- 25 Kasım 2008
- 12.547
- 10.490
- 2.168
Yasiniz yetmeyebilir ama bunu Mustafa Denizli de yapiyordu.
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
Yasiniz yetmeyebilir ama bunu Mustafa Denizli de yapiyordu.
sıırpress demekte bir beis görmüyorum o zaman.Almanca karşı press oluyor. Klopp bu oyun stilini ilk oynatmaya başlatandı Liverpool’da. Oyun stilinin ismi o yüzden Almanca oldu.
Türkçesıırpress demekte bir beis görmüyorum o zaman.
1990'larda çıktı gegenpres. Klop ilk oynatan degil. Hatta bizim uefa kupası alırken gegenpres oynuyorduk.Almanca karşı press oluyor. Klopp bu oyun stilini ilk oynatmaya başlatandı Liverpool’da. Oyun stilinin ismi o yüzden Almanca oldu.
Biz bunu söylemeyi başarırsak CL yi de alırızTürkçe
Almanca
"Rindfleischpresse"
Translatenin yalancısıyım reis.
Türkçe
Almanca
"Rindfleischpresse"
Translatenin yalancısıyım reis.
Rakibi mangal yapıp mideye indirdiğimiz düşünülürse sığır eti presi daha uygun olur zaten.Sığır eti presi diyor burada galiba![]()
Bu oyunun tüm zorlu maçlarda tuttuğunu (fb deplasmanı dahil) kabul edip, kağıt üzerinde daha zayıf rakiplere karşı tutmadığını onlara karşı başka bir plan üretmek gerektiğini söylemek ile Bayern'i bile oyun olarak perişan ettiğin sistemi sırf dalga geçmek için "sığırpress" diye adlandırmak ya da bunu küçümsemek farklı şeyler. Pasla çıkmaya çalışan her takımı büyük küçük ayırt bu planla gondikledik, pasla çıkmanın Pep'ten sonra en büyük savunucusu Farioli takımları dahil (Türkiye liginde). Tam kadro olsak geçen sene onun Ajaxını da yenerdik. Bu oyunun en büyük dezavantajı rotasyon darlığı olabilir. Bunun üzerine konuşulabilir de Klopp yapınca gegenpressing Okan yapınca Sığırpressing olmuyor.Konuyu Avrupa'da rezil kepaze olduğumuz dört senede değilde, oyunumuzun oturduğu ve netice verdiği zaman diliminde açmak ve eskiden yazılmış olan tüm haklı eleştirileri kınamak ne kadar doğru? Sığırpresi eleştirenler ne zaman ve niçin eleştirmiş buna bir bakmak lazım.
Bu arada sığırpresi bulan Okan Buruk değildir. Bu Galatasaray'ın uzun zamandır uyguladığı tek mantıklı stratejinin önemli bir parçasıdır.
Fatih Hoca zamanından beri Avrupa başarımız zaten bu presle geldi. Çünkü iki takım arasında bariz oyun ve oyuncu kalitesi farkı olduğunda zaten tek yapabileceğin şey karşı takımın oyununu bozmaktır. Zaten presin çıkış noktası bu zaruriyet. Fakat Fatih Terim bunu tek başına yapmadı, top kapıldığında birçok set hücum planıyla birlikte yaptı. Top bizde kalabiliyordu.
Peki madem durum böyle, ben bu presi niçin eleştirdim:
1.) Pressiz Avrupa başarısı olmayacağını hepimiz zaten biliyoruz. İlk eleştiri noktası pres sonrası bir set oyunumuzun olamayışı. Topu kapış sonrasında kaos ile hücum ediyorduk. Yani top bize geçtiğinde topu ayağımızda tutamadığımız için üretken olamıyorduk. Bunun sonucunda topu tekrar kaptırıp yine çılgınca pres yapmak ve insan üstü bir efor sarfetmek gerektiğinden maçı da skoru da dengeleyemiyorduk.
