türkiye'de nitelikli mesleklerin devlette 500-750 dolar aralığında maaş alması

Keramettin TANRIVERDİ

"Bizi sevenleri üzmeyelim baba"
Yönetici
Administrator
öğretmenlerle başlayıp devlette mühendis olma noktasına kadar durum bu, diş hekimi, doktor, avukat vs farketmiyor artık. hatta herhalde ilk defa mühendis maaşı doktor maaşlarını geçmeye başladı. kıdem ve üst kademelerle düşük azınlıkta 1000 dolar geçiliyor anca.

2013-2015 yıllarına dönersek yeni bir mühendis olarak rahatlıkla yurtdışı tatili yapabiliyordum. şimdi tecrübeli bir mühendis olarak bu kadar ferah hissetmiyorum.

2018e kadar da durum fena değildi ülkede ama pandemi sonrası tamamen koptu.

bu da insanları özel sektöre itiyor, itecek ve niteliksizlik günden güne artacak. yüksek sayıda üni mezunu olmasının etkilerini günden güne olumsuzluk anlamında yaşayacağız.

bu durum hakkında görüşleri olanlar paylaşabilir ancak temelde bir yönetim problemi olsa da katma değer üretilmediği için sonuçlarına odaklanmak lazım zira bu durum yönetim değişae de kolay kolay düzelmez. bizim gibi bir ülkede okumuşluk oranı bu kadar yüksek olursa daha nitelikli olan kısım durumdan memnun olmayıp gidiyor, daha az nitelikliler mutsuz olarak oraya çıkıyor ve tabanda niteliksiz bir nitelikli iş gücü oluşuyor.

o yüzden konuyu sulandırmadan görüşlerini paylaşanlar olursa iyi olur. aramızda kpssye hazırlananlar vs de var onlar için de fikir olur.

dün otomotivde ünlü isimlerden emre özpeynirci'yi okudum.

ortalama başlangıç bir araba 400 bin, kredi çekseniz belli nakitle ayda 10 bin lira ödemesi var, üstüne benzin, kasko, mtv, trafik vergisi, bakım bedelleri var. ayda 15 bin tlye dayanıyor.

hayata yeni başlayan bir mal varlığı olmayan birisi bu bedelleri belli sektörler dışında nasıl karşılayabilir?

çok büyük potansiyeli çöpe atıldı ülkenin o kadar yanlış kararlar popülist yatırımlar yapıldı ki her alanda geri gitti koca ülke, belki 7+ milyon insan bir anda ülkemizde yaşamaya başlamasa bu sıkıntıların ceremesini daha az ve daha yayılmış şekilde çekerdik ama yanlış politikanın sonuçlarını bu kadar erken olmasa bile çekecektik.

Herkesin şehir hayali olması.Vasıfsız göç ve tarımsızlık.

Para kazanmanin bir anlami kalmadi, calismak icin bir motivasyon kaynagim yok.

Boyle bir durumda mesleginde kaliteli insanlar yetismez, kimse yetenegi olsa da karsiligini almayacagini bildigi emegi vermez.

☆☆☆☆

Nicelik olarak fazla ve niteliksiz iş gücü. Bugün ister üni mezunu olsun ister lise/ortaokul; çoğunluğunun işten beklentisi: Kolay ve o kolaylığa göre en çok para kazanma hevesi. Bu kafanın dışında olanlar da yurtdışına gitmek için uğraşıyor zaten.
Evet siyasi yapı 20 yıldır ağzımıza yaptı ve devam ediyor lakin biz de bireysel olarak yerimizde saydık. Kolayı seçtik, değerlerimiz olmadı, prensip nedir onu bile öğrenmedik çoğumuz.
Hedefsiz olduk ya da bırakıldık.
Devlet tarafında çalışanların çoğu zaten(sadece sağlıkçıları bunun dışında tutabiliriz sanırım) sabah-8 akşam-5 dolsun; aybaşı maaşımı alayım şeklinde çalışma durumundalar. Gelişmiyorlar çünkü iş garantisi var emekli olana/ ölene kadar.
Özel sektör böyle bir insanı tutmaz o yüzden orada kalıyorlar.

Dr maaşım (dönerimiz falan yok) 700 doları bulmuyor. Ev kredisi için çalışıyoruz.

Şu an maaşınız 25.000 lira da olsa 10.000 lira da olsa sıfırdan bir ev alabilmek hayal artık. Araba almak içinde çok uyduruk bir araba için yıllarca ödeme yapmanız gerekecek. Taksitler bittiğinde de o arabanın değeri çok ama çok düşecek modelinden dolayı. Ciddi anlamda bu devirde para kazanmanın, iş kurma hayaline sahip olmanın hiç bir değeri kalmadı maalesef. Yönetenler , verilen berbat kararlar bir şekilde geri alınsa bile toparlanma da öyle hemen olmayacak. 2000 başlarında 90'ların sonlarında doğan nesli büyük oranda kaybettik malesef.

