Rakipten Gelen Top Aktif mi Pasif mi Sorunsalı

Adem Çakar

Büyük Kaptan
Bakin beyler bu baslik altinda rakipten gelen toplarin yeniden düzenlendigi o güncel muhtemelen Türkiye´de yanlis uygulanan FIFA kuralini tartisacagiz.
Aktif pasif kurali polemige acik sekilde düzenlenmistir, ve cogu futbol severin dahi bilmemesine ragmen yeni (bu sezon) cikarilmis bir Kural da degil. Rakipten dönen toplar icin, kural kitabina bir istisna not edilmistir.

- Eger defans oyuncusu kaleye yakin bir konumda olan topa bir savunma hamlesi yapiyorsa topa karsi, ve top hata sonucu ofsayt pozisyonunda duran futbolcuya dönüyorsa, bu pozisyon ofsayttir. Kurala göre yeni bir Pozisyon olusmamis oluyor.

Bir kac hafta önce Almanya Kupasinda bazi hakem kararlari tartisilmaya neden oldu.

Bir Taraftarn Haaland´in ofsayttan attigi golü, rakibin bilencli müdahalesi var diye veren Hakem (Müdahalenin varligi tartisiliyor ama konu bu degil)

Regensburg Köln ve Dortmund Padeborn macinda yasanan iki pozisyon... Iki tane ayri kural uygulanmis gibi dursa da, iki kural da dogru uygulanmistir. Paderborn oyuncusu eger topa müdahele ettiyse (Ki muhtemelen hakemin degerlendirme/Teknik hatasi var) kaleye yakin bir konumda olmadigi icin Haaland´in pozisyonunun pasif degerlendirilmesi yanlis...

Regensburg macinda top kaleye dogru vuruldugu icin, ve savunma oyuncusunun defansif müdahalesi sonucu rakibe gittiginden dolayi (Hakem öyle degerlendiriyor), ofsayt cizgisi vurus aninda cekiliyor ve kurallara göre yine dogru karar veriliyor.

Ancak tabi yine soru isaretleri doguruyor bu kural, ve olayi yne arap sacina ceviriyor. Bir defans Aksiyon ile topu uzaklastirma hamlesini ayirt etmenin alani bayagi bir gridir. Regensburg macindaki pozisyonda mesele, yapilan hamle bilincli bir uzaklastirma olarak da degerlendirilebilir, ve bu durumda gol gecerli sayilirdi.

Özellik ile bizim ligimizde her pozisyonu bilen bilmeyen 100 defa tartistigindan dolayi, bu tip kurallar sorun haline geliyor. Bu kuralin ne ligimizde dogru uygulandigini, ne de yorumcularin cogunlugunun bu istisna ile alakali güncel bilgi sahibi oldugunu düsünmüyorum.

Ha
IMG_20210301_234544.webp

ub.mesaji

ulan taglara lgbtyi kim ekledi

videolar trde izlenmiyor abi link değiş

Mesaji düzenleme süresi gecmis. Videolari göremeyenlere Türkiye´deki spor programlarindaki gibi görüntü ile vermeye calisayim.

1.bild.jpg

1. Birinci pozisyonda Dortmundlu topcu Haaland´a pasi gönderiyor, ve o sirada bir Paderbornlu topcu topa müdahale etmeye calisiyor. Hakem Padebornlu topcunun temas ettigini gördügünü iddia ederek golü veriyor. Pozisyon kaleye yakin bir yerde olmadigi icin, defansif aksiyona ragmen gol kurallara göre gecerli.

2. Su pozisyonda kaleyi giden topa Köln´lü oyuncu müdahale ediyor, ve top korner direginde ofsayt pozisyonunda olan sarili oyuncuya gidiyor. Hakem pozisyonu bilincli uzaklastirmadan ziyade, defansif müdahale olarak degerlendirdigi icin karar kurallara göre dogru.

