Türk Savunma Sanayi Genel Başlığı

Hep futbol duyumu olmaz :asd:

Hv.K.K için Eurofighter T4-T5 - A400M ve C130J paketi konuşuluyor. Halihazırda zaten A400M filosu çok aktif kullanılıyor, sayısının artması çok iyi olacak, keza C130J ile de A400m yükü paylaşılır.

EF T4 ise F16V ile birlikte önemli bir alım olacak; böylelikle aktif filo güçlü tutulacak. Kaan için ise acele etmeye gerek kalmayacak, proje yere sağlam basarak ilerleyecek.

İngiliz, İspanyol ve İtalyanlar tamam, Almanların ise olumlu cevap vereceği konuşuluyor, yakında açıklama gelebilirmiş.
İyi mi bunlar? Bakımı ile ilgili bir şeyler deniyordu sanki maliyetli mi zor mu ne? Hiç anlamam bu işlerden.

Hv.K.K için Eurofighter T4-T5 - A400M ve C130J paketi konuşuluyor. Halihazırda zaten A400M filosu çok aktif kullanılıyor, sayısının artması çok iyi olacak, keza C130J ile de A400m yükü paylaşılır.

EF T4 ise F16V ile birlikte önemli bir alım olacak; böylelikle aktif filo güçlü tutulacak. Kaan için ise acele etmeye gerek kalmayacak, proje yere sağlam basarak ilerleyecek.

İngiliz, İspanyol ve İtalyanlar tamam, Almanların ise olumlu cevap vereceği konuşuluyor, yakında açıklama gelebilirmiş.
Kaan da motor konusu hâlâ çözülmedi değil mi

bunlar iyi güzelde - şu putin'in eceliyle gitmesi lazım.

her an kafayı çizecek o tuşa basacak nükleer işler ile ayvayı yiyeceğiz hissiyatım var.

İyi mi bunlar? Bakımı ile ilgili bir şeyler deniyordu sanki maliyetli mi zor mu ne? Hiç anlamam bu işlerden.
EF T4-T5 en iyi uçağımız olur gerek aviyonik-gerek radar olarak F16V'dan da güçlü bir uçak. Tam bir A2A uçağı ve bizim en büyük eksiklerimizden birisi bu. Biraz pahalı bir uçak, alımı ve bakımı masraflı olacak olur ise. F16V ve EF T4 T5 alımı ile en azından caydırıcılığımızı önemli ölçüde koruyacağız.

Kaan da motor konusu hâlâ çözülmedi değil mi
Henüz çözüm olmadı ama F16V paketi görüşmelerinde yerel F110 üretimi için konuşuluyor imiş, olursa ilk filo Kaanlar için bir motor sorunu olmayacak demektir

EF T4-T5 en iyi uçağımız olur gerek aviyonik-gerek radar olarak F16V'dan da güçlü bir uçak. Tam bir A2A uçağı ve bizim en büyük eksiklerimizden birisi bu. Biraz pahalı bir uçak, alımı ve bakımı masraflı olacak olur ise. F16V ve EF T4 T5 alımı ile en azından caydırıcılığımızı önemli ölçüde koruyacağız.

Henüz çözüm olmadı ama F16V paketi görüşmelerinde yerel F110 üretimi için konuşuluyor imiş, olursa ilk filo Kaanlar için bir motor sorunu olmayacak demektir
Selamlar. Savunma sanayine meraklı biri olarak bende eklemeler yapayım.

Eurofighter işi çok ama çok zor. Orada kalas gibi duran bir Almanya varken biz o uçağı alamayız. Zaten görüşmenin uzun sürmesini ve tıkanması Almanya'nın veto etmesi yüzünden. İngiltere, Almanya'da üretilen parçaları ben üretelim fikri ile karşı tarafa gitti ama adamlar buna da fikri mülkiyet haklarını göstererek karşı çıktılar. O iş zor artık. Yeni 40 adet F16V ve 79 adetlik viper modernizasyonu şu an önümüzde bulunan en yakın seçenekler.

