FMS'nin ne olduğunu ve nasıl işlediğini az çok bu sektöre meraklı herkes gibi ben de biliyorum. Benim asıl anlamadığım; kendi attığınız kaynağı mı okumadınız, yoksa benim yazdığımı mı anlayamadınız acaba?
TUSAŞ CEO'su kendi ağzından hem Kaan hem de Hürjet'in motor temini ile alakalı süreç kongreye intikal etmek üzere dış işlerinde bekliyor derken ''Tam tersine motor temini ile ilgili başlayan bir süreç yok ortada'' ne demektir acaba?
12:20
Gelelim şu F404 mevzusuna... 1 yıl önce TUSAŞ eski CEO'su Temel Kotil tarafından
Hürjet'te kullanılacak olan F404 motoru için GE'ye 100 adet siparişte bulunulduğu açıklanmıştı.
TUSAŞ, HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı için ABD'ye sipariş edilen F404 motoru adedini açıkladı. ABD'li GE şirketine, 100 adet motor sipariş edildi.
www.savunmasanayist.com
Bundan 2 yıl önce TEI CEO'su Kaan'ın ilk bloklarında kullanılacak olan F110 motorları ile alakalı:
''Ülkemizin ihtiyacı olan Milli Muharip Uçaklarına (MMU) ilk etapta güç verecek F110-GE-129E motorlarının üretimlerinin yerlileştirmesi ve TEI tarafından Eskişehir tesislerimizde yapılması için çalışmalarımız devam ediyor. Bu çerçevede platform üreticisi TUSAŞ ve ana motor üreticisi GE (General Electric) ile yerli üretimi azami seviyede tutacak bir iş modeli üzerinde çalışıyoruz.”
açıklaması mevcuttur.
Milli Muharip Uçak’ta (MMU) milli motor hazır olana kadar kullanılması planlanan F110-GE-129E motorunun Türkiye’de üretilmesi için çalışmalar sürüyor. TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.(TEI) Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, M5 Dergi Ağustos sayısında M5 Yayın Koordinatörü Abdullah Şentürk’ün sorularını...
m5dergi.com
Gelelim ''Ukrayna savaş nedeniyle motor üretemiyor'' söyleminize. Yeni göreve gelen TUSAŞ CEO'su Ukrayna'nın savaşa rağmen zor da olsa motorları üretip teslim ettiklerini açıkladı bundan birkaç gün önce.
27:40
Atak 2'nin geri plana atılmasının motor temini ile alakası yok. T925 ile T929'un beraber yürütülmesi bizi ciddi manada zorluyordu diyor.
''Bunun harici bir yerli motor üretimi yoktur. Sadece teyit etmemekle birlikte Baykar'ın ortağı olduğu Motor Sich tesislerinden bir üretim hattını geçmiş yıllarda Türkiye'ye taşımak istemesidir''.
Ukrayna motorlarının TR'de lisanslı bir şekilde üretimi ile alakalı yapılan görüşmeler ve verilecek karar ile alakalı açıklaması:
24:35
Dipnot: Bu konuyla alakalı sizinle daha fazla tartışmaya girmeyeceğim, çünkü ortaya koyduğunuz argümanlar arasında doğru bilgi yok gibi bir şey. İyi forumlar dilerim.
Üslubunuz garip. Türkiye ve yurtdışı bir sürü savunma sanayi forum üyesiyim. Açık olanlar da var üye alımına kapalı olanlarda. Bu benim 35 yıllık hobim. Arda, Kubilay, Kaner, Kozan gibi insanlarla yıllardır iç içeyim. Ama bir konuyu tartışırken sizin gibi üslubunu bu şekilde değiştireni görmedim.
Bu yüzden bende buna göre cevap vereyim dedim. O zaman bende size savunma sanayi ile daha fazla araştırın derim. Çünkü hiç bir bilginiz tam değil. Çoğu eksik ve yanlış. Cevap yazarsanız sizin gibi yapmam ben ayrıca. Doğru bilgilendirmeyi almanız için yardımcı olurum. Benim için sorun yok. Yanlış bilgi olmasın önemli olan o benim için.
1 - Tam tersine motor temini ile ilgili başlayan bir süreç yok ortada'' ne demektir acaba?
Fms sürecine ait gönderdiğim yazıyı okursanız zaten anlardınız. Demek ki okumamışsınız. Siz daha ürün talebi ile ilgili belgenizi karşı tarafa göndermediniz bile. Cebinizde duruyor. İlk gönderin belgeyi süreç bir başlasın bakalım. Gayet açık ve net. Henüz ortada başlayan bir süreç yok. Biz istiyoruz o kadar.
2 - Gelelim şu F404 mevzusuna... 1 yıl önce TUSAŞ eski CEO'su Temel Kotil tarafından
Hürjet'te kullanılacak olan F404 motoru için GE'ye 100 adet siparişte bulunulduğu açıklanmıştı.