çok kıymetli bir konu ama üstüne çok fazla konuşulmadan konu kapanmış gözüküyor.
aslında bu tarz konularda anket açmak gerekiyor. neden derseniz? bu tarz anketsiz konularda editörünün fikrileri tartışılmadan kabul görüyor.

bence bir pozisyon paylaşılmalı ve ankete, aktif mi ? pasif mi sorularıyla üyelerin görüşleri sunulmalı.
zaten %50 aktif diyen %50 pasif diyen olur. açık anket yapılırsa seyreyle cümbüşü.

ben pozisyonu görmedikçe asla aktif veya pasiftir demem.! sabit fikirli biri olmadığım için pozisyona göre ikisinden birini seçerim.

basaksehir sampiyonluk macinda attigimiz ikinci gol de ofsayt olacakti aslinda ama topu rakip oyuncu sektirdi

bu sekilde onyekurunun önüne düstü ve gol sayildi

orta acilmadan önce onye bariz ofsaytta

Gesendet von meinem SM-G965F mit Tapatalk

çok kıymetli bir konu ama üstüne çok fazla konuşulmadan konu kapanmış gözüküyor.
aslında bu tarz konularda anket açmak gerekiyor. neden derseniz? bu tarz anketsiz konularda editörünün fikrileri tartışılmadan kabul görüyor.

bence bir pozisyon paylaşılmalı ve ankete, aktif mi ? pasif mi sorularıyla üyelerin görüşleri sunulmalı.
zaten %50 aktif diyen %50 pasif diyen olur. açık anket yapılırsa seyreyle cümbüşü.

ben pozisyonu görmedikçe asla aktif veya pasiftir demem.! sabit fikirli biri olmadığım için pozisyona göre ikisinden birini seçerim.

Antidemokratik, ve kisisel özgürlükleri kisitlayici bir dünya görüsüne sahip oldugum icin prensip olarak poll uygulamasini kullanmiyorum güzel kardesim.

Yaaani bana kalirsa da aktif ve pasif tabiri cok daha net olmasi lazim kural kitabina göre. Kahvedeki Kazim amca da pozisyonu izlediginde, cok net bir bicimde izlediginin aktif yada pasif bir pozisyon oldugunu ayirt edebilmeli. Kafasinda bir soru isareti, bir aceba olmamali. Hali saha olabilir, salon olabilir, belki özenip kendisi de FIFA kurallarina göre arkadaslari ile bir müsabaka organize edebilir, ve icraat sirasinda pasif ve o sirada pasif/aktif olayini net bir sekilde uygulayabilmesi gerekmektedir.

evrensel futbolda kurallar daha net olmali.

basaksehir sampiyonluk macinda attigimiz ikinci gol de ofsayt olacakti aslinda ama topu rakip oyuncu sektirdi

bu sekilde onyekurunun önüne düstü ve gol sayildi

orta acilmadan önce onye bariz ofsaytta

Gesendet von meinem SM-G965F mit Tapatalk

2018/2019 kural kitabina bir göz attip, defansif aksiyondan sonra pasif kalan oyuncuya top sektiginde onu o sezon da aktif hale getiriyormus. Pozisyon kurallara göre ofsayt. Ancak biri, ikiyi tartismali bicimde iptal ettiginden o baskidan sonra ücü iptal etmesi yemedi.

Sayfa 100 burada almancasi

Türkiye´de kural IFAB´a göre yanlis uygulaniyor. Ancak o mac iki golümüzü iptal etmeselerdi ve baski olusmasaydi, kural kitabina bir daha göz atip, o pozisyonu iptal ederlerdi.

Savunma yapıyorsak ofsayt
Hücum yapıyorsak değildir.
Daha önce full Galatasaray lı olmayan bir ortam dışında objektif yorum yaptığımı hatırlamıyorum rüzgar nereden eserse dümeni oraya çevirmişimdir hep, günümüz futbol taraftarlığı bunu gerektirir bunu en iyi yapan da küçük şikecilerdir.

