teokratik ve din devletidir diye. İlginç bir yapısı var. Sebebi toprk genişliği aslında. Ama hiçbir zaman merkezi otoriteyi kuramadılar. Aynı toprağı 1 yüzyıl içinde 3 kez fethetmişlikleri var.

pargalı adı üstünde parga yunan topraklarından bir köy sanırsam rüstemde hırvat bakmadan cvp verdim ilkinden emin değilim:D

Doğrudur. Parga o zaman Yunan olmasa da evet bugün Yunan sınırında. Özel yetenekleri olan ve bunu o dönem Anadolu'nun en güzel şehirlerinden olan Manisa'da aldığım kölelkik eğitimi ile kat be kat arttırmış onu kaçıran korsanlardan korkusundan İbrahim adını kendi koymuş, hasodabaşı olunca da gizlcie Süleyman tarafından sünnet ettirilmiştir. Rüstem ise çoban oğlu biri fakir çirkin bir adam. Ama sert ve ailesini sevmediği için o an süvarileri etkilemiştir. Yavuz'un Edirne'de denk geldiği bir gösteride at binişi ve okçuluğu beğeni toplamış Saray'a altın verilerek alınmış eğitimden geçmiştir.

Kısacası, olayları anlayın. Pargalı, zekası ile, Rüstem ise çirkef ve kaba kuvveti ile bir yerlere gelmiştir. Haa buradan bir çıkarım yapmıyorum düz mantk yazdım bunu. Rüstem aslını inkar etmiş ama hep nifak beslemiş ayrıca beyinsiz bir adam. Bunu birçok kaynak söylüyor. Zor algılıyormuş hadiseleri. Hürrem'in eliyle koyduğu bir isim. Süleyman'ın gözüne gözüne sokmuştur.

Pargalı, bir virtüoz gibi keman çalar, Avrupa'nın siyasetine hakim ve dominant (Süleyman'dan çok nam-ı yürürmüş) ayrıca zeki bir diplomattır. Diyarbakır da isyan oluyor mesela. Yıllarca sürüyor. Çok insan ölüyor.Pargalı gidiyor 1-2 günde hallediyor meseleyi ve Şah İsmail'e karşı Diyarbakır bildiğin kale oluyor. Herhangi bir şehre girdiğinde padişah gibi karşılanırmış halk tarafından. Mustafa'yı da o yetiştirmiştir birçok alanda.

Benim lafım sadece diziyi izleyerek gelip buraya yorum yapanlara,millet gaza gelip saçmalıyor iki gündür, kazanç ne olabilir mesela osmanlının bir islam devleti olarak yansıtılmasından rahatsız olanlar olabilir,padişahta insan tabiki de haremi var ama bu insanlar belirli kurallara göre yaşıyor hayatını,sen o kuralları görmezden gelip,hadi padişah bugünde bu cariyeyi götürsün diye olayı yansıtırsan art niyet vardır burada,yoksa osmanlıda hatalar yapmıştır ama bunu günümüz koşullarıyla değerlendiremeyiz ,kanuni babadır baba evladına nasıl kıyar olarak bakılamaz bu olaya, bahsedilen bir kabile değii ,dönemin en güçlü devleti osmanlı, kanunide o devletin padişahı,o dönemin hiçbir kralı kanuninn karşışısına çıkmaya cesaret edememiş, peki osmanlı nasıl zayıflatılacak iç karışıklık yaratarak tabikide,mustafa masumda olabilir ama o dönemin vezirleri ki bana göre asıl cani onlardır,onlar tarafından yanlış yönlendirilmştir,bu delilller açık salak bırakmak ve tuğra diktirmek bir şehzade yapamaz bunları,yoksa o mektup olayı hikaye bana göre ben hain olduğuna fln inanmıyorum,babasını öldürmek gibi bir düşünceside yoktu bana göre ama askeri gücüne güvenerek işi çözeceğini düşündü olmadı,bir bakıma dış güçlerin istediği oldu en donanımlı şehzade öldürülmüş oldu türlü oyunlarla

