Seyit Mehmet Özkan’dan Nihat Özdemir’e…

Berkan Yavuz

GalataSarayı Efendileri
GalataSarayı Efendileri
Nihat Ağabey merhaba,

Birgün bana dert yanarak, şöyle demiştiniz; hepinizi idare etmek o kadar zor ki!
Şimdi görüyorum ki, yine zor bir dönemden geçiyorsunuz..
Yabancı sayısını kademeli olarak düşürme kararı aldınız, şimdi Kulüpler Birliği bu kararınızı geri çekmenizi istiyor.
Yıllar önce Demirören Başkan yetiştiricilikle ilgili çok önemli bir kararı geri çektiğinde, sormuştum, neticede federasyon kulüplerin, kulüplerin çoğunluk kararına uymamız lazım, demişti..
Hepimiz şunda mutabık kalalım önce ;
85 milyonuz, 35 milyonu çocuk ve genç, öyle değil mi?
Genç nüfusumuz Avrupa’nın birçok ülke nüfusundan daha fazla, öyle değil mi?
Hepimiz bu toprakların çocuklarıyız, öyle değil mi?
Hepimiz vatanseveriz, öyle değil mi?
Hepimiz çocuk olduk, genç olduk, gençliğin ne olduğunu biliriz, öyle değil mi?
Kimse bu dünyaya çivi çakmayacak, öyle değil mi?
Bu toprakların yönetimi/idaresi bizden sonra çocuklarımıza/gençlerimize emanet, öyle değil mi?
Peki, hepimizin bu kadar “sonuç odaklı” olmamız, bu kadar “günlük” yaşamamız niye!
“Süreç Odaklı” işleri kim yapacak, geleceği kimler inşa edecek bu ülkede!

34 yaşımdan beridir bu boktan işin içindeyim, yaşım 66.
TFF’nin futbolu tabana yaymak ve yetiştiriciliği özendirmekle ilgili aldığı her karardan geri dönmesi, futbolumuzu en az 5 yıl geriye götürüyor! Yaşıyorum, görüyorum.

Kulüpler Birliği demek Federasyon demek kardeşim, hepsi birden üzerime gelirlerse tek başıma ne yapabilirim ki, dediğinizi duyar gibiyim.
O zaman vuruşarak çekilin Nihat Abi.
Hani bir laf vardır > Ne kadar ekmek, o kadar köfte!
Deyin ki, tamam arkadaşlar, kadroda ne kadar yabancı, o kadar Öz Kaynak Sporcusu.
Yani ilk 11’de, 11 yabancı mı oynatmak istiyorsun, oynat kardeşim, ama maç kadrosunda da 11 ÖKS oyuncusu olacak! Sahaya 21 değil, 22 çıkılacak. Yani ilk 11’de 11 yabancı oynatanın yedek kulübesi tamamen ÖKS oyuncularından olacak.
Bir başka kulüp diyelim ki ilk 11’de 7 yabancı oynatıyor, o zaman maç kadrosunda da 7 ÖKS oyuncusu olacak. O zaman ilk 11’de isterse 4 tane T.C. vatandaşı transfer oyuncu oynatacak, 4 tane de yedek kulübesinde tutabilecek..
Teorik olarak kulüplerin, hiç ÖKS oyuncusu oynatmadan ligi tamamlama olasılığı da olacak. Ama yedek kulübesi ÖKS oyuncuları ile dolu olacak..
ÖKS Oyuncusu tanımı: Kulüp bünyesinde 21 yaş altında en az 3 yıl süre geçirmiş olmak.
Dikkat, bilerek 18 yaş altında demiyorum, kolaylaştırıyorum.
Sözün özü;
Süper Lig kulüpleri 30’ar kişilik takım kadrolarını 3 kritere göre kuracaklar;
1. Yabancı Oyuncu > Sınırsız, ancak maç kadrosunda 11 yabancı oyuncu.
2. Öz Kaynak Oyuncusu > 11 oyuncu, ilaveten sakat ve cezalılarda altyapıdan geçiş izni..
3. Transfer Oyuncu > 8 oyuncu.