2.) Hal böyle olunca 90 dakika presi sürdürmemiz gerektiğinden oyuncularımızı aşırı yoruyor, onları sakatlık riskine maruz bırakıyorduk.
3.) Kadromuz dar olduğu için ligde de düzgün rotasyon yapamıyor ve bitkin düşüyorduk.
Okan'ın bir B planı malesef yoktu. 90 dakika sığırpres dışında bir alternatif belirleyemediği, topu kapınca set hücumuna geçemediğimiz ve oyuncuları dinlendiremediğimiz için eleştirdik.
Örnerğin fizik gücüyle kemik gibi oynayan ortalama Avrupa takımlarına galip gelemedik hep elendik. Eleştirimiz pres dışında bir B planımız olmadığı ve sığırpresin bu takımlara karşı işe yaramadığı içindi. Zaten bu tespitin doğruluğunu top class takımlara karşı iyi sonuçlar alırken, küçüklere karşı ezilmemizden de anlayabiliriz.
Peki şimdi ne değişti? Kemik gibi fizikle oynayan takımlara karşı 90 dakika pres yaparsak çok birşey değilmediği görülür. Artık son 24 sonrası karşımızda klas takımlar var. Ama değişen birşey daha var:
Devre arası transferlerinden sonra kadro derinliğini yakaladık. Ayrıca genç ve top tekniği farklı adamları aldık. Örneğin Lang'ın gelişi ile Barış Alper'in top kaptırmaları ve akabinde hücumda top tutamayıp derhal kaptırma problemimiz bertaraf edildi. Barış'ın yeni görevi fiziğiyle kontra başlatmaya evrildi ve çok iyi sonuç verdi.
Lang ve Asprilla gibi pas atabilen orta kesebilen adamlarla forvetlerimize top gelmeye başladı. Bunda Sara'nın toparlanması ve Sane'nin kesilebilmesi sonucu daha iyi oynamasınında etkisi oldu.
Yani sığırpresi eleştirenlere laf etmeden önce neler yaşandı, eleştirenler ne için eleştirdi, şimdi neler değişti bunları da bir görmek lazım.
Hepimiz sığırpresin mecburi bir strateji olduğunun farkındayız. Eleştirdiğimiz nokta bunun tek başına yeterli olmaması, 90 dakika uygulanmasının imkansız olmasıydı. Bu ğresin dışında veya beraberinde bir B ve C planlarının olmaması, top bizdeyken hücum setlerinin uygulanmaması, Osimhen'in tek başına vura kıra gol atmasının beklenmesi, beslenememesi, oyuncuları ve oyunu dinlendirmenin mümkün olmaması. Asıl eleştirilen bunlardı.
''Klopp yapınca gegenpressing Okan yapınca Sığırpressing olmuyor.'' Klopp zamanı maçlarını izlersen aradaki farkı görürsün.Bizim ilk 3 senemiz gibi 60 70dk hiç durmadan press yapmıyorlar o kondisyona sahip ve yeteneğe rağmen.O yüzden bizim yaptığımız sığır presti o zaman 3 yıldan sonra ilk defa bu yıl daha iyi yapmaya başladık osimhen sayesinde ilk 3 yılın yanlışları yanlış olmaktan çıkmıyor.Klopp ile kendi taktiğimizi bir tutmayalım bir zahmet.3-4 kişi sistemli şekilde press yapıyordu onlar biz ayrı ayrı geniş alanda pres yapmaya çalışıyorduk.2 pasla merkezden yarıyorlardı sonra.Klopp atıyorum 20-30 dk yüksek press yapıyorsa 10dk aktif dinlenme ve set oyununa dönüyordu.Biz sığır pressten başka birşey yapamadığımız için o zaman ayağımızda 2 top çevirince kısa sürede top kaybı oluyordu.İnsanlar %100 haksız değilken bu nefrete '' ben haklıyım'' demek için nefret kusmaya gerek yok.Birçok kişi iyi niyetli gsli.Bu oyunun tüm zorlu maçlarda tuttuğunu (fb deplasmanı dahil) kabul edip, kağıt üzerinde daha zayıf rakiplere karşı tutmadığını onlara karşı başka bir plan üretmek gerektiğini söylemek ile Bayern'i bile oyun olarak perişan ettiğin sistemi sırf dalga geçmek için "sığırpress" diye adlandırmak ya da bunu küçümsemek farklı şeyler. Pasla çıkmaya çalışan her takımı büyük küçük ayırt bu planla gondikledik, pasla çıkmanın Pep'ten sonra en büyük savunucusu Farioli takımları dahil (Türkiye liginde). Tam kadro olsak geçen sene onun Ajaxını da yenerdik. Bu oyunun en büyük dezavantajı rotasyon darlığı olabilir. Bunun üzerine konuşulabilir de Klopp yapınca gegenpressing Okan yapınca Sığırpressing olmuyor.
