- 27 Ocak 2010
- 59.380
- 30.989
- 3.523
Stadın yapım aşamasında insiyatifin tamamı bize ait değildi. Devlet de bunu kullanıp staddan kıstı da kıstı...Kırpıla kırpıla stad kalitesinden ödün verildi. Biz bikaç arkadaş burada eleştiriyorduk yapım aşamasında ama çoğu kişi bunu görmüyordu. Çünkü eski ASY'den ve kötü gidişten o kadar bunalmıştı ki takım ve taraftar herşeye "tamam" dedi. Şu anki Galatasaray olsa daha büyük ve kaliteli bir stada sahip olabilirdik.Fakat bu noktada bir seçim yapılıyor işte : Ya ASY'den çıkmayacak yerine stad yapacaksın ki bu sponsorların desteğiyle senin insiyatifinde gerçekleştirilebilir ya da bizim denediğimiz yöntemle, stad arazisi değiş tokuşuyla daha az masrafla yani maliyet odaklı bir amaçla yapacaksın.Biz o zamanki şartlar ve "maliyet minimizasyonunu" taransferlerde bile ilke edinmiş bir kulüp olarak 2. yolu seçtik.
Ha Türk seyircisi çok kaliteli bir stadı hakediyor mu ?
Mesela daha kaliteli koltukların takılıp takılmaması da çok tartışma yarattı... Fakat ilk maçlarda koltukların üstüne basılıp kırılınca ve sahaya da fırlatılınca doğru yapıldığı aşikar.
Kısacası stadı eğer güçlü dönemlerimizde yapsaydık farklı bir durumda olabilirdi stadın görünümü...Bir de şu var ki Türkiye'de estetik algı ve kaygı çok düşük.Küçük Avrupa devletleri bile çok güzel stadlar inşa ediyorlar ama bizdekiler resmen estetik olarak facia veya oldukça düşük... Misal bizim stad yapılıncaya kadar derme çatma,mühendislik faciası ve oldukça kötü görünümlü Şükrü Saraçoğlu Türkiye'nin en güzel stadı olarak lanse ediliyordu...
Biz stad yönünden oldukça görmemiş bir ülkeyiz yani...Deneyim arttıkça stadlar da güzelleşir gitgide.Mesela Timsah Arena'yı merak ediyorum. Dış cepheye verecekleri "timsah" şekli stada büyük özellik katacaktır,Avrupa'da dahi. İşte biz bu estetik olayı göremedik kulüp olarak,hala betonerme bir dış cepheye sahibiz,90'lardan kalma gibi...
konusulcak tartısılcak çok sey var stad konusunda koskoca proje nasıl tırnak çakısı haline getirildi, eren talu nasıl iflas ettirildi, Galatasaray tokiye nasıl muhtaç ettirildi çok sey var cok. Burda ben yöneticileri eleştiremiyorum karşılarında korkunc bir güç vardı dönen paralardan dolayı ve batmakta olan hatta dibe inemek üzere olan bir Galatasaray vardı. denize düştük can havliyle yılana sarıldık.