pahalılığın artık sabredilemez noktaya gelmesi

Babam emekli olmadan önce birikimiyle ev alabilmişti. Emekli olduğu zaman 96 da 92 model araba aldı + iş kurdu. Şimdi emekli olsam kıçıma don alamıyacak şekildeyim ki geçtim emeklilik yaşını filan. Mesai yapmak yeminle amelelik gibi geliyor artık. Devlete(!) gidiyor yaptığın para
O dönemi itin bir tarafına sokan kesime de ağır sövüyorum. O dönem emekli olmanın anlamı varmış. Ev al araba al çoluk çocuğunun düğününe destek ol vs sürekli duyuyoruz. O dönemin balını kaymağını yemişler. Şimdi de o döneme bok atıyorlar. Bunlara sorsan çoğunluğu bokladıkları dönemde ev sahibi olmuştur. Araba vs almıştır. O yüzden ne diyoruz? Omurga önemli!

I
İnsanların son yıllarda ki azgınlığını,savurganlığını gördükten sonra pek umursamıyorum herkes mi hakediyor tabiki hayır ama kurunun yanında yaşta yanacak bu arsızlık bu israf son bulana kadar iyi bir ders lazımdı

Cebinde 10-12 bin liralık telefon taşıyıp,son model araçlara binip bunlara birde utanmadan ihtiyaç diyenlerin uğultuları bu ülke de iphone u bedava dağıtsan suyu elektriği bedava versen yine kesilmez.

Adamın evine çift maaş giriyor geçen sene de ağlıyordu şimdi de ağlıyor değişen bişey yok yani bunlar böyle ekonomi napsın

Kullanmayalım mı teknolojiyi? Güzel araçlara da binmeyelim, güzel beslenmeyelim de, gezmeyelim de. Şükredip oturalım.

İlerde bu mesajlari okuyup aslinda ne guzel zamanlarmis diyecegimiz bir doneme girdik ve malesef cikisimiz yok

Babalarımızın zamanında fabrikada çalışıp tek maasla 2-3 cocuk okutuyordun bir de araba falan alıyordun. Cok mu para aliyorlardi hayir sadece hayat ucuzdu. Şimdi tek maaş anca kiraya yeter.

Bu kiraları kim ödüyor onu da anlamıyorum ya neyse. Yakında kiracı - ev sahibi kavgaları başlar.

Valla ülkenin ekmeğini X kuşağı yedi bu da bariz.

Bu ülkede 1 oy için ucuz toki evleri yıllarca birilerine peşkeş çekildi, ucuz kredi kampanyaları yapıldı emlakçılar zengin edildi. Her yere ev yapıldı baktılar sonu gelmiyor yabancılara satmaya başladılar.

Eskiden araba almak insani ölçülerdeydi, yav ben işe gidp gelmek için kullandığım araçtan kendime 1 tane alırken niye devlete 2 tane alıyorum. Niye 40 yıl önce yapılan köprüden dolayı ya da E5in devamı olan kaç yıllık yol için niye para ödüyorum, benzin alıyorum 3te 1ini niye devlete veriyorum yetmiyor niye MTV veriyorum.

Rahat rahat da gidemiyorumki hayvan gibi trafik çekiyorum, şehrin nüfusu 10 yıl önce 15 milyondu, şimdi 30 milyona dayandı, Anadoluya teşvik edeceklerine daha da buraya yığdılar.

Şehirde deprem bekleniyor bir tane önlem yok.

Damacana su 30 lira olmuş yav mantığı ne bunun, eylül ayından bu yana yaşananlar fragman olursa düşünemiyorum geleceği gerçekten.

Bu ülkede dolar Mart 2018de 3.7 liraydı, verin yetkiyi dediler gelinen nokta ortada.

benzin fiyatlari burada normale dönmeye basladi

benzin yüzünden aglayan bir almanci görürseniz agzinin ortasina bir tane vurun
en pahalisinda 2.16ya almistim. bugün ucuzlamis depo yaridaydi 1.91den yarim depo aldim. enerji vergisi haziran'da düsecekti, oradan bir 20-30 cent daha düser muhtemelen. pahali benzinliklerde hala 2 euro. almanya'da maaslar ciddi sekilde artmadigi icin fiyatlarin ciddi sekilde artmasi facia olur. marketler 20-30 cent bindirmeye basladi bazi ürünlere. 1-2 euro artis olsa adami öttürürler burada. ciddi tepki geliyor hemen halktan.