O zaman herkes altyapılarına (Öz Kaynak Düzeni) yatırım yapmak mecburiyetinde olacak.
En azından önce yedek kulübelerini gençlerimizle doldururuz, sonra yavaş yavaş içeri atarız.
Bu topraklarda doğal yetenek var, sadece ekosistem bozuk!

Hadi fırsat bu fırsat, herkesi hem yabancı oyuncu oynatmaya, ama öte yandan ÖKS oyuncusu yetiştirmeye zorlamanın tam zamanı..
Zor tabii ki..
Kolayı herkes yapar, mesele zoru başarmakta Nihat Abi.

Sürçü lisan ettiysem affola, sen benim büyüğümsün.

Sağlık ve esenlikle,
Saygılarımla,
Seyit Mehmet ÖZKAN
Altınordu Arması Yediemini

Altınordu’yu severim ama bu adamın showları iyice irite edici olmaya başladı.

Yetiştirici yapılarını takdir ediyoruz da bir sus be kardeşim bir sus ya.

Derdin ulke futbolu olsa bu kelin yillarca o koltukta oturmasina ses cikarirdin önce abinmis abine atliyim senin.kolpa herif

30 yas üstü 1 oyuncu alınma şartı koysunlar olsun bitsin

Doğru.

Ayrıca bence şöyle bir şey de yapılabilir. Yabancı oyuncuya harcadığın yıllık toplam bedelin(bonservis ve yıllık ücretler dahil) %5’i -10’u kadar alt yapıya maddi yatırım yapacaksın.

Bu sayede alt yapıya okulu vs her şeyi içinde olan otel standartlarında bir yaşam alanı oluşturursun. En az 8-10 tane kusursuz saha yaparsın. Yurt dışından çok iyi yetiştirici hocalar bile getirirsin. Genç takımları yurt dışında çok iyi turnuvalara götürürsün. Hatta topla çocukları Şampiyonlar Ligi finalini yerinde izlemeye götür. Her sene farklı bir yaş grubunu. İnanılmaz teşvik edici olur çocuklar için.

Bunların hepsi para, sen alt yapıya para harcamaya yöneltirsen ve parayı doğru kullanmaya zorlarsan belli bir süre sonra yabancı oyuncu ihtiyacın zaten azalır.

Tekirdağ’dan her gün Florya’ya antrenmana getireceğin çocuk oraya gelene kadar antrenmana çıkmış kadar yorulur zaten.(Ozan Kabak bir dönem böyle gelip gitmiş mesela)

Alt yapı tesisinde kaç tane saha var bilmiyorum ama misal yazın serin saatte antrenman yapman lazım. Ama tesis yetersizliğinden eminim bir çok kulüpte bir çok yaş grubu öğlen saat 15.00’te falan idman yapıyordur.

Böyle yerlerden topçu nasıl çıksın?

Ben olsam alt yapıdan 1 oyuncu ilk 11 oynatmak zorunda yaparım. İsteyen istediği kadar Türk yabanci istediği gibi alsın. Böylelikle Türk vasat oyunculara talep artmaz. He istemiyorsa alt yapıya yatırım falan da yapmasın 1 kişi eksik oynar

Yani ilk 11’de, 11 yabancı mı oynatmak istiyorsun, oynat kardeşim, ama maç kadrosunda da 11 ÖKS oyuncusu olacak! Sahaya 21 değil, 22 çıkılacak. Yani ilk 11’de 11 yabancı oynatanın yedek kulübesi tamamen ÖKS oyuncularından olacak.
Bir başka kulüp diyelim ki ilk 11’de 7 yabancı oynatıyor, o zaman maç kadrosunda da 7 ÖKS oyuncusu olacak. O zaman ilk 11’de isterse 4 tane T.C. vatandaşı transfer oyuncu oynatacak, 4 tane de yedek kulübesinde tutabilecek..
Teorik olarak kulüplerin, hiç ÖKS oyuncusu oynatmadan ligi tamamlama olasılığı da olacak. Ama yedek kulübesi ÖKS oyuncuları ile dolu olacak..
ÖKS Oyuncusu tanımı: Kulüp bünyesinde 21 yaş altında en az 3 yıl süre geçirmiş olmak.
1625929338550.png

11+0 en mantıklısı geliyor bana epeydir

Geri
Üst Alt