İngiltere'nin sattığı 12 adet c130j'i büyük ihtimal ile alacağız. İspanya'nın siparişini iptal ettiği A400m'lerden de 6 tanesini istiyoruz. Diğerlerini Almanya istiyor. Onlardan kalan 6 adetin alımı için görüşüyoruz.

F110 motoru için henüz sözleşme aşamasında bile değiliz. Kasım ayındaki başkanlık seçimi önemli olacak. Aslında çok önceden bizim en azından 1-2 filoluk F110 motorunu alıp depo seviyesinde tutmamız en doğrusu idi. F110'unun muadili olan yerli motor 2035 lerden önce hazır olması çok zor. İlk tf6000 sonra tf1000 gelecek. Bu yüzden 2 filoluk motoru ileri ki yıllarda keşke zamanında alsaydık demeyiz umarım. Bu arada Kaan'ın asıl 2 prototopinin uçuşları 2024 yerine 2025'e kaydı. Bu şartlarda F110 motorunu alabilsek bile 2030'lardan önce aktif Kaan filosu görmek çok mümkün olmayacak.

Yunan meclisi dün 20+20 adetlik F35 LOA'sını imzaladı. 2028'te ilk uçakların gelmesi bekleniyor. Bizden daha önce 5. nesil uçak sahibi olacaklar.

Benim en büyük isteklerimden biri THY elindeki A330-200 lerin MRTT kapsamında tanker ve nakliye uçağına çevrilmesi projesinin bir an önce başlamasıdır. Umarım bu da yakın zamanda gerçekleşir.

Hv.K.K için Eurofighter T4-T5 - A400m ve C130J paketi konuşuluyor. Halihazırda zaten A400m filosu çok aktif kullanılıyor, sayısının artması çok iyi olacak, keza C130J ile de A400m yükü paylaşılır.

Darısı ağır sınıf helikopter ve tanker uçak alımına inşallah ama hala Eurofighter mevzusunda Almanya engelinin aşılabileceği konusunda ciddi şüphelerim var.

Eurofighter işi çok ama çok zor. Orada kalas gibi duran bir Almanya varken biz o uçağı alamayız. Zaten görüşmenin uzun sürmesini ve tıkanması Almanya'nın veto etmesi yüzünden. İngiltere, Almanya'da üretilen parçaları ben üretelim fikri ile karşı tarafa gitti ama adamlar buna da fikri mülkiyet haklarını göstererek karşı çıktılar. O iş zor artık. Yeni 40 adet F16V ve 79 adetlik viper modernizasyonu şu an önümüzde bulunan en yakın seçenekler.

İngiltere'nin sattığı 12 adet c130j'i büyük ihtimal ile alacağız. İspanya'nın siparişini iptal ettiği A400m'lerden de 6 tanesini istiyoruz. Diğerlerini Almanya istiyor. Onlardan kalan 6 adetin alımı için görüşüyoruz.

F110 motoru için henüz sözleşme aşamasında bile değiliz. Kasım ayındaki başkanlık seçimi önemli olacak. Aslında çok önceden bizim en azından 1-2 filoluk F110 motorunu alıp depo seviyesinde tutmamız en doğrusu idi. F110'unun muadili olan yerli motor 2035 lerden önce hazır olması çok zor. İlk tf6000 sonra tf1000 gelecek. Bu yüzden 2 filoluk motoru ileri ki yıllarda keşke zamanında alsaydık demeyiz umarım. Bu arada Kaan'ın asıl 2 prototopinin uçuşları 2024 yerine 2025'e kaydı. Bu şartlarda F110 motorunu alabilsek bile 2030'lardan önce aktif Kaan filosu görmek çok mümkün olmayacak.

Yunan meclisi dün 20+20 adetlik F35 LOA'sını imzaladı. 2028'te ilk uçakların gelmesi bekleniyor. Bizden daha önce 5. nesil uçak sahibi olacaklar.

Benim en büyük isteklerimden biri THY elindeki A330-200 lerin MRTT kapsamında tanker ve nakliye uçağına çevrilmesi projesinin bir an önce başlamasıdır. Umarım bu da yakın zamanda gerçekleşir.
Değerli katkılarınız için teşekkür ederim.

