TFF'den Anket Çalışması

Şampiyonun play-off'la belirlendiği bir ligde birkaç yıl herkes alıştıktan sonra normal sezon maçlarını izleyecek seyirciyi nah bulurlar. İzleyen de maldır. Normal sezon derbilerinin bile gazı biraz kaçar.

Şimdiki statüde bile ilk haftaları "transferler takıma adapte olacak, oyun oturacak" bahanesiyle "telafisi var" mantığıyla geçiştiriyoruz. Play-Off varken ligin başları, hatta komple ilk yarısı hiç sallanmaz. Takımların kendini bulması ligin 2. yarısını bulur. Transferleri bile ocak'ta yapmak alışkanlık haline gelebilir.

Son haftaları şimdi de "iyi oyun değil, skor veşampiyonluk önemli" diye geçiştiriyoruz. Play-off varken hepten "iyi oyun değil, kendini play-off'a atmak önemli" olur. Son haftalarda bir liderlik yarışı bile göremeyiz. Play-off'ta yeri garanti olan hepten salar.

Büyük takımlar ciddi Avrupa maçları önce ve sonraki maçlarda zaten zorlanıyor veya zaman zaman umursamıyordu, artık hepten önemsiz maç muamelesi görür.

Bir sürü küme düşme adayı, son haftalara gelene kadar kötü gitse bile en azından son 10 hafta aşırı sıkıp, sürpriz sonuçlar alıp lige heyecan getiriyordu. Artık o da biter, herkes enerjisini kümede kalma play-off'larına saklar.

Bir de play-off'larda tek maçla şampiyon falan belirlenirse artık sezon boyu kasmadan bir maçlık hakem vs manipülasyonuyla şampiyonun kim olacağı çok rahat dışarıdan manipüle edilir hale gelir. Siyaset futbolu dizayn etmek istiyorsa eli hepten rahatlar.

Bunlardan bağımsız. Bir ligin en iyi, en başarılı futbol oynayan takımının hangisi olduğunu daha adil belirleyecek olan sistem uzun vadeli lig sistemidir. 30 küsur maçlı ligi (dış etkenler falan olmazsa) %95 oranda en iyi yapılanan ve istikrarlı şekilde en iyi futbolu oynayan takım kazanır. %5 ihtimalin gerçekeşmesi için bile kazanan takımın en iyi sayılan takımın çok gerisinde olmaması gerekir. Play-off sisteminde 1-2 maçla şans eseri hak etmeyen şampiyonların ortaya çıkma olasılığı çok daha yüksektir. Bu da iyi futbol oynayacak, daha kaliteli, daha geniş kadrolu, uzun vadeli yapılanmış sistemli takımlara yatırım yapma iştahını daha da azaltır. (TR'de başka sorunlar dolayısıyla zaten az o ayrı)

Play off gelirse derbilerde fener ustunlugu alir
Hic gerek yok boyle bir sisteme nereden cikardilar anlamis değilim

Şampiyonun play-off'la belirlendiği bir ligde birkaç yıl herkes alıştıktan sonra normal sezon maçlarını izleyecek seyirciyi nah bulurlar. İzleyen de maldır. Normal sezon derbilerinin bile gazı biraz kaçar.

Şimdiki statüde bile ilk haftaları "transferler takıma adapte olacak, oyun oturacak" bahanesiyle "telafisi var" mantığıyla geçiştiriyoruz. Play-Off varken ligin başları, hatta komple ilk yarısı hiç sallanmaz. Takımların kendini bulması ligin 2. yarısını bulur. Transferleri bile ocak'ta yapmak alışkanlık haline gelebilir.

Son haftaları şimdi de "iyi oyun değil, skor veşampiyonluk önemli" diye geçiştiriyoruz. Play-off varken hepten "iyi oyun değil, kendini play-off'a atmak önemli" olur. Son haftalarda bir liderlik yarışı bile göremeyiz. Play-off'ta yeri garanti olan hepten salar.

Büyük takımlar ciddi Avrupa maçları önce ve sonraki maçlarda zaten zorlanıyor veya zaman zaman umursamıyordu, artık hepten önemsiz maç muamelesi görür.