Valla ülkenin ekmeğini X kuşağı yedi bu da bariz.

Bu ülkede 1 oy için ucuz toki evleri yıllarca birilerine peşkeş çekildi, ucuz kredi kampanyaları yapıldı emlakçılar zengin edildi. Her yere ev yapıldı baktılar sonu gelmiyor yabancılara satmaya başladılar.

Eskiden araba almak insani ölçülerdeydi, yav ben işe gidp gelmek için kullandığım araçtan kendime 1 tane alırken niye devlete 2 tane alıyorum. Niye 40 yıl önce yapılan köprüden dolayı ya da E5in devamı olan kaç yıllık yol için niye para ödüyorum, benzin alıyorum 3te 1ini niye devlete veriyorum yetmiyor niye MTV veriyorum.

Rahat rahat da gidemiyorumki hayvan gibi trafik çekiyorum, şehrin nüfusu 10 yıl önce 15 milyondu, şimdi 30 milyona dayandı, Anadoluya teşvik edeceklerine daha da buraya yığdılar.

Şehirde deprem bekleniyor bir tane önlem yok.

Damacana su 30 lira olmuş yav mantığı ne bunun, eylül ayından bu yana yaşananlar fragman olursa düşünemiyorum geleceği gerçekten.

Bu ülkede dolar Mart 2018de 3.7 liraydı, verin yetkiyi dediler gelinen nokta ortada.
4 sene önce 140 bine bi ev almıştım, geçen emlakçı aradı 650 bine alıcı var satalım dedi..

Anlamadığım nokta şu insanların asgari ücreti kirayı bile karşılayamayacak duruma gelmiş

Geçen arkadaşım floryadaydı.Sordum nasıl oralarda durum diye..
Kafede yer bile yok diyor.
Ve kafedeki fiyatlar da baya pahalı olmasına rağmen
Anlayamadığım çok şey var
Bence birçok kişi de böyle..
Fiyat algısını yitirdi herkes

Konu başlığında gurbetcilere bir laf geçirme var. Bu sebepten bende yazayim dedim. Doğrudur, burada birkac aydır fiyatlar genel anlamda yukseliyor ama buyuk olasilik geçici bir durum olarak gorunmekte. Turkiyede ama maalesef durum bunu gostermiyor ve sorun temelde basladigi icin uzun vadeli gorunuyor. Gurbetciler hakkinda meshur bir soz var. Buraya gelince herseyin fiyatini 15 ile bölüp keyif yapiyorlar diye. Yahu bazi esyalar var ki böldüğüm halde burdan daha pahalı geliyor.

Anlamadim hiçbir şey
45 euroya aldigimiz bilgisayar höparlörü türkiye'de 800 liraya satiliyor. 800ü euroya cevirsen buradaki fiyati ediyor sayilir ama paranin alim gücü inanilmaz düsük. 15e bölerek kiyaslamak dogru degil. aldigin maasin %kaci bu ürüne gidiyor, ona bakman lazim veya kac saat calisip sunu alabiliyorsun ona bakman lazim.

4 sene önce 140 bine bi ev almıştım, geçen emlakçı aradı 650 bine alıcı var satalım dedi..

Anlamadığım nokta şu insanların asgari ücreti kirayı bile karşılayamayacak duruma gelmiş

Bilmiyoruz ki artık hangisi pahalı, hangisi uygun fiyat.
Hani dersin X ürün en fazla şu kadardır ama en fazla şu kadardır 2x de çıkabiliyor. Bitcoin piyasası gibi ülke olduk.

Abi alım gücü düşüyor ama insanlar nispeten daha az da olsa aynı hayatlarına devam etmeyi deniyor, bir yerde patlayacak.

