- 20 Ağustos 2009
- 16.754
- 20.277
- 2.973
Verona'da stoper yok bir zahmet oyna da temelli kurtulalım senden.
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
Barış 40'a gayet satılabilir Avrupa'dan bu düzeyde teklif de alamayabiliriz ama Temmuz'da satılabilir. Listeye 10 gün kalmışken kimsenin hayır diyemeyeceğiz bir teklif olmalı o da 60 milyon euro bende mesela başkasında 70'te olabilir.Barış gibi bir ouyncumuzu 40 a satan yarın kulübü bedavaya satabilir
Ek bilgilendirme icin eline kalemine saglik ustadim.Bak özetlemeye çalışayım senin için bir kez daha... Özetleyeyim desem de çok uzun olacak, hazırlıklı ol...
"Value Pillar" diye bir ayrı kategori koymuşlar. Oraya belli miktarda Bu hangi takım/ülkeler daha çok "katma değer" yaratıyor ona göre dağıtalım demişler. Katma değeri de iki kriter olarak ele almışlar. Hangi ülkeden daha çok yayın geliri elde ediyoruz ve hangi takımlar Avrupa'da daha başarılı, dolayısıyla daha çok maç oynuyor ve üst turlara çıkıyor, yani puanı yüksek...
Bu ödülü 2 gruba bölmüşler... Sonuçta tüm yayın gelirleri Avrupa içinden gelmiyor diye Avrupa içi ve Avrupa dışı demişler. Gelen gelirlerin oranına bakmışlar yaklaşık %25 Avrupa dışı, %75 Avrupa içine denk geliyor demişler. O zaman bu katılım paylarını da ona göre dağıtalım demişler. (Ama bu oran gerçekte kaç olursa ona göre dağıtılacak, aşağıdaki rakamlar tahmini 25-75'e göre rakamlar)
Avrupa dışı kısmı kolay:
36 takımı 10 yıllık UEFA takım puanına göre sıralıyorlar. En alttaki takıma 1 hisse, her sıralama için +1 hisse, en üsttekine 36 hisse. Burada hisse başı 320k düşüyor. Yani katılımcı takımlar arasında bir sıra üstte olursan 320k fazla alıyorsun. Ön elemelerde elenen takımlara göre kesin arttı diyebileceğimiz miktar bu sıralamada 1 sıra üste çıkmamız durumu mesela. 10 yıllık sıralamada önümüzdeki bir takım, arkamızdaki bir takıma elenirse 320k fazla alıyoruz kesin.
Avrupa içi kısmı ise hayli karmaşık:
Yine benzer şekilde 36 takımlık bir sıralama yapılıyor AMA o sıralamayı yapmak için önce 2 ayrı sıralama yapıp ortalaması alınıyor.
Bu ortalaması alınacak birinci sıralama hepimizin bildiği 5 yıllık UEFA takım puanı (seri başlarını, torbaları falan belirleyen her zamanki takım puanı) Burada şu an seri başlarının ön elemede kazandığı senaryoda Galatasaray 32. sırada.
Ortalaması alınacak ikinci sıralama ise şöyle. Avrupa içinden en çok yayın geliri getiren ülkenin takımları en başta sıralanıyor. Atıyorum en çok gelir İngiltere ise bu sene 6 takımları olduğu için en üstteki 1'den 6'ya kadar sıralama İngiliz takımları, onun altında 7'den 10'a kadar atıyorum Fransa takımları, Alman takımları vs gidiyor böyle... Kendi içlerinde nasıl sıralanıyorlar ona girmiyorum. Böyle böyle ülke ülke takımları sıralıyorsun. Bu sıralama kamuoyuna açıklanan bir sıralama değil. Sadece tahminler var. Zaten o yüzden gelirler açısından kesin konuşulamıyor. Türkiye doğal olarak 5 büyük ligin ülkesinin arkasında ama nüfusu ve futbola olan yüksek ilgi sayesinde onlardan sonrakiler arasında üst sıralarda olduğu tahmin ediliyor. Türkiye-Hollanda-Portekiz-Belçika-İskoçya arasında 6-10. değişebilir. 5 büyük lig ilk 22 sırayı işgal ettiği için 6. ülke olursak 23. sırayı, 10. ülke olursak 30. sırayı falan alabiliriz. TR 7. veya 9. olursa da arada bir yerde oluruz işte.
