Daha iyi biliyorsa niye sürekli bile bile lades olacak kararlar veriyor peki?
Selamlar admirim, güzel sordun aslında bunu çok düşündüm inan. Yani bu Okan hoca olsun veya Hikmet Karaman olsun fark etmez. Hayatlarını futbolun içinde 7 24 geçiren adamların teknik taktik bilgisi gerçekten kısıtlı olabilir mi, veya bizim gördüğümüz şeyi görmüyor olabilirler mi. Mümkün tabii ama şöyle bir çıkarım yaptım; (biraz uzun yazdım kusura bakma)
Bir teknik direktörün bizden daha donanımlı olması kararlarının hep biçimde doğru sonuç vereceği anlamına gelmiyor. Futbol insan faktörü ve yüksek değişkenlik içeren bir spor. Haliyle doğru karar ve doğru sonuç arasında %100 nedensel bi ilişki yok bence.
Teknik direktör karar alırken antrenman verilerine, ne bileyim fiziksel ölçümlere, oyuncu profillerine, taktik uyuma, rakip analizine ve muhtemelen takım içi psikoloji nedir ne değildir tüm bunlara bakıyor. Bizim tribünden ya da ekrandan eriştiğimiz veri seti son derece kısıtlı bu anlamda. Hatta twitter olmasa idmanda veya içerde yaşanan şeylerden haberimiz bile olmayacak. Bu nedenle dışarıdan “bile bile lades” gibi görünen birçok karar, aslında eldeki en rasyonel seçenek olabilir. Hatalı olmasına rağmen bu arada tabii.
Ayrıca doğal olarak biz sonucu bildiğimiz için, kararın hatalı olduğunu varsayıyoruz. Oysa aynı karar, farklı bir maçta veya aynı maçın küçük varyasyonlarında başarılı sonuç üretebilirdi. Dolayısıyla bir teknik direktörün sık hata yapması, -başarısız olması- daha az bildiğinden değil, yüksek belirsizlik içeren bir alanda bu risk yönetimini bence "kötü yaptığını" veya yapamadığını gösteriyor.