Kardeşim tabiki Klopp'unki daha iyi veya daha farklı ben Klopp'un pressingi ile de kıyaslamıyorum ama sonuçta ikisi de sonuç aldırıyor, Okan Buruk da gelse dese ki ben 4 senedir rakiplere bununla yapıştırıyorum, tutmasa nasıl olacaktı bu iş, derbi performansım da ortada, kendi sahamda 70 dk 10 kişi oynadığım bjkye bile eksik oynadığım bu plan ile hissedilmedi ve bu plan ile kaptığım topla 10 kişi ile beraberliği buldum. Klopp'unki ile arada fark var ama "üff presse bak adam ne oynatıyor be" ile "sığır presse bak ne oynadığımız belli değil" farkı yok. Bilmem anlatabildim mi?''Klopp yapınca gegenpressing Okan yapınca Sığırpressing olmuyor.'' Klopp zamanı maçlarını izlersen aradaki farkı görürsün.Bizim ilk 3 senemiz gibi 60 70dk hiç durmadan press yapmıyorlar o kondisyona sahip ve yeteneğe rağmen.O yüzden bizim yaptığımız sığır presti o zaman 3 yıldan sonra ilk defa bu yıl daha iyi yapmaya başladık osimhen sayesinde ilk 3 yılın yanlışları yanlış olmaktan çıkmıyor.Klopp ile kendi taktiğimizi bir tutmayalım bir zahmet.3-4 kişi sistemli şekilde press yapıyordu onlar biz ayrı ayrı geniş alanda pres yapmaya çalışıyorduk.2 pasla merkezden yarıyorlardı sonra.Klopp atıyorum 20-30 dk yüksek press yapıyorsa 10dk aktif dinlenme ve set oyununa dönüyordu.Biz sığır pressten başka birşey yapamadığımız için o zaman ayağımızda 2 top çevirince kısa sürede top kaybı oluyordu.İnsanlar %100 haksız değilken bu nefrete '' ben haklıyım'' demek için nefret kusmaya gerek yok.Birçok kişi iyi niyetli gsli.
''Okan Buruk da gelse dese ki ben 4 senedir rakiplere bununla yapıştırıyorum''--işte avrupada ilk 3 yıl birşey yapıştıramadık.Kardeşim tabiki Klopp'unki daha iyi veya daha farklı ben Klopp'un pressingi ile de kıyaslamıyorum ama sonuçta ikisi de sonuç aldırıyor, Okan Buruk da gelse dese ki ben 4 senedir rakiplere bununla yapıştırıyorum, tutmasa nasıl olacaktı bu iş, derbi performansım da ortada, kendi sahamda 70 dk 10 kişi oynadığım bjkye bile eksik oynadığım bu plan ile hissedilmedi ve bu plan ile kaptığım topla 10 kişi ile beraberliği buldum. Klopp'unki ile arada fark var ama "üff presse bak adam ne oynatıyor be" ile "sığır presse bak ne oynadığımız belli değil" farkı yok. Bilmem anlatabildim mi?