Sonra her takım için bu iki sıranın ortalamasını alıyorsun. Örneğin X takım birinde (5 yıllıkta) 16. sırada, diğerinde 25. sırada, ortalaması 20,5... Her takım için böyle bir sıralama değeri oluşuyor... Ne kadar düşükse o kadar üst sıralardasın demektir. Böylece bu ortalama değere göre sıra ortalaması en düşük olanı 1. sıraya, en yüksek olanı en alta (36. sıraya) yazacak şekilde son bir sıralama yapıyorlar. Bu son sıralamada yine en alttakine 1 hisse, en üsttekine 36 hisse olarak paylaşıyorlar...
Burada da 1 hisse 960k'ya geliyor baştan söylediğim 75-25 tahminine göre...
Bu iki sıralamanın ortalaması alınacağı için şu durumlar ortaya çıkıyor. Örneğin Newcastle 5 yıllık sıralamada 4-5 sıra falan altımızda ama diğer sıralamada İngiliz takımları başlarda olacağından en az 15 sıra falan önümüzde olacağı için ortalamada da önümüzde olacağı net. Benzeri Bilbao için de geçerli. Ancak Frencvaros-Kızılyıldız gibi takımlar da 5 yıllık sıralamada 1-2-3 sıra önümüzdeler ama gelir sıralamasında birkaç ülke arkamızda olmaları çok kuvvetle muhtemel. TR'nin yerini kesin bilmediğimiz için kesin konuşmak zor ama o sıralamada 4 sıra falan gerimizde kalmaları çok daha olası olduğu için 5 yıllık sıralamada gerilerinde olmamıza rağmen bu sıralamada son sıralamada 1-2 sıra üstte olmamız, yani 1-2 hisse yüksek almamız beklenir. Olympiacos-S.Prag-Bodo/Glimt gibi takımlar 5 yıllıkta 6-8 sıra önümüzde. Eğer TR diğer ülke yayın geliri sıralamasında 6. sırada falansa bir ihtimal bunların bazılarına 8 sıra fark atabilir (zor ama olabilir yani), o zaman onlardan bazılarının bile önünde olabiliriz.
Peki ön elemede 5 yıllıkta gerisinde olduğumuz takım elenince ne oluyor? Mesela önündeki Frencvaros elendi, yerine 5 yıllık puanı senden düşük başka bir takım geldi ve 5 yıllıkta 1 sıra üste çıktın. Hisseleri belirleyen son listede Frencvaros'un zaten büyük ihtimal önünde olduğun için bu otomatikman bir hisse fazla almanı sağlamaz AMA şöyle bir faydası olabilir. 5 yıllıkta 32. yerine 31. sıraya çıktın. Diyelim diğerinde de 26. sıradasın, ortalaması 29 yerine 28,5 olacak. Belki ortalaması 29 olan 1 takım daha vardı, atıyorum Olympiacos veya Bodo/Glimt öyleydi, belki o takımı geçmeni sağlamış olabilir, o zaman 1 hisse (960k) fazla alırsın ama belki ortalaması 29 olan başka takım yoktu, işine yaramadı, ekstra hisse alamadın, öyle de olabilir.
Cuesta transferini kitledin mutlu musunLan cuesta nelsson da gitti seni boşuna mı profil fotosu yaptık? Git artık
Hastaysan tedavi olabilirsin, degilsen bana bulasma abidin şeylerle.icardiden kaptanlıgın alınması gündeme gelmeli @Alper Altun
Cuesta icin KAP gelsin
galatasaray kaptanı şeyini paylaşamaz el atacak mısınHastaysan tedavi olabilirsin, degilsen bana bulasma.
@Emrah Yıldırımgalatasaray kaptanı şeyini paylaşamaz el atacak mısın
Bu tarihte satılacaksa 60 yani bizim elimize net 50 milyon kalması lazım ve bu da nakit ödenmeli yada min 35 milyonu nakit olmalı. Çünkü ben gideceğim bu parayla u23 olduğu için Lammens yada Tzolakis+ Lookman'ı alacağım mesela onun maliyetini karşılamalı bana büyük ölçüde.Keçiören'in %20 hakkı durdukça 50 verseler yine olmaz.