IFAB 2018/2019

Ein Spieler verschafft sich keinen Vorteil aus einer Abseitsstellung, wenn er den Ball von einem gegnerischen Spieler erhält, der den Ball absichtlich spielt (mit Ausnahme einer absichtlichen Abwehraktion eines Gegners).Eine „Abwehraktion“ liegt dann vor, wenn ein Spieler einen Ball, der ins oder sehr nahansTorgeht,mitirgendeinemKörperteilaussermitdenHänden / Armen(ausgenommen der Torhüter im Strafraum) abwehrt oder versucht, diesen abzuwehren.

"Bir futbolcu rakipten gelen topta ofsayt pozisyonunda dahi olsa avantaj elde etmez, eger ki rakip oyuncu topa bilerek (Carpma sayilmiyor) müdahale ediyorsa (Pasif konumda). Ancak oyuncunun defansif hamle yapmasi bu konuda istisna olusturur (Parantez icine alinmis).
Defansif hamle sudur ki, eger Top kaleye, yada kalenin yakina giderken defansif oyuncu topa müdahale ederse, yada müdahale etmeye calisirsa (ceza gerektiren Uzuvlari disinda/Kaleci haric)."

Yani rakip kaleye yakin biryerde müdahale ediyorsa topa pozisyonun pasiften aktife dönüyor...

Antidemokratik, ve kisisel özgürlükleri kisitlayici bir dünya görüsüne sahip oldugum icin prensip olarak poll uygulamasini kullanmiyorum güzel kardesim.

Yaaani bana kalirsa da aktif ve pasif tabiri cok daha net olmasi lazim kural kitabina göre. Kahvedeki Kazim amca da pozisyonu izlediginde, cok net bir bicimde izlediginin aktif yada pasif bir pozisyon oldugunu ayirt edebilmeli. Kafasinda bir soru isareti, bir aceba olmamali. Hali saha olabilir, salon olabilir, belki özenip kendisi de FIFA kurallarina göre arkadaslari ile bir müsabaka organize edebilir, ve icraat sirasinda pasif ve o sirada pasif/aktif olayini net bir sekilde uygulayabilmesi gerekmektedir.

evrensel futbolda kurallar daha net olmali.
üstadım karar verici insanoğlu olduğu sürece kurallar net bile olsa hataların önü kesilemeyecektir.

konuyu platonu şu kıymetli sözlüyle bağlamak isterim. "Bir insanın ruhuna doğruluk ekmek, kör doğmuş birine görme gücü vermek kadar olanak dışı bir şeydir."

biz bu türk futboluna ne kadar doğru şey ekersek ekelim sonunda tarlalar yanliş biçilecek
images.webp

üstadım karar verici insanoğlu olduğu sürece kurallar net bile olsa hataların önü kesilemeyecektir.

konuyu platonu şu kıymetli sözlüyle bağlamak isterim. "Bir insanın ruhuna doğruluk ekmek, kör doğmuş birine görme gücü vermek kadar olanak dışı bir şeydir."

biz bu türk futboluna ne kadar doğru şey ekersek ekelim sonunda tarlalar yanliş biçilecek
Ekli dosyayı görüntüle 116401

Sen kisisel fikir olarak demek istiyorsun ki, kurallar nekadar net olsa da sonucta ademoglunun kafasina girecek o seytan ? Aristo mantigi ile bakarsak eger yanlis insandaysa, yanlislari ortadan kaldirmak icin, insanligi ortadan kaldirmak gerekmektedir.
Ama ben mesela Aziz Yildirim Baskanimi cok severim, Aziz Yildirim da insan, ortadan kalkmasini istemem.

insan başlığı okuyunca bir şüpheye düşüyor

Sen kisisel fikir olarak demek istiyorsun ki, kurallar nekadar net olsa da sonucta ademoglunun kafasina girecek o seytan ? Aristo mantigi ile bakarsak eger yanlis insandaysa, yanlislari ortadan kaldirmak icin, insanligi ortadan kaldirmak gerekmektedir.
Ama ben mesela Aziz Yildirim Baskanimi cok severim, Aziz Yildirim da insan, ortadan kalkmasini istemem.
aziz yıldırım'ı sever misin

Geri
Üst Alt