Müthiş Galatasaray Analizi!

Üşenmeden hepsine baktım. Bazı pozisyonları tekrar tekrar izledim emin olmak için. Çok ciddi sıkıntılar var. Tarık'ın pozisyon bilgisi ve ön sezisi çok zayıf mesela. Yenilen 4. gole özellikle bakın. O golde Melo'nun da hatası var. Adamın peşini çok kolay bırakıyor, halbuki ölümüne dalması lazım, en azından pas atılırken biraz bozabilirdi. Tarık kendi kanadındaki adamı hiç kontrol etmiyor, buna rağmen ara pası yapılırken film gibi izliyor. Girsene araya o pas atılırken. O pasın olacağını ön göremiyor.

Selçuk resmen bir çok pozisyonda oyundan kaçmış. Sadece orta alanda değil, oyunun her bölgesinde çok ciddi sıkıntılar var. Pozisyon alma konusunda çok büyük hatalar var. Paslaşırken yeterince yardımlaşılmıyor mesela. Sorumluluktan kaçmaya çalışan bir oyuncu grubu ile bu denli rezil bir futbolun ortaya konuluyor olması çok normal. Az buçuk Melo birşeyler yapmaya çalışıyor orta alanda ama tek başına yeterli olmuyor. Bu analizleri adam gibi teknik kadronun yapıyor olması lazım tabii ama nerde. Yabancı sınırı kalkmadan işimiz çok zor. Kadronun büyük çoğunluğu temel futbol bilgisinden yoksun. Bu bilginin 15-16 yaşlarında alt yapılarda verilmiş olması lazım. Bizde hasbelkader bu noktaya gelmiş bir grup oyuncu var, belki 1-2 tanesini kenara ayırabiliriz ama geri kalan böyle. Durum vahim.

Bizim scout ekibine göndermek lazım ibret alınması için adamlar nasıl analiz yapılıyor görsün.

Muazzam analiz.

Prandelli takimi o kadar defansif oynatmasina ragmen böyle firsatlar bulabildi Borussia. Demek sistem çalismiyor. Sistem çalismazsa ne yapilir? Sistemi degistirmeye çalisirsin. Prandelli 1. günden beri ne yapti? Ayni sistem ile devam etti. He, bazen 3-5-2 de oynatti taraftar beni tembel zannetmesin diye.

Şu olay cidden sadece Galatasaray değil tüm Türk futbolcusunun sorunu aslında.
Şunu yapsak hiç bir kötü sonuç olmaz. Emin olun. Öyle hezimet falan yaşanmaz. En kötü ihtimalle şansa bala rakip gelir.
Ama bilinçli olacak bu baskı. Öyle 2 dk değil her zaman. Bu sezon bir maç hatırlıyorum (hangisi unuttum) müthiş baskılı başladık ama kaybettik.
Çünki baskımız 3 dk falan sürdü. ;

EDİT: Bu arada bunun dışında buna benzer diğer bir sorun da: Türk Futbolcusu çoğu pozisyonu bırakıyor. Takip etmiyor. Halbuki takip etse belki başka avantajlar sağlanacak.
Belki kart görecek rakip. Belki hataya zorlayacak. Ama adam koşsa yetişeceği bir topu üstelik misal topun çıkmasına veya rakibe ulaşmasına 20m kala bırakıyor.

baskı altında dortmund. maçta az biraz baskı gördüklerinde hep bu tarz oynadılar fakat galatasaray kendilerine sürekli alan bırakmayı yeğledi.
tabii bu noktada hepsi çıksın ileri demek yanlış olur. rakibin hızlı hücumcuları karşısında maymuna dönülebilir her an. dolayısı ile dengeyi yakalamak lazım.
gerektiği yerlerde ani baskılar yaparak rakibi hataya zorlamak gerekiyor.

AtEddnX.gif

Son düzenleme:
Şunu yapsak hiç bir kötü sonuç olmaz. Emin olun. Öyle hezimet falan yaşanmaz. En kötü ihtimalle şansa bala rakip gelir.
Ama bilinçli olacak bu baskı. Öyle 2 dk değil her zaman. Bu sezon bir maç hatırlıyorum (hangisi unuttum) müthiş baskılı başladık ama kaybettik.

baskı altında dortmund. maçta az biraz baskı gördüklerinde hep bu tarz oynadılar fakat galatasaray kendilerine sürekli alan bırakmayı yeğledi.
tabii bu noktada hepsi çıksın ileri demek yanlış olur. rakibin hızlı hücumcuları karşısında maymuna dönülebilir her an. dolayısı ile dengeyi yakalamak lazım.