TUSAŞ CEO'su Hürjet ve Kaan motorları talebi Amerikan kongresine gitmek üzere, dışişleri bakanlığında bekliyor demiş bugün. TUSAŞ Hürjet için 100 tane F404 motoru anlaşmasını 1 yıl önce yapmıştı. Mevzu bizden çıkalı çok oluyor yani.

Darısı ağır sınıf helikopter ve tanker uçak alımına inşallah ama hala Eurofighter mevzusunda Almanya engelinin aşılabileceği konusunda ciddi şüphelerim var.
Maalesef ağır sınıf helikopter projesi donduruldu. Ağırlık T925'e verildi.

T929'un ilk tasarımı Amerikan motorları ile yapılmıştı. CAATSA yaptırımları söz konusu olunca Ukrayna motoruna döndük. 14 adet motor anlaşması bile imzalandı. Ama savaşta Rusya Motor Sich fabrikalarını vurduğu için motor temini yapılamıyor. Amerikan motorunu da dönemiyoruz. Belki kendimiz TS1400/TF6000 motoru üzerinden giderek 3000+ beygirlik bir motor yaparsak o zaman tekrar gündeme gelebilir. Ama yakın zamanda mümkün gözükmüyor.

Tanker uçak içinde ben yakın zamanda bir sözleşme bekliyorum. THY nın A330-200'lwri biçilmiş kaftan. MRTT çok güzel bir proje. Hem nakliye hem tanker uçak.

T929'un ilk tasarımı Amerikan motorları ile yapılmıştı. CAATSA yaptırımları söz konusu olunca Ukrayna motoruna döndük. 14 adet motor anlaşması bile imzalandı. Ama savaşta Rusya Motor Sich fabrikalarını vurduğu için motor temini yapılamıyor. Amerikan motorunu da dönemiyoruz. Belki kendimiz TS1400/TF6000 motoru üzerinden giderek 3000+ beygirlik bir motor yaparsak o zaman tekrar gündeme gelebilir. Ama yakın zamanda mümkün gözükmüyor.

Tanker uçak içinde ben yakın zamanda bir sözleşme bekliyorum. THY nın A330-200'lwri biçilmiş kaftan. MRTT çok güzel bir proje. Hem nakliye hem tanker uçak.
Kastım zaten ağır sınıf genel maksat helikopteri idi. Ama bu bilgi doğru değil. TUSAŞ CEO'su Ukrayna'nın savaşa rağmen zor da olsa motor teslimatlarını yapabildiğini söyledi geçenlerde. Ukrayna motorlarının yerli üretimi mevzusunda da ciddi ilerleme kaydedilmiş ve hala görüşülüyormuş. TF6000 ve TF10000'in hazır olma süresine göre bir karar alınacakmış. Anka 3 ve Kızılelma motorlarının yerli üretimi işine girersek o iş sadece onlarla kalmaz, muhakkak helikopter motorları da dahil edilir.

Fabrikalara vurulmadan önce keşke Türkiye'ye taşıyabilseydik.

Bazı şeylerin kararlarının çok erken alınması gerekiyor.

Fabrikalara vurulmadan önce keşke Türkiye'ye taşıyabilseydik.

Bazı şeylerin kararlarının çok erken alınması gerekiyor.
Aşağıda da belirttiğim gibi, Ukrayna'dan motorların temin edilememesi bilgisi doğru değil. Twitter'da 2-3 tane sayfa bir şey yazıyor, sonra doğruymuş gibi hızlıca kulaktan kulağa yayılıyor ve işin doğrusu en yetkili ağızdan belirtilmesine rağmen saman altı ediliyor. Bunlara dikkat etmek lazım.
Kastım zaten ağır sınıf genel maksat helikopteri idi. Ama bu bilgi doğru değil. TUSAŞ CEO'su Ukrayna'nın savaşa rağmen zor da olsa motor teslimatlarını yapabildiğini söyledi geçenlerde. Ukrayna motorlarının yerli üretimi mevzusunda da ciddi ilerleme kaydedilmiş ve hala görüşülüyormuş. TF6000 ve TF10000'in hazır olma süresine göre bir karar alınacakmış. Anka 3 ve Kızılelma motorlarının yerli üretimi işine girersek o iş sadece onlarla kalmaz, muhakkak helikopter motorları da dahil edilir.

