Mustafa Cengiz: "Ya o bildiri geri çekilir ya da Kulüpler Birliği’nde olmayız"

Açıklamalar yerinde olabilir fakat icraat yok icraat. Bunu istedik vermediler çok üzüldük? Bu nasıl bir açıklama Allah aşkına adam her lafının arkasında şunu istedik olmadı bize şunu yaptılar çok üzüldük diyor. Birazcık sert bir duruşun olsun yahu. Ama albayraktan iyidir bu adam o kadar düşününün yönetimin halini.

Arkadaslar icraat icra makaminca yapilir , muhalefet sikayet ediyor , atiyorum bir belediye baskani veya bir hakimden , gorevden alabiliyor mu

18 kulup bugun bir sebepten ayni fikirde birlesse bile icra ortaya koyamazlar

Icraat olarak soyledikleri hic bir seyi yapma gucleri yok , ne hakem konusmalarini alabilirler , ne mhk yi istifa ettirebilirler ne de havuzdan cikabilirler

Bunlar sonucu olmayan ve bos soylemler yonetim adina .

Federasyondan VAR kayıtlarını istedik ancak bize hala vermediler, IFAB'ın talimatı aslında açık. VAR kayıtlarını vermeleri gerekirdi ama vermediler."

Burada IFAB talimatları ile ilgili söylediği doğru ise ve buna rağmen bu kayıtlar verilmiyor ise TFF bir kez daha kural tanımadığını göstermiş olur. Gerçi sertifikası olmayan aracılara göz yumduğunu inkar etmeyen bir kurum.

Eğer böyle bir talimata rağmen yönetim bu kayıtları hala alamadı veya IFAB tarafına şikayette bulunmadı ise bu yönetim zafiyetidir.

VAR odasindaki konusmalar Hollanda liginde paylasiliyor benim bildigim, yasak olsa her tarafta yasak olur. Yani Turkiye de verilmemesi yasak oldugundan falan degil. Bilerek vermiyorlar her zaman ki tavirlari. Sanki bunlari verseler nolacak? Daha seffaf olur en azindan.

Hollandada boyle bir karar alinmis olabilir (ya da diger liglerin bazilarinda) , fakat bu bir federasyon karari olarak veriliyordur ve bir ya da bir kac kulup "verin bakalim bir dinleyelim" dedigi icin veriyor degiller

Fakat ben oradaki konusmalari vermek istememelerinin sebebini , cok laubali ve zaman zaman protokole aykiri ya da kotu uslup hatta kufure varan ifadeler olarak goruyorum

Hukuki acidan ise , tff buna karar verse bile olayin icindeki hakemlerin buna muvaffakat vermesi gerekir . Aksi takdirde federasyon bu kayitlari yayinlayamaz. Boyle bir boyutu da var

Hala hukuk mukuk diyor. Muz cumhuriyeti oldu burası, uyan. Rtespor başkanı istese verilirdi hemen var konuşması.

VAR odasindaki konusmalar Hollanda liginde paylasiliyor benim bildigim, yasak olsa her tarafta yasak olur. Yani Turkiye de verilmemesi yasak oldugundan falan degil. Bilerek vermiyorlar her zaman ki tavirlari. Sanki bunlari verseler nolacak? Daha seffaf olur en azindan.
VAR ile ilgili bazı makaleler okumuştum. Bunlardan birinde VAR sistemi ile ilgili tüm kararların IFAB tarafından verildiği yazıyordu. Yine bir başka yazı da bu duruma vurgu yapılmış, kayıtların verilmesinin IFAB tarafından verilecek izin ile mümkün olduğu yazıyordu.

Benim bu yazılardan anladığım kadarı ile, iddiaların aksine bahsedilen bu VAR protokolünü yerel federasyonlar değil IFAB belirliyor. Bütün bunlardan bağımsız olarak, VAR protokolü ezberimde yok ama yanlış hatırlamıyor isem okuduğum protokolün içinde kayıtların verilmesi yasaktır diye bir başlık yok idi.

Bütün bu okuduklarımı alt alta koyduğum zaman TFF sadece kayıtlar konusunda değil, komple VAR konusunda karar mercii IFAB olduğu iddia edilmesine rağmen keyfi iş güzarlık yapıyor gibi.

Bu bahsettiğim IFAB olayını başkan da bugün yaptığı IFAB talimatları açıklaması ile doğruladı gibi. Tabii başkan yine bu işten anlayan hukukçulara danışmadan konuşuyor ise bilemem ama bahsedilen kurum TFF olduğu için talimatların aksine davranma olayı pek de uzak bir ihtimal değil.

Var protokolu tamamiyle ifab onayi ile fifa tarafindan duzenlenmis durumda

Buradaki sorun , henuz uefa bir standart belirlemis degil , yani aslinda her federasyonda birbirinden farkli uygulamalar var

Mesela bizde izlemeni oneriyorum der fikir belirtemez video hakem derken , avrupada bir cok yorum kararinda dahi video hakemin orta hakeme monitore gitmeksizin verdirdigi kararlar var

Su an tek standart olarak uygulanan sey 4 maddelik karisilabilen durumlar

Ama bunlarin alt segmentleri hep farkli . Var su an tum ulkelerde deneysel durumda

Mesela var in olmazsa olmazi kameralar hakkinda bir standart yok , bazi liglerde gol cizgisi tek. yok bazisinda var , video hakem sayisi her ligde farkli , bildirimler bizde seyirciye yansitilmiyor

Su 7 dk lik videodaki durum ve detaylar en sonunda uzerinde uzlasilacak seyler , ama bir kac sene daha ulkelerde farkliliklar olacak malesef

Mesela bazi ulkelerde stadyum yakininda minibuslerden var yonetiliyor , bazisinda merkezi sistem var , sistemin izin verdigi gibi , bazi ulkelerde eski hakemler var olabiliyor mesela , ama bizde yok

Bence en onemli detaylar , videoda da gorebilirsiniz

1-) gol cizgisi
2-) kamera sayisi
3-) seyirciye izlettirme ve dev ekran
4-) hakemleri anlik denetleyen tff yetkilisi
5-) bildirimler

Mesela hakemlerin o an denetledigi seyin ne oldugu hakemlerin bunu yansitmayi isteyip istememesinden bagimsiz olarak seyirciye aktarilmak zorunda

Mesela "possible penalty review" yazdiginda anlayacagiz ki hakemin kacirdigi bir penaltiyi var hakemleri uyardi

Mesela "red card review on field" dendiginde orta hakemin kendisinin monitore gidecegini bilecegiz

Yani hakemler zaten kotu ve adaletsiz ama herseyi mukemmel yapsalar da , bu sistemi cok eksik ve problemli getirdiler

Sensorlerle yapilmasi gereken seyleri kameralarla yapmaya calisacaklar mesela kale cizgisini gecip gecmedigi muglak olan pozisyonlarda

Geri
Üst Alt