Tramvay İkilemi: Beş İnsanı Kurtarmak İçin Bir İnsanı Öldürür müydünüz?

Emre Altun

GSC Moderatör
Yönetici
Moderatör
Bir tramvay rayının yanında durduğunuzu hayal edin. Uzakta, kontrolden çıkmış bir tramvayın, onun gelişini duymayan beş işçiye doğru hızla geldiğini görüyorsunuz. İşçiler tramvayı görse bile, raydan zamanında ayrılamayacaklar.

Felaket belli belirsiz göründükçe, yere bakıyorsunuz ve raylara bağlı bir kaldıraç olduğunu görüyorsunuz. Eğer kaldıracı çekerseniz, tramvayın beş masum işçinin bulunduğu raylardan ikinci bir ray takımına yönleneceğini fark ediyorsunuz. Ancak, yan taraftaki bu rayın aşağısında, iş arkadaşları kadar habersiz, yalnız bir işçi bulunuyor. O halde kaldıracı kaldırıp, bir insanın ölümüne yol açar fakat beş kişiyi kurtarır mıydınız?

Bu düğüm noktası, tramvay ikilemi olarak bilinen bir klasik düşünce deneyidir ve 1967 yılında düşünür Philippa Foot tarafından geliştirilip, 1985'te Jarvis Thomson tarafından uyarlanmıştır. Tramvay ikilemi, bir eylemin sonuçlarını baştan sona düşünmemizi ve eylemin ahlaki değerinin, yalnızca sonuçları tarafından belirlenip belirlenmediğini dikkate almamızı sağlar.

1618654217366.webp

Tramvay ikilemi, o zamandan beri ahlaki sezgilerimizi araştırmak için kayda değer derecede esnek bir araç olduğunu kanıtlamış ve savaş, işkence, dronlar, kürtaj ve ötanazi gibi diğer çeşitli durumlara uygulanmak üzere uyarlanmıştır.

Şimdi bu ikilemin ikinci değişkenini göz önüne alın. Tramvay raylarının üstündeki bir üst geçitte duruyor olduğunuzu hayal edin. Tramvayın, beş habersiz işçiye doğru kontrolden çıkmış şekilde savrulduğunu görebiliyorsunuz, fakat onu yönlendirecek bir kaldıraç bulunmuyor. Ancak, üst geçitte sizin yanınızda duran büyük bir kişi var. Bu cüssenin tramvayı durduracağından kuşkunuz yok. O halde, tramvayı durdurmak ve bu sayede diğer beş kişiyi kurtarmak için bu büyük cüsseli kişiyi raylara itip kurban eder misiniz?

1618654254912.webp

Bu senaryonun sonucu, kaldıracı çekip tramvayı diğer raya yönlendiren senaryo ile aynı: bir kişi ölüyor; beş kişi yaşıyor. İlginç olan şey ise, çoğu insan kaldıracı çekerken, çok az insanın cüsseli kişiyi üst geçitten atmayı uygun görmesidir.

Thompson ve diğer düşünürler, tramvay ikileminde ayrıca korkutucu şekilde eğlenceli olan başka değişkenler de vermişlerdir. Bir doktor olduğunuzu ve yaşamak için hepsi de nakle ihtiyaç duyan beş hastanız olduğunu hayal edin. İki tanesinin birer akciğere, diğer iki tanesinin de bir böbreğe ve beşincisinin bir kalbe ihtiyacı var. Sonraki koğuşta başka bir kişinin bacağı kırılmış. Fakat kaynaşan kemikleri haricinde, mükemmel derecede sağlıklı.

Peki, sağlıklı hastayı öldürüp, diğer beş kişiyi kurtarmak için organlarını alır mısınız? Yine, bunun sonuçları da ilk ikilem ile aynı, fakat çoğu insan, sağlıklı hastayı öldürme fikrini kesinlikle reddediyor.

Eylemler, niyetler ve sonuçlar

Eğer yukarıdaki bütün ikilemler aynı sonuca sahipse, fakat çoğu insan sadece kaldıracı çekmeye istekliyse ve cüsseli kişiyi aşağı atmaya veya sağlıklı hastayı öldürmeye istekli değilse, bu durum, ahlaki sezilerimizin her zaman güvenilir, mantıklı ve tutarlı olmadığı anlamına mı geliyor? Belki, ahlaki sezgilerimizi etkileyen sonuçların ötesinde başka etmen bulunuyordur?

