spacex

Benim eleştirim bu uçuşun sonuçlarının neler olacağını insanlığa katacağı katkıları bekleyen bunu düşünen, tartışan insanlara değil. Özellikle altını çizerek söylemiştim halbuki.

Bu uçuşu heyecanla “tarihe tanıklık ediyorum” diyerek izleyenlere. Rokete değil roketi izleyenlere lafım. O roketi izlemek bu sınırlı tecrübe insana bir şey katar mı? Bu tamamen “kültür” mastürbasyonu. Survivor izleyenden daha üstünüm mesajı.
Katılıyorum hemşonhen ayrıca ne gibi bir katkı ki bu?

Daha önce defalarca yapılan bir şey ne başarmışlar? Paypaldan başka?

1738132802370.webp

raptor roketinde gösterdikleri teknolojilik gelişim harikadır

Raptor 1
İtiş Gücü: 185 ton
Motor Ağırlığı: 2080kg
Motor ve Yan Ekipmanları ile Ağırlığı : 3630kg

Raptor 2
İtiş Gücü: 230 ton
Motor Ağırlığı: 1630kg
Motor ve Yan Ekipmanları ile Ağırlığı : 2875kg

Raptor 3
İtiş Gücü: 280 ton
Motor Ağırlığı: 1525kg
Motor ve Yan Ekipmanları ile Ağırlığı : 1720kg

Raptor 3 'ün itme gücü 300 tonu aşacak (itme/kütle>200), bu da kalkışta 10.000 tonluk itme gücüne olanak sağlayacak.

Amerikan uzay şirketi SpaceX, odağını Mars'ta bir koloni kurmaktan Ay'da bir şehir inşa etmeye kaydırıyor. Kurucu Elon Musk, bunu dün gece sosyal medya sitesi X aracılığıyla duyurdu.

SpaceX, beş ila yedi yıl içinde Mars'ta bir yerleşim yeri geliştirmeye başlama hedefini korurken, Musk şu an için Ay'ın daha mantıklı bir seçim olduğunu söylüyor. SpaceX CEO'su, "Medeniyetin geleceğini güvence altına almak en yüksek önceliktir ve Ay'a ulaşmak önemli ölçüde daha hızlıdır" dedi. Mevcut planlara göre, SpaceX, daha fazla altyapı için temel oluşturmak amacıyla en geç Mart 2027'ye kadar insansız bir Ay inişi gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Musk, on yıllardır Mars'ta insan yerleşimini savunuyordu, ancak şimdi Kızıl Gezegen'e olan mesafenin sınırlayıcı bir faktör olduğunu kabul ediyor. Musk, "Mars'a seyahat, gezegenlerin her 26 yılda bir hizalanmasıyla mümkün oluyor ve bu yolculuk altı ay sürüyor," dedi, "oysa Ay'a her on günde bir roket fırlatabiliyoruz. Bu, Ay'da bir şehir kurmayı Mars'ta bir şehir kurmaktan çok daha hızlı bir şekilde tamamlayabileceğimiz anlamına geliyor."

Geçmişte Musk, daha fazla uzay yolculuğu için bir üs olarak Ay'da bir üs kurma arzusunu dile getirmişti, ancak bu hedef şimdi tam teşekküllü bir "kendiliğinden büyüyen şehir"e dönüştü. Bu yön değişikliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'in bu on yılda insanları Ay'a geri döndürmek için yoğun bir şekilde rekabet ettiği bir dönemde gerçekleşiyor. İnsanlar, 1972'deki Apollo 17 görevinden bu yana Ay yüzeyini ziyaret etmedi.

Milyar Dolarlık Birleşme

Bu duyuru, Musk'ın xAI'nin SpaceX'e dahil edileceğini açıklamasından sadece birkaç gün sonra geldi. Eleştirmenler, bu birleşmenin öncelikle zarar eden yapay zeka girişiminin uzay şirketinin halka arzından kar elde etmesine olanak sağlayacağını savunuyor. Musk, Haziran ayında bu yatırımla 50 milyar dolar toplamayı umuyor; bu hedef, Mars kolonisi kurma gibi uzun vadeli bir hedeften ziyade, ayda bir şehir kurmanın kısa vadeli beklentileri göz önüne alındığında daha pazarlanabilir olabilir.

Allah belanı versin hayallerimle oynadın musk

Geri
Üst Alt