Şöyle anlatayım insanlar terfi alıyor, iş değiştiriyor maaşları artıyor ama bir kaç yıl önceki tecrübesiz seviyeleriyle aynı hayatı yaşıyorlar anca.

Sonra buna da şükür denmesini bekliyorlar, günümüzün yarısını iş için harcıyoruz kalan yarısında uyuyup kendimize vakit ayırmak zaten lüks olmamalı o yüzden insanlar bunu henüz kabullenemiyor.

Ha ülkede ciddi zengin bir kitle var ve ciddi de fakir bir kitle var, aradakiler çırpınıyor alım güçlerinin kaybolduğunı kabullenmemek için.

Bir ülkenin alım gücünü belirleyen iki basit hesaplama vardır birisi asgari ücret diğeri ise doktor ya da hakim kamu maaşlarına bakabilirsiniz bunlar bir kesimin en alt ve en üst tabakası olarak belirleyebileceğiniz meslek gruplarıdır. Bu sözde üstdüzey meslek gruplarının alım güçleri azaldıysa bu ülkedeki Sosyo ekonomik seviye dejenerasyonun güzel bir örneğidir.

GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Bir ülkenin alım gücünü belirleyen iki basit hesaplama vardır birisi asgari ücret diğeri ise doktor ya da hakim kamu maaşlarına bakabilirsiniz bunlar bir kesimin en alt ve en üst tabakası olarak belirleyebileceğiniz meslek gruplarıdır. Bu sözde üstdüzey meslek gruplarının alım güçleri azaldıysa bu ülkedeki Sosyo ekonomik seviye dejenerasyonun güzel bir örneğidir.

GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
dr maaşıyla 9 aylık bebeğin masraflarına yetişirken zorlanıyorum sen düşün gerisini...

peki bunun iş bilmezlik değil de kasıtlı fakirleştirme çabası olduğunu düşünen var mı?
son dönemde böyle şeyler de okumaya başladım ve bana mantıklı gelmedi.

Abi alım gücü düşüyor ama insanlar nispeten daha az da olsa aynı hayatlarına devam etmeyi deniyor, bir yerde patlayacak.

Şöyle anlatayım insanlar terfi alıyor, iş değiştiriyor maaşları artıyor ama bir kaç yıl önceki tecrübesiz seviyeleriyle aynı hayatı yaşıyorlar anca.

Sonra buna da şükür denmesini bekliyorlar, günümüzün yarısını iş için harcıyoruz kalan yarısında uyuyup kendimize vakit ayırmak zaten lüks olmamalı o yüzden insanlar bunu henüz kabullenemiyor.

Ha ülkede ciddi zengin bir kitle var ve ciddi de fakir bir kitle var, aradakiler çırpınıyor alım güçlerinin kaybolduğunı kabullenmemek için.

Adminim söylediğini şöyle destekleyen bir örnek vereyim
Şu anki maaşımı dövize çevirdiğinde, 10 yıl önceki maaşımın dövize çevrilmiş halinin %60’ını zor ediyor
Üstelik 3 tane ciddi terfide 3 kez normalin epey üstünde zam da var yani sözde
Eminim birçoğumuz afedersin hayvan gibi çalışıyoruz, vergimizi ödüyoruz, ailemize bakmaya çalışıyoruz, öyle lüksümüz, hovardalığımız, bişeyimiz yok, suçumuz ne ve ne yapmak lazım bilemiyorum artık

İnsanların son yıllarda ki azgınlığını,savurganlığını gördükten sonra pek umursamıyorum herkes mi hakediyor tabiki hayır ama kurunun yanında yaşta yanacak bu arsızlık bu israf son bulana kadar iyi bir ders lazımdı

Cebinde 10-12 bin liralık telefon taşıyıp,son model araçlara binip bunlara birde utanmadan ihtiyaç diyenlerin uğultuları bu ülke de iphone u bedava dağıtsan suyu elektriği bedava versen yine kesilmez.

Adamın evine çift maaş giriyor geçen sene de ağlıyordu şimdi de ağlıyor değişen bişey yok yani bunlar böyle ekonomi napsın

Untitled-1.jpg

Geri
Üst Alt