TUSAŞ CEO'su Hürjet ve Kaan motorları talebi Amerikan kongresine gitmek üzere, dışişleri bakanlığında bekliyor demiş bugün. TUSAŞ Hürjet için 100 tane F404 motoru anlaşmasını 1 yıl önce yapmıştı. Mevzu bizden çıkalı çok oluyor yani.
O iş sizin dediğiniz gibi olmuyor yalnız. Süreci tam bilmiyorsunuz. Tam tersine motor temini ile ilgili başlayan bir süreç yok ortada.

Aşağıda çok sevdiğim arkadaşım olan Arda'nın kendi sitesindeki FMS satışı nasıl yapılır adı altında açıklamasının olduğu sayfanın linkini ekliyorum.

Süreç bir kere öyle biz istedik ile olmuyor. İster F110 ister F404 motoru için istek belgesinin hazır ya da bekletiliyor olması bir şey ifade etmiyor. Hatta süreç hiç başlamamış demek bu. Halbuki bu süreç çok uzun ve sıkıntılı. Özellikle bizim durumumuzdaki bir ülke için. Asıl onay kısmı olan kongre ayağı zaten başı başına bir dert.

Bir diğer konu 100 tane F404 motor anlaşması diye bir şey yok. 100 tane hürjet üretilmesi planlanıyor. Ama ilk aşamada isteğimiz 100 değil 19 adettir. Dün bunun işbirlik anlaşması Farnborough fuarında GE ve TEI arasında imzalandı. Tolga'nın verdiği haber linkini gene aşağıda bırakıyorum. Ve bu sadece bir iyi niyet anlaşması. Burada da henüz motorların temini için süreç başlamadı bile. F110 motoru için henüz o aşamada bile değiliz.

Ayrıca bu süreçler uzun sürüyor. Örnek olması açısından 40 adet F16V alımı için bu süreçler 21 ay sürdü. Neredeyse 2 yıl.

Yani özetle biz daha herhangi bir ürün temin etmek ABD hükümetine başvuru bile yapmadık.

FMS satışı nedir, nasıl olur linki,

F 404 işbirlik anlaşması haber linki,

son zamanlarda benı en cok heyecanlandıran anka 3 olmustu ama haberler kesildi birden

supersonik ayrıca cift motorlu olması ,muazzam bir iş yapıyor tusaş tabi motor konusunda sıkıntı yaşamazsak !!
motor olarak ivchenko mu olacak ,yerli motor işide belirsizdi en son

Bu konu tam böyle değil aslında.

Tusaş'ın yeni genel müdürü Mehmet Demiroğlu 10 Temmuz'da yürütülen projeler hakkında bir röportaj yaparak bazı bilgiler verdi. Bu röportajında T929 Atak 2 saldırı helikopter projesinin dondurulduğu ve ağırlığın T925 ile Gökbey'e verildiğini söyledi. Haberin linki aşağıdadır.

Burada projenin dondurulması kısmının ana sebebi Ukrayna'nın motor verememesi ile alakalı. Motor Sich'in özellikle helikopter motoru üreten Zaporijya'daki ana tesisleri belirli dönemlerde Rusya tarafından sürekli vuruluyor. Sonuçta Ukrayna'nın elinde bu motorlara ihtiyaç duyulan bir çok hava taşıtı var. O tesiste bu saldırılara rağmen bir helikopter motoru üretiliyor olsa bile Ukrayna ancak kendi ihtiyacı kadarını üretebiliyordur. Haber linkleri aşağıdadır.

T929'un dondurulmasının bir diğer sebebi Motor Sich firmasının üretimdeki kısıtlı kabiliyetini Kızılelma ve Anka 3'te kullanılacak olan AI-25TLT ve AI-322-30F motorlarına ağırlık vermesinin istenmesidir. Kızılelma ve Anka 3'te ilk prototiplerde AI-25TLT kullanmışken dün yerde motor testi yapılan 2. Kızılelma prototipi afterburner özelliğine sahip AI-322-30F motorunu kullanmıştır.