AtEddnX.gif

Bunu istikrarlı çekilde tek iki takım vardı türkiyede.
1. 2000 bin uefa Galatasarayı
2. 2011 elmanderli kadromuz.
Türkiyede buna chaos futbolumu diyorlar? Bence dünyanın en etkili savunma futbolu ve ayrıca hucumada direk etki ediyor. Ama zor. Bilincsiz yaparsan ciğerin yanar oyuncu olarak

Bunu istikrarlı çekilde tek iki takım vardı türkiyede.
1. 2000 bin uefa Galatasarayı
2. 2011 elmanderli kadromuz.
Türkiyede buna chaos futbolumu diyorlar? Bence dünyanın en etkili savunma futbolu ve ayrıca hucumada direk etki ediyor. Ama zor. Bilincsiz yaparsan ciğerin yanar oyuncu olarak

Bunu yapmanın yolu Hagi için sıkça gündeme gelen " aktif dinlenme" dir...
Yani saha içinde kendi kendini dinlendirecek oyuncu. Oyuncu bunu öğrenecek. Öyle Sabri gibi bir oraya bir buraya koşturup durulmaz. Biz Sabri'ye bundan kızıyoruz.
Oyuncu kendini dinlendirecek. Misal Semih ileri baskıya mı çıkacak; O zaman Melo dinlendirecek kendini ve geri çekilecek.
Melo dinlendi mi bu sefer Selçuk Melo ile yer değişecek. VS VS...

Ayrıca her futbolcu heryere koşturmaz. Koşturmamalı.
Yahu biz ki (Milli takım) Malta'dan gol yemiş bir ülkeyiz hemde evlere şenlik bir gol.
Frikik veya korner (bir duran toptu net hatırlamıyorum) kullanıyoruz ve 2 stoper rakip cezasahasında. Gol atacaklarya...
Ama Malta topu alıyor hemde öyle böyle değil tam sahayı geçip evire çevire atıyorlar golünü...
2-2 lik maçtan bahsediyorum. Türk Futbolcusunun sakat olan zihniyetini anlamak için o maçta yediğimiz golleri izlemenizi tavsiye ederim.

Çocuk statik oynuyoruz buna üstelik rakip bizden fazla koşuyor. Bizim oyuncular biraz boşa koşsa pas alış verişi yapacağız. Top Dortmund'lu oyuncularda olduğu vakit bizim oyuncularında pas yollarını kapatmalı ama bizim oyuncular ne yapıyor kontrolsüz pres yapıyor. Hiç takım halinde hareket etmiyoruz. Burak ve Pandev'in yaptığını Burak ve Umut geçen sene bol bol yaptı. Drogba hiç olmazsa kenarlara veya orta sahaya gelip top istiyor veya topu tutup diğer oyuncuların çıkmasını sağlıyordu. Telles ve Tarık'ın kanat savunmaları acayip kötü.
Semih'in ilk golde kiminle nasıl ofsayt taktiği yapmaya çalıştığı anlaşılır gibi değil. Selçuk resmen toptan kaçıyor sürekli hem defans yaparken hem topa sahip olurken. Bu arada takımımız agresiflikten çok uzak. Melo dışında faul yapan, pozisyon gereği sarı kart gören oyuncu yok.

Üşenmeden hepsine baktım. Bazı pozisyonları tekrar tekrar izledim emin olmak için. Çok ciddi sıkıntılar var. Tarık'ın pozisyon bilgisi ve ön sezisi çok zayıf mesela. Yenilen 4. gole özellikle bakın. O golde Melo'nun da hatası var. Adamın peşini çok kolay bırakıyor, halbuki ölümüne dalması lazım, en azından pas atılırken biraz bozabilirdi. Tarık kendi kanadındaki adamı hiç kontrol etmiyor, buna rağmen ara pası yapılırken film gibi izliyor. Girsene araya o pas atılırken. O pasın olacağını ön göremiyor.

Selçuk resmen bir çok pozisyonda oyundan kaçmış. Sadece orta alanda değil, oyunun her bölgesinde çok ciddi sıkıntılar var. Pozisyon alma konusunda çok büyük hatalar var. Paslaşırken yeterince yardımlaşılmıyor mesela. Sorumluluktan kaçmaya çalışan bir oyuncu grubu ile bu denli rezil bir futbolun ortaya konuluyor olması çok normal. Az buçuk Melo birşeyler yapmaya çalışıyor orta alanda ama tek başına yeterli olmuyor. Bu analizleri adam gibi teknik kadronun yapıyor olması lazım tabii ama nerde. Yabancı sınırı kalkmadan işimiz çok zor. Kadronun büyük çoğunluğu temel futbol bilgisinden yoksun. Bu bilginin 15-16 yaşlarında alt yapılarda verilmiş olması lazım. Bizde hasbelkader bu noktaya gelmiş bir grup oyuncu var, belki 1-2 tanesini kenara ayırabiliriz ama geri kalan böyle. Durum vahim.