Universiteden mezun olur olmaz bir startup'da calismaya basladim ve bir yandan da yuksek lisansimi yaptim. Ileride kendi sirketimi kurmak istedigim icin bir startup'da calismak onemliydi benim icin. Yapilan hatalari ve calisma seklini gorebilmem adina cok guzel bir deneyim oldu. Daha sonra oradan ayrilip daha kurumsal bir firmada calismaya karar verdim. Su anda Turkcell'de veri analisti olarak calisiyorum. Devlette bu isin bir karsiligi var mi pek emin degilim. Hic arastirmadim da zaten. Su siralar Avrupa'dan sirketlere cv yolluyorum. Simdiye kadar 20 civarinda basvuru yaptim ama henuz geri donus olmadi. Ama denemeye devam. Bu ulkenin kokusmuslugunu, adaletsizligini, cehaletini cekmeyi hic dusunmuyorum. Hele hele devlette sirf birilerinin yegeni, karisi, kardesi falan oldugu icin mudur olan bir angutun altinda karin tokluguna calismayi kendime hic yediremiyorum.

Son düzenleme:
Bu fazla üniversite mezunu mevzusunu ben de geçen dile getirmiştim başka bir konuda.

Cidden bir ülkede bu derecede fazla üniversite mezunu olması genel olarak üniversite okumanın ve sonuçta üniversite diplomasının değerini çok düşürüyor. Eğitim sistemi çok kötü tabi ama insanların genel algısı da yanlış bu yönde.

Üniversite okumamış birisine kız vermem diyenden mi tutarsın, 2-3 üniversite bitirip yine de iş bulamayandan mı. Üniversite bitirmiş mühendis birisine asgari ücret ödenmesinden mi tutarsın. Nereden tutarsan tut elinde kalıyor.

Hayatta neredeyse her konuda olduğu gibi çokluk b.kluk'tur maalesef. Çok radikal değişimler şart ama bu iş daha çok başınızı ağrıtacak ne yazık ki çünkü değişim uzun süre alacaktır.

Bazı özel sektörlerde de maaş baremi devletle aynı hatta daha düşük de olabiliyor. Hatta direkt alanınız olmayan bir özel sektöre girerseniz (mesela tekstilde çevre mühendisi, kimya mühendisi vs) girdiğinize pişman edebiliyorlar.

Nicelik olarak fazla ve niteliksiz iş gücü. Bugün ister üni mezunu olsun ister lise/ortaokul; çoğunluğunun işten beklentisi: Kolay ve o kolaylığa göre en çok para kazanma hevesi. Bu kafanın dışında olanlar da yurtdışına gitmek için uğraşıyor zaten.
Evet siyasi yapı 20 yıldır ağzımıza yaptı ve devam ediyor lakin biz de bireysel olarak yerimizde saydık. Kolayı seçtik, değerlerimiz olmadı, prensip nedir onu bile öğrenmedik çoğumuz.
Hedefsiz olduk ya da bırakıldık.
Devlet tarafında çalışanların çoğu zaten(sadece sağlıkçıları bunun dışında tutabiliriz sanırım) sabah-8 akşam-5 dolsun; aybaşı maaşımı alayım şeklinde çalışma durumundalar. Gelişmiyorlar çünkü iş garantisi var emekli olana/ ölene kadar.
Özel sektör böyle bir insanı tutmaz o yüzden orada kalıyorlar.
Nitelikli insanlarin kole gibi calismak icin 2 yil is aradigi ama bir is gorusmesine bile giremedigi bir donemde sunlari yazip bu insanlari suclaman cok sacma. Sorman gereken soru su: neden insanlar normal sartlarda ve kendini gelistirebilecek kosullarda calismak icin yurt disina cikmak zorunda?

Beklentin butun gencligin gitmesiyse kimse bizim ulkemiz kadar sinirlarini acmiyor.

☆☆☆☆

Nitelikli insanlarin kole gibi calismak icin 2 yil is aradigi ama bir is gorusmesine bile giremedigi bir donemde sunlari yazip bu insanlari suclaman cok sacma. Sorman gereken soru su: neden insanlar normal sartlarda ve kendini gelistirebilecek kosullarda calismak icin yurt disina cikmak zorunda?

Beklentin butun gencligin gitmesiyse kimse bizim ulkemiz kadar sinirlarini acmiyor.

☆☆☆☆
Başlık devlet özelinde maaşlar İsmail. Niteliksiz iş gücü diyorum.
Sorduğun sorunun cevabı: Nitelikli insanlar ülkede azınlıkta olduğu ve ülkenin yönetiminin her alanı niteliksizlerde olduğu için.

Başlık devlet özelinde maaşlar İsmail. Niteliksiz iş gücü diyorum.
Sorduğun sorunun cevabı: Nitelikli insanlar ülkede azınlıkta olduğu ve ülkenin yönetiminin her alanı niteliksizlerde olduğu için.
Butun genclik memur olma hevesiyle yanip tutusmuyor.

