Türk Savunma Sanayi Genel Başlığı

Bence elzem bir proje. Böyle mobil sistemlerin önemini Rusya Ukrayna savaşında görüyoruz.

Savunma sanayi başkanı, 2024 sonuna doğru sistemin TSK envarterine girecegini söylemiş.

Hisar-o-Rf başlıklı füzeler envantere girince eskiyen hawkların yerini de alacaklar. Hawklar azami 40 km menzile sahip iken hisar-o-rf 40+ km menzile sahip. Teknoloji farkından bahsetmiyorum bile.

Hisar-rf in envantere alınması ile yakın, alçak ve orta irtifa hava savunma sistemlerini çözmüş oluyoruz. Korkut, Sungur, hisar-a ve hisar-o sistemleri ile.

Sırada yüksek irtifa sistemleri olan siper blok 1 (2024) ve blok 2 (2025) var. 100 km ve 150 km menzile sahipler.

Siper sistemleri de envantere alınınca çelik kubbe hava savunma sistemi tek eksik ile hazır hale gelmiş oluyor.

Anti balistik hava savunma sistemi de zaten siper sistemi üzerinden geliştiriliyor.

Bu arada sistemleri kendimizin geliştirmesi avantajını da görüyoruz. Süreçler daha hızlı işliyor, arayıcı başlıkların çeşitliliği ve envantere girişi daha hızlı oluyor. Menzil arttırılması daha rahat olabiliyor.

Süpersonik veya hipersonik bir füzeyi durdurma imkanı var mı? Varsa bizim böyle bir kabiliyetimiz var mı? Özellikle de nükleer başlıklı füzeleri (ICBM vs).

ICBM'leri durdurmak neredeyse imkansız gibi bir iddia var da özellikle soruyorum.

Süpersonik veya hipersonik bir füzeyi durdurma imkanı var mı? Varsa bizim böyle bir kabiliyetimiz var mı? Özellikle de nükleer başlıklı füzeleri (ICBM vs).

Bizim bugün itibarı ile böyle bir kabiliyetimiz var. S400 füzesi kağıt üzerinde anti balistik füze savunma sistemidir. Ama kağıt üzerinde. Rus menşeli olunca füze ne kadar etkili olacağı tartışılır.

Bir de IFF sistemi yani dost/düşman tanıma sisteminin olup olmadığı tam net değil. Kimi kaynaklar kendi IFF sistemimizi (Nato'nun ki değil. Yerli üretim olan) füze sistemine entegre ettiğimizi yazıyor kimiler ise böyle bir şey olmadığını. Eğer IFF sistemine dahil olmamış ise tek başına çokta bir anlam ifade etmeyecektir.

Hava savunma sistemi bir şemsiye gibidir. Şemsiye altında bir çok unsur vardır. Tek füze bataryası değil konu. Radarlar, atış kontrol sistemleri, komuta araçları, merkezi hava savunma komutanlığı vb. Bunların hepsi birbirleri ile bağlıdır ve haberleşirler. Bu şemsiyeye dahil olmayan bir sistem ne kadar işlevsel olur tartışılır.

Yerli olarak ise Siper sistemi üzerinden anti balistik savunma sistemi geliştiriliyor. 2026/2027 yılı gibi envantere girebilir. Füze kendi sistemimiz olacağı için yeni tanıtılan çelik kubbe sisteminin bir parçası olacak. Zaten bu sistem ile çok katmanlı hava savunma şemsiyesi tamamlanacak.

ICBM'leri durdurmak neredeyse imkansız gibi bir iddia var da özellikle soruyorum.
Süpersonik füzeleri çok etkili şekilde durdurabilen sistem hiç duymadim. Rus videolarında bir roketi yörüngeye kadar çıkarıp hedefe aşırı yüksek hızla gönderiliyordu. Bunu durdurmak imkansıza yakın bence. İleride belki hack vb bir sistem ile roketin hedefi iskalamasi sağlanabilir. Bu konu hakkında teknolojiler ne seviye tam olarak bilemiyorum. Olanda asla reklam yapmaz bence. Aşırı kritik bit teknoloji

Olanda asla reklam yapmaz bence. Aşırı kritik bit teknoloji

Kritik cümle burası. Açık kaynaklardan açıklanan bir sistem tabiki yok. Ama zaten olan bunu resmi olarak paylaşmaz. Ben ABD ya da Çin'de bu teknolojinin olduğunu düşünüyorum.