Bir sürü küme düşme adayı, son haftalara gelene kadar kötü gitse bile en azından son 10 hafta aşırı sıkıp, sürpriz sonuçlar alıp lige heyecan getiriyordu. Artık o da biter, herkes enerjisini kümede kalma play-off'larına saklar.

Bir de play-off'larda tek maçla şampiyon falan belirlenirse artık sezon boyu kasmadan bir maçlık hakem vs manipülasyonuyla şampiyonun kim olacağı çok rahat dışarıdan manipüle edilir hale gelir. Siyaset futbolu dizayn etmek istiyorsa eli hepten rahatlar.

Bunlardan bağımsız. Bir ligin en iyi, en başarılı futbol oynayan takımının hangisi olduğunu daha adil belirleyecek olan sistem uzun vadeli lig sistemidir. 30 küsur maçlı ligi (dış etkenler falan olmazsa) %95 oranda en iyi yapılanan ve istikrarlı şekilde en iyi futbolu oynayan takım kazanır. %5 ihtimalin gerçekeşmesi için bile kazanan takımın en iyi sayılan takımın çok gerisinde olmaması gerekir. Play-off sisteminde 1-2 maçla şans eseri hak etmeyen şampiyonların ortaya çıkma olasılığı çok daha yüksektir. Bu da iyi futbol oynayacak, daha kaliteli, daha geniş kadrolu, uzun vadeli yapılanmış sistemli takımlara yatırım yapma iştahını daha da azaltır. (TR'de başka sorunlar dolayısıyla zaten az o ayrı)
Belcika'daki play-off sisteminde tum sezon aldigin puanlar bosa gitmiyor, oldugun yerden devam ediyorsun yani 'sifirlama' gibi bir durum olamaz cunku o zaman senin dediginden yola cikarsak sezon boyunca aldigin basarinin bir anlami kalmaz. Sahsen play-off'a karsiyim ama oyle bir durumda puan sistemi oldugu gibi devam etmeli yoksa ust siralara oynayan takimlar, normal sezonu bos birakmalari veya fazla kasmamalari imkansiz, yoksa zaten play-off'ta olmanin bir anlami kalmiyor.

Belcika'daki play-off sisteminde tum sezon aldigin puanlar bosa gitmiyor, oldugun yerden devam ediyorsun yani 'sifirlama' gibi bir durum olamaz cunku o zaman senin dediginden yola cikarsak sezon boyunca aldigin basarinin bir anlami kalmaz. Sahsen play-off'a karsiyim ama oyle bir durumda puan sistemi oldugu gibi devam etmeli yoksa ust siralara oynayan takimlar, normal sezonu bos birakmalari veya fazla kasmamalari imkansiz, yoksa zaten play-off'ta olmanin bir anlami kalmiyor.

Bize Play-off gelirse 2012’deki gibi yaparlar. Puanları yarıya bölerler. Çok adaletsiz bir sistem olur.

Sent from my iPhone using GSCimbom Forum

Bize Play-off gelirse 2012’deki gibi yaparlar. Puanları yarıya bölerler. Çok adaletsiz bir sistem olur.

Sent from my iPhone using GSCimbom Forum
O o zamanda sacmaydi, yarin tekrar olsa yine sacma olur. Direk hak yemek olur oyle playoff sistemin icine edeyim.

Ligin keyfi kalmaz spekülasyon gibi böyle bir niyet olduğunu sanmıyorum. En dandik lig maçında bile yaşanan kaos ortada play'off a zaten kalırız orada izleriz kafasıyla lig yayını rekor seviyede düşer bence, maçlarda çok yavan olur.

5 bin seyirci ortalaması bile olmayan hiç bir kulübe süper lig lisansı verilmesin kalite o zaman artar. Daha zemin problemini çözemeyen federasyonun gündemi bunlar olamaz.

Playoff düşme potası ile alakalı fakat neden zaten başarısız olan takıma son bir şans olarak aşağıdan gelenlerin 1 sezonluk emeğıni çöp etme olasılığı olsun ki.

UEFA'ya yav 6 maçta 4 üncü olup eleniyorsun - bari 2 takım kotaralım 4 üncüler playoff oynayıp üst tura çıksın demek gibi bir şey benim açımdan.