Adam ciddi ciddi emek vermiş helal olsun,

tüm pozisyonlara bakınca savunma anlamında kepaze olduğumuz görünüyor,

herkes boş koşular yapıyor rakibi takip ediyor kimse müdahale etmiyor, sarı kart bile gören yok maçlarda,

ayrıca bizim oyuncular direk topu izliyor ve savunması gereken adamı takip etmiyor topa bakcam diye kaçırıyor,

hücumsal ve oyun anlamında dortmund inanılmaz üçgenler yapıyor, bizimkiler üçgeni en son 10 sene önce

geometri dersinde duymuşlar onun da nasıl bi şekil olduğunu unutmuşlar..

Son düzenleme:

EDİT: Bu arada bunun dışında buna benzer diğer bir sorun da: Türk Futbolcusu çoğu pozisyonu bırakıyor. Takip etmiyor. Halbuki takip etse belki başka avantajlar sağlanacak.
Belki kart görecek rakip. Belki hataya zorlayacak. Ama adam koşsa yetişeceği bir topu üstelik misal topun çıkmasına veya rakibe ulaşmasına 20m kala bırakıyor.

AtEddnX.gif

Abi bizim takımın bunu yapabilmesi için çok sağlam kondisyonu olması lazım,

ben bizim takımın yeterli kondisyonu da olduğuna inanmıyorum, yaz kış yatıyorlar,

bugün bir işçi sabah 8'den akşam 5'e kadar mesai yapıyor ama bizim futbolcular gidiyolar 2 saat çalışıp hemen eve kaçıyorlar,

normal şartlarda adam gibi profesyonel bi futbolcu kendi kendine ekstra çalışmalar yapar aldığı paranın hakkını verir,

mesela örnek ronaldo;

Cristiano Ronaldo Çalışma Programı

Öncelikle sizlere Ronaldo’nun antrenmanlarında uyguladığı birkaç önemli noktadan bahsetmek istiyorum.Düşük yağ oranını korumak için 25-30 dakikalık cardio antrenmanlarına programında yer vermektedir.Ayrıca kısa mesafe sürat koşularını da sık sık tekrarlamaktadır.Ronaldo’nun uyguladığı kas geliştirme programları genellikle dayanıklılık,güç ve sürat üzerine yapılan çalışma programlarıdır.
Pazartesi
Barbell Squat 8 Tekrar
Box Jump 10 Tekrar (Kutuların yerden yüksekliği minimum 55 cm olacak)
Broad Jump 8 Tekrar
Jumping Lunge 8 Tekrar (Tek bir bacak için)
Lateral Bound 10 Tekrar (Tek bir bacak için), İki bacak arası minimum 30 cm olacak şekilde zıplanacak.

Bu hareketlerin hepsi arka arkaya 1 sefer uygulandıktan sonra 2 kere daha uygulanacak.Yani toplamda 3 defa yapacaksınız.
Salı
Dinlenme
Çarşamba
Burbee Pullup 10-15 Tekrar
Bench Dips 20 Tekrar
Şınav 20-30 Tekrar
Medicine Ball Toss 15 Tekrar
Push Press 10 Tekrar

Bu hareketlerin hepsi arka arkaya 1 sefer uygulandıktan sonra 2 kere daha uygulanacak.Yani toplamda 3 defa yapacaksınız.
Perşembe
Power Cleans 5 Set 5 Tekrar
Cardio 8 Set 200 M Koşu

Cuma
One-Arm Side Deadlift 3 Set 5 Tekrar (Tek bir kol için)
Dumbell One-Legged Deadlift 2 Set 10 Tekrar (Her bir bacak için)
Knee Truck Jump 3 Set 10-12 Tekrar
Overhead Slam 3 Set 10-12 Tekrar
One Leg Barbell Squat 2 set 5 Tekrar (Tek bir bacak için)
Hanging Leg Raise 3 Set 10-15 Tekrar

Cumartesi
Dinlenme
Pazar
İp Atlama (1 dakika atlayıp 1 dakika dinlenecek şekilde) 10 Set

Cardio 10 set 50 metre koşu

Bu arada; Biz özel çalışmalar yapıyormuyuz merak ediyorum.