Bir yıl önce Temel Kotil bunu demiş olabilir. Şimdi nerede kendisi. Sizce neden görevden alındı. Madem bu sektörü biliyorsunuz nedenini de bilmeniz lazım. Benim size gönderdiğim Hürjet için 19 adet motor istenmesine ait işbirliği anlaşması dün tarihli. Üstelik bu bir sözleşme. Dün imzalanan bir sözleşme. Ne yani 1 sene önce Temel Kotil söyledi diye o mu doğru yoksa dün imzalanan anlaşma mı?
3 - Bundan 2 yıl önce TEI CEO'su Kaan'ın ilk bloklarında kullanılacak olan F110 motorları ile alakalı:
''Ülkemizin ihtiyacı olan Milli Muharip Uçaklarına (MMU) ilk etapta güç verecek F110-GE-129E motorlarının üretimlerinin yerlileştirmesi ve TEI tarafından Eskişehir tesislerimizde yapılması için çalışmalarımız devam ediyor. Bu çerçevede platform üreticisi TUSAŞ ve ana motor üreticisi GE (General Electric) ile yerli üretimi azami seviyede tutacak bir iş modeli üzerinde çalışıyoruz.”
Gene Temel Kotil'in bir sözü. Hem siz ilk madde de talep ile ilgili belgeler dışişlerinde bekletiliyor diyorsunuz hem de 2 yıl önce Temel Kotil böyle söyledi diyorsunuz. Hangisi dopru size göre. Üstelik temin ile ilgili hiç bir şey dememiş. Bende diyorum ki ortada karşı tarafa gönderilen bir talep belgesi yok. Ne f404 için ne de f100 motorları için. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, dış işleri bakanlığına motorlar için ihracat belgesi isteğini gönderdi. Belgelerde henüz ABD hükümetine iletilmedi. Size gönderdiğim linkteki Tusaş'ın genel müdürü Mehmet Bey'in 10 temmuz tarihli röportajını okusaydınız ilk sizin dediğiniz gibi istek belgesinin dışişlerinde olduğunu ve ihracat için başvurunun yeni yapıldığını görürdünüz.
4 -
Gelelim ''Ukrayna savaş nedeniyle motor üretemiyor'' söyleminize. Yeni göreve gelen TUSAŞ CEO'su Ukrayna'nın savaşa rağmen zor da olsa motorları üretip teslim ettiklerini açıkladı bundan birkaç gün önce.
Burada benim dediğim ile aynı şeyi söylüyor zaten. Zorda olsa teslim edilen motorlar Anka 3 ve Kızılelma'da kullanılacak olan motorlar. Dakika 24 'te Anka 3 sorusuna karşılık bu cevabı veriyor. Yeni teslim edilen motorlardan biri ile Kızılelma dün yerde motor çalıştırma testini yaptı. Ortada gelen bir helikopter motoru yok.
5 - Atak 2'nin geri plana atılmasının motor temini ile alakası yok. T925 ile T929'un beraber yürütülmesi bizi ciddi manada zorluyordu diyor.
Gene dediğim yere geliyor konu. T929 projesi durduruldu. T925 projesi devam ediyor. Gökbey ile birlikte. Durmasının en büyük sebebi motor tedariği. Siz asla seri üretime alamayacağınız bir motor üzerine mi projeyi dizayn edeceksiniz. İlk ABD GE motorları ile dizaynı yaptık. Caatsa dan yaptırımı yiyince tüm dizayn değişti. Eski hali ile yenisi arasında T929 da ciddi farklar var. Rusya-Ukrayna savaşının daha ne kadar süreceği belli değil. Savaş sonrası Motor Sich ne kadar süre de toparlanır. Rusya'nın verdiği hasarlar ne kadar süre de giderilir. Belli değil. Helikopterler motor üzerinden dizayn edilir. Elde motor yoksa da proje durur doğal olarak.
6 - Ukrayna motorlarının TR'de lisanslı bir şekilde üretimi ile alakalı yapılan görüşmeler ve verilecek karar ile alakalı açıklaması
Motor Sich ile ortak olduktan sonra Baykar üretim hatlarını Türkiye'ye taşımak istemişti. Ama sonrasında Ukrayna hükümeti bu satışı durdurdu ve şirket Ukrayna devlet şirketi oldu. Dünya da hangi ülke özellikle motor üretimi gibi kritik bilgileri, üretim hatlarını başka bir ülkeye verir. Zaten kaç.ülke kendi motorunu üretiyor. Çok kritik bir ürün. Tabi ki hiç bir ülke vermez. Yani Motor Sich'in Türkiye'de bir üretimi resmi olarak yok. Gayri resmi ya da kamuoyundan saklanarak Baykar bu teknolojiyi almışsa bilemem. Ama hiç sanmıyorum.
Baykar'ın AKINCI ve MİUS'un motorlarını aldığı Motor Sich şirketinin tüm hisselerine Ukrayna Devleti diğer stratejik 4 şirket ile birlikte el koydu
www.savunmasanayist.com