pahalılığın artık sabredilemez noktaya gelmesi

Öyle bir duruma geldi ki, asgari ücrete yapacakları zam alım gücünü arttırmayı geç enflasyonun üstüne benzin atmaktan başka bi işe yaramaz bence. Asgari ücrete %20 zam yapıldı diyelim kirası 5 bin olan ev %40 pahalanır bu saatten sonra. Tabi bu bi günde bu noktaya gelmedi bir ton etken var, sayısı belirsiz mülteci bile hem gıda hem kira fiyatlarını etkiliyor bence. Aa maaşıma 1000 lira zam gelmiş artan parayla gıda alayım diyen vatandaş 2 ay sonra aldığı ürünleri yine alamayacak, çünkü dediğin gibi ülkenin %50'ye yakını asgari ücretle çalışıyor. Olan maaşları ödemek için sürekli basılan Türk lirasına olur, tuvalet kağıdından farksız hale gelir. Bu saatten sonra geleceği kurtarmanın tek yolu bence kısa vadede acı çekmek

SM-A505F cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi
Asgari ücrete zam gelmese de artacak o kira, reel enflasyon %150, açıklanan 60ken aksi zor. Bölgelerdeki kiracı profili değişecektir.

Bence mevzu ummadığımız noktalara gidecek, seçim öncesi para basarak maaş zamları da gelecektir. 100 liraya sebze alacağımız günler çok uzak gelmiyor mucize olmazsa.

Çaya 20 TL vereceğime adam gibi oturup tatlımı yerim, Türk kahvesi içerim

GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Çayın 20 olduğu yerde kahveler 40 lira tatlıyı hiç yazmayayım ..
Ben periferdeyim yine bir nebze çekiliyor fiyatlar uçuk değil ama İstanbul İzmir'deki adam gibi mekanları dusunemiyorum ..

Ben periferdeyim yine bir nebze çekiliyor fiyatlar uçuk değil ama İstanbul İzmir'deki adam gibi mekanları dusunemiyorum ..
Adam soyuyorlar orda. termosumu alır sahilde icerim

Mevcut döviz kurlarına karşı da zam yapmadan duramazsın. Özellikle İstanbul'da ortalama bir yerde ortalama bir evin kirası 5 binden başlıyorsa asgari ücret 4250de kalamaz.

Ülkenin %50si asgari ücretle çalışıyor bunların alım gücünü tamamen dibe koyarsan kimse çalışmamaya başlar.

Bir kaç yıla eskisi gibi çok kişili, bireylerin aileleriyle yaşadığı dönemler gelecektir.

Zam --> Ucret artisi --> Zam --> Enflasyon --> Zam --> Ucret artisi dongusu olusmaya devam edecek boyle oluncada. Oncelikle dolar/euro gibi temel dovizler baskilanmali tabi bunu yapmak icin faizler, uretimler, cari acik vs.. gibi parametreler var. Durum cok ic acici gozukmuyor. Oncelikle acilen rejim/hukumet degisikligi gerekiyor ki yeni bir ekonomik doneme gecilsin ki ben hukumet degisimiyle dahi hem piyasalarin atesinin hemde doviz kurlarinin biraz sonecegini dusunuyorum asil olan yapilmasi gereken sonraki ivedi hamleler.

Zam --> Ucret artisi --> Zam --> Enflasyon --> Zam --> Ucret artisi dongusu olusmaya devam edecek boyle oluncada. Oncelikle dolar/euro gibi temel dovizler baskilanmali tabi bunu yapmak icin faizler, uretimler, cari acik vs.. gibi parametreler var. Durum cok ic acici gozukmuyor. Oncelikle acilen rejim/hukumet degisikligi gerekiyor ki yeni bir ekonomik doneme gecilsin ki ben hukumet degisimiyle dahi hem piyasalarin atesinin hemde dovuz kurlarinin biraz sonecegini dusunuyorum asil olan yapilmasi gereken ivedi hamleler.
Evet güven şart, bu olsa bir şeyler değişir. Başlangıç faizi enflasyonun üzerine atıp kuru kontrol altına almakla olmalı, ekonomi durağanlaşır ama enflasyon kontrolü başlar. Sonrasında yabancı yatırımcı çekmekle de para arzı genişlemeye başlar aksi durumda yabancı kaçmaya, enflasyon şişmeye devam eder.
Asgari ücret artışı surviving için şart duruma geldi bence, mevcut duruma halk dayanamaz.

Asgari ücrete zam gelmese de artacak o kira, reel enflasyon %150, açıklanan 60ken aksi zor. Bölgelerdeki kiracı profili değişecektir.

Bence mevzu ummadığımız noktalara gidecek, seçim öncesi para basarak maaş zamları da gelecektir. 100 liraya sebze alacağımız günler çok uzak gelmiyor mucize olmazsa.
Yani ben olsam küresel, coğrafi, siyasi risklerin olduğu ve fedin faiz arttırımı yapacağı ortamda faizleri olabildigince arttırıp para arzını kısarım, en azından dövizin ateşini engellemek ve TLnin hala bir şeyler alabilmesi için, zamları da olabildiğince kısıtlı tutarım. Tabi bu açlıktan ölen ölsün durumu oluyor ama hiperenflasyondansa durgunluğu tercih ederim. Şu yaratılan ortamdan tek çıkış yolu buna benzer adımlar. Ama dediğin gibi olacak kesinlikle seçimler yaklaşıyor :) . Doların 20-25i geçtiği ve para basımının devam ettiği bi süreçte çok çok kötü fiyatlar göreceğiz bence de.