Ecdada küfrettirelim diye böyle bir dizi yapılabileceğine kesinlikle inanmıyorum ve komik buluyorum açıkçası, dizininin başından beri her bölümünü izlemedim lakin az çok yorum yapabilecek kadar izledim, bazı sahneler ve bazı olaylar kesinlikle reyting kaygısıyla yapılmış ve gerçeği yansıtmıyor burada zaten eleştirenler ile hem fikirim ancak aynı zamanda bazı gerçekten yaşanmış olayları isteseler(ecdada küfrettirmek isteseler) çok ajite edebilirler, cem sultan olayında ki çocukların katli, şeyhzade Mustafa'nın oğlunun katli vs vs gerçi Mustafa'nın oğluyla ilgili bölüm henüz yayınlanmadı ama adım kadar eminim ya hiç değinmeyecekler yada üstünden hızlıca geçecekler yani demek istediğim gerçekten dediğin gibi bir niyet olsa çok daha ağır şeyler çekebilirler. Bu dizinin rusya ve doğu Avrupa ülkelerinede satıldığını unutmamakta fayda var yani reyting kaygısıyla oryantalist yaklaşımlar'ın olması kapitalist dünya düzeninde yaşayan bizler için çok şaşırtıcı olmaması gerekir diye düşünüyorum.

şehzade mustafa'nın hünkarın otağına giderken yeniçerilerin önünü kestiği sahne ve bu sahnedeki oyunculuklar, hüseyin çavuş karakterinin konuşmaları vs.. on numara olmuş. Mohaç Muharebesinin olduğu bölümle beraber bu dizinin en iyi iki bölümünden biri olmuştur bence bu bölüm. keşke dizinin geneli de bu iki bölümdeki kaliteyi koruyabilseydi. o zaman efsanevi bir dizi olurdu.

[media]https://www.youtube.com/watch?v=-hmLztzd_M8[/media]

Ben tekrar belirtmek isterim.

Kanuni dönemi cidden inciğine cinciğine incelenip çıkarılmlar yapılması gereken bir dönem.

Bir Padişah'ın basiretsizliği, işbilmezliği ve kazık çakmışcasına tahtla olan bağlılığının bugüne olan etkisi.

1-Pargalı. Evet Pargalı hata yaptı. Mustafa'nın tersine hatası var ancak ölüm değildir bunun yöntemi. Pargalı ile Kızıl Elma ve Türk Dünyasınuın ilerlemesi yavaşlamış hatta durma noktasına gelmiştir.

2- Şehzade Mustafa. Masumdur. Hatalaı yok denecek kadar az ve masumdur. Asla ve asla tahtı bağlayıcı hataları olmamış direkt olarak. Ancak Süleyman tarafından katline emir verilen 2.önemli isimdir. Osmanlı gerçektende düşüşe geçmiştir onun ölümü ile. Türk dünyası da gerilemiştir hali ile.

Bu 2 hata olmasa belki bugün hala Avrupa'dan en azından vergi alıyorduk. Şaka gibi gelse de bu böyle. Ama bu forumda bir arkadaş demişti, o Mustafa'nın ruhu başka Mustafa'nın (ATA) bedeninde dirildi.

Tebrik ederim renkdaşım çok güzel bir yazı yazmışsın.Altına imzamı atarım.:005:

Bu dizi sayesinde ilber ortaya baya rakip çıktı önüne gelen kendini tarih profesörü zannediyor artık

Şu dizinin sahnelerini yorumlayanlar da komik :D Yok öyle demedi böyle demedi nereden biliyorsun oğlum. 2-3 kağıt parçasına göre mi :D

Bu akşam harika bir bölüm bizleri bekliyor.. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

o değilde iyi boğdurdu valla kanuni şehzadeyi, padişahım çok yaşa

Bildiğin piskopatmış kanuni. Karıncanın hesabını vermekten çekinen bi insan, oğlu ve torununun hesabını verebileceğini zannediyorsa resmen hasta demektir.

:bansign::bansign::bansign:

kanuni-sok.gif

On Numara bir bölümdü geçen bölüm. bugünki daha güzel olacaktır tahminen bakalım.

Geri
Üst Alt