Yani Motor Sich'in bizim için verdiği öncelik insansız hava araçları motorlarıdır.

TF6000 motoru ilk ateşlemesini yapılmış testlere başlanmış bir dönemdedir. TF10000 motoru ilk prototipi için parça üretimleri yapılmaktadır.

Bunun harici bir yerli motor üretimi yoktur. Sadece teyit etmemekle birlikte Baykar'ın ortağı olduğu Motor Sich tesislerinden bir üretim hattını geçmiş yıllarda Türkiye'ye taşımak istemesidir. Fakat bu konuyla ilgili resmi ya da gayri resmi bir açıklama yoktur.

Tusaş genel müdür röportajı,

Motor Sich tesislerinin vurulması ile ilgili haberler,

son zamanlarda benı en cok heyecanlandıran anka 3 olmustu ama haberler kesildi birden

supersonik ayrıca cift motorlu olması ,muazzam bir iş yapıyor tusaş tabi motor konusunda sıkıntı yaşamazsak !!
motor olarak ivchenko mu olacak ,yerli motor işide belirsizdi en son
Anka 3 dediğiniz gibi çok ama çok önemli bir proje. Delta kanatlı uçak dizaynı zaten zordur. Üstüne bunu insansız ve radara az görünür yapmak çok daha zor. Tam bir derin darbe uçağı oluyor elinizde.

Haberlerin kesilme sebebinin farklı nedenleri var.

Aslında bir çok ürün seçim nedeni ile erken kamuoyuna sunuldu. Örnek Kaan projesi. Asla uçmaması gereken durumda çok büyük bir risk alıp uçuruldu. Normalde takvime göre 2024 yılında ilk uçuşunu yapacaktı. Erken uçuruldu. Yeni çıkan haberlere göre ise 2. ve 3. Prototip uçakların uçması 2025 yılına sarkmış gözüküyor.

Anka 3 ve Atak 2'de de böyle oldu. Atak 2 zaten donduruldu. Ama Anka 3 te proje ilerliyor.

Anka 3'te birde dizaynda yapılan bazı değişiklikler söz konusu.

Ortada bir motor sorunumuz var. Gerçi bu motor sorunu neredeyse tüm uçan hava araçlarında söz konusu. Anka 3'te seri üretimde tf6000 kullanıcağımızı biliyoruz. Şu anda çift motorlu TF6000 üzerinden de bir tasarım çalışması ilerliyor. Ama tf6000 ilk ateşlemesi henüz 4 ay önce yapıldı. Önünde ciddi bir test süreci var. Bu arada aynı Kızılelma'da olduğu gibi Ukrayna motorları üzerinden proje devam ediyor.

İlk prototipte Motor Sich'in AI-25TLT motoru kullanıldı. Ama art yakıcı özelliği olmayan bir motordu bu. Kızılelma 2. Prototipin dünkü motor testinde bizlere bir sürpriz yaptı. Normalde bunda artyakıcılı AI-322-F kullanılacaktı. Ama gene artyakıcılı AI-322-30F takılı olduğunu gördük. 6,6 lbf kuru 11 lbf art yakıcılı bir motordu bu. Tf6000 den bir nebze daha yüksek itme güçlerine sahip.

Benzer bir durumu tek motorlu Anka 3 te görürmüyüz bilmiyorum. AI-322-30F üzerinden projeye devam etme gibi. Ama Anka 3'ün asıl hedefi dediğim gibi seri üretimde TF6000 taşıması.

O iş sizin dediğiniz gibi olmuyor yalnız. Süreci tam bilmiyorsunuz. Tam tersine motor temini ile ilgili başlayan bir süreç yok ortada.

Aşağıda çok sevdiğim arkadaşım olan Arda'nın kendi sitesindeki FMS satışı nasıl yapılır adı altında açıklamasının olduğu sayfanın linkini ekliyorum.

