Türkiye Yanıyor

Kıyı Ege'de yaşayan birisi olarak yangınların çıkış sebepleri üzerinde durmak istiyorum.
İklim değişikliği ile özelikle çok serin geçen Haziran ayı sonrası bu sene yaz çok geç geldi ancak önceki dönemlerden farklı olarak havalar çok daha sıcak, üzerine sürekli sert esen rüzgar da var şu günlerde.Yangınlar için ideal ortam maalesef.Bunun üzerine korunaklı Milli Parklar haricî ormanlarda (Milli Parklardan herhangi bir yangın haberi gelmedi, burası çok önemli) sürekli yangın haberi çıkıyor.Bu yangınların özellikle Kurban Bayramı tatili ve sonrasında yoğunlaşmış olması da maalesef dikkat çekiyor.Çünkü artık plajlarda bile iğne atsan yere düşmeyecek yoğunluğun ilk kez bu derecede yaşandığı (pandemi etkisi) bu süreçte çoğunluk nüfus soluğu piknik, mangal, dinlenme,serinleme vb.nedenlerle ormanlarda alıyor.Bu insanların çoğu da maalesef çok sorumsuz, dikkatsiz ve bencil!
Yangınlara sebep olan iklim ve insana dair iki tecrübemi de aktarayım bu arada.Bayram sonrası ailecek pikniğe gittiğim bir ormanda her yerin çöp içinde olduğunu gördüm.Esen sert rüzgar ile de her tarafa dağılmış bu çöpler.Bir cam parçasının bile güneş ışığını yansıtması sonucu yangın çıkabileceğini düşünürsek yangına davetiye çıkaran bir ortam zaten var maalesef.Tabi her türlü ateş, mangal da serbest ve tabiki de her yer dolu... İkinci olarak itfaiyeci bir arkadaşa telefon geldi yanımda yangın çıktı diye.Yanginin çıktığı alan bir beldenin küçük bir bahçesinde imiş.Orman felan değil yani.Ama söylediğim gibi iklim o kadar müsait ki artık bırakın ormanı bağ bahçede de yangın çıkıyor bu havada...
Son bölümde de bütün bunlar ışığında yangınların ana sebebinin biz bunu üstlendik denen üç beş ergen olamayacağını söyleyeyim.Arada yine münferit sabotajcı insanlar vardır ancak asıl sebep"ülke olarak hazırlıksız olmamız"dır.Başlangiçta da söylediğim gibi Milli Park statüsüne girmiş ormanlarda(Dilek Yarımadası vs.) herhangi bir yangın olmadı, olmasın da.Çünkü bu alanlarda kontrollü giriş var jandarma tarafından.Üzerine ateş, mangal vs.yasak.Ve coğrafya kamera, devriye vs.surekli gözetim altında.Özellikle burayı saçma sapan yorumlar yazan "herkes masum olsun diyerek dünyayı cennete dönüştürme hevesi içindeki arkadaşlar"okusun.Yani hazırlıklı olunan alanlarda sorun yok! Ancak hazırlıksız alanlarda yukarıda bahsettiğim sebepler nedeniyle yangınlar var.Ancak burada yine tıpkı 1999 Ağustos depreminde olduğu gibi herhangi bir planlama, hazırlık yapılmamış devlet olarak.Ne filo ne acil eylem planı ne de önleyici tedbirler alınmış.Burada devlet hatalı.Sözle ormanı, ağacı seviyorum deyince ormanlar korunmuyor.2B altında orman vasfını yitirmiş deyip binlerce dönüm araziyi imara açıp orman yakmaya teşvik eden bir anlayışla karşı karşıyayız maalesef.Üzerine hiçbir yatırım, kaynak da aktarmamiş yıllardır.Bari para harcamadin, koruyamadın o zaman hepsini"Milli Park"yap ki kolluk kuvvetleri ile bu alanları denetle...Ha bundan sonra yapacaklar ama yanan orman, giden can,yok olan ekosistem geri gelmeyecek 17 Ağustos depreminde olduğu gibi...Keşke her şeyi devletten beklemeyen doğa bilinci oluşmuş bir toplum olsaydık da ormanları yaşayış ve anlayışımız ile bizler koruyabilseydik ancak üzülerek söylüyorum ki iktidarı ve muhalefeti ile (imara açılan yerlerin hepsi muhalefet belediyesi içinde) riyakar bir toplumuz.