Ligin üst kısımını playoff formatıyla aynı cümleye koymam bile. 34-38 maç aralığı oluyor - oynayıp kazansaydı 2. 3. vs. niye tekrar stad dolsun,reklamlar coşsun diye baaazı hasret kalanlara ikinci şans kapısı açılsın.

Ben ingilterede çoğu maçın akşamüstü ve akşam olmasını çok seviyorum. insanların akşamlarını çöp etmiş olmuyorsun , gün içinde daha dahil olabilecek bir aktiviteleri oluyor benim gözümde.

18 takım bizim alışıtığımız format ama 20 takımada hayır demem. TV geliri herkese eşit bölünmediği sürece tabi.

Düşme takımları için play off iyi olur, heyecanlı olur

Düşme takımları için play off iyi olur, heyecanlı olur
bence son 5 takımdan dip 2 direkt kalan 3 lü playoff oynamalı.o zaman okeyim.

ama üst lig ile alt ligi playoffta buluşturursan bence olmaz. (bundesliga galiba böyle değişmediyse)

Katiliyorum hocam sorular cok sacma fakat bence yabanci kuraliyla ilgili soruyu dolayli yoldan sormuslar akillarinca turk oyuncularin kendini daha cok gelistirmesi icin oynamasi gerek tarzi soru bana ustu kapali kuralla ilgili gibi geldi.Belkide ben nem kaptim ama bastim cok onemsize kuralla ilgili oldugunu dusundugum icin.
Haklisin

Istediginiz neyse onlari isaretleyin. Galatasaray kutusu bos kalmasin.
Bu arada nedense bizim adimiz sonlarda.

Ayrica bu ligin tek ihtiyaci adalet. Gecen sene son ana kadar heyecan yaratmak icin neler yapildi. Inanin sampiyonluga bile sevinemedim cunku ayni sahnelerin gelecek olan sezonda fazlasiyla yasanacagini hepimiz biliyoruz.

Ne yapsak da şikecileri avantajlı hale getirsek? Ülke federasyonunun yatıp kalkıp düşündüğü bu. Futbolun kalitesi umurlarinda değil bunların. Hasta kafalı siyasi, bürokrat ve zenginlerin gönlünü etmektir dertleri. Lan bir dünya kupasına nasıl katılırız diye oturun düşünün alçak herifler sizi.

Puanlar aynı kalarak devam etmesi elbette söylediğim etkileri kısmen azaltır ama playoff ekstrem olmayan puan farkını kapatabilme ihtimalini kayda değer şekilde artırdığı için yine bile ligin özellikle başlarının önemini ve son haftalardaki liderlik yarışını kötü etkileyecektir. Sonuçta 4 takımlı bir playoff'ta (yine deplasmanlı olacağı varsayımıyla) ortada toplaması zor, ciddi rakiplere karşı oynayacağın bir 18 puan olacak. İkinci sıradaki takım zor da olsa 9 puana kadar bile kapatma umuduyla girebilir. 6 puan zaten rakibinden kendin koparma şansın var. Üstelik bizde birileri "heyecan artsın" mantığıyla playoff istiyorsa kesin aynı puanlarla sokmak yerine puanları ikiye bölmek falan gibi saçmalıkları da getirmeye çalışır.

Bir de ben kaç yaşına geldim, ligin son 2-3 haftadan önce aşırı netleştiği çok sezon görmedim. 2 tane falan hatırlıyorum. Bunu playoff bahanesi olarak sunmak çok saçma geliyor o yüzden bana. Bu tarz istisna çok erken kopan sezonlar hariç en az iki takımın heyecanı zaten sürüyor. Asıl üçüncü, dördüncü, beşinci sıralarda kalıp "şampiyonluk umudunu kaybeden" iddialı takımların heyecanı kayboluyor ve maçlarına ilgi azalıyor. Amaç onların da iddiasını sürdürmesini sağlayıp maçlarındaki heyecanı korumaksa onu yapman için playoff'ta aynı puanı korumayı kaldırman gerekir. Yoksa 10 üzerinde puan geride kalmış takımın playoff maçları kendi açısından zaten yine formalitemsi bir şey olur.

Geri
Üst Alt