Bu tarz hipersonik füzeler 30 mach hızlarına kadar çıkabildikleri için özellikle savunma sisteminin bir füze olarak değil de yönlendirilmiş enerji silahları ile yapılacağını düşünüyorum.

Abd, Çin ve İngiltere uzun bir süredir bu tarz enerji silahları ile çalışıyor.

Biraz bakındım etrafa genel anlamda teorik olarak böyle aşırı hızlardaki bir füzeyi (ICBM'leri mesela) durdurmak imkansız değil ama pratikte pek yapılacak bir şey yok gibi yazmışlar.

Can anything stop a nuclear bomb?

ABD'nin engellemeye yönelik ürettiği füzeler varmış ve en acil durumlarda kullanılabilir ama tam sonuç alınamıyor demişler.

Aslında benim bunu şu an tek merak etme sebebim İsrail'in dengesizliği. Şu anda öyle bir olur aldılar ki ne isterlerse yapabilirler ve her şeye bir şekilde kulp bulabiliyorlar inanılmaz bir şey. Çoğu kişi farkında değil ama tarihte bunun örneği yok. Hitler'e ABD ve İngiltere'nin yürü ya kulum demesiyle aynı şu an yaşadığımız dünya. Şu anda ben etraflarındaki herhangi bir ülkeye (tabii direkt dibindeki bir ülkeye nükleer silah kullanmak saçma da kağıt üzerinde diyelim) nükleer silah kullanmaları önünde ciddi bir engel görmüyorum. Teknik olarak da bu bombaları füze şeklinde karadan karaya atabiliyorlar mı yoksa bomba uçağıyla tam hedefin üzerine gelip bırakmaları mı lazım yoksa F35'le vs birkaç yüz kilometre uzaktan güdümlü füze olarak kullanabiliyorlar mı bunları merak ediyorum.

Kısaca böyle çok da absürt olmayan bir senaryoda ne yapabilirler ve biz eldeki sistemlerle bir şey yapabilir miyiz kafamdaki soru bu.

Biraz bakındım etrafa genel anlamda teorik olarak böyle aşırı hızlardaki bir füzeyi (ICBM'leri mesela) durdurmak imkansız değil ama pratikte pek yapılacak bir şey yok gibi yazmışlar.

ABD'nin engellemeye yönelik ürettiği füzeler varmış ve en acil durumlarda kullanılabilir ama tam sonuç alınamıyor demişler.

Aslında benim bunu şu an tek merak etme sebebim İsrail'in dengesizliği. Şu anda öyle bir olur aldılar ki ne isterlerse yapabilirler ve her şeye bir şekilde kulp bulabiliyorlar inanılmaz bir şey. Çoğu kişi farkında değil ama tarihte bunun örneği yok. Hitler'e ABD ve İngiltere'nin yürü ya kulum demesiyle aynı şu an yaşadığımız dünya. Şu anda ben etraflarındaki herhangi bir ülkeye (tabii direkt dibindeki bir ülkeye nükleer silah kullanmak saçma da kağıt üzerinde diyelim) nükleer silah kullanmaları önünde ciddi bir engel görmüyorum. Teknik olarak da bu bombaları füze şeklinde karadan karaya atabiliyorlar mı yoksa bomba uçağıyla tam hedefin üzerine gelip bırakmaları mı lazım yoksa F35'le vs birkaç yüz kilometre uzaktan güdümlü füze olarak kullanabiliyorlar mı bunları merak ediyorum.

Kısaca böyle çok da absürt olmayan bir senaryoda ne yapabilirler ve biz eldeki sistemlerle bir şey yapabilir miyiz kafamdaki soru bu.
iran'dan nükleer füze yemedikçe kullanmazlar daha doğrusu kullandırtmazlar.

Birileri nükleer füzeler atmaya başlarsa zaten iş işten geçmiştir.