Süreç bir kere öyle biz istedik ile olmuyor. İster F110 ister F404 motoru için istek belgesinin hazır ya da bekletiliyor olması bir şey ifade etmiyor. Hatta süreç hiç başlamamış demek bu. Halbuki bu süreç çok uzun ve sıkıntılı. Özellikle bizim durumumuzdaki bir ülke için. Asıl onay kısmı olan kongre ayağı zaten başı başına bir dert.

Bir diğer konu 100 tane F404 motor anlaşması diye bir şey yok. 100 tane hürjet üretilmesi planlanıyor. Ama ilk aşamada isteğimiz 100 değil 19 adettir. Dün bunun işbirlik anlaşması Farnborough fuarında GE ve TEI arasında imzalandı. Tolga'nın verdiği haber linkini gene aşağıda bırakıyorum. Ve bu sadece bir iyi niyet anlaşması. Burada da henüz motorların temini için süreç başlamadı bile. F110 motoru için henüz o aşamada bile değiliz.

Ayrıca bu süreçler uzun sürüyor. Örnek olması açısından 40 adet F16V alımı için bu süreçler 21 ay sürdü. Neredeyse 2 yıl.

Yani özetle biz daha herhangi bir ürün temin etmek ABD hükümetine başvuru bile yapmadık.

FMS satışı nedir, nasıl olur linki,

F 404 işbirlik anlaşması haber linki,

FMS'nin ne olduğunu ve nasıl işlediğini az çok bu sektöre meraklı herkes gibi ben de biliyorum. Benim asıl anlamadığım; kendi attığınız kaynağı mı okumadınız, yoksa benim yazdığımı mı anlayamadınız acaba?

TUSAŞ CEO'su kendi ağzından hem Kaan hem de Hürjet'in motor temini ile alakalı süreç kongreye intikal etmek üzere dış işlerinde bekliyor derken ''Tam tersine motor temini ile ilgili başlayan bir süreç yok ortada'' ne demektir acaba?

12:20

Gelelim şu F404 mevzusuna... 1 yıl önce TUSAŞ eski CEO'su Temel Kotil tarafından
Hürjet'te kullanılacak olan F404 motoru için GE'ye 100 adet siparişte bulunulduğu açıklanmıştı.

Bundan 2 yıl önce TEI CEO'su Kaan'ın ilk bloklarında kullanılacak olan F110 motorları ile alakalı:
''Ülkemizin ihtiyacı olan Milli Muharip Uçaklarına (MMU) ilk etapta güç verecek F110-GE-129E motorlarının üretimlerinin yerlileştirmesi ve TEI tarafından Eskişehir tesislerimizde yapılması için çalışmalarımız devam ediyor. Bu çerçevede platform üreticisi TUSAŞ ve ana motor üreticisi GE (General Electric) ile yerli üretimi azami seviyede tutacak bir iş modeli üzerinde çalışıyoruz.”

açıklaması mevcuttur.

Gelelim ''Ukrayna savaş nedeniyle motor üretemiyor'' söyleminize. Yeni göreve gelen TUSAŞ CEO'su Ukrayna'nın savaşa rağmen zor da olsa motorları üretip teslim ettiklerini açıkladı bundan birkaç gün önce.

23:54

Atak 2'nin geri plana atılmasının motor temini ile alakası yok. T925 ile T929'un beraber yürütülmesi bizi ciddi manada zorluyordu diyor.

27:40

''Bunun harici bir yerli motor üretimi yoktur. Sadece teyit etmemekle birlikte Baykar'ın ortağı olduğu Motor Sich tesislerinden bir üretim hattını geçmiş yıllarda Türkiye'ye taşımak istemesidir''.

Ukrayna motorlarının TR'de lisanslı bir şekilde üretimi ile alakalı yapılan görüşmeler ve verilecek karar ile alakalı açıklaması:

24:35

Dipnot: Bu konuyla alakalı sizinle daha fazla tartışmaya girmeyeceğim, çünkü ortaya koyduğunuz argümanlar arasında doğru bilgi yok gibi bir şey. İyi forumlar dilerim.