Yalan bu ya
Abi sosyal medya kadar seytan bir yer yok dunyada.
Kime göre yalan neye göre yalan? O görseli twitter'dan buldum doğrudur da yalan değil. NASA'nın dünya üzerindeki güncel yangınları tespit edip yayınladığı FIRMS adında web tabanlı bir uygulamadan alınmış görüntü. Biraz önce bir görüntü de kendim aldım;

map.webp

Sosyal medyada çıkan her şeye de yalan deme hastalığı başladı şimdi de. Sosyal medya olmasa yangın yerinde olan insanlar seslerini duyuramazlardı. Ana akım medyaya göre ülkede mangal ateşi bile yanmıyor.

Salı gününe tatil planı yapmıştım Bodrumda parasını da önceden ödedim şimdi gitsen olmuyor gitmesen olmuyor içim o kadar buruk ki.

Bi yandan ülkenin başındaki çay dağıta dağıta gezerken ben mi düşüneceğim diyorum ama gerçekten içim kan ağlıyor bunlar gibi vicdansız olamıyoruz işte.

CLT-L09 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Şöyle bir durum da olmuş olabilir. Yangın iklim sebebiyle çıkmış olabilir ki muhtemelen öyledir. Devletin işlevsiz olduğunu çaresiz olduğunu gören soysuzlar biz yaptık demiş de olabilir.

Şöyle bir durum da olmuş olabilir. Yangın iklim sebebiyle çıkmış olabilir ki muhtemelen öyledir. Devletin işlevsiz olduğunu çaresiz olduğunu gören soysuzlar biz yaptık demiş de olabilir.
Bodrum bölgesine Gölköy tarafında ormanlık alanda silahlı çatışma var. Araziyi tariyorlar şuan. Evet ormanların bi kısmı sıcaklıklarda bağlı cikmis olabilir ama sabotaj da var.

GSCimbom Mobile App

Bodrum bölgesine Gölköy tarafında ormanlık alanda silahlı çatışma var. Araziyi tariyorlar şuan. Evet ormanların bi kısmı sıcaklıklarda bağlı cikmis olabilir ama sabotaj da var.

GSCimbom Mobile App
Var zaten. Yok demedim. Ama yoksa bile bu zaafiyet çaresizlikten nemalanirlar. Bunu belirttim Geçen sene şehrin göbeğini yakanlar onlardı. Resmen bu senenin provası olmuş gibi oldu. Geçen seneki Hatay yangınının sıcaklıkla yaz mevsimiyle alakası yoktu. Yakalanmış ve üstlenmişlerdi.

Kime göre yalan neye göre yalan? O görseli twitter'dan buldum doğrudur da yalan değil. NASA'nın dünya üzerindeki güncel yangınları tespit edip yayınladığı FIRMS adında web tabanlı bir uygulamadan alınmış görüntü. Biraz önce bir görüntü de kendim aldım;

Ekli dosyayı görüntüle 133161

Sosyal medyada çıkan her şeye de yalan deme hastalığı başladı şimdi de. Sosyal medya olmasa yangın yerinde olan insanlar seslerini duyuramazlardı. Ana akım medyaya göre ülkede mangal ateşi bile yanmıyor.

İtalya yok olmaz üzere görünüyor, orada son durum nedir acaba?

Orman Genel Müdürlüğü Yardımcısı Mustafa Özkaya şimdi NTV'de aynı şeyi söylüyor.İklim değişikliği nedeniyle her yerde yangın var.Normal diyor yani bu durum iklim nedeniyle.Bizim sorunumuz gerekli tedbirleri almamış gerekli yatırımı yapmamış gerekli planlamayı yapmamış olmamızdır.Arada münferit sabotajcı insanlar vardır ancak genel durum bu maalesef.

Ekonomik krizi bitmez depremi başlar,depremi bitmez suriyelisi başlar,suriyelisi bitmez pandemisi başlar,pandemisi bitmez müsilajı başlar,müsilajı bitmez mültecisi başlar,mültecisi bitmez yangını başlar

Rahat günümüz yok çok şükür,halk sosyal medyada baştakiler iş bilmiyo diyip diğer ülkeleri yardıma çağırıyo,baştakilerde etiyopyanın istikrarını düşünüp çay dağıtıyo

Yangın söndürmek için uçağa helikoptere gerek yok,sorumluları ve sorunu çözemeyenleri bırakacaksın yangının olduğu yerlere,su tabancasıyla söndürsünler

Geri
Üst Alt