Örneğin; Duran top organizasyonu, korner için farklı organizasyonlar.. aklıma gelmeyen bir çok organizasyon...
Hiç sanmıyorum. Sade bir düz koşu. Yarım saatlik 5 e 2 çalışması. Sonra kısa bir maç.
Bunu anlamak için sahadaki davranış ve oyun tarzına bakmak yetiyor. Bu sene için demiyorum. Ayrıca sadece biz değil bir çok takım yapmıyor.

Bu da nereden aklıma geldi: Hagi her idmandan sonra 50 frikik atarım demişti vakti zamanında.

Yahu ben bile PES te korner için değişik taktikler geliştirmeye çalışıyorum. Olmazsa farklı birşeyler falan.
Ama şu an en çok kullandığım taktik korner atan topu kornerden çizgiye paralel olarak bir takım arkadaşına veriyor.
O da hafif çapraza geriye doğru açıyor. Arkada bekleyen biri de golü atıyor.
Hatta bu taktiği birkaç ay önce bir takım bir maçta 3-4 kez denedi. 2 de gol yaptı o organizasyonla. İspanya ligiydi sanırım.

Hayır anlatmak istediğim; Birşeyi başarmak için farklı yöntemler denemek gibi bir uygulamaya gitmiyoruz.
Aynı şeyi tekrar tekrar deniyoruz. Tekrar dene . olmadı mı. tekrar aynı şeyi dene. Yine mi olmadı. Yine aynı şeyi dene.

Abi bizim takımın bunu yapabilmesi için çok sağlam kondisyonu olması lazım,

ben bizim takımın yeterli kondisyonu da olduğuna inanmıyorum, yaz kış yatıyorlar,

bugün bir işçi sabah 8'den akşam 5'e kadar mesai yapıyor ama bizim futbolcular gidiyolar 2 saat çalışıp hemen eve kaçıyorlar,

normal şartlarda adam gibi profesyonel bi futbolcu kendi kendine ekstra çalışmalar yapar aldığı paranın hakkını verir,

mesela örnek ronaldo;

Cristiano Ronaldo Çalışma Programı

Öncelikle sizlere Ronaldo’nun antrenmanlarında uyguladığı birkaç önemli noktadan bahsetmek istiyorum.Düşük yağ oranını korumak için 25-30 dakikalık cardio antrenmanlarına programında yer vermektedir.Ayrıca kısa mesafe sürat koşularını da sık sık tekrarlamaktadır.Ronaldo’nun uyguladığı kas geliştirme programları genellikle dayanıklılık,güç ve sürat üzerine yapılan çalışma programlarıdır.
Pazartesi
Barbell Squat 8 Tekrar
Box Jump 10 Tekrar (Kutuların yerden yüksekliği minimum 55 cm olacak)
Broad Jump 8 Tekrar
Jumping Lunge 8 Tekrar (Tek bir bacak için)
Lateral Bound 10 Tekrar (Tek bir bacak için), İki bacak arası minimum 30 cm olacak şekilde zıplanacak.

Salı
Dinlenme
Çarşamba
Burbee Pullup 10-15 Tekrar
Bench Dips 20 Tekrar
Şınav 20-30 Tekrar
Medicine Ball Toss 15 Tekrar
Push Press 10 Tekrar

Perşembe
Power Cleans 5 Set 5 Tekrar
Cardio 8 Set 200 M Koşu

Cuma
One-Arm Side Deadlift 3 Set 5 Tekrar (Tek bir kol için)
Dumbell One-Legged Deadlift 2 Set 10 Tekrar (Her bir bacak için)
Knee Truck Jump 3 Set 10-12 Tekrar
Overhead Slam 3 Set 10-12 Tekrar
One Leg Barbell Squat 2 set 5 Tekrar (Tek bir bacak için)
Hanging Leg Raise 3 Set 10-15 Tekrar

Cumartesi
Dinlenme
Pazar
İp Atlama (1 dakika atlayıp 1 dakika dinlenecek şekilde) 10 Set

Cardio 10 set 50 metre koşu

Senin mesajını sonradan gördüm. Daha önce görmediğim halde son mesajımda bahsettiğin konuları anlatmam tesadüf ötesi olmuş...
Kalp kalbe karşı. Veya doğru birdir hesabı ;)

Bize pres yaptiran hoca lazim, Bielsa lazim.

Simdi ne güzel pres futbolu yaparak Leshcuk bile efektif bir sekilde katki saglayabilirdi...

Burak yine yedekte kalirdi :D

Bu arada; Biz özel çalışmalar yapıyormuyuz merak ediyorum.

