Rusya 2018 Dünya Kupası Takip Başlığı

Biraz dünya kupasıyla birlikte iletişim alanındaki gelişmeyi tartışalım;

Bu kupa şimdiden benim gözümde tarihe geçti.. Neden? TV ve gazeteler yerine artık insanlar Youtube platformlarında takip ediyorlar kupayı.

Spor medyasının her geçen gün çöktüğü ortamda yeni mecra oldu. İstediğin zaman izleme,interaktif yayınlar vs. ile çok ciddi fark attı.

Emin olun bu kupa sadece başlangıç. Lig maçları,Avrupa maçları da yakında buralardan takip edilecek.

Kağıt gazete nasıl ki TV'nin yaygınlaşmasıyla yavaş yavaş bittiyse şimdi de İnternet platformları TV'yi bitirecek.

Sadece spor alanı değil dizi sektörü de bitme noktasına geldi. İnternet dizileri hafiften başladı. En geç 5 sene içinde bugünden çok farklı bir durum olacak, hep beraber görülecek bu.

Özellikle Socrates Dergi ekibi bu sene çok kaliteli güzel bir işe başladı. Dediğin gibi 5 sene içinde o alana fazla yönelme olursa piyasanın öncüleri olurlar..

İtalya 90'da Kamerun (çeyrek)
ABD 94'te Bulgaristan (yarı), İsveç (yarı), Romanya (çeyrek)
Fransa 98'de Hırvatistan (yarı), Danimarka (çeyrek)
Kore-Japonya 2002'de Türkiye (yarı), G. Kore (yarı), Senegal (çeyrek), ABD (çeyrek)
Almanya 2006'da Ukrayna (çeyrek)
G. Afrika 2010'da Uruguay (yarı), Gana (çeyrek)
Brezilya 2014'te Kosta Rika (çeyrek), Kolombiya (çeyrek)

Böyle sürprizler yaşandı bu zamana kadar. Bu turnuvada da sürprizlere hazır olmak gerekir..
uruguay ve kolombiya'ya süpriz diyemeyiz hocam iyi takımlar çogu zaman güney amerikadan +1 çıkar zaten

İyi futbol iyi takımlar ile oynanır.

İtalya
Hollanda
Danimarka
İsveç
Çek Cumhuriyeti
Türkiye
Romanya
Kamerun
Nijerya

vs eski günlerine dönmedikçe turnuvalar hep tatsız olacak.

DfwwYxyWAAAszPI.jpg

Portekiz'e verilen penaltı ve Costa'nın attığı gollerde bariz hakem hatası olmasına rağmen video hakemler herhangi bir müdahalede bulunmadı. Bu durumlarda bile kullanılmayacaksa ne işe yarayacak bu teknoloji anlamadım ben..

Bugün tam 4 maç var. Turnuvada 4 maç olan tek gün aynı zamanda. "Sabahtan akşama kadar maç" felsefesi tam anlamıyla uygulanacak. Üstelik hiç biri boş maç değil.

En vasat gözüyle bakılan Peru-Danimarka maçı bile ciddi zevkli geçmeye aday. Özellikle grup 2.liği için kritik maç.

Portekiz'e verilen penaltı ve Costa'nın attığı gollerde bariz hakem hatası olmasına rağmen video hakemler herhangi bir müdahalede bulunmadı. Bu durumlarda bile kullanılmayacaksa ne işe yarayacak bu teknoloji anlamadım ben..

Video hakem kullanıldı o gollerde. Penaltı olduğuna ve faul olmadığına karar verdiler..

Video hakem kullanıldı o gollerde. Penaltı olduğuna ve faul olmadığına karar verdiler..

Bizde video hakemin sanki mutlak tek dogru olup da onu saglayan adeta bir robot hakem oldugu intibasi var , bu dogru degil

Video hakem sistemi , aslinda gol cizgisi , ofsaytlar filan icin efektif guzel bir sistem , ama ofsayt olup gozden cikan veya yanlis kisiden taca cikip da devaminda 20 saniye sonra gole donusen bir seyi cozemez (ya da mudahale edemez) , bunlar icin farkli teknolojiler lazim , mesela top oyun alanini hangi takimdan terk etti ise topta ya da sahada , ya da hakemde bir renk isik yanmasi vs gibi

Dunle ilgili ise de , penaltiya penalti degil , pepe ye ozellikle faul ya da faul degil diyenler oldu

Ben de ozellikle pepe kararinda kendimce faule daha yakindim

Bunlar video hakeme gitmedi degil , gitti , ve onlarin ellerindeki kameralar yayina yansiyanlardan daha fazla

Hakeme "biz ciddi sorun gorduk bir daha izle" deselerdi kesin izlerdi , muhtemelen "senin yorum alanina girer bildigini yap" dendi ve bakilmadi tekrar

Burada 2 risk var . Veya 2 konu var

"Yine de baksa.." sonuc degisir miydi ? Degisebilirdi , o halde video hakem yine karari hakeme birakacak ise bakmasini saglamali miydi ? Bence evet

Ikinci problem de , benzer bir mevzu portekiz lehine de (kismen tartismali penalti) oldugu icin mi ispanya aleyhine devreye giremediler (olmaz diyorum ama aklimi da kurcalamiyor degil)

Su an en lehte hadise , yardimcilarin ofsayttan suphelense de , kesin ofsayt degilmis vucut diliyle ne bayrak kaldirmasi ne tereddut etmesi

