Transfer Nöbeti #20 2022 Yaz Arşiv

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Hazir xg konusu acilmisken geçenlerde bir video izlemiştim aktarayim aklimda kalanlari

Xg hesaplanirken ben sadece vurulan yerden atılan milyonlarca şut içerisinden xg çıkarıyorlar sanıyordum
İşin aslı böyle değilmiş, içerisinde onlarca parametre barındırıyormuş günümüzde xg hesabı

ilk parametre, şutun akan oyunda mı çekildiği, kaç pas sonra çekildiği, dribling'den sonra mı çekildiği, duran topta mı çekildiği gibi parametreler barindiriyor

ikinci parametre çekilen şuttan bir önceki şutun kaç dakika önce geldiği, 5 dakika ise hesaplaması farklı, 1-2 saniye ise tamamen daha farklı, 1-2 saniye olduğunda muhtemelen karambolde kalenin boş olduğu olasılıklar hesaplanarak xg çıkarılıyor, daha da artıyor yani xg

ücüncü parametre çekilen şutun iki direk arasına olan açısı, kale çizgisinin üzerindesiniz diyelim, burada iki direğe doğru açı çizseniz 180 dereceye yakın bir açı çıkıyor mesela, burada xg'nin 1'e yakın olma ihtimali çok çok yüksek, penaltı noktasındaysanız yaklaşık 20 derecelik açı vs. vs. bu parametrenin de önemi büyük

dördüncü parametreler gelen pasın km/h'ı, çekilen şutun km/h'ı

beşinci parametre klasik, şutun kafa ile mi çekildiği

bunlar gibi onlarca parametre varmış

ama tabi bu parametreleri ekleyince 1.5 - 2 milyon şut datası içerisinden elde belki bunun yüzde 10'u anca kalıyor, belki de daha az, 100-150 bin şut içerisinden de doğru xg'leri elde etmek ne kadar gerçekçi tartışılır
en güzel xg taraftarın maçı izledikten sonra ne hissettiğidir bence ya. :d

örneğin ts maçında, mertens'in ve kerem'in pozisyonları bildiğin penaltı gibi netti. gomis'in de çaprazdan pozisyonu var ama ona diğer ikisi kadar net diyemeyiz mesela. keza trabzonun trezeguet ile bulduğu iki djaniny ile 1 direkten dışarı çıkan top var ama, hiçbiri net pozisyon değil mesela. ikisi savunulurken çekilen şutlar, biri zaten auta çıkan topa 10 derece açıda son anda ayak dokundurp yavaşça direkten dışarıya giden saçma sapan bir top.

o maçta xgler nasıldı acaba?

bir örnek daha, fb-ads maçı. adana bildiğin çok rahat 5 atacak pozisyonlar buldu. karşı karşıya onyekuru kaç tane kaçırdı sırf mesela. fb 4 gol attı ama doğru düzgün pozisyonunu hatırlamıyorum bile. biri zaten penaltı, diğeri duran toptan açılan topa vurulan uzaktan şut, diğeri de bireysel savunma hatası. 3 adet pozisyon yokken atılmış 3 gol.

o maçın xgsini de çok merak ettim şimdi.

en güzel xg taraftarın maçı izledikten sonra ne hissettiğidir bence ya. :d

örneğin ts maçında, mertens'in ve kerem'in pozisyonları bildiğin penaltı gibi netti. gomis'in de çaprazdan pozisyonu var ama ona diğer ikisi kadar net diyemeyiz mesela. keza trabzonun trezeguet ile bulduğu iki djaniny ile 1 direkten dışarı çıkan top var ama, hiçbiri net pozisyon değil mesela. ikisi savunulurken çekilen şutlar, biri zaten auta çıkan topa 10 derece açıda son anda ayak dokundurp yavaşça direkten dışarıya giden saçma sapan bir top.

o maçta xgler nasıldı acaba?

bir örnek daha, fb-ads maçı. adana bildiğin çok rahat 5 atacak pozisyonlar buldu. karşı karşıya onyekuru kaç tane kaçırdı sırf mesela. fb 4 gol attı ama doğru düzgün pozisyonunu hatırlamıyorum bile. biri zaten penaltı, diğeri duran toptan açılan topa vurulan uzaktan şut, diğeri de bireysel savunma hatası. 3 adet pozisyon yokken atılmış 3 gol.

o maçın xgsini de çok merak ettim şimdi.
1662217759336.webp

1662217608806.png

Freiburg bir macta 2 korner sayesinde 2 gol atiyor. Biz bir sezonda kornerden 2 tane gol anca atiyoruz.

Sampiyonlugu unutalim. Okan hocada bence net bir balondur. Bu saaten sonra gelen trabsferlerden zaten hayirda gelmez.

maç ort:

fb: 1.78
ads: 1.95

şut: fb:12, ads:13
topla oynama, fb:49, ads:51
kornerler eşit 2-2
ofsayt, fb:1, ads:4

bunda da ikinci yarı bir ara ads her dakika pozisyona giriyordu. ilk yarı bayağı berbatmış. fb'in de 2'nin altında xg ile 4 gol atması nasıl açıklanabilir :d
sen onu bırak antalya 2.58 xg ile 7 gol atmiş :d

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt