yaz tabi. dolu dolu bir nostalji yapalım. :d
rengim tekrar selam
senle niye hemfikir olmadığımı yazmadan önce biliyorsun ki ben okan hocaya ön yargısı olan veya uzun süren kini olan biri değilim.. aksine hocayı şu son avrupa macerasına kadar forumda en çok öven desteleyen biriyim ki bugün bu konuda gelişme olsun gocunmadan yine överim.. ama şu son avrupa macerasını ve yarattığı kırgınlık ve kızgınlığı henüz aşamadım.. iddia ediyorum bu seneki avrupa macerası fiyat performans olarak son 30 yılda türk takımları içerisinde en kötü 3 e girer.. aklıma fenerin sıfır çekmesi ile aykutun ikinci dönem vardar serüveni geliyor bunla yarışacak başka da gelmiyor... sergenin sıfır çekmesi bile fiyat performans olarak bundan kötü sayılamaz veya prandellili dönemki şl performansı da...
şimdi gelelim neden terimin ilk 2 senesi ile bu dönemin neden kıyaslanamayacağına
öncelikle fatih hocanın takımı gelmiş geçmiş en iyi kadro olalrak bugünden bakılarak görülüyor çünkü sonucu biliyoruz.. 1997 de 1998de öyle değildi.. hatta kağıt üstünde maliyet olarak filan okocaha uche bolic kostadinovlu kadrosu bizimkinden güçlü görünüyordu.. hoca o takımı diyarbakırdan afyondan oyuncu alarak inşa etti. kovulacak suat bülent vedat gibi adamları tekrar döndürerek inşa etti. üstelik 3-4 yabancı sınırıyla inşa etti.
ama bugün okan burukun elindeki kadro her anlamda kuruluş aşamasında terimin ilk 2 senesinden güçlü.. dolayısıyla fatih hocanın ilk 2 senesinden daha başarılı olması beklenir ki orada bile beklentimiz kupa filan değil en azından galatasaraya yakışır bir oyunla elensin.. bu sene galatasaray adeta rezil olarak elendi kimse kusura bakmasın.. fatih hocanın takımı çoğu zaman gücü yetmediği için kaybeder ve elenirdi.. şüphesiz rosenborg filan gibi garip sonuçlar oluyordu ama mutlaka sonraki maçta telafi ediyordu.. kaldı ki o zaman avrupa kupaları çok daha az takımlı olduğu için tur atlamak filan imkansıza yakındı.
ikinci konu da 1996daki türk futbolu ile 2025deki türk futbolu..
hani makas açıldı diyoruz ya işte o makas fatih hcoanın türk futbolunu getirdiği 2002 yılına bakarak açıldı... ama 1996da türk futbolu ile avrupa futbolu arasındaki makas inan bugünkünden bile fazlaydı.. 1996'dan daha 5-6 sene önce ingilizlere karşı 5den aşağı yiyince şerefli mağlubiyet sayıyordu bu ülke.. 1996da avrupa şampiyonasına gidince inanamamıştık.. 1988deki efsane tek sezon haricinde tablo buydu...
oysa 2025e gelindiğinde türk futbolu mali olarak en büyük maaşları verebilen, avrupaya oyuncu ihraç edebilen, 1 takımı avrupa şampiyonu olmuş, çeyrek finaller görmüş, son avrupa şampiyonasında yarı final oynamış filan bir ülke..galatasaray en kötü sezonlarından birinde taylanla berkanla filan barcelonayı elinden kaçırdı daha 2-3 sene önce.. bu ülkenin korkunç paralar harcayan şampiyonunun komik komik takımlara karşı düştüğü durum fatih hoca dönemi ile kıyaslanamaz
şimdi bütün bu yazdıklarım hoca gitsin demek değil.. ki ben en çok eleştirdiğim zaman da demiştim ki yerine klopp gelmiyorsa kalsın daha iyisini bulamayız... bu yazdıkalrım okan hoca avrupada asla başarılı olmaz demek de değil.. potansiyeli var ve inşallah olur..
ama bu demek değil ki bu başarısızlık fatih hoca dönemi analojileriyle hoşgörülebilir..
korkunç bir başarısızlık var avrupada ve hoca bunun özeleştirisini hem kamuoyuna hem kendine vermeli ve daha da güçlenerek yoluna devam etmeli...