Son düzenleme:
FMS'nin ne olduğunu ve nasıl işlediğini az çok bu sektöre meraklı herkes gibi ben de biliyorum. Benim asıl anlamadığım; kendi attığınız kaynağı mı okumadınız, yoksa benim yazdığımı mı anlayamadınız acaba?

TUSAŞ CEO'su kendi ağzından hem Kaan hem de Hürjet'in motor temini ile alakalı süreç kongreye intikal etmek üzere dış işlerinde bekliyor derken ''Tam tersine motor temini ile ilgili başlayan bir süreç yok ortada'' ne demektir acaba?

12:20

Gelelim şu F404 mevzusuna... 1 yıl önce TUSAŞ eski CEO'su Temel Kotil tarafından
Hürjet'te kullanılacak olan F404 motoru için GE'ye 100 adet siparişte bulunulduğu açıklanmıştı.

Bundan 2 yıl önce TEI CEO'su Kaan'ın ilk bloklarında kullanılacak olan F110 motorları ile alakalı:
''Ülkemizin ihtiyacı olan Milli Muharip Uçaklarına (MMU) ilk etapta güç verecek F110-GE-129E motorlarının üretimlerinin yerlileştirmesi ve TEI tarafından Eskişehir tesislerimizde yapılması için çalışmalarımız devam ediyor. Bu çerçevede platform üreticisi TUSAŞ ve ana motor üreticisi GE (General Electric) ile yerli üretimi azami seviyede tutacak bir iş modeli üzerinde çalışıyoruz.”

açıklaması mevcuttur.

Gelelim ''Ukrayna savaş nedeniyle motor üretemiyor'' söyleminize. Yeni göreve gelen TUSAŞ CEO'su Ukrayna'nın savaşa rağmen zor da olsa motorları üretip teslim ettiklerini açıkladı bundan birkaç gün önce.

27:40

Atak 2'nin geri plana atılmasının motor temini ile alakası yok. T925 ile T929'un beraber yürütülmesi bizi ciddi manada zorluyordu diyor.

''Bunun harici bir yerli motor üretimi yoktur. Sadece teyit etmemekle birlikte Baykar'ın ortağı olduğu Motor Sich tesislerinden bir üretim hattını geçmiş yıllarda Türkiye'ye taşımak istemesidir''.

Ukrayna motorlarının TR'de lisanslı bir şekilde üretimi ile alakalı yapılan görüşmeler ve verilecek karar ile alakalı açıklaması:

24:35

Dipnot: Bu konuyla alakalı sizinle daha fazla tartışmaya girmeyeceğim, çünkü ortaya koyduğunuz argümanlar arasında doğru bilgi yok gibi bir şey. İyi forumlar dilerim.

Üslubunuz garip. Türkiye ve yurtdışı bir sürü savunma sanayi forum üyesiyim. Açık olanlar da var üye alımına kapalı olanlarda. Bu benim 35 yıllık hobim. Arda, Kubilay, Kaner, Kozan gibi insanlarla yıllardır iç içeyim. Ama bir konuyu tartışırken sizin gibi üslubunu bu şekilde değiştireni görmedim.

Bu yüzden bende buna göre cevap vereyim dedim. O zaman bende size savunma sanayi ile daha fazla araştırın derim. Çünkü hiç bir bilginiz tam değil. Çoğu eksik ve yanlış. Cevap yazarsanız sizin gibi yapmam ben ayrıca. Doğru bilgilendirmeyi almanız için yardımcı olurum. Benim için sorun yok. Yanlış bilgi olmasın önemli olan o benim için.

1 - Tam tersine motor temini ile ilgili başlayan bir süreç yok ortada'' ne demektir acaba?

Fms sürecine ait gönderdiğim yazıyı okursanız zaten anlardınız. Demek ki okumamışsınız. Siz daha ürün talebi ile ilgili belgenizi karşı tarafa göndermediniz bile. Cebinizde duruyor. İlk gönderin belgeyi süreç bir başlasın bakalım. Gayet açık ve net. Henüz ortada başlayan bir süreç yok. Biz istiyoruz o kadar.