Örneğin; Duran top organizasyonu, korner için farklı organizasyonlar.. aklıma gelmeyen bir çok organizasyon...
Hiç sanmıyorum. Sade bir düz koşu. Yarım saatlik 5 e 2 çalışması. Sonra kısa bir maç.
Bunu anlamak için sahadaki davranış ve oyun tarzına bakmak yetiyor. Bu sene için demiyorum. Ayrıca sadece biz değil bir çok takım yapmıyor.

Bu da nereden aklıma geldi: Hagi her idmandan sonra 50 frikik atarım demişti vakti zamanında.

Yahu ben bile PES te korner için değişik taktikler geliştirmeye çalışıyorum. Olmazsa farklı birşeyler falan.
Ama şu an en çok kullandığım taktik korner atan topu kornerden çizgiye paralel olarak bir takım arkadaşına veriyor.
O da hafif çapraza geriye doğru açıyor. Arkada bekleyen biri de golü atıyor.
Hatta bu taktiği birkaç ay önce bir takım bir maçta 3-4 kez denedi. 2 de gol yaptı o organizasyonla. İspanya ligiydi sanırım.

Hayır anlatmak istediğim; Birşeyi başarmak için farklı yöntemler denemek gibi bir uygulamaya gitmiyoruz.
Aynı şeyi tekrar tekrar deniyoruz. Tekrar dene . olmadı mı. tekrar aynı şeyi dene. Yine mi olmadı. Yine aynı şeyi dene.
Bırak duran top organizasyonunu, daha duran topları kullanan adamın bir kesinliği yok. ulan burdan da bu vurur diyemiyoruz. duran toplar bir nevi nimet. hiç belli olmaz maç kazanırsın maç çevirirsin bir organizasyonla. öyle haybeye orta açmakla olmaz. bu da td nin işi. ama adam işini yapmıyor. kadroya oyuncu yazmayı ben de bilirim.

En iyi zamanında bile ideal bir çift yönlü orta saha oyuncusu olarak görmedim, burada ''Çok abartıyoruz, yetenekleri bakımından asla bir Emre Belözoğlu çapında değil, insani ve sportif karakteri ayrı konu'' minvalinde bir söz ettiğimde ölçüsüz tepkilere maruz kalmıştım. Ancak yakın zamana kadar karakterinden ve sahada elinden gelen gayreti gösterdiğinden şüphe duymadım; formsuz olduğunu ve ilk 11 dışında kalması gerektiğini hemen herkes gibi dile getirdim sadece...

Ama artık mızrak çuvala sığmaz oldu; başka hiçbir şey yapamasa da topla oynayan arkadaşına yaklaşarak pas istasyonu olmasıyla onu rahatlatırdı, velev ki aldığı topu yana ve geriye oynasın, hiç olmazsa top takımda kalmış oluyordu...Beyimiz artık onu da yapmaktan kaçınıyor!...

Rakibi karşılaması, pasif bir şekilde vücudu kadar bölgeyi kapatmaktan ibaret, adamın dripling-çalım-şut-pas tercihini etkilemekten uzak, en fazla gücü yeterse adamı indirip faul yapar...

Driplingi zayıf, çalım hayatında yapabildiği bir şey değil; eskiden dengine geldiğinde iyi şut atardı, şimdiki nadir denemeleri komik cılızlıkta kalıyor; o dillere destan(!) defans arkası pas denemelerini de artık rakipler yemiyor (Aslında çokta bir marifet olmadığını hep iddia etmişimdir; on tane hücum topunu harcayıpta bir pasın yerini bulmasına bel bağlamak, tek hücum opsiyonu kontratak olan takımlar için geçerlidir)...

Benzer ifadeleri bilinen özellik ve yetersizlikleriyle Burak için de söyleyebiliriz...Ben bunlar gibi istikrarlı şekilde verimsiz oynadıkları halde sürekli ilk 11 oynatılan başka profesyonel futbolcu görmedim, ancak amatör seviyede torpille olur böylesi...

Bu noktada yeni TD ün karakteri ve daha da önemlisi yönetimin TD e olan desteğini, futbolculara net olarak hissettirmesi çok büyük önem arzediyor...Belli ki Prandelli böylesine görevlerini yerine getiremeyen futbolculara 'Sen sahada ne iş yaparsın?' diyebilecek ve haketmeyen adamları kadrodan kesecek karakterde birisi değil, yönetimin etkisiyle böyle davrandıysa bu da yine kendisi adına bir zaafiyettir; başarılı olmasını isterdim ama olamayacağını 'Selçuk - Burak sorunsalı' bile çoktan göstermiş durumda maalesef...

Geri
Üst Alt