Anti balistik füze ya da enerji silahları sistemleri muhakkak görevlerini yapacaklardır.

Yalnız sorun nükleer füze sayısı ve sahip olan ülke sayısı. Resmi kaynaklara göre dünyada 9 ülke nükleer füzelere sahip. İran henüz resmi olarak nükleer füzeye sahip değil. Ama elindeki balistik füze teknolojisi ve zenginleştirilmiş uranyum ile bu kabiliyeti bence elde etmiştir. Bu 9 ya da 10 ülkenin toplam füze sayısı 12 bin üzerinde.

Artık nükleer füzeler çoklu harp başlıklarına sahipler. Füze başlık kısmında çoklu nükleer başlıklar var. Son terminal aşamasında bu başlıklar ayrılıyor. Yani 12 bin füze bir anda 40-50 bin nükleer başlık olabilir.

Bu durumda hava savunma sistemi ne kadar iyi olursa olsun o şemsiyeyi geçen füzeler olacak.

Kötü senaryo da dünyada biri o nükleer tuşuna basarsa hepimize geçmiş olsun.

ICBM'leri durdurmak imkansız değil. ICBM'ler ateşlendikten sonra işleyen bir süreç var. Bu süreci 3 bölüme ayırabiliriz. 1. Faz füzenin atmosferde yükselme sürecidir. Bu süreçte füzenin hareketini sağlayan ateşleme tankı füzenin üstündedir. Bunun için füzenin en yavaş olduğu ve tespiti kolay olduğu andır. Ama bu aşamada füzeyi imha etmek için önceden füzenin yerini bilmek ve yakın bölgelerde önleyici füzelerinin olması gerekir. Tabi sağlam bir uydu altyapısı ve radar sistemi lazım erken tespit etmek için. Çünkü ICBM'in bu 1. fazda atmosferi terketmesi bir kaç dk. sürecektir. Yani bir kaç dk. içinde ICBM'i tespit edip atmosferi terketmeden ve ateşleme tankı hala üstündeyken bölgeye daha önce konuşlandırdığın füzelerini ateşleyip vurman lazım.

2. Fazda ICBM yakıt tankından kurtulmuş ve atmosferi terketmiştir. Çok yüksek irtifalara ulaşmıştır. ICBM'in en çok vakit geçirdiği faz da burasıdır. Aslında füzenin imha için en ideal olduğu konum uzay boşluğudur. Ama bunun için gelişmiş radarlarının olması ve daha da önemlisi uzun menzilli füzelerinin olması gerekir. Aslında gelişmiş hava savunma sistemleri işte bu noktada oldukça önemli.

3. Faz ise ICBM'in serbest düşmeye geçtiği andır. Bu andan sonra hemen atmosfere girerek hedefe doğru ilerler. Bu fazda ICBM'i vursan bile etkisini yok edemezsin. Çünkü sahip olduğu nükleer/kimyasal vs başlık artık senin hava sahanda dağılmıştır. Ve her türlü olumsuz etkilerine maruz kalırsın.

Son düzenleme:
Hep futbol duyumu olmaz :asd:

Hv.K.K için Eurofighter T4-T5 - A400M ve C130J paketi konuşuluyor. Halihazırda zaten A400M filosu çok aktif kullanılıyor, sayısının artması çok iyi olacak, keza C130J ile de A400m yükü paylaşılır.

EF T4 ise F16V ile birlikte önemli bir alım olacak; böylelikle aktif filo güçlü tutulacak. Kaan için ise acele etmeye gerek kalmayacak, proje yere sağlam basarak ilerleyecek.

İngiliz, İspanyol ve İtalyanlar tamam, Almanların ise olumlu cevap vereceği konuşuluyor, yakında açıklama gelebilirmiş.
Geliyor gelmekte olan.

Elbette, Yıldırım projesi ile yıllardır böyle bir kazanıma sahip TSK. Menzil bakımından ise Bora ve Tayfun ile gelişim gösterildi. Sırada ise Cenk adıyla MRBM türünde proje var. Gerçi Tayfun için de MRBM deniyor ama iddia bu.

Israil bize ciddi zarar verirmi savassak misal

Geri
Üst Alt