2 - Gelelim şu F404 mevzusuna... 1 yıl önce TUSAŞ eski CEO'su Temel Kotil tarafından

Bir yıl önce Temel Kotil bunu demiş olabilir. Şimdi nerede kendisi. Sizce neden görevden alındı. Madem bu sektörü biliyorsunuz nedenini de bilmeniz lazım. Benim size gönderdiğim Hürjet için 19 adet motor istenmesine ait işbirliği anlaşması dün tarihli. Üstelik bu bir sözleşme. Dün imzalanan bir sözleşme. Ne yani 1 sene önce Temel Kotil söyledi diye o mu doğru yoksa dün imzalanan anlaşma mı?

3 - Bundan 2 yıl önce TEI CEO'su Kaan'ın ilk bloklarında kullanılacak olan F110 motorları ile alakalı:

Gene Temel Kotil'in bir sözü. Hem siz ilk madde de talep ile ilgili belgeler dışişlerinde bekletiliyor diyorsunuz hem de 2 yıl önce Temel Kotil böyle söyledi diyorsunuz. Hangisi dopru size göre. Üstelik temin ile ilgili hiç bir şey dememiş. Bende diyorum ki ortada karşı tarafa gönderilen bir talep belgesi yok. Ne f404 için ne de f100 motorları için. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, dış işleri bakanlığına motorlar için ihracat belgesi isteğini gönderdi. Belgelerde henüz ABD hükümetine iletilmedi. Size gönderdiğim linkteki Tusaş'ın genel müdürü Mehmet Bey'in 10 temmuz tarihli röportajını okusaydınız ilk sizin dediğiniz gibi istek belgesinin dışişlerinde olduğunu ve ihracat için başvurunun yeni yapıldığını görürdünüz.

4 -

Burada benim dediğim ile aynı şeyi söylüyor zaten. Zorda olsa teslim edilen motorlar Anka 3 ve Kızılelma'da kullanılacak olan motorlar. Dakika 24 'te Anka 3 sorusuna karşılık bu cevabı veriyor. Yeni teslim edilen motorlardan biri ile Kızılelma dün yerde motor çalıştırma testini yaptı. Ortada gelen bir helikopter motoru yok.

5 - Atak 2'nin geri plana atılmasının motor temini ile alakası yok. T925 ile T929'un beraber yürütülmesi bizi ciddi manada zorluyordu diyor.

Gene dediğim yere geliyor konu. T929 projesi durduruldu. T925 projesi devam ediyor. Gökbey ile birlikte. Durmasının en büyük sebebi motor tedariği. Siz asla seri üretime alamayacağınız bir motor üzerine mi projeyi dizayn edeceksiniz. İlk ABD GE motorları ile dizaynı yaptık. Caatsa dan yaptırımı yiyince tüm dizayn değişti. Eski hali ile yenisi arasında T929 da ciddi farklar var. Rusya-Ukrayna savaşının daha ne kadar süreceği belli değil. Savaş sonrası Motor Sich ne kadar süre de toparlanır. Rusya'nın verdiği hasarlar ne kadar süre de giderilir. Belli değil. Helikopterler motor üzerinden dizayn edilir. Elde motor yoksa da proje durur doğal olarak.

6 - Ukrayna motorlarının TR'de lisanslı bir şekilde üretimi ile alakalı yapılan görüşmeler ve verilecek karar ile alakalı açıklaması

Motor Sich ile ortak olduktan sonra Baykar üretim hatlarını Türkiye'ye taşımak istemişti. Ama sonrasında Ukrayna hükümeti bu satışı durdurdu ve şirket Ukrayna devlet şirketi oldu. Dünya da hangi ülke özellikle motor üretimi gibi kritik bilgileri, üretim hatlarını başka bir ülkeye verir. Zaten kaç.ülke kendi motorunu üretiyor. Çok kritik bir ürün. Tabi ki hiç bir ülke vermez. Yani Motor Sich'in Türkiye'de bir üretimi resmi olarak yok. Gayri resmi ya da kamuoyundan saklanarak Baykar bu teknolojiyi almışsa bilemem. Ama hiç sanmıyorum.

Geri
Üst Alt