Bunu getirdikleri iyi oldu , en azindan ofsaytlardan kaynaklanan hatalari azaltir yoksa var da duzeltemiyor bazi durumlari oyun kesildiginde

Yalniz bu sistem bizde maksimum 1 sezon denenir ve kaldirilir , cunku son karara gore yayin aracindan degil rivadan mi ne izleyecekler video hakemler , bu ister istemez gecikmeleri doguracak (yayin aracinin kablolarla baglanma avantaji var stadyumlarda olmasi durumunda)

Hatta zaman zaman kesilmeler filan da olabilir cunku 4G vs kullanmak zorundalar , o yogunlukta ve sayida kamera goruntusunun anlik aktarimi kolay degil , mecburen stadyum yayin arabasi sekline donusturebilirler yeniden , bu da guvenlik riski acikcasi

Ikincisi , insanlar video hakem buna karisir buna karismazi hem kurallar olarak hem de sistemin dogal zayifliklari olarak anlamayacaklar , hadi seyirci neyse ama cok yonetici ve oyuncu da asiri kendi lehinde itirazci olacak gorecegiz , video hakem katliami basliklarini

hollanda ve italya disinda öyle niye yok diyebilecegimiz 3.bir takim yok bence turnuvada.

bu arada ingiltere ile ilgili yorumunu merak ediyorum. @Keramettin TANRIVERDİ

Edit

Ekli dosyalar

• DYrpGYHWsAEk1gU.webp
    DYrpGYHWsAEk1gU.webp
    55,6 KB · Görüntüleme: 168
Yarının maçları;

15.00: Kosta Rika-Sırbistan
18.00: Almanya-Meksika
21.00: Brezilya-İsviçre

En güzel maçlar yarın olacak sanırım. Özellikle Almanya-Meksika maçı müthiş olacak.

64 maçın 8 tanesi geçti. Kendime göre maçların zevk sıralaması;

1.Portekiz-İspanya (turnuva tarihinin en iyi maçlarından olmaya aday)
2.Peru-Danimarka (Peru'nun yaldır yaldır oyununa hayran kaldım.)
3.Arjantin-İzlanda
4.Fas-İran
5.Fransa-Avustraya
6.Rusya-Suudi Arabistan
7.Mısır-Uruguay
8.Hırvatistan-Nijerya (2.golden sonra kapattım artık. Tamamını izlemediğim tek maç oldu.)

64 maçın 8 tanesi geçti. Kendime göre maçların zevk sıralaması;

1.Portekiz-İspanya (turnuva tarihinin en iyi maçlarından olmaya aday)
2.Peru-Danimarka (Peru'nun yaldır yaldır oyununa hayran kaldım.)
3.Arjantin-İzlanda
4.Fas-İran
5.Fransa-Avustraya
6.Rusya-Suudi Arabistan
7.Mısır-Uruguay
8.Hırvatistan-Nijerya (2.golden sonra kapattım artık. Tamamını izlemediğim tek maç oldu.)
İspanya - Portekiz maçı haricinde göze hitap eden, seyir zevki veren maç olmadı. Rusya maçında tutuk oyun ama güzel goller vardı. Uruguay beklentinin altındaydı, kanatsız işleri zor. En iştahlı takım Peru'ydu ama fazla motivasyon ters tepti, kaybettiler. Fas yine ilk yarım saat benzer oyunu oynadı. Sonra rezil bir maça evrildi ve saçma bir şekilde kaybettiler. Hırvatistan hakeza uyuta uyuta kazandı. Fransa ve Arjantin TD fiyaskosuydu. Almanya ve Brezilya yarın bekleneni verir umarım. Artık ufak ufak hareket kazanmalı turnuva.

İspanya - Portekiz maçı haricinde göze hitap eden, seyir zevki veren maç olmadı. Rusya maçında tutuk oyun ama güzel goller vardı. Uruguay beklentinin altındaydı, kanatsız işleri zor. En iştahlı takım Peru'ydu ama fazla motivasyon ters tepti, kaybettiler. Fas yine ilk yarım saat benzer oyunu oynadı. Sonra rezil bir maça evrildi ve saçma bir şekilde kaybettiler. Hırvatistan hakeza uyuta uyuta kazandı. Fransa ve Arjantin TD fiyaskosuydu. Almanya ve Brezilya yarın bekleneni verir umarım. Artık ufak ufak hareket kazanmalı turnuva.

Peru-Danimarka bence gayet zevkliydi. Oyuncu kalitesi vasattı ama zevk olarak gayet iyi maçtı. Arjantin-İzlanda maçı da fena değildi. Duvara karşı oynanan bir maçtı özellikle 2.yarısı.

Brezilya-Almanya-Belçika-İngltere. 4 takımda hücum oynayan takımlar. Zevkli olur bu takımların maçları.

Ancak bana sorarsan, 2014 Dünya Kupası bence tarihin en zevkli kupasıydı. Onun yanına bir daha zor yaklaşılır. Honduras-Ekvator maçı bile kendini izletecek kadar güzeldi.

Şu ana kadar oynanan 9 maçta toplam 22 gol atıldı ve bu 22 golün tam 11 tanesi duran toptan geldi.Bu 9 maçın tam 7 tanesinde duran top golü geldi.Duran top gölü olmayan arjantin-izlanda ve peru-danimarka maçlarında da penaltı oldu ama kaçtı.Onlar da gol olmuş olsa tüm maçlarda duran top gölü olmuş olacaktı...enteresan..

Geri
Üst Alt