Ben uni hayatim boyunca kpssye girmem diyerek gecirdim, mezun olunca ozelde is bulamadigim icin memur oldum. Geldigimde benim gibi onlarca insanla karsilastim ki yaptigim is de memur isi degil normalde. Insanlar gayet de yetkin olmasina ragmen dandik idari kadrolara girmek zorunda kaliyor o da cok sanslilarsa boyle. Herkes bu isi bir sure yaparim sonra belki yurt disina cikarim hayalinde. Ben bu insanlarin hicbirinde bir suc goremiyorum. Gayet nitelikli ve harcanan bir gencligimiz var.

☆☆☆☆

Butun genclik memur olma hevesiyle yanip tutusmuyor.

Ben uni hayatim boyunca kpssye girmem diyerek gecirdim, mezun olunca ozelde is bulamadigim icin memur oldum. Geldigimde benim gibi onlarca insanla karsilastim ki yaptigim is de memur isi degil normalde. Insanlar gayet de yetkin olmasina ragmen dandik idari kadrolara girmek zorunda kaliyor o da cok sanslilarsa boyle. Herkes bu isi bir sure yaparim sonra belki yurt disina cikarim hayalinde. Ben bu insanlarin hicbirinde bir suc goremiyorum. Gayet nitelikli ve harcanan bir gencligimiz var.

☆☆☆☆
Çok çarptırıyorsun.
Nitelikli insan azınlıkta. Bugün ama eğitimden ama ülkenin kültüründen kaynaklanan ezbere iş yapmalarımız var. Bir işi sadece iyi yapıyor olmak seni nitelikli yapmaz; o işi iyi biliyorsundur sadece.

Universiteden mezun olur olmaz bir startup'da calismaya basladim ve bir yandan da yuksek lisansimi yaptim. Ileride kendi sirketimi kurmak istedigim icin bir startup'da calismak onemliydi benim icin. Yapilan hatalari ve calisma seklini gorebilmem adina cok guzel bir deneyim oldu. Daha sonra oradan ayrilip daha kurumsal bir firmada calismaya karar verdim. Su anda Turkcell'de veri analisti olarak calisiyorum. Devlette bu isin bir karsiligi var mi pek emin degilim. Hic arastirmadim da zaten. Su siralar Avrupa'dan sirketlere cv yolluyorum. Simdiye kadar 20 civarinda basvuru yaptim ama henuz geri donus olmadi. Ama denemeye devam. Bu ulkenin kokusmuslugunu, adaletsizligini, cehaletini cekmeyi hic dusunmuyorum. Hele hele devlette sirf birilerinin yegeni, karisi, kardesi falan oldugu icin mudur olan bir angutun altinda karin tokluguna calismayi kendime hic yediremiyorum.

Karşılığı var, o tip nitelikli işler için devletteki başkanlıklar üzerinden tanımlanıyor işler ve genelde normal devlet çalışanlarından daha yüksek fark alıyorlar enflasyon üzerine. Başkanlıkların yaptığı zam % 50-60 civarlarında bu sene, memurlarda % 30 civarı mesela.

Belli üst seviye işlerine ise pek kimseyi bulamıyorlar.

Dilini geliştirdiysen bir çok remote iş var Londra merkezli vs. zamanla bulabilirsin, hatta Linkedin'den direkt yazman daha iyi olur.

Çok çarptırıyorsun.
Nitelikli insan azınlıkta. Bugün ama eğitimden ama ülkenin kültüründen kaynaklanan ezbere iş yapmalarımız var. Bir işi sadece iyi yapıyor olmak seni nitelikli yapmaz; o işi iyi biliyorsundur sadece.
Nitelikli insani tanimla

☆☆☆☆

Nitelikli insani tanimla

☆☆☆☆
Eğitimini aldığı işte uzmanlaşmış, yeniliğe ve gelişime açık ve bunu yaptığı iş ya da işlerde uygulayıp zamanını, emeğini ve kullandığı malzemeyi en verimli ve doğru kullanılmasını sağlayıp işini geliştiren ve bu yaptıkları ile etrafındaki diğer insanlara örnek olan insandır.

Karşılığı var, o tip nitelikli işler için devletteki başkanlıklar üzerinden tanımlanıyor işler ve genelde normal devlet çalışanlarından daha yüksek fark alıyorlar enflasyon üzerine. Başkanlıkların yaptığı zam % 50-60 civarlarında bu sene, memurlarda % 30 civarı mesela.

Belli üst seviye işlerine ise pek kimseyi bulamıyorlar.

Dilini geliştirdiysen bir çok remote iş var Londra merkezli vs. zamanla bulabilirsin, hatta Linkedin'den direkt yazman daha iyi olur.

C1 seviye İngilizcem var. Bir yandan da İspanyolca öğreniyorum. Onu da kelime bazında B1'e kadar getirdim. Başvurularıma bütün kanallardan devam ediyorum. İlla ki bir yerlerden kabul alacağım. Devlette çalışmayı ise hiç ama hiç düşünmüyorum.

Geri
Üst Alt