SM-A505F cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi

Canımız çekti bugün "Patlıcan Musakka" yapalım dedik;

1 kg patlıcan; 29.90 TL
400 gr kıyma; 48 TL
750 kg domates; 20 TL
300 gr sivri biber; 13 TL
100 gr zeytinyağı ile 100 gr tereyağı (iç harç için); 10 TL + 6 TL; 16 TL
250 gr sıvıyağ (patlıcan kızartma için); 4 TL
2 orta boy soğan, 5 diş sarımsak, baharat, salça vs; 5 TL olsun...

toplamda 136 TL ediyor. 4 kişilik bir ailenin bir öğünlük sadece ana yemeğinin (yanında çorba, pilav, salata, tatlı vs olmadan ayrıca gaz, elektrik, su vs hariç) maliyeti bu.

Evet güven şart, bu olsa bir şeyler değişir. Başlangıç faizi enflasyonun üzerine atıp kuru kontrol altına almakla olmalı, ekonomi durağanlaşır ama enflasyon kontrolü başlar. Sonrasında yabancı yatırımcı çekmekle de para arzı genişlemeye başlar aksi durumda yabancı kaçmaya, enflasyon şişmeye devam eder.
Asgari ücret artışı surviving için şart duruma geldi bence, mevcut duruma halk dayanamaz.

Aynen, ekonomi dedigimiz zaten guven/garanti ustune olusuyor. Biraz da piyasa dengesi. Kim gelir hoplayip ziplayan doviz kuru ustune ayni doviz ustunden yatirim yapip ic piyasada TL kullanir ? Bu arada, mevcut hukumet/rejim sebebiyle cok fazla yatirim imkani kacti gitti. Avrupa'nin IT/otomotiv/Ar-Ge Hub'i olabilirdik. Bu yatirimlarin cogu Polonya/Ukrayna/Macaristan/Romanya gibi ulkelere kaydi bizdeki bu guvensiz ortam sebebiyle. Cok degil, 5-6 sene once her gun bomba patliyor ve bir olay oluyordu. Ekonomik cokusden once oldu hani bunlar. Kisacaci Persembenin gelisi Carsambadan belliydi ki benim yinede son 6-8 sene diye yuvarladim.

Burada yazdim ilk profesyonel maasimin USD karsiligini, aldigim ilk arabanin (sifir) degerini (maasima olan orani vs..) yedigimiz/ictigimiz yemekleri odedigimiz hesabi ki cok degil 3 sene once bile bugun bakinca bedava gibiymis. Ben son 6 senedir yurt disindayim ama gidip geliyoruz her sene, her gelisimde daha bir dumur oluyorum. Euro kuruna boldugumde dahi bir cok urun pahali bu arada. Bu saatten sonra, cok akilci hamleler gerekiyor. Muhalefeti dinliyorum, hicbiri bu konuya girmiyor bu da beni uzuyor acikcasi.

1 kg patlıcan; 29.90 TL
400 gr kıyma; 48 TL
750 kg domates; 20 TL

toplamda 136 TL ediyor. 4 kişilik bir ailenin bir öğünlük sadece ana yemeğinin (yanında çorba, pilav, salata, tatlı vs olmadan ayrıca gaz, elektrik, su vs hariç) maliyeti bu.
disarda 4 dürüm yesen daha ucuza gelir. Bu nasil pahalilik.

1 kg patlıcan; 29.90 TL
400 gr kıyma; 48 TL
750 kg domates; 20 TL

İzmir'de yaşayan bacanağım 2 aydır domates alamıyor.

İçim acıyor vereceğim paraya diyor. 4 adet domates 1 kg. 25 lira.

ben fiyatlardan 5-6 aydir baya uzagim esim mesat atmis yemek sepetinden 2 tane orta boy pizzaya 140tl istemisler o da trendyoldan 89tl ye almis

ulan 2 tane orta boy pizza eylul falan hatirliyorum 40-50 tl idi.

sebze fiyatlarinin artmasi cok etkilemis olsa gerek.

Ülke ekonomisini çin kerhanesine çevirdiler. Sokağın başında portakal alsan eve gelene kadar kar ediyorsun neredeyse. Görünen o ki bu fiyat artışlarınıda dizginleyemeyecekler. Bugün fiyatların belini kıracağız dedi Erdoğan ama ortaya konulan somut bir adım yok hala dış mihraklar hala aradaki komisyoncular suçlanıyor.

Galatasaray Bir His Takımıdır.

Bundan sanirim 8-10 sene evvel sultanahmette bir cay iceyim diye girdim kafenin tekine baktim cay 7 tl ,
12 liraya turk kahvesi icip cikmistim.

Simdi acaba ne kadardir :D

6 sıfırı attılar, yeniden koyup gidecekler.

Geri
Üst Alt