Foot, burada öldürmek ve ölmesine izin vermek arasında bir ayrım bulunduğu iddia etmişti. Birinci durum etkin iken, ikinci durum pasiftir. İlk tramvay ikileminde, kaldıracı çeken kişi, beş işçinin hayatını kurtarıyor ve bir insanın ölmesine izin veriyor. Sonuçta, kaldıracı çekmek, yandaki rayda bulunan kişiye doğrudan zarar vermez. Fakat üst geçit senaryosunda, cüsseli kişiyi raya itmek, kasıtlı öldürme eylemidir. Bu bazen çift etki ilkesi olarak tanımlanır ve eğer eylem çok daha iyi bir şeye önayak olursa, dolaysız olarak zarar vermenin izin verilebilir olduğunu söyler. Yine de, daha iyi bir şeyin peşinde olunsa bile, doğrudan zarar vermek izin verilemezdir.

Thompson farklı bir yaklaşım sunmuştur. Sonuççuluk veya yararcılık gibi, sadece sonuçlarına dayalı olarak bir eylemin izin verilebilirliğini değerlendiren ahlaki kuramların, öldürmeye sebep olan bazı eylerim izin verilebilir iken neden diğerlerinin böyle olmadığını açıklayamadığını öne sürmüştür. Eğer herkesin eşit haklara sahip olduğunu göz önüne alırsak, o halde niyetimiz beş kişiyi kurtarmak olsa bile, bir kişiyi kurban etmekte yanlış bir şey yapıyor oluruz. (bilimfili)

Tesla buna benzer anketler yapıyor otonom araçları için.

İki seçenek arasında kaldığında algoritma nasıl davranmalı mesela, araçtakilerin güvenliği mi, yoldakilerin güvenliği mi öncelik olmalı gibi konularda fikir alıyorlar.

Kaldıracı kaldırırsam ölen kişinin sebebi olurum.

Kaldırmazsam zaten hiçbir şeyin sebebi olmamışımdır.

gardaşım rayı ben döşemedim, treni ben sürmüyorum, işçileri oraya ben götürmedim. yani olayla hiçbir ilgim yok.

o yüzden ne rayın yönünü değiştiririm, ne bir tercihte bulunurum. karışmam, sorumluluk da almam.

gardaşım rayı ben döşemedim, treni ben sürmüyorum, işçileri oraya ben götürmedim. yani olayla hiçbir ilgim yok.

o yüzden ne rayın yönünü değiştiririm, ne bir tercihte bulunurum. karışmam, sorumluluk da almam.

aynisini sokakta kavga eden ciftler icin de yapmamiz gerekir
isin sonunda sen suclu cikarsin her türlü
en iyisi hic bulasmamak

Bu kadar insanin raylarin üstünde ne işi var

türkiye'de elimi dokunmazdım.

hukuk sistemi her türlü sizi hapse atardı.

Sorunun içeriğini biraz değiştirelim.
5 kişi:Muslera,Mostafa,Luyindama,Marcao,Arda
1 kişi: Fatih Terim
Ne yapardınız ?

Bir rayda sevdiğiniz hayvan arkadasiniz, diger tarafta tanımadığınız bir insan var. Hangisini seçerdiniz? Asıl soru budur. Ben hayvan arkadasimi seçerdim.

aynisini sokakta kavga eden ciftler icin de yapmamiz gerekir
isin sonunda sen suclu cikarsin her türlü
en iyisi hic bulasmamak
ben öyleyim zaten dostum :D rahmetli kemal sunal'ın "meraklı köfteci" filminde, başına gelenlerden sonra edindiği felsefeye sahibim. hiçbir şeye maydanoz olmamaktan yanayım.

beni ilgilendirmeyen hiçbir meseleye burnumu sokmam, sorumluluk da almam.

Ayrıca şu da var. Orada iyi olanı yapmış olma durumu, neye göre, kime göre iyi? İnsanları değerli kılan nicelikleri midir yoksa nitelikleri mi?

Öteki tarafta duran 5 kişi daha kalabalık ama belki her biri birbirinden beş para etmez adamlar. İçlerinde hırsızı, uğursuzu, tecavüzcüsü, her türlü yavşağı var diyelim. Rayın öte tarafındaki adam da kendi halinde, ahlaklı, düzgün, garibanın biri. Sırf o tarafta tek durduğu için onu öldürmek midir doğru olan? Belki o 1 kişinin, diğer 5 kişinin toplamından daha büyük faydası var bu dünyaya?

Geri
Üst Alt